Surinaams onderwijs getroffen door transportstaking

26

PARAMARIBO, 23 okt – Bussen en veerbootjes die onderwijzers en leerlingen vervoeren, zijn binnen gebleven. Eigenaren van de bussen en bootjes voeren protestacties. Volgens de Ware Tijd zijn duizenden leerlingen en leerkrachten gedupeerd. De eigenaren willen eerst betaald worden voor bewezen diensten.

Het betreft een tariefsverhoging van veertig procent. Die zou volgens afspraak met de regering al in augustus betaald moeten worden. De eigenaren hebben nog geen beweging gezien op hun bankrekeningen. Hun organisatie, de OBS, heeft daarom besloten het gesubsidieerde transport lam te leggen. “We worden steeds voor de gek gehouden en gaan niet telkens vragen om het geld”, zegt OBS-bestuurlis Stanley Ishaak.

Er wordt vanuit gegaan dat er een overeenkomst is gesloten. Het gaat om een flink bedrag. De verhoging gaat namelijk terug naar mei 2016. Er is daarom een regeling getroffen om het geld in delen uit te keren. Het nieuwe schooljaar is amper enkele weken oud. Binnen het onderwijs is het al onrustig, vanwege ontevredenheid van leerkrachten. Vakbonden dreigen met acties als er niet snel verandering komt.


26 REACTIES

 1. Tedi tamara wi e ka paars moro vara klinkt het paars verdoemd lied in de hoofden van vele teleurgestelde domme ndpers. kijk noh is nie schuld van baas ma van de buschaffeur en bootsman. Is steeds ze wille meer geld. Wahahahahaha ondertussen rijden ddb, roverheid en paars stinkend corrupte bende in de nieuwste en beveligde auto
  s. AQ potie dong ndper en ding pikien e ka dee nanga dee foe overleef paars, soso onrust, soso onvrede, soso paarse armoede. Baas en boevenbende e poeroe ka gi Kenny Temen, ooit een dieharde oerdomme fervente ndper. Ai ka toe.


  Maak melding

 2. Desalniettemin lees ik hier over hoe goed het wel niet gaat met de economie van Suriname en hoe het gaat in Suriname.
  Spreek je mensen dan hoor ik alleen geklaag (alsof het een nieuwe volkssport is).
  Je moet wel ziende blind zijn om zulk onzin (nog) te geloven.
  Ongelooflijk.
  Maar ja, de minister van Financiën doet alsof er niets aan de hand is en komt met groot nieuws.
  We krijgen de complimenten van het IMF en de Wereldbank.
  Om moedeloos van te worden


  Maak melding

 3. Luister hier pont buiten rund,
  Vreet je gras en kijk naar je eigen tingie torie.
  Je zeurt en hebt niks opbouwends te lullen.
  Houd je stinkende snuit dan liever dicht.
  Domme luchtvervuiler.
  Je bent nog dommer dan die Vader van je.
  Dat was ook zo’n ezel.
  Mvg
  Boy

  PS
  Bek dicht


  Maak melding

 4. saka saka volk, wanneer kome jullie op straat je rechten zoeken..

  die poep lijder gaat niks voor jullie doen, behalve voor zich zelf, zijn familie, vrienden, kennissen jullie poep zakken kunnen gewoon dood vallen.. hij heeft schijt aan jullie….

  zeg het verder..


  Maak melding

 5. Eikels als RobG. geloven blind de sprookjes van pathologische leugenaar Hoefdraad, dat het IMF en de Wereldbank overtuigd zijn dat het goed gaat in Su. Mensen krijgen gewoon hun geld niet. Elke maand opnieuw hetzelfde gezeik. En Hoefdraad leent lekker verder. 35 miljoen bij IDB en opnieuw op de bedeltoer bij IsDB voor 1,8 miljard. Wat een chaotische teringzooi, door die paarse maffia.


  Maak melding

 6. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw hebben de regeringen Pengel en Sedney het principe “No work, no Pay” toegepast.
  Het effect was dat de stakers met nog meer vuur en vlam verder gingen staken. Ze hebben doorgestaakt tot het moment dat de regering op de knielen viel en ze over die gestaakte dagen ook hebben uitbetaald.
  Dus stakende bus en boothouders. Hoe harder de houding van jouw baas, hoe harder je moet staken. Overigens rijst de vraag of de stakingskas leeg is. Deze kas moet worden gebruikt om de staking te financieren of heeft Suriname dat nog steeds niet geleerd.


  Maak melding

 7. Onder de volkspresident gaat het volk heel goed.Ze hebben er zelf voor gekozen om onder hem met wat minder te doen dan rijk te zijn onder Santokhie.
  En gezien het de mensen goed gaat,zullen ze niet op straat komen.Elke oproep daartoe zal tevergeefs zijn.


  Maak melding

 8. Mijn vorige reactie roept een ander probleem op. Namelijk Geld.
  Ik heb in de jaren 70 heb ik diverse administraties van vakbonden gevoerd. Wat ik zag was zeer verontrustend. De vakbondsleden betaalden hun contributie via inhoudingen op het loon op tijd. Aan de andere kant kwamen ze leningen zoeken. Deze leningen werden tegen de vakbondsvoorwaarden in verstrekt. De meeste leden hebben deze leningen gebruikt om met stille trom naar Nederland te vertrekken. Deze vakbonden durfden dus niet te staken omdat de kas, die gebruikt moest worden om een staking te financieren, leeg was. De vakbonden werden in die jaren dus gebruikt als sociale instellingen.
  Toppunt was begin jaren 2000. Ik las in de krant een bericht waarin een vakbond een lening bij de werkgever ging zoeken om een geplande staking te financiering. Natuurlijk weigerde deze werkgever de lening te vertrekken, ter voorkoming dat hij zichzelf in zijn eigen vinger zou snijden, en de staking ging door geldnood niet door.
  Kijk ik nu naar de huidige situatie in Suriname dan vraag ik mij af waarom de Surinamers zo bang zijn om te staken. Zijn ze gewoon bang of kunnen ze niet staken omdat de kas leeg is door redenen onbekend. Ik zou graag een onderzoek hiernaar willen doen.


  Maak melding

 9. Ja dat komt ervan als ouders achter paarse kakkerlakken zonder koppen lopen, dus voor kiezen.

  Het vervelende ervan is dat ze verstandige ouders die rationeel denken en voor andere politieke partijen stemmen, waarvan de kandidaten niet overlopen ook het slachtoffer hiervan zijn.

  Als de paarse kakkerlakken genoegen willen nemen met paarse T-shirt, Parbobier, bbr, met hun heupen gaan schudden op het plein, heel grote armoede in het land in stand willen houden en de leiders van paarse kakkerlakken in rijkdom en weelde willen laten leven moeten ze zo doorgaan.

  paarse kakkerlakken blijven een grote plaag voor Suriname.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 10. @MODERATOR

  Vriendelijk verzoek om die onbeschofte Boy op zijn wangedrag te wijzen en gepaste actie te ondernemen. Dit soort gestoorde figuren denken dat ze alles kunnen maken en gedragen zich volkomen respectloos naar anderen. ONGEPAST!!


  Maak melding

 11. Boy

  Luister hier pont buiten rund,
  Vreet je gras en kijk naar je eigen tingie torie.
  Je zeurt en hebt niks opbouwends te lullen.
  Houd je stinkende snuit dan liever dicht.
  Domme luchtvervuiler.
  Je bent nog dommer dan die Vader van je.
  Dat was ook zo’n ezel.
  Mvg
  Boy
  PS
  Bek dicht

  Boy, ie njang dringi foeroe paarse schijt en pis, vandaar de ndpachtige paarse reactie. Tang teki njang joe ndp schijt en tjies tranga beri foes joe ka. Oerdomme paarse stommeling. Moro ka e go tang kong.


  Maak melding

 12. Het gaat goed in Suriname, deze regering komt z’n afspraken niet na, maar ook daar sta ik niet van te kijken, maar?, om onze afspraken na te komen hebben we volgende bedacht!!! We gaan lenen tegen een rente van 9.5%??ik begin zo lang zamerhand het idee te kregen dat alleen de waterkant er tegen is, en voor de rest, we dronken een djogo deden een plas en gaan verder zoals het was, stop met klagen als u er toch niets mee doet, kom op zeg verzet je er tegen ook het paarse gebroed


  Maak melding

 13. W.Whome, ‘ elk nadeel heb zijn voordeel ‘. Het totale fragiele systeem van leerlingen vervoer moet op de schop. Ik kijk alleen maar naar sommige voertuigen waarmee leerlingen worden vervoerd. Levensgevaarlijk……..! Het zijn rijdende ennvarende doodkisten. Het leven van veel leerlingen / scholierennstaat op het spel. De overheid moet een eind maken aan deze wantoestanden. Het leerlingen vervoer moet de overheid uitbesteden aan partijen die de beste prijs-vervoer-garantie kunnen bieden. Zo kan het kaf van het koren gescheiden worden. Ook minder kans op fraude door het tegengaan van spookdeclaraties. De samenleving moderniseert, dus ook het leerlingen vervoer moet efficiënt en veilig plaatsvinden.


  Maak melding

 14. @RobG

  Beste Rob, ik hoop als u een keertje bij de huisarts een bezoekje brengt, dat hij of zij dan ook met u efficiënt en vakkundig te werk gaat zodat uw denkwijze moderniseert.

  Het zal een opluchting wezen hier op de forum.

  Vriendelijke groet,
  JK


  Maak melding

 15. @ RobG
  “De overheid moet het systeem van leerlingen vervoer opschonen. Meer heb ik niets te zeggen.”

  Natuurlijk moet het op de schop . Als de Miranda krijst dat 1/3 van de ritten die vermeld zijn in een principe akkoord niet bestaan of gereden worden is er heel wat te verbeteren. Echter een dergelijke misstand is er niet van gisteren. Er had veel eerder op geacteerd kunnen worden.
  Beste RobG nu pas na 7 jaar regeren dit soort dingen roepen is HYPOCRIET en zwak. Velen hebben er misbruik van gemaakt zonder dat de regering het aanpakte.

  Nood breekt wet. Elk nadeel hep z’n voordeel.

  “Het leerlingen vervoer moet de overheid uitbesteden aan partijen die de beste prijs-vervoer-garantie kunnen bieden. Zo kan het kaf van het koren gescheiden worden.”

  In Nederland lukt het al niet om aanbestedingen op velerlei vlak goed te laten verlopen. Vooral het begrip Economisch Meest Voordelige Inschrijving leidt ook in Nederland tot ludieke en dubieuze situaties.
  In Suriname is men nog lang niet toe aan dit soort aanbestedingen.

  Een recent voorbeeld Prorail betaalt voor een dienst omgeveer euro 3 mio terwijl de laagste aanbieder het voor euro 1,1 mio aanbood en het kon waarmaken.
  Alleen gingen slimpies middels allerlei beoordelingssystemen de Economisch Meest Voordelige Inschrijver berekenen en toen kwam de duurdere partij uit op euro 1,7 mio en de goedkoopste op euro 2,1 mio.
  Helaas is het laatste het resultaat van een rekenmodel en staat er in de overeenkomst het echte bedrag namelijk euro 3 mio.
  Bedenk eens wat voor mogelijkheden dit soort aanbestedingen in Suriname gaan bieden op fraude.


  Maak melding

 16. @RobG,

  Gezien uw reactie hoop ik dat u gauw een bezoek brengt bij uw huisarts.
  Ik hoop dat de huisarts u een vakkundige en gemoderniseerde behandeling geeft zodat u wat efficiënter kan nadenken.

  Het zal hier op de forum een opluchting zijn als u wat efficiënter reageert.

  Rob de kinderen zijn de toekomst van het land. Denk dat eerst maar na!!!!!


  Maak melding

 17. Bus/boothouders worden niet uitbetaald….medici worden niet uitbetaald…dienstverleners aan de overheid worden niet uitbetaald….AKB-kas wordt leeggeroofd…afgevaardigden van de overheid lopen te roven en stelen in juwelierszaken in China. Wat een ranzige, criminele en a-sociale bende.


  Maak melding

 18. RobG.

  waarheid doet pijn he, kneus. Jij bent niet gewend om de waarheid te horen, maar klakkeloos het paarse evangelie na-kakelen. Dus kusje erop…kansloze, werkloze Bijlmerbabe.


  Maak melding

 19. Maar ze hebben wel geld voor stvs en limbo propaganda machine 1.7 miljoen wel uit de begroting kunnen trekken bouterse moet met de meeste spoed verdwijnen voordat het erger wordt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.