Meer aandacht voor Osteoporosis tijdens Wereld Osteoporosedag

2
Meer aandacht voor Osteoporosis tijdens Wereld Osteoporosedag

Afgelopen vrijdag was het ‘Wereld Osteoporosedag’ en op die dag vroeg de International Osteoporosis Foundation (IOF) en diens 240 nationale ledenverenigingen om extra aandacht voor het belang van botgezondheid en het voorkomen van osteoporose. Met de oproep ‘Hou van je botten – Bescherm je toekomst’ wordt de wereldgemeenschap eraan herinnerd dat het behoud van sterke, gezonde botten de sleutel is tot een actieve en onafhankelijke toekomst.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen en één op vijf mannen van 50 jaar en ouder te maken met botfracturen als gevolg van osteoporose of botontkalking. De invloed van dergelijke fracturen op de gezondheid en de kwaliteit van het leven wordt nog te vaak onderschat. Vooral heupfracturen zijn levensbedreigend en hebben tot gevolg dat degenen die erdoor getroffen worden in sterke mate afhankelijk worden van hun medemens.

Middels Wereld Osteoporosedag kunnen degenen, die deze musculoskeletale ziekte hebben, ook hun stem laten horen over een ziekte, die over het algemeen nog heel erg onderkend en verwaarloosd wordt. In tegenstelling tot een patiënt met hoge bloeddruk, die normaal gesproken een behandeling zou krijgen om zichzelf te beschermen tegen mogelijke cardiovasculaire aandoeningen, wordt slechts een minderheid van patiënten gediagnosticeerd met fractuurrisico en heeft nog een kleiner aantal toegang tot behandeling ter voorkoming van verwoestende, levens veranderende en zelfs levensbedreigende fracturen. Bij Aziaten is de kans op osteoporose het grootst, gevolgd door blanken.

Uit statistieken is gebleken dat bij vrouwen osteoporose voor meer ligdagen in het ziekenhuis zorgt dan het geval is bij borstkanker, myocardinfarct, diabetes en andere aandoeningen. Gelet op de vergrijzing van de wereldbevolking wordt verwacht dat tegen 2050 het aantal heupfracturen als gevolg van osteoporose met 310% zal stijgen bij mannen. Bij vrouwen zal deze stijging 240% bedragen. Osteoporose treft meer dan 75 miljoen mensen in de Verenigde Staten, Europa en Japan. De aandoening veroorzaakt wereldwijd meer dan 8,9 miljoen fracturen per jaar, waarvan meer dan 4,5 miljoen in Amerika en Europa. Het levenslange risico op een pols-, heup- of vertebrale fractuur wordt geschat op 30% tot 40% in ontwikkelde landen.

Ook in Suriname blijkt osteoporose voor te komen. Hoewel er nog geen gedetailleerd onderzoek is gedaan naar de voorkomens van osteoporose in Suriname, kan uit cijfers van het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC) voorzichtig worden geconcludeerd dat Suriname dezelfde internationale tendens vertoont. Zo is bij 63% van het aantal personen, dat zich bij het MDC heeft laten onderzoeken, osteoporose of osteopenie vastgesteld. Osteopenie is een voorstadium van osteoporose. Het MDC is op dit moment de enige instantie die beschikt over een Dexa-scan, waarmee de aandoening kan worden opgespoord. Een vroegtijdige ontdekking van de aandoening kan osteoporose voorkomen of afremmen. Het diagnostisch centrum heeft ook meermalen de Nederlandse osteoporoseverpleegkundige Jaqueline Schouten naar Suriname gehaald om gericht advies te geven aan osteoporosepatiënten over onder andere voeding en beweging.


2 REACTIES

 1. ik zou veel meer respect dan wel waardering hebben voor die mevrouw van de moordenaar, als zij haar eigen ” middelen ‘8743” s r d maandelijks zou vrijgeven aan de sociaal zwakkeren in het land, dan pronken met andermans veren.

  want elk ander lul, dan wel individu in het land, kan zo één pakket geven aan iedereen zonder wat voor te doen..

  dat is geen verdienste of wel geweldig zijn/doen..

  laat die moordenaar zelf maar zijn eigen salaris, goud scalians , drugs opbrengsten aan het volk maandelijks schenken.., i.p.v. van deze op te potten in het buitenland .. daar heeft het domme volk meer aan..

  stelletje huigelaars..


  Maak melding

 2. Moet er eerst een werelddag komen om wij Surinamers bewust te maken als het over onze gezondheid gaat? Hier in mijn geboorte land krijgen de mensen geen voorlichting sommige artsen voelen zich als een God in hun ivoren toren. Mensen doe je mond eens open en stel vragen. Er is een chronisch gebrek aan medische kennis onder mijn volk.
  Nergens in de zorg instellingen zie je informatiefolders liggen over symptomen die met een ziekte te maken kunnen hebben. De mensen worden dom gehouden. Trouwens ze denken de dokters weten het wel. Kennis verrijking over je eigen gezondheid is het belangrijkste. Osteoporose (botontkalking)
  ontstaat door kalk gebrek waarDoor je botten brozer worden en makkelijk iets kan breken. Kalk zit in melkproducten. Melk is duurder geworden waardoor mensen dit niet kunnen betalen. Kalktabletten zijn onbetaalbaar. In plaats van reclame te maken voor feesten en andere bulshit kunnen ze beter medische informatie geven. Gebruik de media hiervoor. Mensen houden zich ook voor de domme. Internet is er niet voor niets. Stelen liegen en bedriegen daar schieten wij niets mee op.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.