Hoefdraad ziet miljardenlening voor Suriname wel loskomen

37
Suriname wil belastingovereenkomst met Nederland heractiveren

PARAMARIBO, 23 okt – Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ziet alsnog gebeuren dat Suriname zijn ruime lening van de Islamitische Ontwikkelingsbank loskrijgt. Critici vinden dat de lening van bijna twee miljard dollar nooit echt gepland stond. Het was maar een ‘worst’ die de regering Bouterse de samenleving had voorgehouden. Volgens Hoefraad wordt een bepaalde strategie toegepast.

De Islamitische Ontwikkelingsbank heeft het geld gereserveerd. Het zal langzaamaan worden vrijgegeven. “Stap voor stap”, zegt Hoefdraad tegenover de Ware Tijd. Dat Suriname het geld niet in korte tijd kan opnemen heeft te maken met eigen gebrekkige uitvoeringscapaciteit. Het land is niet in staat een groot aantal projecten tegelijk uit te voeren. Volgens plan moest een reeks projecten worden gefinancierd in relatief korte tijd.

Dat was althans het idee. Op het hoogtepunt van de economische crisis werd de Islamitische Ontwikkelingsbank als grote ontwikkelingsdonor aangeduid. Het is intussen een stuk stiller. Hoefdraad tekende onlangs voor een bescheiden sociaal project. De vrij te maken vijf en dertig miljoen dollar is bestemd voor sociale woningbouw. Over geld voor een scholencomplex en het Academisch Medsich Centrum wordt nog gesproken.


37 REACTIES

 1. Van miljoenen naar miljarden!! De regering doet het steeds beter….Wat een vooruitgang!
  1 miljard voor de verkiezingen… Koste wat het kost natuurlijk.
  Deze minister zou eigenlijk minister van leningen moeten heten i.p.v. financiën…Hij doet niets anders dan lenen, lenen en nog eens lenen. Zijn hele beleid is gebaseerd op lenen…


  Maak melding

 2. geld lenen om Suriname verder te ontwikkelen dat is heel goed. alleen is de transparantie ver te zoeken. in de boeken klopt het tot de centjes alleen…..er blijft 10 tot 40% aan de strijkstok hangen. voor de imbecielen NDPers die niet begrijpen wat AAN DE STRIJKSTOK BETEKEND lang niet alles komt ten goede aan wie er recht op heeft er zijn tussenpersonen die zich geld toe-eigenen, vb een klusje van 500srd wordt geboekt als zijn de 50.000srd. de bestuurders zijn corrupt en bouta is te labiel om corruptie aan te pakken.


  Maak melding

 3. Moeder land China heeft hem waarschijnlijk de oren gewassen.Nu maar terug naar de Isdb.Kijken of de arabieren een zonnesteek opgelopen hebben en hem de miljarden gaat lenen.Proberen kost toch niets al je maar een dikke huid hebt.


  Maak melding

 4. Deze gasten bouta en boefdraad moet men dumpen in de Atlantische oceaan!
  Nomo Nomo willen ze aan de macht blijven terwijl ze het land verder naar de afgrond brengen!
  Rot toch op!


  Maak melding

 5. Die kaolo nigger schoonzoon boefdraad van Desi Bouterse is losgeslagen. Deze crimineel heeft SU als onderpand gegeven aan de islamatic bank. Niemand die deze hagoe boefdraad tegenhoudt!


  Maak melding

 6. Het is echt niet te geloven….

  Alleen in Suriname:

  Het land is straatarm, produceert niets,is het meest corrupte landen in Zuid Amerika, heeft al een miljardenschuld die men nooit in 1 generatie kan terugbetalen Hoedraad die Suriname aan de bedelstaf heeft gebracht kondigt met trots een nieuwe miljardenlening aan….

  RobG, kom er maar in


  Maak melding

 7. Hoefdraad wat ben jij een hardhorende kwal.
  Je praat enkel over het lenen van miljarden. Je bent een geboren en getogen bedelaar en stort ons landje dieper in een afgrond.Jij gaat de leningen niet terug betalen want dan lig je allang in je graf.
  Onze nazaten gaan het gelag moeten betalen stront vlieg dat je bent. Onze nazaten zullen stilletjes moeten vertrekken. Wie doet straks het licht uit op Zanderij?


  Maak melding

 8. @hmolenaar 2016

  RobG zal zeker jouw vraag beantwoorden, hij weet veel als strateeg van de Baas zoals, DDB in Su genoemd wordt.
  Overal hebben ze schulden, de eerst komende 40 generatie´s zal de schulden nog moeten betalen !
  Wat een regering zegt, het is net echt een stelletje boeven bi elkaar.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 9. Suriname is nu echt leninggeil geworden. We worden kras als we het woord lening horen. ik hoop dat jullie snel van dit probleem klaarkomen. En boefdraad is de grootste leningengeilaard.


  Maak melding

 10. Meneer boefdraad u gaat die lening niet zelf terug betalen.
  U leent maar raak zoals haiti, uganda, lesoto, niger, Liberia enzzzz. Jullie van de ndp hebben het land naar de klote geholpen. Deshwa laahre me milaige !!!!!


  Maak melding

 11. Allen,

  Wat zal er in de toekomst van Suriname gebeuren, als de miljarden niet terugbetaald kunnen worden.
  Zal Suriname nog van de Surinamers zijn of van iemand anders ?
  SUCCES.


  Maak melding

 12. @ Jozefzoon (adviseur van Desi)

  Dat kan alleen maar zodra voldaan wordt aan de Voorwaarden die IsDB gesteld heeft.

  Wees gerust aan die voorwaarden kan Hoefdraad en Suriname niet voldoen en zal ook geen enkele bij zinnen zijnde ondernemer gaan voldoen.

  Sukuk financiering (Sharia) is een vorm van Huurkoop waarin de financier tot de laatste betaling gedaan is eigenaar blijft van het project.

  Stel je wilt een project uitvoeren dat $ 15.000.000 kost dan eist IsDB dat je zelf $ 5.000.000 in brengt. waarna zij $ 10.000.000 inbrengen en eigenaar (met onderpand) blijven tot alle termijnen betaald zijn.
  Of wel je werkt keihard om je termijnen te betalen. Als in de problemen komt en termijnen mist is alles van IsDB incl, de eigen inbreng.

  Het geld is ook niet gratis want IsDB rekent in haar termijnen ondernemersloon door als of zij de ondernemer is.
  Als je $ 10.000.000 ter beschikking krijgt betaal je over 20 jaar $ 20.000.000 oid aan termijn betalingen.

  Ook doen zij de inkoop waardoor inkoop voordeel (discounts) voor haar is en nadeel door de ondernemer extra ingebracht moet worden. Zie hiervoor de lening voor medicijnen die afgesloten was.

  Ik hoop dat u duidelijke is dat dit soort financiering alleen interessant is in stabiele en professionele omgevingen en niet in een land als Suriname.


  Maak melding

 13. J.Zwartmans, denk je dat ik na zoveel jaren Atheneum en de universiteit tijd heb om ongeletterden wat wijsheid bij te brengen. Tegen domheid is niets opgewassen. Onwetendheid valt nog te verhelpen, maar tegen domheid valt niets tegen te beginnen.Er bestaat geen medicijn tegen domheid.


  Maak melding

 14. Beste RobG

  Eigen roem stinkt zegt men in Groningen en omgeving. Het gaat er niet om wat u geleerd heeft maar wat u er mee doet.

  aub www voor voegen en de meest recente schulden positie van Suriname komt in beeld
  sdmo.org/images/verslagen/Q2-2017.pdf

  Het bureau voor staatsschuld geeft aan:

  “de ruimte voor het aangaan van nieuwe buitenlandse en binnenlandse schulden respectievelijk SRD -456,7 mln. (US$ -113,1 mln.) en SRD -78,4 mln. (US$ -19,3 mln.)”

  Het zijn niet mijn woorden maar de van een staatsorgaan dat stelt dat de ruimte om Schulden aan te gaan NEGATIEF is.
  U kunt ook terug rekenen dat volgens het bureau voor staatsschuld het BBP ultimo juni 2016 SRD 16.6 miljard is.
  Volgens de toverbegroting van Hoefdraad van 3 maanden later zal het BBP in 2018 toenemen tot SRD 28. miljard.

  Beste RobG zou u mij deze inconsequentie, met al uw kennis, toe kunnen lichten.

  Beste RobG ik mag verwachten dat ook u begrijpt dat zodra de echte koers van de USD door het bureau van Staatsschuld door berekend gaat worden de Schuld met pakweg SRD 4.000.000.000 gaat stijgen en richting 100% van het BBP zal gaan.

  Beste RobG als u naar de Schulden kijkt ziet u ook de Grace periodes en de variabele rentes en margins. Beter gezegd deze regering gaat het geld opmaken en de volgende regering gaat aflossen.


  Maak melding

 15. Robg@
  Dat stukje van 14.34. Slaat geheel op jou, hoe dom kun zijn om anders te beweren.
  Atheneum en universiteit daar heeft u letterlijk op gezette, op het dak bedoeld u zeker, om het lood er af te halen, en dat is stelen.
  Jij hebt echt een plaat van 10cm dik voor je hoofd, masoschistische gewoon.


  Maak melding

 16. Grote delen van dit mooi land wordt als onderpand gegeven aan al die landen waar deze Boefdraad olv didibri megaleningen aangaan. Die oerdom, tot in de duizendste kwadraat zijnde paarse stommelingen van ndpers gaan vreselijk paars schijten om al deze schulden. Ze verdienen het dat deze paarse roverheid hen opscheept met wi en ka paars foe pai af, megaschulden.


  Maak melding

 17. Jojo, ik heb het al eens eerder geschreven dat het geld dat de vorige regering in reserve had niets meer dan peanuts waren. De oppositie en haar aanhang willen de indruk wekken alsof per hoofd van de bevolking een reserve was opgebouwd van enkele miljoenen dollars. Als dit het geval was had Suriname zeker een eigen ruimtestation om de aarde draaien.De reserves waren net genoeg om de importen van 3 maanden volledig te betalen.

  Het moet ook duidelijk zijn dat het sluiten van leningen een doel moet hebben. Deze leningen moeten de weerbaarheid van de economie van het land vergroten. Aan Calvinistische begrippen als komende generaties met een schuld opzadelen, heeft men niets. Dit soort terminologie past bij mensen díe Calvinistisch zijn opgevoed.


  Maak melding

 18. wanneer gaat de volgende fase ”’ re suf fel ling ” weer in …

  ik ben benieuwd wie de volgende kandidaten zijn..

  laat het spel maar beginnen, dan kunnen we genieten van de vertrekkende sukkels..

  trouwens als d d b terug komt, wat gaat hij kunne doen ,, de staats kas heeft hij al leeg geroofd, alle goud is weg gegeven, alle houd is weg, alle suri s zijn al besmet met coke..
  al zijn kinderen, nakomelingen zitten in de bak..

  wat gaat hij nog kunnen vernietigen,, het poep volk is al straat arm

  we benne benieuwd..


  Maak melding

 19. Off topic.
  Kunnen jullie nog herinneren wat ik geschreven hebt een jaar of wat geleden, toen de SRD steeds verder in waarde daalde?
  Nee? lees dan dit artikel dat vandaag in DFT stond.
  Misschien dat je het je dan herinnert,

  telegraaf.nl/financieel/901113/hsbc-handelaar-schuldig-aan-koersmanipulatie.

  Dit wordt ook wel “verdampen” genoemd


  Maak melding

 20. Hoeveelste lening is dit dan wel? Het volk is hopeloos , redeloos en nog even : reddeloos.. En de boer ,? Die ploegt maar voort. Eindeloooos


  Maak melding

 21. @ RobG

  “Jojo, ik heb het al eens eerder geschreven dat het geld dat de vorige regering in reserve had niets meer dan peanuts waren.”

  Dat heeft helemaal niets met de actuele situatie te maken.
  U reageert geheel buiten de context.

  Venetiaan heeft tenminste iets na gelaten aan de positieve kant van de balans.
  Bouterse heeft alleen schulden en te korten opgebouwd.

  Ten aanzien van dat wat Venetiaan achter gelaten heeft:

  1 >>> Stabiele SRD.
  2 >>> Economische groei en echte dollars met ongeveer 300%.
  3 >>> Gefinancierde projecten Staatsolie, Dijken, Weg naar Atjoni, Oost west verbinding.
  4 >>> Deviezen voorraad $ 700.000.000
  5 >>> Staatsschuld van afgebouwd van 45% naar 27,5%. van het BBP

  Nu Bouterse
  1 >>> SRD van 2,78 naar 7,5
  2 >>> Economische groei -/- 40% in echte dollars.
  3 >>> Bedelen om leningen voor consumptie.
  4 >>> Deviezen ongeveer $ 300.000.000 waarvan $ 80.000.000 van IMF.
  5 >>> Staatsschuld van 27,5% richting 100% van het BBP na doorrekenen van de actuele koers.

  Beste RobG
  Wiens CV is het beste.
  U roept maar wat zonder iets te onderbouwen


  Maak melding

 22. @ RobG

  Als iemand anders met een gezonde verstand dat zou schrijven, zou ik hem heel kwalijk nemen. Waar heb je op de Universiteit gezeten, en je bent zeker ook cum laude geslaagd ? Dat je je mij voor dom uitmaakt is je goede recht,
  maar dom ben ik niet, jij bent misschien beter gebekt dan ik
  maar dom ik niet ! Jij loopt te koop met je dure opleiding etc etc, maar voor mij ben jij gewoon een grote bluffertje op deze aardkloot en een loophondje van je baasje DDB.
  RobG zouden ze ook medicijn hebben voor bluffertjes als jij
  hebben ? Arrogante drop l..l, je loopt gewoon naast je schoenen man, en die stinken nog al !
  Je hebt een hoge dunkt van je zelf, en
  probeer dat zo te houden mijnheer de Professor.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 23. @Robje-huisslaaf-van-Paarse-Desi : U JOKT WEER !

  Paars heeft ALLE reserves die VENE aan DDB heeft overgedragen verkwanseld ! Het gaat om meer dan een MILJARD !

  Daarna is Paars voortgegaan met sterk gestegen uitgaven en heeft ook alles wat los en vast zat uitgegeven !

  Zie hetgeen de Paarse minister Hoefdraad zegt in DWT dd 20 juli 2016 :

  “Een verkeerde inschatting van verwachte inkomsten uit de goudsector heeft onder andere gemaakt dat door sterk gestegen overheidsuitgaven de Surinaamse deviezenvoorraad vanaf 2012 is verdampt. De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad zei dinsdag in het parlement dat de reserve die vanaf 2010 was opgebouwd, is opgemaakt.”

  Al de Waardevolle zaken van Sranan zijn door PAARS VERDAMPT !

  Ook de door PAARS (Desi en Gilmore) bijgedrukte, meer dan DRIE MILJARD ONGEDEKTE SRD-bankbiljetten !

  Dus Robje, Bakabana-Verhoogde-Clevia-econoom, kom hier geen ONWAARHEDEN VERKONDIGEN !

  PS : De Paarse Staatsuitgaven zijn nog steeds te hoog ! De begroting vertoont zeer groot TEKORT, dat zogenaamd met inkomsten uit LENINGEN zal worden gedekt !

  De Paarse bedriegers hebben Ons land gewoon FAILLIET gemaakt !

  Lees nogmaals wat Gilmore zelf stelt : DOOR DE STERK GESTEGEN OVERHEIDSUITGAVEN IS OOK DE DEVIEZENVOORRAAD vanaf 2012 VERDAMPT !


  Maak melding

 24. Jojo, de economie zit vele malen complexer inelkaar dan u aan de mensen wil doen geloven. We leven niet meer in de kindertijd economie ten tijde van de regering Venetiaan. Thans leven wij in een tijd van dynamiek, een periode waarin de ontwikkelingen supersnel gaan. Deze tijd waarin we leven vraagt om nieuwe gezichtspunten over de economie. Ook de regering Bouterse is met deze harde feiten geconfronteerd.

  De al jaren voortdenderende fragiele Surinaamse economie werd in deze regering Bouterse met een economische crisis en tegenslagen geconfronteerd. Het economisch proces is een complex gebeuren. Het speelt zich af tussen mensen, organisaties en landen. Zodra het fout gaat in een land zijn de effecten direct merkbaar in een andere land waarmee men op economische relaties mee heeft. Het moge duidelijk zijn dat de regering Venetiaan niet werd geconfronteerd met het wegvallen van de Suralco.

  De regering Venetiaan werd ook niet geconfronteerd met een duik van de olie en goudprijs op de wereldmarkt waardoor de staatsinkomsten met ruim 80% wegvielen. Dit zijn interessante zeer gegevens voor de economie om te bestuderen.

  Het mag duidelijk worden gezegd dat de regering Venetiaan ook kon putten uit een restant van de honderden miljoenen Nederlandse ontwikkelingsgelden. Ik kijk naar de harde feiten die interessant zijn om te bestuderen door de economische wetenschap. De economische wetenschap heeft niets aan soundbites en one-liners die door de aanhang van de oppositie worden geproduceerd.


  Maak melding

 25. @RobG

  Je houdt alleen jezlef en enkele andere paarse OCER honden voor de gek met je “geweldige” onzin. Stop er toch eens mee!!

  Niemand is gebaat bij dom en leugenachtig geblaat !!


  Maak melding

 26. @RobG
  “Ik kijk uit naar de harde feiten”

  Die zijn er genoeg maar jij wilt of kunt ze niet zien, door je paarse tunnelvisie, en zie je dingen die je niet aanstaan verdraai je ze gewoon


  Maak melding

 27. @ RobG

  “Ik kijk naar de harde feiten die interessant zijn om te bestuderen door de economische wetenschap.”

  Ik heb u de harde feiten gepresenteert en u zwetst er hard om heen.

  Venetiaan heeft ook te maken gehad met een drop in olie prijzen, nog groter dan die van Bouterse.
  De goudprijzen waren gemiddeld de helft van de laagste prijzen onder Bouterse.
  De crisis van van 2007 – 2008 kwam ook hard aan maar is door de bakens te verzetten (deviezen besparen/ import dempen) in 1 jaar overwonnen.

  Bouterse is het slachtoffer van de Dutch desease omdat hij droomde van door stijgende grondstoffen prijzen terwijl iedereen beter weet.
  Bouterse heeft de Newmont onderhandelingen vertraagt en 80% te veel betaald.
  Bouterse heeft Staatsolie leeg gehaald en opgezadeld met giga schulden en bijna ingeleverd bij de banken die hun geld terug wilden.
  Bouterse is fantasie begrotingen blijven maken en heeft niet doordachte en niet duurzame sociale wetten gemaakt.
  Bouterse heeft niet op het clientisme gelet en is door gegaan met op te grote voet te leven.

  Tegen zoveel onkunde is geen enkele economie bestand n dat blijkt uit de kei harde feiten.

  u goochelt met procenten die nergens op gebaseerd zijn. De inkomsten van de staat zijn niet met 80% terug gevallen. BIj bepaalde delen zijn ze zo hard terug gevallen maar ja als je dan naar staatsolie kijkt is dat ook niet verwonderlijk als Bouterse het bedrijf vol laad met schulden omdat hij er alles uitgehaald heeft.

  Indien het Venetiaan plan voor Staatsolie en Newmont uitgevoerd was dan:

  1 >>> Was de schuld van staatsolie nu ongeveer $ 500.000.000 lager geweest = alleen aan rente $ 45.000.000/jaar = SRD 350.000.000/jaar.
  2 >>> Had Newmont voor een investering van $ 125.000.000 minder nu al 3 – 4 jaar aan de economie bij gedragen en had het jaarlijks ongeveer $ 30.000.000 aan royalties (SRD 225.000.000) bij de staat ingeleverd.
  3 >>> Had Newmont over 1 tot 2 jaar winstbelasting gaan betalen en dividend moeten gaan uitkeren over 5% minder aandeel.
  4 >>> Was de planning van het vertrek van Alcoa reeds in 2011 begonnen (Hok heeft gesteld dat er ten aanzien van zowel Newmont als Alcoa goed de start documenten over gedragen zijn) Ten aanzien van Brokopondo maakt dat een enorm verschil van ongeveer $ 50.000.000/ jaar
  5 >>> Gezien de ervaring en de daden van Venetiaan met het reageren op een internationale crisis kan men er vergif op in nemen dat het zaken van de grondstoffen prijzen in een jaar verwerkt zou zijn in de staatshuishouding.

  Beste RobG.
  Gewoon de feiten waar u om heen gaat. Venetiaan en Telting hadden de economie in de vingers. Bouterse en Hoefdraad zijn economische pyromanen die met lucifers spelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.