Alleen of niet? Surinames grootste oppositiepartij weifelt

23
VHP installeert kernen in dorpen

PARAMARIBO, 22 okt – Alleen of in een partijencombinatie meedoen aan de algemene verkiezingen? Nog maar iets meer dan twee jaar te gaan en Surinames grootste oppositiepartij kan nog niet beslissen. Hoewel het na de laatste verkiezingen een min of meer uitgemaakte zaak leek, is het nu de kat uit de boom kijken. De huidige regeerders hebben er enigszins mee te maken.

De wetgeving op het kiesstelsel moet worden veranderd. De contouren zijn er al, maar het moet nog allemaal vaste vorm krijgen. “Als je weet hoe het kiesstelsel er uit ziet, zul je in staat zijn om beter te beslissen”, zegt Santokhi tegenover de Ware Tijd. Het is dus nog even afwachten. Grote partijen als de VHP zien graag veranderingen doorgevoerd in het kiesstelsel. Onder meer het aantal parlementszetels per district moet anders.

Sommige districten met relatief weinig bewoners, hebben onredelijk veel zetels. Een commissie doet het voorwerk. Tot de voorgestelde wijzigingen behoort het rechtstreeks kiezen van de president en districtscommissarissen. Ook wordt een verbod voorgesteld om combinaties te vormen voor de verkiezingen. Volgens Santokhi heeft de VHP haar verkiezingsstrategie gereed. Begin volgend jaar start verkiezingscampagne.


23 REACTIES

 1. De geschiedenis zal zich blijven herhalen, zolang slechte politici dubbele agenda’s op na houden en zich corrupt verrijken. De toekomst ziet er precies zo uit als van Ghana, als oerdomme ndpers en abopers de macht zullen uitmaken met dank aan hun oerdomme aanhangers van de misdaad. De toekomst ziet er paars, geel zwart donker uit vol van Afrikaanse wantoestanden. Wie weet wordt het district Nickerie dan onafhankelijk. Ndp olv ddb hebben beestachtig gefaald. De verdeeldheid is overal te voelen, ook in familiekringen hebben ddb en gangsta voor gezorgd voor verdeeldheid. In Nickerie is het nog erger, daar vertrouwen ze geen enkele afstammeling van een Afrikaan of ndper. Het wordt voorlopig niet meer goed tot 2050.


  Maak melding

 2. Voor 2020 leeft bouta niet meer geloof me!
  A man fuck a kondre hartverscheurend op!
  Een ezel stoot zich niet 2 keer tegen dezelfde steen!
  Limbo kikker mag dan duizend tv stations openen voor de ndp om alles wat slecht is goed te praten ma surinamers zijn niet dom want een ieder voelt het nu vrij ernstig!
  Limbo springen jij en bouta over bosjebrug dan zal het wat beter gaan in su want ik word stront ziek van al de leningen die jullie nemen en volk gaat aflossen we hebben het al zo zwaar!


  Maak melding

 3. Die bouta is zo dood ziek waarom treedt hy niet af vragen velen zich af???? Hy kan duidelijk het land niet besturen.
  Die bouterse doet denken aan de Afrikaanse leiders en dictators die op grote voet leven terwijl zijn volk vrij ernstig pinaart!
  Hoe slaapt deze man jonge die het land naar de klote heeft gebracht?????


  Maak melding

 4. Samenwerken! Boeven alles laten registreren en afrekenen met alle corruptelingen uit de eigen gelederen en mensen die zich vanaf 2010 verrijkt hebben Ten koste van het volk. Opsluiten die hap en alles confisqueren! Nagel ze aan de schandpaal en ontmantel het bolwerk van de paarse boeven. Kortom; samenwerking met NDP bij voorbaat uitsluiten.


  Maak melding

 5. Nickerie moet streven naar onafhankelijkheid. Laat de vhp daar het bestuur overnemen en de banden met nederland herstellen. Wij hebben genoeg van die afrikaanse mentaliteit.


  Maak melding

 6. De kat uit de boom kijken is een heel goede standpunt, om op dit moment in te nemen

  De tijd tussen nu en als er verkiezingen komen moet uitwijzen wanneer bepaald wordt om te bepalen om alleen of met andere politieke partijen de strijd tegen ddb en ndp de verkiezingen in te gaan. Want met een ongeleide projectiel als ddb moet je goed uitkijken.

  De tijd, omstandigheden en het moment.

  De omstandigheden. Hoe zal het met de ecomische situatie gesteld zijn, hoe verloopt het tussen nu en de komende verkiezingen, het kiezersvolk, wat willen ze? werkgelegenheid, waarde van de srd, de koersen van de valuta, investeringen van ondernemingen, veiligheid, stakingen, vakbonden, onrust, ontevredenheid, kortom hoe verlopen deze zaken.

  Natuurlijk moet er achter de schermen door de VHP aangewerkt worden om met andere politieke partijen samen te werken, maar ook om alleen de verkiezingen in te gaan. Wat heel belangrijk is, is dat gekeken wordt naar wat het beste kiessysteem is. Want ook ddb en NDP zijn aan het rekenen en kijken wat voor hen het beste is. Ook zijn ze bezig met verdelen en heersen, etniciteit uit te spelen en zich voor willen doen als de juiste verlepte paarse partijen, strooien met soft, bier, bbr, en heupen schudden op het pleintje om de paarse kakkerlakken te belazeren.

  De VHP moet alles heel goed en scherp in de gaten houden, net als alle andere oppositie partijen en rekenen. Regeren is vooruitkijken. Schaken is ook vooruitkijken, vooruit denken, strategisch, tactisch, inzicht, snel handelen, de juiste beslissing nemen op het juiste moment.

  De vraag is wat wil de achterban, gelet op hoe zaken zich in het land, voordoen, het gevoel bij hen, de omstandigheden, hoe zien zaken eruit, wat voor plan met doelen zijn er om aan de uitdagingen die er zijn aan te pakken en aan het kiezers volk te verkopen. Ook internationaal moeten deze zaken goed bekeken worden en deze zaken moeten ook aan het kiezersvolk duidelijk worden gemaakt. Hoe bewust is het kiezersvolk of kijken ze naar popu ddb, die met domeingronden, banen bij de overheid die niet kunnen gaat strooien, keukenmaaltijden, verdelen en heersen, omkopen, enz.

  ddb is:
  – een moordenaar,
  – crimineel,
  – voor 11 jaar veroordeelde voor drugshandel door de rechtbank in Nederland,
  – voor de 8 december 1982 moorden een eis van 20 jaar van de krijgsraad/rechtbank in Suriname heeft gekregen,
  – niet over goed gedrag beschikt en op grond daarvan geen publieke/overheid functie mag uitoefenen volgens de grondwet van de republiek Suriname,
  – de republiek Suriname 3 x skeer heeft gemaakt,devaluatie surinaamse gulden, devaluatie srd, hoge koersen voor valuta, grote criminaliteit in het land, drugshandel, wapenhandel, mensenhandel, heel grote armoede bij de bevolking veroorzaakt onder de Surinamers, grote luchtkastelen belooft aan het paarse volk,

  ddb een drugsveroordeelde en crimineel hoort in de gevangenis thuis opgesloten te worden. U kunt hier u bijdrage aan leveren door voor de VHP te stemmen als er verkiezingen komen.

  Time4Chan(ge)
  Chan4Pres!

  Surinamers stemt u op de VHP, de partij die geen luchtkastelen belooft, maar u een hengel aanbiedt, waarmee u zelf u vis kunt vangen.

  Leve:

  – Verenigde HervormingsPartij (VHP)
  – Bestuur van de VHP,
  – Chandrikaperkash Santokhi,
  – de achterban van de VHP
  – alle Surinamers die geloof en vertrouwen hebben in plan en doelen van de VHP om de uitdagingen die de Republiek Suriname en de Surinamers nationaal en Internationaal hebben ondersteunen. Het gaat om uw toekomst, van uw kinderen en (achter)kleinkinderen, enz.

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Volk Van Suriname, Surinamers wees goed op uw hoede voor de NDP, ddb, radio man, NII, awarie dom rie, en paarse kakkerlakken, die uw belazeren en in grote armoede laten leven, 3 x skeer, en zich zelf verrijken, ja toch?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 7. Ja je kan lullen wat je wil Bouwta heeft de blakka mang wakker gemaakt hoe wel ze nog wakerder moeten worden want als VHP wint maakt cheriff / santoki 360 grade en maakt weer slaaf van de blakka mang opgelet dan hebben jullie het 4 x zo slecht afs nu dan wordt hij Papadoc en jullie net de Negers in Haitie onthou dat heelgoed wees geen koe.


  Maak melding

 8. Conservatief Suriname..

  Santokie Is De Beste President Die Suriname Nooit Gehad Heeft.. Hij Is Jong Getalenteerd en Ambitieus Maar Jammer Genoeg Dat Hij In De Verkeerde Party Zit.

  De VHP Moet Men In Feiten Nooit Vertrouwen.. Is Namelijk Zo Dat Goed Gevulde Hindoestanen Pompen Heel Veel Geld In De Party Oa.. Als De VHP Ooit Eens Aan De Macht Komt.. Gaan Die Soort Gasten The Pay Back Opeisen Met Alle Gevolgen Van dien.. Wat Bouterse Nu Doet Is Trailer Laat Maar De VHP Aan De Macht Komen Ga Je Film Zien.

  Mijn Advies Aan De Heer Santokie.. Stap Uit De Verenigde Hindostaanse Party.. Open Een Nwe Patry.. Want In Een Regenboog Natie Als Suriname.. Is Er Geen Tyd Voor Etnische Shit..

  De ABOP Nog Erger.. Er Loop Ene Bordo Dr Binnen De ABOP.. Die Man Is Alles Behalve Geschoold.. Die Kan Zelf Zijn Naam Niet Spellen.. Maar Die Heer Bordo Heeft De Ambitie Om Minister Van Onderwijs Cultuur En Wetenschap Te Worden Als De ABOP In De Regeer Macht Kom..

  Mensen Waar hebben Wij Het Over.


  Maak melding

 9. Helemaal niet off topic.
  Het goud de olie in de Surinaamse aardbodem waar men zich nu voor in de startblokken wil zetten, is van Suriname, behoort aan mama Sranang.
  Een allen die mij als kind van Suriname, voor altijd als derde wiel -geen partij, laatstaan oppositie-, voetveeg hadden weggezet, VERVLOEKT ZIJN JULLIE.
  Ik hoop en wens van harte, dat deze al dan niet rijkdom, jullie letterlijk verblind. Hypocriete beesten, ellendelingen. Poten af van die Surinaamse vlag; Die is ook in SU ontstaan.

  One Ras one Culture: Surinamese.


  Maak melding

 10. Fenix@
  Helemaal eens met jou stelling, maar jou krachtig taal brengt Suriname niet veel verder, want voorlopig zijn het buitenlandse bedrijven die aan het goud en olie aan het winnen en vinden.
  Nu ben jij aan de beurt, hoe dan, het kwaad is al al geschiedt


  Maak melding

 11. haco@
  Want die buitenlandse bedr weten naar gelang ook hoe ingezetene met een kind van Suriname omspringen. That where dealing with succers.
  I have the key form Suriname, to all who want to know! So start licking. MF.


  Maak melding

 12. @Ivanof Limburg
  Wat begrijp je niet /Wat is zo moeilijk voor jou om te begrijpen?De vhp is voor een ieder. De taboe dat vhp voor de hindostanen alleen is ,wordt door kwaad willigen als jou verspreid.De vhp kan onmogelijk een pistool tussen je slapen houden en je dwingen lid van de vhp te worden,.Er zijn wel anderen die geen hindostanen zijn maar wel lid van de vhp zijn en ik applaudiseer
  deze mensen..Zij durven het ,durf jij ook lid te worden van de vhp of hou op met je smeercampagne jegens de vhp!


  Maak melding

 13. RAY.@@@

  Dat De VHP (zogenaamd) Niet Hindoestanen Vergaren Is Vr De Buhnen.. Ik Denk Niet Dat Het Vanharte Is… Er Zijn Heelveel Conservatieven Hindoestanen In Die Partij.. Ze Denken Nog In Die Tijd Van Ram En Maja..

  Ik Ben Absoluut Geen NDPer.. Maar Dat Maak De NDP Zo Sterk.. Is Vr Een Ider..


  Maak melding

 14. @@Erwin, er wordt nu van alles en nog wat gedaan zodat Bouterse weer kan winnen.
  Huizen worden gebouwd, wegen worden geasfalteerd, minimumloon, ziektekosten voor een ieder, kinderbijslag wordt betaald en nog veel meer.

  Wat NIET vertelt wordt zijn de vele schulden die Boefdraad maakt voor de volgende generatie.

  Morgen staat een ieder op zijn poten om te vertellen wat Bouterse allemaal niet gedaan heeft.
  Ik hoop dat ze ook zullen vertellen hoe wetten en regels kapot zijn geslagen door deze man. Ook de moorden en branden die deze man heeft gepleegd.

  Hij zal te boek staan als de slechte president van Suriname en wens hem daarom ook slapelozenachten toe.


  Maak melding

 15. Het hele kiessysteem is door een racist bedacht !!!!
  Hoe kan een stem in het oerwoud dubbel tellen????
  In het oerwoud is je gulden een daalder waard?
  In elk land heb je minderheden !!!!!


  Maak melding

 16. Ira, je maar eens ophouden om voor papegaai te spelen met de woorden ‘ schulden maken voor de volgende generatie ‘. Je neem termen van een categorie Calvinisten over en die termen plaats je in een Surinaams context. Deze termen zijn gebonden aan de Calvinistische cultuur van Holland.

  Deze termen gebruikt men in andere Europese landen niet. Het zijn typisch woorden van een bepaalde categorie Europeanen. Maar Jij bent niet de enige Surinamer die als een papegaai de Calvinisten napraat. Alle sympathisanten van de verzwakte lamgeslagen oppositie gebruiken dit soort termen die je echt niet in deze fase van de ontwikkeling van de Surinaamse economie kan hanteren. Schulden zijn er nodig om de Surinaamse economie er bovenop te helpen.

  Alleen al de Amerikaanse staatsschuld is 30 keer de totale staatsschuld van alle landen in de wereld. Daarnaast drukken de Amerikanen maar lukraak dollars om hun fake levenswijze te financieren. Wat dacht je van de staatsschuld van India. Ook India heeft een giga schuld. De komende generaties in India gaan ook een kleine bijdrage moeten leveren om de schuld af te lossen. Per hoofd van de bevolking hooguit 10 rupie per jaar.


  Maak melding

 17. Robg@
  Meen je dat echt van india, 10 rupie per hooft per jaar, econoom laat je nakijken. Amerika staatsschuld 30maal de wereld schuld leg uit, en vragen omzeilen, doe het gefundeerd.
  Ik laat me weer verleiden


  Maak melding

 18. Haco,

  laat die op hol geslagen dorpsidioot RobG. uit de krochten van de Bijlmer gewoon begaan met zijn inhoudsloze populistische paars geindoctrineerde hersenspinsels. Deze gek is het lachertje op dit forum en wordt door niemand serieus genomen.


  Maak melding

 19. @ ROB

  Klopt helemaal wat je zegt over de amerikaanse schuld.
  Van India weet ik niet zo zeer .
  India is net zoals Indonesie en de meeste afrikaanse landen corrupt.
  En hetzelfde gedrag hebben we allemaal in su.
  Wat ik hiermee wil zeggen is dat de hindoestaan ,de creool en de javaan altijd corrupt zijn geweest.
  Zie maar India, Afrika en Indonesie.
  Voorbeeld:
  1.Afrika is heel rijk aan goud ,diamant en sinds kort zelfs aardolie. Ondanks dit alles pinaart het volk enorm.
  2.India is een van de grootste economieen in de wereld, maar slechts de regeerders en families genieten van de rijkdom. 80 procent leeft in armoede
  Indonesie idemdito.
  Dit alles gebeurd ook jaar en dag in Suriname.
  Zolang wij het volk niet afrekenen met de corruptelingen zal dit zo door blijven gaan , bij elke zittende regering.
  Dus stoppen jullie met steeds te wijzen naar de andere .
  Deze drie bevolkingsgroepn zijn verantwoordelijk voor de situatie in Suriname.
  Ik zie ook geen verandering als Chan komt.
  Allemaal 1 pot nat.
  Ik hoop dat de jongeren opstaan en een eigen partij opstarten.


  Maak melding

 20. @Suresh
  Je slaat de spijkers op de kop.
  Eindelijk iemand die iets nuttigs zegt zonder te schelden .Ik die discussie afgelopen zaterdag nog met mijn vrienden hier in Nederland. Ik zei toen dat je geen verandering kan brengen als je boeven om je heen hebt. Zie daar Abrahams tijdens Bouterse. Als chan nu wil zitten moet hij zich distantiëren van Jogi,Gajadien en Girjasingh.Hetzelfde geld voor abop en Pl. Brunsi,bouta,chinatso,somo,Gajadien,jogi,Santokhi,Abrahams,girjasing etc etc mogen niet meer aan de macht komen . Deze gasten zijn allemaal schatrijk gewoorden met onze belastinggelden . Het is jammer maar geloof mij die verandering gaan wij niet meemaken .


  Maak melding

 21. Rob
  “Schulden zijn er nodig om de Surinaamse economie er bovenop te helpen.”
  Juist als je het geleende gebruikt om de productiecapaciteit te vergroten en niet gebruikt voor consumptie. Bovendien moet je ook kijken naar de voorwaarden.

  “Alleen al de Amerikaanse staatsschuld is 30 keer de totale staatsschuld van alle landen in de wereld. Daarnaast drukken de Amerikanen maar lukraak dollars om hun fake levenswijze te financieren”

  Ongelooflijk bekrompen en erg kortzichtig. Daarnaast waar haal je dit vandaan. Ik zou graag en beloof je dat ik niet zal lachen als je me wat tabellen laat zien
  Denk even na zeg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.