Kans dat Staatsolie te groot wordt voor Suriname

28

PARAMARIBO, 21 okt – De kans bestaat dat Staatsolie binnenkort te groot is voor Suriname. Zeker als de verwachtingen over het vinden van rijke bronnen uitkomen. Dan is er geen houden meer aan. Dit voorziet Staatsolie-directeur Rudolf Elias. De vraag is tegelijk hoe voorbereid regering en samenleving zijn,

Een vraag waar zeker de beleidsmakers zich mee bezig moeten houden. “Bij een grote olievondst voor de kust zal het jammer zijn als het land niet mee investeert om voorraden in productie te brengen voor maximaal voordeel. Maar om te participeren kun je liever risicokapitaal aantrekken van mensen die dat begrijpen, door aandelen van Staatsolie internationaal te verhandelen”, zegt Elias tegenover de Ware Tijd.

Om tot de beste inzichten en besluiten te komen is een brede maatschappelijke discussie nodig. Dan kan worden besproken wat te doen bij succesvolle boringen. Uiteraard is het laatste woord aan de politiek. Het parlement zal de doorslag moeten geven. Suriname heeft ook nog wat huiswerk te maken. Als er al wetgeving is op transparantie, moet worden gezorgd voor naleving.


28 REACTIES

 1. We verwachten, misschien, we denken, we weten het bijna zeker…

  Het geld is al uitgegeven voordat er überhaupt iets van olie is gevonden. En als er ooit iets gevonden wordt, is er een investering van honderden miljoenen nodig om het op te pompen en te verwerken.

  Dan gaat er misschien iets van winst worden als gemaakt ALS de olieprijzen gaan stijgen…

  Maar de Paarse Roversbende heeft het geld dan al lang geroofd en het Surinaamse volk blijft straatarm.


  Maak melding

 2. @@ Henk Molenaar!! Precies!! Gemaren, misschien, stel, bijna, alsen ect etc. Ik zeg tegen hen; En als mijn kont een oven was, dan had de paarse roversbende elke dag verse brood van mij!!!


  Maak melding

 3. Het is geen kwestie van dat Staatsolie te groot zal worden voor Suriname, maar meer van hoe zal het bedrijf worden gemanaged bij een enorme toename van de productie.

  Dit bedrijf zal zeker ‘public’ moeten gaan en een deel van haar aandelen op de internationale markt droppen.
  Op dit moment is de Surinaamse overheid de enige aandeelhouder van Stateoil, en dus niet kritisch genoeg naar het management van dit bedrijf omdat het onze eigen jongens zijn.

  Maar als er ook buitenlandse aandeelhouders van Stateoil zijn zal de CEO van dit bedrijf het niet al te makkelijk hebben.
  Het ’tje potie’ gedoe zal niet meer van kracht zijn, want de investeerders zullen enkel en alleen maar prestaties willen zien !

  Ergo, er zal een hele andere opzet en structuur voor dit bedrijf moeten gaan gelden bij een volume toename van de input, en weet Elias nu al dat hij misschien niet de juiste captain zal zijn na die transitie.


  Maak melding

 4. Gebruikelijke populistische paarse lulkoek. Meeliften op de successen van Guyana en zelf lamlendig en lui aan de kant blijven staan. Kan toegevoegd worden aan de daverende successen van het treinproject en zoetwaterproject. Binnen afzienbare tijd hoor je hier nooit meer van en ligt het onderin de la bij alle voorgaande paarse mislukkingen.


  Maak melding

 5. Wat een enorme onzin. Staatsolie is junior partner in alle exploraties omdat ze geen cent hebben in te brengen.

  Allemaal groot spraak. Zodra er olie gevonden wordt mogen ze nadenken hoe zij gaan participeren en geld , rechten of beide inbrengen.

  Een drummes als Staatsolie (16.000 barrels per dag) mag de tas dragen van de partijen die gaan bepalen wat er gebeurt. Ellias verkoopt fabeltjes.
  Hij is de chauffeur voor de onder-baasjes van de maatschappijen die nu zoeken. meer niet.

  Niemand zal Suriname of staatsolie meer gunnen dan het minimum.


  Maak melding

 6. Als het om geld verdienen gaat, kijkt iedereen waar hij/zij met zijn of haar geld het beste rendement kan halen. Als de aandelen e/o obligaties van Staatsolie dat worden, hangt af hoe het rendement is in vergelijking met andere aandelen.

  De vraag of er aardolie voor de kust van Suriname is, is heel eenvoudig om te beantwoorden.

  Zie maar west-Afrika, landen als Ghana, Nigeria, Equatoriaal Guinee. trek je vandaar een lijn door naar de Nieuwe Wereld, Amerika, dan zie je dat er in de USA, Texas, Mexico, Columbia, Venezuela, Jamaica, Trinidad, Caribischgebied, Guyana, Brazilie voor de kust, Frans-Guyana aardolie is. In Suriname heeft Staatsolie ook op land, Calcutta in de jaren 60 sporen aanetroffen en in het Tambaredjoveld in Saramacca is er ook aardolie gevonden. , Wetenschappelijk is langer vastgesteld dat het hele gebied daarin Amerika een grote aardolievoorraad is.

  Op grond van zoveel bewijs, zou het te gek zijn dat dit daarom ook niet in Suriname voor de kust aanwezig is. Het is een kwestie van tijd en het moment, omstandigheden spreken voor zich er wordt naarstig gezocht om de juiste hit te vinden voor Suriname.

  Alleen vraag ik mij af is het wel niet een beetje te laat, gelet op duurzame energiemogelijkheden, zone-energie, windenergie, enz, dat veel meer kan opleveren, goedkoper is, milieuvriendelijker enz. Als er aardolie voor de kust van Suriname daarom gevonden worden, zal het niet te lang op zich moeten laten wachten. Want elke dag dat er gewacht wordt zal duurzame energie het inhalen. Mocht er op korte termijn aardolie gevonden worden en Suriname zich daarop goed voorbereid, zoals Elia aangeeft, zal moet deze inkomsten heel goed gebruikt worden om te investeren in zaken voor Suriname om daarop productie en met export geld te verdienen. Ik denk dan aan landbouwproducten, kassenteelt, voedsel zal de mens altijd nodig hebben, houtproducten, oa huizen, ramen, deuren, eco- toerisme, dienstverlening, duurzame energiebronnen, infrastructuur, vliegveld, zeehaven haven, transport, logistiek, opslag, wegen, spoorwegen, automatisering, ICT, waterleiding, vuilverwerking van huishoudelijk afval, scholing, wetenschappen, techniek om goed geschoolde burgers te hebben, veiligheid, goed bestuur, rechtsstaat, , grondwet, internationale verdragen, normen waarden, alles eerlijk verdelen, criminaliteit, heel beperkt is, enz, Niet aan belangen van individuele personen, maar aan algemene belangen. Trots om Surinamer te zijn en hard te werken en aan je geld en inkomsten te komen, die op een goede manier wordt besteed om je te handhaven.

  Kortom een land waarin het heerlijk toeven is en een uitstraling heeft. Geen paradijs, maar gewoon iedere Surinamer blij en tevreden is, huisje boompje beestje.

  Laten we maar duimen dat de grote oliebronnen voor de kust van Suriname heel snel worden gevonden, want die zijn er en het is heel goed dat Staat Olie, enz dit congres heeft gehouden om zich daarom voor te bereiden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 7. Het moet het volk niet verwonderen dat de chinezen straks een meerheids aandeel bezitten in staatsolie.Elias is al enkele maanden bezig te vertellen dat de aandelen verkocht moeten worden.
  Dat van vinden van grote voorraden olie is om het volk in slaap te sussen.De Suri’s zijn zo slim dat ze iets kunnen uitrekenen zonder bewijzen en je dat geven als vaststaande feiten.


  Maak melding

 8. @Passant.

  Natuurlijk moet er geduimd worden dat er op tijd genoeg voordelig winbare olie en/of gas gevonden wordt.

  Alleen moeten we ook duimen dat de parasieten die nu aan de knoppen zitten in Santa Boma zitten op het moment dat de inkomsten beschikbaar komen.


  Maak melding

 9. Als eerste: er is nog niet 1 druppel aangeboord en men begint al met groot denken en vooral met geld uitgeven, geld wat er niet is zie de problemen met de kinderbijslag, betalingen aan de medisch specialisten etcetera.

  Ik hoop het verkeerd te hebben maar Surinaamse bevolking reken u niet rijk want eerst komen de oliemaatschappijen en de restjes die overblijven zijn voor Suriname, en deze restjes zullen verdwijnen bij de zakkenvullers.


  Maak melding

 10. @JoJo

  We zitten op één lijn, maar als het zover is zullen die parasieten ook inzien dat gelet op de enorme hoeveelheid van het zwarte goud en aardgas en mogelijkheden voor zowel Guyana als Suriname en zo’n kleine bevolking, zij de gewone (waka)man, hosselman, oom, Stenley, Hugo, Erna, Sita, Ram, Paymin, Sri, moesje, taante, mai, mae, pae, bai, kids die knippa verkopen op straat, familie van dorpen in het oerwoud, vrouw van de straat toch een kruimeltje zullen moeten gunnen of ze willen of niet.

  Ik wilde bijna zeggen dat als het zover is, ik vergif durf in te nemen, dat ddb zelf zo blij is voor (de) Suriname/ rs dat hij dan besluit om zonder een oordeel van de rechtbank/krijgsraad af te wachten naar SB loopt en 3 x LL gaat zitten. Maar met die pikin ingie Booyke weet je het nooit, dus zal ik geen vergif innemen als het zover is.

  Het komt wel goed met Suriname, dat staat vast. Nu nog de parasieten.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 11. De huid van de beer is al tien keer verkocht, verpand en beleend maar nog geen spoor van een beer en dan moet die ook nog worden geschoten terwijl ze geen geweer hebben.
  Fraaie praatjes te mooi om waar te zijn bedoeld om het volk zand on de ogen te strooien.


  Maak melding

 12. Ook al vindt men nog zoveel olie, het oerdom paarsdom volk ,de oerdomme ndpers wacht geen vrede en voorspoed, net als het olierijk land Venezuela zal het hun vergaan, want ze hebben zieke megalomane schizofrene leiders gekozen die hen dagelijks beroven en zware lasten opleggen. Wee de paars valse awariedomries die leugens profeteren sinds 2010 en wee hun oerdomme ddb volgelingen die zich gelovigen noemen maar het pad van ddb volgen. Do ka.


  Maak melding

 13. We kunnen ook de rechten verkopen aan de maatschappij en die aan het zoeken zijn, op staatslieden zit al een zware clean.
  De MANNEN STEKEN PER PERSOON EEN PAAR MILJOEN IN DE TAS EN KLAAR IS Kees.
  Haal de kennis in huis, of gaat weer precies eender als de goud en bauxiet, met weinig mogelijk doen zoveel mogelijk verdienen????????? Niet te geloven


  Maak melding

 14. Rudolf Elias moet maar eens aan president Obiang van Equatoriaal Guinee gaan vragen hoe hij het moet aanpakken. Bouterse kan hem wel bij zijn vriend introduceren. Equatoriaal Guinee loopt in alles enkele jaren voor op Suriname.

  Ze zijn een aantal jaren eerder onafhankelijk geworden, de machthebber heeft eerder zijn politieke tegenstanders vermoord, ze hebben eerder olie gevonden, productie 300.000 barrels per dag, en er vloeit nu veel geld naar de staatskas.
  U begrijpt natuurlijk wel dat de staatskas in handen is van de president en zijn familie en vrienden. Het volk leeft in diepe armoede.

  De zoon van Obiang heeft problemen met justitie, net als die van Bouterse. Een aanklacht wegens corruptie. Zijn bezittingen in Europa zijn inmiddels in beslag genomen.

  Surinamers moeten maar niet te hard juichen als er echt olie wordt gevonden. Waarschijnlijk zullen ze zowel van de olie als van de opbrengst weinig te zien krijgen.


  Maak melding

 15. Er is al gewaarschuwd voor al die zogenaamde professoren,die denken overal weet van te hebben,zelfs bubu nanga sjori uit pont poepe,nanga awari uit tingi olo soso betweters sari tori.


  Maak melding

 16. De doem-denkers hebben zoals altijd weer het hoogste woord. Wat een hardnekkige defaitisme straalt er uit de mening van Jojo. Wel Jojo, als er veel olie en gas voor de Surinaamse kust wordt gevonden hoop ik dat de huidige regering de touwtjes stevig in handen heeft. Een regering van VHP en NPS heeft het land niets te bieden. Het zijn arrogante zwakkelingen omdat het potentieel van hen niets voorstelt. Ze willen de indruk wekken veel in huis te hebben, maar het is bedrog. In de oppositiebanken stellen ze niets voor. Ze missen het kader om op een hoger beleidsniveau een strategisch economisch beleid uit te stippelen. De NDP beschikt in elk geval over een beter kader.


  Maak melding

 17. Je hebt mensen met een blinde vlek, dit kan ik nog billijken, maar plaat voor je kop is geen blinde vlek, wacht maar tot er het een ander moet worden afgelost, ik heb vals hoop dat ik ongelijk heb.
  Doei bai??


  Maak melding

 18. waar blakas aan de macht zijn, zal nooit nimmer ontwikkeling komen, laat staan voor uit gang..

  ze vreten alles plat en wat er nog over is, is verdwenen..

  geef een blaka vrijdag middag 15.00 uur 500 s r d , komt hij/zij jou maandag morgen vragen naar een kwartje, alles is verbrast..

  terwijl een hindoestaan, javaan, chinees zijn/haar gezin netjes heeft verzorgt een huis opgebouwd zijn kinderen getrouwd..

  maar die blaka pinaart no ka..


  Maak melding

 19. Marcel,zijn blakas aan de macht in madras India ,Bangladesh ,Afghanistan ,Pakistan,in India alleen zijn er 800 000 000 daliths hoe verklaar j dat,


  Maak melding

 20. Marcel over opvoeding gesproken elk seconde wordt er een meisje verkracht in India ,of volg j het nieuws en lees de kranten niet,houd op met de vinger naar anderen te wijzen,tussen de hindustanen onderling is te er veel nijd,breek mij de mond niet open,het enige wat ze na streven is geld nothing more


  Maak melding

 21. Jo jo Surinamers moeten de kans krijgen hun boontjes doppen,ze moeten ergens beginnen om het te leren,suri zijn intelligente mensen,maar de wil om optimaal te presteren ontbreekt bij velen,ben geen voorstanders om die duur betaalde Europeaan of Amerikaan naar Suriname halen,kijk wat voor morserij ze er van hebben gemaakt,hun enige houdvast is dat sommige banken uitpuilen van gestolen geld,en die ze maar iedere keer uitbelen,kijk hoeveel miljarden de ecb en de imf in Griekenland hebben gepompt,hoeveel van die rovers bankiers moest gered werden ten tijde van president Bush ,ten koste van de gewone burgers,achteraf begreep niemand de rotzooi die ze aan de man brachten,maar de bankiers werden zeer rijk


  Maak melding

 22. @Dagoebalsing 21.57

  Op 1 woord na zijn wij het helemaal eens.

  Surinamers moeten de kans “krijgen” hun boontjes doppen

  het woord krijgen moet in mijn ogen vervangen worden door “nemen”. Krijgen geeft een afhankelijkheid aan.

  Ik ben en fan geworden van Yanis Varouvakis, de zo bespotte Griekse minister van Financien die het perverse van de macht van de financiele instellingen genadeloos beschreef.

  Het trieste is dat Hoefdraad als chef bezemkast bij het IMF of Wereldbank met een diploma van een Cubaanse opleiding theorie zit te bedrijven en Suriname uitlevert aan de financiële parasieten. en loan sharks.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.