164 jaar Chinese Immigratie in Suriname

10
164 jaar Chinese Immigratie in Suriname

Chinezen in Suriname vieren het Chinees nieuwjaar op deze archieffoto. Gisteren, vrijdag 20 oktober, was het precies 164 jaar geleden dat de eerste Chinezen in 1853 naar Suriname kwamen. Zij kwamen als contractarbeiders voor de plantages. Na afloop van hun contract gingen velen de handel in, meestal de kleinhandel in levensmiddelen. De meesten trouwden met niet-Chinese vrouwen. Later heeft de migratie zich voortgezet als een vrije immigratie. Chinezen in Suriname spelen thans economisch een belangrijke rol in met name de handel.


10 REACTIES

 1. Wat hebben de chinezen veel bereikt in dit land, de Afrikaanse afstammelingen zijn nog steeds ddb verslaafde oerdomme slaven die paars ogend bedelend overkomen. Overal in de stad, de districten en vooral de bakka bunnies ziet men veel hangjongeren en koekeloerende jonge marrons her en der de omgeving onveilig maken. Ook in Santo Boma zijn woorden ijdel, meer dan tachtig procent heeft een Afrikaanse roots, net als de misleider en zijn rovende paarse bende van het land. Geen wonder, tachtig procent van de landen in Afrika is het ook zo waar oerdomme aanhangers van misdadige presidenten dezen op handen dragen. Maar ook in de VS zijn de gevangenissen ook voor een groot deel vol van deze afstammelingen, waarvan mi habi wang pikienso afrikan roots, gelukkig a oosterlijk roots e hearse over a afrikan roots anders kande mi sreef bun de wang dong ndper.


  Maak melding

 2. Door de Chinezen hebben de Surinamers het beter. Wat hebben de andere landen voor Suriname gedaan. Als ze weg gaan en dan een grote puinhoop in Suriname.


  Maak melding

 3. Pataka@
  Hoe zou dat nu komen?? Is de Surinamer soms niet geschikt, of hebben de Chinezen door dat je met ondernemen geld kan verdienen.
  Of komt het door de hangmat cultuur, uitzonderingen daar gelaten. Weet je nog pataka vanaf 1954 zelf bestuur, wat is er vanaf die tijd mis gegaan, kan jij mij dat vertellen, ik hoop het


  Maak melding

 4. Het verschil is: Chinezen willen rijk worden en Surinamers willen een leuk leven. Surinamers moeten een beetje meer Chinees worden en Chinezen een beetje meer Surinamer.


  Maak melding

 5. Hans van den Broek
  Als ze luxe willen hebben, moeten ze er wel wat voor over hebben en niet klagen, toch kan ik er me wel wat bij voorstellen, dat leuke leven.
  Ik heb er twee jaar als militair geleefd, het was de tijd van mijn leven, jammer dat ze niet willen inzien, hoe mooi hun Surinam is
  Het barst van de mogelijkheden als ze de handen ineen slaan


  Maak melding

 6. De Afrikaanse mens heeft weinig bereikt in Suriname, omdat de blanken en het kolonialisme hen alles heeft ontnomen, geschiedenis, familienaam, voornaam, trots, normen, waarden, zeden, gewoonten, enz, enz.

  De hoogste tijd dat er uit de groep mensen opstaan en hen laten zien dat voordat de zwarte mensen als Slaaf werden opgepakt ze wel de meest toon aangevende macht, wellicht de belangrijkste van de wereld waren en een heel oude beschaving en cultuur hebben. Zie maar Egypte, Architectuur, kunst, cultuur, gereedschap, irrigatie, beelden, beschaving, enz, enz. Zaken die in Europa nog niet bekend waren.

  Het is wel triest dat het volk zich niet kan oprichten omdat ze gehersenspoeld zijn geworden door het kolonialisme en door het boutisme. Ze lopen al van jongs af in verlepte paarse t-shirt van ddn/NDP en anderen denken voor hen en nemen hen hun trots af.

  De slavernij is sinds 1 july 1873 afgeschaft en wat zie je nog steeds afstammelingen van de Afrikaanse slaven die nog door anderen misbruikt, gekoloniseerd worden voor eigen belang. Deze luitjes zullen het nooit redden.

  Sari (his)tory van de afstammelingen van de Afrikanen die in verlepte t-shirts in de rondte huppelen.

  Free yourself, Free Your mind, denk, neem je eigen beslissingen. Wees geen slaaf van een andere.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 7. Als er iets echt Afrikaans is het wel in de bekende slachtofferrol te kruipen. Liever blijven jammeren over het verleden, dan te focussen over te toekomst. Al die slavenslachtoffers en slavendrijvers zijn al vele generaties dood.
  Daarnaast zijn in de geschiedenis blanken vaker slachtoffer geweest dan andersom. Dat is al vaak beschreven.

  Ben echt blij dat in Europa de verschillende volkeren niet blijven hangen in de dramas uit het verleden.


  Maak melding

 8. Het gros der Afrikaanse afstammelingen eten het liefst chinees. Vooral vroeger kregen de Chinese mannen kinderen met een vrouwelijke Afrikaanse afstammeling, homoe taki soso lobi a bigi bille, ha.


  Maak melding

 9. kijk hoe ver de Chinezen zijn gekomen na 164 jaar .

  kijk hoever de hindoestanen zij gekomen na 154 jaar

  kijk hoever de Javanen zijn gekomen na 144 jaar

  kijk hoever de Afro Suri’s zijn gekomen na 154 jaar na afschaffing vd slavernij .

  ook de Aziaten hebben met een contrakt ,slavenarbeid verricht maar zij zijn toekomstgericht .

  de Afro suri’s denken in het verleden en geven altijd anderen de schuld van hun falen .


  Maak melding

 10. Rocky de African kromme ka nazaten en de soort Kanoten wachten nok steeds op skade verkoeding van Olland!! Zij willen leven op de dood van hun voorouders, die zij niet kezien hebben!!

  Na wan Ka doti rommel bende!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.