Bescheiden modernisering Surinaamse luchthaven

30

PARAMARIBO, 20 okt – Een luchtbrug om de vertrek- en aankomsthal met elkaar te verbinden, het vergroten van het platform en zelfs een extra landingsbaan waren opgenomen in het oorspronkelijke moderniseringsplan voor de Johan Adolf Pengel luchthaven. Het plan is van 2014 en de kosten waren begroot op zeventig miljoen dollar. Het plan wordt nog uitgevoerd, maar dan met een veel kleiner budget.

Zeventig miljoen dollar is gewoon te veel. “De overheid, noch de NV Luchthavenbeheer, hebben de beschikking over dit budget. Daarom zullen voorlopig alleen de hoogstnoodzakelijke upgrades aan de vertrekhal uitgevoerd worden”, meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII. Er is een bedrag van zeventigduizend dollar uitgetrokken. Modernisering is nodig om de luchthaven te laten uitgroeien tot regionale hub.

Onder meer moet de opvang beter van passagiers die op doorreis zijn. Voorlopig zal de vertrekhal worden aangepakt. “Ondertussen zijn er gesprekken met de private sector en internationale partijen, zoals China Harbour Engineering Corporation, om na te gaan in hoeverre het moderniseringsplan van Suriname’s luchthaven alsnog uitgevoerd kan worden in een tweede fase”, aldus het NII.


30 REACTIES

 1. Komkommertijd. Door de selectieve media is er weinig spraakmakend nieuws te vermelden over de regering of de NDP. Het blijft nu bij een brug die heropend wordt. Er is echter veel meer nieuws te vermelden over Suriname maar deze informatie wordt angstvallig geheim gehouden. Het rommelt bijvoorbeeld in de VHP of NPS. In de VHP zijn er dissidenten die ‘ klaar zijn met de leiding ‘. Men is het dictatoriale regime van Santokhi beu. Er wordt aan de poten van zijn troon gezaagd. Mensen keren de partij de rug toe. Dankzij het internet worden mensen wijzer. De oude politiek is zwak en is aan het wegeroderen. De scheurtjes aan Santokhi zijn troon worden vakkundig maar niet onopgemerkt met cosmetica weggewerkt.


  Maak melding

 2. Komkommertijd. Door de NDP-gestuurde media is er weinig spraakmakend nieuws te vermelden over de regering of de VHP. Het blijft nu bij een brug die heropend wordt. Er is echter veel meer nieuws te vermelden over de problemen in Suriname maar deze informatie wordt angstvallig geheim gehouden.

  Het rommelt bijvoorbeeld in de NDP. Er zijn dissidenten die klaar zijn met de leiding ‘. Men is het incompetente regime van Bouterse beu. Er wordt aan de poten van zijn troon gezaagd. Mensen keren de partij de rug toe. Dankzij het internet worden mensen wijzer. De corrupte NDP politiek is impotent en is aan het instorten. De scheurtjes in Bouterse’s troon tracht men onnozel en doorzichtig met leugens te verbergen.


  Maak melding

 3. De hele luchthaven heeft totaal geen uitstraling!

  Het voldoet in velerlei opzichten niet aan de eisen.
  De oprit naar de vertrekhal: weg is smal en kapot, smalle uitstap, éénbaans, etc. etc.

  Ga bijv. shoppen op Aruba, St. Maarten. Dit zijn kleine landen, maar hun luchthaven is hyper modern en mooi.
  Dat kan ik niet zeggen van Su. Het lijkt echt op een Afrikaanse Luchthaven. Men mag niet mee met de passagier in de vertrekhal. Waarom niet?
  Je moet buiten wachten, absurd!!!

  Bij de aankomsthal zijn er maar enkele balies geopend. Terwijl er honderden mensen op zo`n vlucht zijn.

  Nogmaals het gebouw heeft geen uitstraling!!!


  Maak melding

 4. Van 70 miljoen naar 70 duizend. Een heel groot verschil!! En weer gaat men hulp vragen aan China… Suriname kan niet meer zonder China. Binnenkort is Su weer een kolonie, maar dit keer van China…Let op…Aan de andere kant leveren de Chinezen veel stemmen op voor desie.


  Maak melding

 5. Rob,
  Bijzonder interessant nieuws breng je tot ons.
  Ik heb je onlangs al een zin uit een Nederlandstalig liedje voorgeschreven. Hier gaan we weer:
  Is dit alles xxxxx, is dit alles xxxxx
  Het leidt tot niets om ons iets te vertellen over de heer Santoki en over de VHP.
  Niet interessant, niet relevant. Zinloos en boring
  Jij als voorstander van het regeringsbeleid kan beter successen van de regering noemen.
  Ik zal je op weg helpen:Para krijgt een modern gezondheidscentrum (bron Starnieuws)
  Anderen, kunnen de negatieve aspecten hiervan belichten.
  Dat is toch veel meer zinvoller dan te zeggen: ja, maar die en die hebben dit en dit gedaan.
  Gebruik het verleden, niet om te zeggen, onder Venetiaan is het ook fout gedaan, dus mogen wij ook.
  Neen, daar kan je geen rechten aan ontleden.
  Zeg dan liever: onder Venetiaan is het fout gegaan (als je dat vindt) en wij maken dit soort fouten niet meer, Daarom doen we het zus en zo en zie hier nu al de effecten. ( dan leer je van het verleden)


  Maak melding

 6. @ Panli: Aruba en St-Maarten verdienen heel veel geld aan toerisme. Dat maakt het mogelijk flink te investeren in de luchthavens.
  Beide zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk en dat zorgt er voor dat daar geen lieden zijn zoals Bouterse en zijn vrienden die de rijkdommen van het volk overboeken naar hun eigen geheime rekeningen.

  In toerisme zit veel geld. Vorig jaar heeft Nederland er 21 miljard euro aan overgehouden. Suriname zou ook veel meer kunnen verdienen, maar helaas, twee problemen, Surinamers en geldgebrek.
  Nu hoopt men dus weer op de Chinezen. Tragisch. Wanneer gaat men zich eens afvragen waar dit uiteindelijk toe gaat leiden?


  Maak melding

 7. Ook het gerenoveerde toiletten groep en de handen wassen campagne aldaar was aangeboden als groot nieuws.Helaas hebben de grote nieuws bedrijven als CNN,BBC en dergelijke het geweigerd om het uit te zenden.


  Maak melding

 8. Adhin (NDP) heeft de begroting aan het Surinaamse Volk gepresenteerd. Het ziet er treurig uit. Door de selectieve NII is er weinig spraakmakend nieuws te vermelden over de regering of de NDP, plee si dent ddb die “ziek is”, maar met radioman vrolijk dartelt door de achterland van zijn paleis op Leonsberg. Er is echter veel meer nieuws te vermelden over Suriname, devalutatie van de srd, dure prijzen van eerste levensbehoeften, hoge brandstofprijzen ( padieboeren, bij de pomp, enz), salarissen van onderwijzers, leraren van de ALS en BVL maar deze informatie wordt angstvallig geheim gehouden. Het rommelt bijvoorbeeld in de NDP. Er is een groep dessidenten die vinden dat ddb een hoge leeftijd heeft niet aanspreekt, een grote schande is voor de Surinamers, een moordenaar, crimineel, schatrijk is, de aller grootste schade is die Suriname ooit gehad heeft, schrikt jongeren af, dans met jonge meisje in het openbaar, onbeschoft is, telkens armoede in Suriname laat ontstaan ( 3 x keer nu) en geen ontwikkelingsvisie heeft voor het land en volk. Ze willen hem door een ingreep afzetten. Wan San Dé Cook Dé Kon, ze willen ddb en radio man voor de Noordzee verkopen. Volg de berichten in de Su media, mofokorantie,a Mofo Telefon/Cel, na wojo, tap oekoe, waka man.

  Time4Change!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 9. RobG,

  het onderwerp is de luchthaven, maar jij raaskalt en roeptoetert weer als een op hol geslagen randdebiel en dorpsidioot over allerhande, niet ter zake doende onderwerpen. Als dat witte spul in je paars/zwarte neus is uitgewerkt zoek dan z.s.m. psychische hulp, want je komt verward en, dolgedraaid en overspannen over.


  Maak melding

 10. $ 70.000.000 voor een Up Grade. Het was weer een droom project om geld mee af te romen.

  Lelystad kost als geheel nieuwe luchthaven (Alles nieuw: Landings en taxibaan, Aprons, Verlichting, Geleidingssytemen, Gebouwen , Wegen en Parkeerterrein voor 10.000 plus groei vluchten per jaar Euro 90.000.000.
  RobG dit zijn dan wel investeringen gebaseerd op Europese loonkosten.

  Pengel zou voor een upgrade van een luchthaven met de helft van de capaciteit dan al $ 70.000.000 nodig hebben. Waar blijft het geld dat te veel gebudgetteerd wordt? Antwoord: Net als bij de Wijdenboschbrug bij de Surinaamse partner van de Chinese bouwer of bij de Chinese financier.


  Maak melding

 11. Jojo,
  Je ziet het verkeerd. Dit is een complexe materie die ik nu niet uit de doeken kan doen. Dit zou te veel tijd en ruimte in beslag nemen. Onder andere regeringen zijn er veel fouten gemaakt en is er veel geld verdwenen. Als er nu gezegd wordt dat er
  70.000 USD benodigd is, ga ik er vanuit dat dit ook zo is.
  Bla,bla,bla en ma, ma ma


  Maak melding

 12. @ RobG

  “Komkommer tijd voor Santohki” Waar het hart vol van is stroomt de mond van over.

  Ik ben er van overtuigd dat wat u op VHP en NPS projecteert juist van toepassing is op de NDP.


  Maak melding

 13. @ Pico

  Ik heb het niet over de actuele peanuts van $ 70.000 maar over wat men in de glorie dagen aan Afroom-budgetten creëerde.

  De gedachten gang. Bij investeringen van grote omvang kun je makkelijker “Baksjish regelen dan bij operationele budgetten.


  Maak melding

 14. “zelfs een extra landingsbaan was opgenomen in het oorspronkelijke moderniseringsplan voor de Johan Adolf Pengel luchthaven.” Hoe gek moet je zijn om zoiets te bedenken? De huidige landingsbaan wordt met een paar vliegtuigen per dag amper gebruikt en dan een tweede plannen.


  Maak melding

 15. Man man… wat een giller!! van 70 miljoen naar 70 duizend. En dan weer door Chinezen laten bouwen? net als de Maretraite mall zeker, valt ook helemaal uit elkaar.
  Succes! met de (ver)bouw hoor!. Ik zie het al helemaal voor me…Luchthaven Pengel, over 5 jaar een bouwval in het bos en net zo verlaten als de mall.. hahahahahaaaa. Ik weet het niet hoor maar jullie willen en zullen het nooit leren stelletje domme koeien.


  Maak melding

 16. De architect van onze luchthaven heeft op de lagere landbouwschool gezeten !!!!
  Een van de armoedigste luchthaven op de wereld te vergelijken met Afrikaanse standaard.
  Ik stond in de rij om in te checken mij werd gevraagd om te betalen voor overgewicht. Ik wilde pinnen de dame achter de balie zei: Wij hebben geen pinautomaat hier.

  Een internationale luchthaven zonder pinautomaat !!!!!


  Maak melding

 17. @@RobG, ze hebben het over de NII en dit is de Staats MEDIA van Bouterse en co en NIET van de oppositie.
  Limburg is hier de baas van.

  Je schrijft::::Men is het dictatoriale regime van Santokhi beu.
  Ben je wel erachter gekomen dat de mensen die vertrekken graag een hoge post wilden hebben????en nu kraken zij hun baas af.
  Nou de afdankertjes gaan allen naar de NDP.

  ===Je hebt het steeds over de VHP/NPS, maar het zijn wel partijen die sterker staan dan Bouterse als het om waarde gaat, dit vooral bij de NPS. De heer Rusland en Santhoki zijn GEEN moordenaars.


  Maak melding

 18. TEGENWOORDIG MAG JE HET VLIEGTUIG IN SURINAME NIET MEER KIJKEN ALLEEN ALS JE VLIEG DAN WEL ANDERS NIET, WAAROM ZO GEMEEN.
  HEBBEN DE SURNAMERS GEEN RECHT OM NET ALS IN NEDERLAND NAAR DE VLIEGTUIG TE KIJKEN EN WAT ETEN EN DRINKEN IN HET RESTURANT.
  IN SURINAME IS AL NIET VEEL TE KIJKEN EN DAN NU HEBBEN ZE ZO GEREGEL DAT DE SURNAMERS HET VLIEGTUIG NIET MOGEN ZIEN WAT EEN LUL.


  Maak melding

 19. Wat was het leuk vroeger. Je kon het balkon op, je kon het vliegtuig zien aankomen/landen, was leuk om het vliegtuig uit te stappen, zag je de mensen die je kwamen ophalen, je kon zwaaien naar hun, ook bij vertrek kon je iedereen uitzwaaien en het vliegtuig zien vertrekken. zien opstijgen en blijven zwaaien tot het uit zicht was. Men kwam met bussen vol om mensen op te halen en af te zetten. Maar vooral om het vliegtuig te zien en te bewonderen. Wat een plezier had iedereen. Het was een uitje naar Zanderij. Iedereen keek er naar uit. Wat was het toch leuk toen…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.