dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'De koopkracht van Surinamers neemt steeds meer af'

‘De koopkracht van Surinamers neemt steeds meer af’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 okt – “Of het nu gaat om BTW of positieve ontwikkeling in het land, de feitelijke situatie is dat de prijzen in de winkels verder blijven stijgen. De koopkracht van de samenleving neemt steeds verder af.” Dit zegt parlementariër Asiskoemar Gajadien (VHP). De regering staat erbij en kijkt er naar. Er wordt van alles gezegd,aangekondigd en vooral geleend, veel geleend.

Het laatste ‘wapenfeit’ van minister Gilmore Hoefdraad van Financiën is een lening sluiten van vijf en dertig miljoen dollar. “Het is jammer dat hij doorgaat met dat beleid. Wij staan in principe op een punt waar conform de leningenwet niet verder geleend kan worden. De minister n Financiën heeft ook vaker zaken aangekaart, waarbij wij achteraf zien dat die zaken niet uitgevoerd kunnen worden”, zegt Gajadien tegenover Dagblad Suriname.

Of wordt de waarheid geweld aangedaan. “Omdat het meer iets is om de samenleving zoet te houden voor dat moment”, aldus Gajadien. Een goed voorbeeld is de aankondiging van de BTW. “Elke leek wist dat januari 2018 niet haalbaar was. Wij hebben enkele weken terug nog in de jaarrede vernomen dat het januari zou zijn. Toch zien wij de regering na een paar weken verklaren dat het niet haalbaar is.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

32 REACTIES
 1. Dat hele mppppp kankergezwel van de ndp moet opflikkeren!
  Bouta heeft geen visie een land te besturen!
  Ik houd me hart vast dat hier geen Haïti of Venezuela wordt!
  Deze bouterse doet denken aan de Afrikaanse leiders die op grote voet leven in donkere hoge wagens rijden blue label drinken 10 delig taart etc. Terwijl het volk zo pinaart sjonge!
  Fuck jou koulo moordenaar!


  Maak melding
 2. De VHP – de Vals Hoop op Paé-partij is ZELF de GROOTSTE veroorzaker van de AFNAME van koopkracht, indien dat aan de orde zou zijn. Als je als gekozen volksvertegenwoordiger alleen maar voor ogen hebt een door het VOLK, WETTELIJK GEKOZEN REGERING naar huis te willen sturen en dus de WIL van het VOLK aan je LAARS lapt en elk initiatief ONDERUIT wenst te halen voornamelijk VALSE beschuldigingen, moet men DAARNA niet komen vertellen wat WEL of NIET afneemt. Het is dan jou EIGEN en SIMPELE OPTELSOM en een OPEN DEUR INTRAPPEN.

  De VHP – de Vals Hoop op Paé-partij moet het hebben van de ONDERBUIKGEVOELEN van mensen VALS aanspreken, omdat zij VERLEGEN zitten als het gaat om het BEARGUMENTEREN. Daar zijn ze ZWAK en POVER in en missen het juiste KADER.

  Een niet ONAANZIENLIJK deel van de ZAKENLUI in Suriname zitten binnen deze voor Suriname meer dan Verderfelijke Hypocriete Partij, beter bekend als de VHP – de Vals Hoop op Paé-partij.

  Dat ze zolang en zonder SUCCES achter een GEESTESZIEKE Somo moesten BLIJVEN aanlopen om twee achteraf gezien VIRTUELE zetels, in plaats van het voeren van een CONSEQUENTE oppositie, is ZEKER ook de SCHULD van de NDP en/of van Bouterse.

  Deze VHP – de Vals Hoop op Paé-partij heeft op het VERKEERDE PAARD gewed en daardoor BINNEN en BUITEN haar partij HEEL VEEL verloren. Zie hun EIGEN positie nu binnen het BEDRIJFSLEVEN in en buiten Suriname, die een HANDJEVOL STOMMELINGEN binnen hun partij heeft helpen VERNIETIGEN.

  Je EIGEN land waar de kiezer jou het VERTROUWEN heeft gegeven, vanaf DAG ÉÉN, maar blijven afkraken, dan moet je naderhand niet ZOGENAAMD en VALS komen roepen dat ‘de koopkracht van Surinamers neemt steeds meer af’, TERWIJL dit GROTENDEELS te maken heeft met het STEEDS maar blijven ONDERMIJNEN en op VALSE wijze afkraken van het REGERINGSBELEID uit JALOEZIE en domme FRUSTRATIE.

  Desondanks houdt de REGERING Bouterse/Adhin stand, hetgeen een NOG GROTERE WAARDERING van VRIEND en VIJAND in ELK hun DIEPSTE BINNENSTE met zich meebrengt.

  De VHP – de Vals Hoop op Paé-partij, met hun VEELKOPPIGE MONSTERS, waaronder ene Gajadien, hebben niet in de LAATSTE PLAATS Suriname GROTE SCHADE berokkend en/of trachten te berokkenen, maar what about hun EIGEN partijleden die ze met Valse Hoop hebben blijven VOLPROPPEN, met als RESULTAAT, NUL komma NUL op het REQUEST.

  Dat het ONDERMIJNEN van OPRECHT BELEID middels LEUGEN en BEDROG en dergelijke, VERWOESTING met zich meebrengt, daar is Gafadien in persoon, één van de HOOFDSCHULDIGEN.

  Als ik Gajadien was, zou ik ZELF, eerst GOED, maar dan ook GOED in de SPIEGEL kijken, om tot de juiste CONCLUSIE te geraken.

  De VHP – de Vals Hoop op Paé-partij is HELEMAAL van SLAG. Welk BINNENLANDS dorpje ze VANDAAG of MORGEN gaan bezoeken, waar men NOOIT en te NIMMER op deze RACISTEN van het ZUIVERSTE SOORT zal stemmen, is de GROTE VRAAG en ONBEGONNEN WERK, waar menigeen naar uitkijkt. Vooral zij die de RACISTISCHE politiek in Suriname meer dan BEU zijn VERMAKEN zich.

  De VHP – de Vals Hoop op Paé-partij, BOONTJE komt om zijn LOONTJE!

  How CAN you STOP, the SUN from SHINING?

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding
 3. Killmore boefdraad en zijn skoonpa desi lenen op los want beide nemen 10% in valuta per direct. Want welke andere econoom noemt leningen inkomsten van de staat? Hoeveel heeft killmore al inmiddels geleend?


  Maak melding
 4. Het uitgangspunt van de regering is duidelijk. De ‘ kwaliteit van het leven ‘ voor de burgers in het land moet verbeterd worden. Hieraan hangt een kostenplaatje. De Utopisten van de VHP draaien het hoofd weg voor deze harde realiteit. Zij spiegelen de mensen een samenleving voor waarin de overheid alle verantwoordelijkheden van de inwoners voor haar rekening neemt. De noodzakelijke modernisering van de samenleving en de economie kunnen zij niet meer tegenhouden. De burgers zullen ook hun bijdrage moeten leveren. Mensen verlangen naar meer collectieve voorzieningen. Deze voorzieningen kunnen gerealiseerd worden als men ook een bijdrage levert in de vorm van BTW afdrachten aan de overheid. Ik volsta met dit heel simpel verhaal.


  Maak melding
 5. Het probleem met de V.H.P parlementariërs is dat deze niet geschikt zijn om een goed functionerende oppositie te voeren. Dan moet ik aan de bijbels verhaal denken van en door de Apostel dat gezegd hebben dat Jezus heeft gezegd. Maar Jezus heeft persoonlijk nooit zonder tussenkomst van een persoon in de bijbel gesproken.

  Zo zoetjesaan zijn we gewent geraakt met de babbelpraatjes van de oppositieleden in het parlement. Commentaar zal de mens altijd hebben maar doe het correct en liefst met je gezond verstaand.


  Maak melding
 6. @Robg; simpele ziel, simpele verhaal. Onlogisch en onsamenhangend zoals altijd. Ga zo door Robg, kijk ook hoe DTRT het doet, daar kun je van leren. Succes kerel, en no vergiet a peertjie!


  Maak melding
 7. @ kakaforoe,
  Ai baja, wo ka go moro fara !!
  Valuta koers bo-sakka; valuta veiling zou wonderen verrichten !! De koers van euro (buiten) is al bijna 1 op Srd 9,85.
  Waar zijn de bigi-dagoe economen :Caram en Tjong-Ahing,Gersie en Boefdraad met hun dik belegde broden, terwijl het volk pinaart ?
  Gelukkig dat Somohardjo een stuk in de krant plaatste over het salaris en bedragen die bv. Sapoen ontvangt, ook Leendert Doerga had in de Ware Tijd een tipje van de sluier gelicht. Oud ministers en DNA-leden worden al slapende dagelijks milionair !! Geld naar Panama en Zwitserland !!
  Opa (auwpa) nanga Oma (auwma) e-dede so fasie!!
  De Surinamers schijnen nog dommer te zijn dan “ston-boeriki’s” !!
  Ingrid (die ben serie fisie (viswijf)-bedrijf, voelt zich als een vis in het water met een toelage van bijna Srd 9000,– per maand !!


  Maak melding
 8. Rob,
  Ik heb je in een andere posting al duidelijk gemaakt dat jou idee achter BTW-heffing totaal fout is!!!

  Je zal het vast niet gelezen hebben, anders had je dit niet niet opgeschreven.
  BTW-heffing is op zich geen slecht instrument als je
  1) het gebruik van bepaalde goederen duurder wil maken. Bijvoorbeeld om vervuiling van het milieu tegen te gaan
  Let wel, ik zeg niet wil ontmoedigen of afremmen (daarvoor gebruik je de accijns).
  Beide belastingen zijn indirecte belastingen.
  2) inkomsten voor de Staat nastreeft
  Dit zijn de twee belangrijkste redenen voor het invoeren/ verhogen van indirecte belastingen.

  In de andere posting schreef je dat btw-heffing een goed instrument was om de crisis te bestrijden.
  ONGELOOFLIJK FOUT!! Hoe kan wie dan ook op deze aardbodem zoiets denken/schrijven.

  BTW wordt uiteindelijk slechts door één groep betaald (let wel er staat, uiteindelijk) namelijk de consument.
  Alsof de kosten van levensonderhoud in Su al niet met genoeg procenten is gestegen.
  Je probeert altijd goed te praten wat er gedaan wordt door de regering, maar op economisch gebied sla je de plank ongelooflijk vaak mis. Je ging ook niet op mijn posting in toen ik je vroeg naar von Thunen en A.Laffer
  Iedere volwassene heeft in meer of meerdere mate kennis van de economie, maar dit is oppervlakkig. Gewoon om te kunnen meepraten.
  Een voorbeeld
  Btwheffing, iedereen weet dan dat producten duurder worden (hoef je geen econoom voor te zijn)
  Maar diepgaand, tja dat is dan toch echt voorbehouden aan economen.
  Wederom Btwheffing,
  Maar hoeveel duurder en waarom en wat zijn de inkomsten voor de staat en waarom? en hoe zit het dan met het welvaartsverlies (de zgn Harbergerdriehoek)
  Jojo, Bigi Sma om een paar namen te noemen (er zijn er meer) zijn geen economen (van Bigi Sma weet ik het zeker, omdat ik dit in een posting vroeg), maar hun kennis staat hoog.
  (Jojo, is denk ik geen econoom, maar zijn kennis van de bedrijfshuishoudingen en volkshuishoudingen is bijzonder hoog).
  Verdedig, wanneer het te verdedigen is, maar wanneer het schier onmogelijk is doe dit dan niet! Het maakt je ongeloofwaardig


  Maak melding
 9. RobG, simpele ziel dat je bent. De kwaliteit van leven voor de burgers moet verbeteren. Terwijl juist die rotte criminele, corrupte paarse roversbende verantwoordelijk is voor de armoe en ellende in het land. Sinds 2010 63% devaluatie…77% inflatie…leningenplafond van 60 > 80%. Prijzen in de winkels rijzen de pan uit. Stijgende criminaliteit. Als je niks zinvols te melden hebt stop dan met je geindoctrineerde paarse lulkoek. Stom rund !!!!


  Maak melding
 10. @ RobG

  Zoals Pico al schrijft ik ben geen econoom maar ben een bouwkundige troubeshooter (Bsc) met historisch inzicht (hobby) en een BBA doe aan politiek en heb ruim 80 landen bezocht (Hobby en werk) en in 5 landen gewoond.

  U kraamt onzin uit. Nog sociaal, nog economisch, nog qua ontwikkeling hebben de regeringen Bouterse vooruitgang gebracht.

  BTW wordt qua volume opgebracht door de basis van de maatschappij. Zij consumeren het meest. Rijken kunnen voor grote delen ontgaan. Bijvoorbeeld door hun jachten onder te brengen in BV ’s of hun Bugatti Veyron via een Luxemburgse lease maatschappij te kopen etc.

  BTW is nu slechts een truc om gaten dicht te reken. Gaten die ontstaan door de enorme toename in rente betalingen op leningen die niet tot productiviteit geleid hebben.

  Hoe te rechtvaardigen verbeteringen van Sociale wetten ook zijn als er geen verdiencapaciteit wordt gecreëerd is het niet duurzaam. Daar voor is gewaarschuwd door iedereen die kon rekenen. Het is in de wind geslagen, het leverde namelijk kiezers op. Kiezers die nu op het moment dat het echt heel slecht uitkomt:

  1 >>> extreme EBS rekeningen moeten betalen omdat EBS haar verspillingen niet onder controle heeft en ten onrechte Suralco voor Brokopondostroom moet betalen. De ondoelmatigheid wordt door gegeven naar de burgers.
  2 >>> Nu op jaarbasis uit al weinig inkomsten SRD 400.000.000 / jaar aan BTW moet gaan afdragen (SRD 2.000/jaar per inkomen) ofwel de koopkracht in de winkels neemt stevig af = negatieve spiraal.

  RobG ik ben trouble shooter met oplossingen. Deze regering verlegt haar problemen steeds naar de armsten in het land en claimt net als u het nooit gedaan te hebben.

  Vroeger was Pero een Bouters forever loyalist op dit Forum. Nu is hij zo nu en dan hier en is voor hem Bouterse ook een gepasseerd station dat zo snel mogelijk vergeten moet worden.


  Maak melding
 11. RobG
  “Jojo, de lijn die de regering trekt werpt haar vruchten af. Wereldbank en IMF staan positief t.o.v. de economische verbeteringen.”

  1 >>> Wie vertelt dat Wereldbank en IMF positief staan. Persbericht van Wereldbank of IMF of een verhaaltje van NII.
  2 >>> Heeft u de condities gelezen die van toepassing zijn op support van Wereldbank en IMF.
  3 >>> Min of meer de zelfde voorwaarden die IdDB stelde voor projectfinanciering. Ook daarover horen we al een jaar niets meer. Vrij logisch want er wordt eigen inbreng en een solide investeerder en bedrijfsplan geeist.

  Beste RobG is er wel eens iets uitgekomen wat Hoefdraad medegedeeld heeft.


  Maak melding
 12. Zolang het IMF en/of de Wereldbank hun uitspraken niet op papier hebben gezet kan je er van alles van maken.
  Bijv
  1. Het is gelogen
  2. Het is niet gelogen,maar bedoeld als schouderklopje
  3. Het is niet gelogen, maar gewoon gezegd terwijl de hoge heren in de rij stonden. Bijv naast elkaar om te plassen.

  Ik wil bewijzen als het economie gaat.
  Anders is het gewoon lariekoek of leuk en aardig, meer niet


  Maak melding
 13. @ Robles

  Dit heeft niets met de oppositie te maken maar wat bekend gemaakt wordt en in het openbaar vermeld wordt.

  Er zijn punten genoemd waaraan hulp van de Wereldbank verbonden is. Ook IsDB stelde nadrukkelijk voorwaarden waardoor haar risico nihil zou worden.

  Bouterse heeft zelf gemeld dat hij door de straat naar huis gestuurd zou worden indien hij de IMF voorwaarden ging uitvoeren.

  Beste Robles ik zet slechts de roze bril van RobG af en lees o luister naar wat er gepresenteerd wordt.

  Als u mijn teksten leest zou u moeten weten dat ik niet anti NDP ben maar het nepotisme van de huidige top verafschuw.
  Ook voorgaande regeringen hadden last van clientisme echter nu is het extreem geworden.


  Maak melding
 14. Het is toch hopeloos gesteld met het land.Er zou pas een vooruitgang te bespeuren zijn als de mensen besluiten om terug te gaan naar ezels karren en bewonen van pina hutten.
  Om het huidige welvaarts niveau te willen behouden,is je zelve van alles en nog wat te onthouden.Of dat je dan gelukkig maakt?
  Enkele NDPers zijn wel gelukkig omdat de pikin ingi boi pres.is.


  Maak melding
 15. Bij welke mensen neemt de koopkracht af. Want de suries zien er goed uit . Ze kleden heel strak met dure merken en ze blijven eten, drinken, alcohol verbruik, uitgaan en feesten, in weekendhuis doorbrengen, lux eten, binnen en buitenvrouwen en overige geneugden van het leven. Waarover praat men hierover. En er is genoeg land, huis, uitkering, voedselpakket en schoolpakket om te verdelen. Er is toch ook geen geklaagd daar. Iedereen is blij en vrolijk in Switie Sranang.. Waarom al de drukte van jullie allemaal . Don’t worry be happy. Het gaat goed met Su en ook na 2020.


  Maak melding
 16. Heb je wel eens van oppositie voeren gehoord?
  Je moet de schuld niet in de schoenen van de andere partijen schuiven.
  Jou baas heeft schulden zelf veroorzaakt.


  Maak melding
 17. 2010 zongen krijsend oerdomme ndpers op de duivelse tonen van ddb…..stree de foe stree oe no sa fredi….bouta na oenoe fesimang. Vijf jaren werd er een rovend corrupt verspillend wanbeleid gevoerd olv ddb en ondertussen stinkend rijke paarse corrupte pararsieten en poepvliegen. In 2015, zongen paars krijsend oneindig oerdomme ndpers op duivelse tonen van ddb, we geven hem nog vijf, soso lobi onze enige en echte leider. Anno 2017, klagen, morrend krijsend oerdom tot op het bot verworden ndp paria’s, a wiens wi e njang dringi onze soso lobi didibri eng paarse schgijt en pis vol megaschulden lasten, armoede, toenemende misdaad, roof, moord, verarming, geestelijk en moreel verval……………..is got hebt hem daar gezt, zeide STef me Anus en Misisosokaulo vals als ons geleider in verval. Wo ka. Het is en blijft de schuld van elke ndper dat gans het volk dit misdadig vervloekt gevolg (dbb en gangsta) moet dragen, om hen verder te liden in zijn misdadige hel. Elke ndper is verantwoordelijk voor alle achteruitgang in het land. Ook dieren, vogels, insecten, vissen, planten en bomen en zelfs de grond lijden onder het duivelsbewind van ddb en duivelse trawanten via gronduitgiftes in het maagdelijk binnenland. Ze worden vergiftigd met kwik en de grond wordt door de goudmijnen vernietigd, naast kaalkap. oma nanga opa taki sinds jaren tachtig hebben deze duivels het binnenland vernietigd tot heden. Vreselijke rampen wacht het oerdom paars slecht misdadig volk, de ndpers.


  Maak melding
 18. RobG geef aub eens een link waarin de IMF zelf stelt dat het beter gaat, ik kan hem nergens vinden, dan dat je blindelings afgaat op uitspraken van Boefdraad


  Maak melding
 19. @Jojo, Ik heb naar Rusland geluisterd en kan jou vertellen dat deze meneer heel duidelijk was in het leengedrag van Hoefdraad en dat het niet zo is wat er aan het volk wordt voorgehouden.
  NII laat mensen horen wat ze willen horen en hierdoor wordt het volk gehersenspoeld

  @pico, bedankt voor jou uitleg.

  =Men geeft weer af richting de oppositie, dit terwijl hu eigen baas Bouterse aan de macht is. Triest voor zulke mensen die niet door kunnen denken.


  Maak melding
 20. Johan,
  aangezien je deze niet zult krijgen, zou ik je willen voorstellen om de eerste zin van de posting van Rob weer te lezen.
  Voor het gemak heb ik deze voor je overgenomen

  RobG
  Het uitgangspunt van de regering is duidelijk. De ‘ kwaliteit van het leven ‘ voor de burgers in het land moet verbeterd worden”

  Daarna op starnieuws het commentaar van de VES (deze is duidelijker dan die op apintie).
  Met lenen komen we niet uit de crisis luidt de kop
  starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/43813.


  Maak melding
 21. Btw prijsverhogend ? Maar de OB die elke opeenvolgende schijf in de bedrijfskolom thans moet betalen aan de overheid – en die wordt doorberekend aan iedere volgende partij in die kolom- valt dan toch weg? Dus de uiteindelijke consumentenprijs van een artikel zonder btw gaat dan toch omlaag? Waardoor de btw per saldo over een lager bedrag wordt berekend.


  Maak melding
 22. Marvin, gelet op de bedrijfskolom
  BTW: belasting op de toegevoegde waarde.
  Elke koper betaalt belasting aan de verkoper,maar verkoopt ook weer dit product en ontvangt zijn prijs met belasting.
  Een voorbeeld om het duidelijk te maken
  Twee ondernemingen A, B en 1 consument C

  A verkoopt aan B het product voor € 100 exclusief bijv 10% btw
  B betaalt dus € 110.(100+10)
  B verkoopt aan C het product voor bijv € 150 exclusief 10% btw . Dus de prijs die de consument betaalt is € 165 (150 +15)

  Wat ontvangt de Staat?
  .Van onderneming A € 10,– (ik ga er vanuit dat A niets heeft ingekocht, hetgeen niet kan, ik doe dit voor de eenvoud)
  .Van onderneming B € 15, maar zegt onderneming B tegen de overheid: ik heb zelf toen ik het product kocht € 10 btw betaald. Deze kan ik terugkrijgen. B betaald derhalve slechts € 5 btw aan de staat.

  Hoeveel ontvangt de Staat dus in totaal € 15.
  Wie heeft dit uiteindelijk betaald?
  De consument; immers hij zou maar € 150 betalen, maar betaalt door de heffing € 15.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES