vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijTweede schoonmaak actie van de Waterkant in Suriname

Tweede schoonmaak actie van de Waterkant in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Op zaterdag 28 oktober wordt de tweede Clean Up aan de Waterkant georganiseerd door Green Heritage Fund Suriname, WWF Guianas en Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur). Na het succes van de eerste Clean Up op 16 september jongstleden hebben de organisaties besloten het nu groter aan te pakken.

Eén van de successen van de eerste editie was de brede discussie die met name op social media werd gevoerd. De actie maakte de tongen los en de verontwaardiging over de vervuiling van ons land was duidelijk voelbaar. Diverse mensen gaven zich spontaan op als vrijwilliger om mee te helpen als er weer een Clean Up georganiseerd zou gaan worden.

Het gebied waar de tweede Clean Up zich op focust is het grasstuk naast de oude veersteiger aan de Waterkant. Dit stuk landaanwas fungeert in feite als een natuurlijke ‘vang’ voor flessen en andere troep. De bedoeling is dit hele stuk schoon te maken en er daarna een net aan te brengen zodat toekomstige troep gemakkelijker bijeen geraapt kan worden.

“Dat is natuurlijk een tijdelijke maatregel”, zegt Jeroen Cornelisse, voorzitter van SuReSur. “We willen uiteindelijk er naar toe dat er geen nieuw zwerfafval bijkomt, dat is logisch!” In goede samenwerking zetten de organisaties er samen de schouders onder zodat er een nog groter succes geboekt kan worden dan de eerste maal. Ook is nadrukkelijk de samenwerking met DC Nerkust gezocht en gevonden. Openbaar Groen draagt vanzelfsprekend haar steentje bij en voert het algemene vuil af dat verzameld zal worden. SuReSur gaat zorgdragen voor de afvoer van alle materialen die nog gerecycled kunnen worden naar een recyclingbedrijf.

“Na de Waterkant willen we op zeer korte termijn ook actief worden op Leonsberg”, licht Monique Pool van Green Heritage Fund Suriname toe,”want daar roept de situatie met zwerfafval dat richting de zee verdwijnt ook om stevig ingrijpen…”
Tachtig procent van de vervuiling die in de oceanen belandt, komt van land af en dit afval wordt met name door rivieren in zee gebracht. WWF Guianas stelt daarom voor om dit probleem op nationaal niveau aan te pakken. “Dit is een goed begin maar om het probleem echt aan te pakken zal er in het hele land een verandering moeten plaatsvinden,” zegt Hanneke van Lavieren van WWF Guianas.

De organisatie hoopt deze keer ongeveer honderd vrijwilligers op de been te brengen. Iedereen die mee wil helpen om Suriname schoner te maken kan zich opgeven via www.suresur.org/inschrijven en de organisatie vraagt deelnemers zo veel mogelijk zelf handschoenen en laarzen mee te nemen en een eigen herbruikbare drinkfles of beker. De schoonmaakactie wordt gehouden op zaterdag 28 oktober 2017 van 14:00 tot 17:00uur.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
  1. Surinaamse volk is vies, het land is daarom bezaaid met troep. Als je ze erop aanspreekt, dan loop je kans om het met je leven te boeten…periodieke schoonmaak door Hollanders redt het aanzicht van waterkant. De luie Surinamers voelen zich te goed voor de JOB.


    Maak melding
  2. Vele Surinamers zijn smerige mensen en weten niet met hun afval om te gaan.

    De hoogste tijd dat d.m.v. wetgeving een speciale groep van ambtenaren hiermee belast en toezicht op houden en overtreders die niet weten hoe met hun eigen afval om te met de harde hand hoge boetes gaan betalen.

    Aan de ene kant zie je leerlingen één keer per jaar in de grote vakantie tegen betaling overal schoon maken en verder het hele jaar maken grote groepen Surinamers overal vuil.

    Wie houdt wie voor de gek?

    Grote delen van de Surinamers zijn smerig. Kijk eens heel goed hoe anderen om je heen, uit de omgeving en jij met hun eigen afval omgaat en zie of ik gelijk heb.

    Kijk op dat wel voor je gezin, jezelf , omgeving, stad Paramaribo van toepassing is, Jouw, vieze vuile smeerlap en nog op je leeftijd.

    Surinamers die nog( op hoge ) leeftijd zelf hun handen met zeep moeten leren schoon te wassen na een bezoek aan het toilet.

    Wat zijn vele Surinamers toch erg achteruit gegaan, net als de economie en het land in grote verval is.

    Zegt heel veel over deze Surinamers.


    Maak melding
  3. Iemand wier vuil op straat of elders gooien, streng bestraffen met geldboetes en de hele wijk schoon laten maken met een bord om hun nek, met de kreet; ik was vervuiler!!, zou een goede oplossing zijn.!!


    Maak melding
  4. over 20 jaar komt er geen toerist meer naar suriname; dan is inmiddels het oceaan water met 50 cm gestegen en groeit en bloeit door de zoutwater alleen mangrove omringd door vervuiling. de 2e generatie surinamers zijn allemaal oud en wonen in europa en de derde generatie heeft al zijn banden met zuid amerika verbroken…


    Maak melding
  5. Ooit zei iemand mij “ik geef mannen in Suriname geen hand alleen een boks want ze wassen hun handen niet en za gaan overal met hun handen”
    En ja hij heeft gelijk
    Suriname moet een grote net over zich heen krijgen.
    Vertel een inwoner dat hij zijn vuil moet oppakken als hij het op de grond gooit, weet je dan wat hij zegt “piek ing joe srefie no kon taigi mi ka” en weet je over welke bevolking ik het heb?
    Juist ja


    Maak melding
  6. Opvoeding begint thuis en op school !!!!
    De jeugd moet nu bewust worden om hun land schoon te houden. Het land is heel hard achteruit gegaan sinds ik het land heb verlaten !!!!


    Maak melding
  7. Sorry , ik ben gaan nadenken en kom tot de conclusie dat zelfs de overheid dit afvalprobleem in de hand werkt. Ze weten niet ermee om te gaan. Even een gedachtespinsel. Er moeten overal in Paramaribo afvalbakken worden geplaatst waar mensen hun afval kwijt kunnen. Deze zijn er niet, Periodiek moeten mensen deze afvalbakken opruimen. Deze mensen zijn er ook niet. Dan wordt het vuil opgehaald om verder te worden verwerkt. Dit schijnt een onoplosbaar probleem voor Suriname te zijn, gelet op de publicaties hierover. Het land is niet bij machte het afval op adequate wijze te verwerken. Verbrandingsovens waarvan de hitte voor energieopwekking kan worden gebruikt zijn er niet. Dus: om de overheid niet op te zadelen met een onoplosbaar afvalprobleem gooien wij ons afval gewoon weg. Simpel toch. Niet de juiste oplossing, maar toch een oplossing.


    Maak melding
  8. @ Bigi Sma

    Ik begrijp U wat U bedoelt, en dat gebeurt hier in Nederland nog erger, alle migranten pleuren alles op straat !
    Maar de controle hier in Nederland is ook niet al te best, je krijgt eerder een bon als je parkeertijd 2 minuten verloopt !
    Mensen die alles op straat pleuren zijn erger dan beesten,
    ik vraag me af hoe het bij hun thuis is !

    @ John

    Je hebt gelijk, maar opvoeden begint thuis en niet op school, je denkt als de Turken en Marokkanen.
    En trouwens John : met onwelwillende honden is moeilijk hazen vangen.

    @ Oom Loeti

    Wij moeten met zijn allen zorgen dat het land schoon is, niet op of naar een ander kijken, dat de NDP niet helpen weet jij niet ! Opruimen is niet Partij gebonden, het zit in je of niet.

    @ Passant

    Ik was laatst in Amsterdam in een kroeg, veel Blanke Nederlanders wassen hun handen ook niet na het toilet bezoek, en de Surinamers dito ( niet allemaal ten minste )
    Kort samen gevat een vieze bende bij sommigen.

    sari tori

    Jacko


    Maak melding
  9. niet alleen waterkant is zo vervuild ma ga kijken op weg naar zee , leonsberg etc etc . smeerlappen zijn het , hufters .

    de oplossing is , zware boetes opleggen zodat ze het in hun portemenee voelen . net als in Blanda.


    Maak melding
  10. @ J. Zwartmans,

    In Nederland zijn het niet alleen de migranten die alles maar op straat gooien. De autochtone bevolking kan er ook wat van.

    Gezien hoe een auto langs een niet drukke weg stil is gaan, portier ging open en de asbak werd leeggegooid. Gewoon langs het trottoir.

    Op een camping waar ik wel vaker kom, (op die camping wonen een paar mensen permanent) ligt er overal troep, terwijl er genoeg bakken staan.
    Het overgrote deel van de bewoners is ‘wit’.

    Surinamers roepen heel hard: Sranan mi switi kondre, maar ze hebben totaal geen respect voor hun eigen land.
    Ze zijn smerig, gooien haast alles op de openbare weg.

    Toen ik een nicht van mij op dit gedrag aansprak, was zij een paar dagen boos op mij. Ze zag haar fout in en ze zou het niet meer doen, omdat ik haar had uitgelegd dat zij een voorbeeld moet zijn voor haar kinderen.

    Vlees- en visafval wordt gewoon in het openbaar gedeponeerd. Gaat dat rotten dan verspreidt dat een zeer onaangename geur.

    Kortom Surinamers zien er schoon uit van buiten, de meesten houden hun huis en erf redelijk schoon, maar op straat is dat een ander verhaal.


    Maak melding
  11. Jiyani,
    Je hebt gelijk. Ik heb in de Spuistraat (drukke straat Amsterdam) een man zijn asbak zien leeggooien. Twee agenten liepen vlak naast de auto en liepen door.
    De enige die verbaasd was dat was ik

    In Suriname zag ik een man de straat schoonmaken.Rotzooi uit de goot, die nagenoeg droog was, halen
    Ik dacht dat dat zijn werk was en sprak tot hem.
    Hij zei, nee ik werk bij waterleiding (of zoiets), maar ik hou het een beetje schoon. Ik woon in deze straat.
    Hij heet Bruce en woont in Lelydorp.

    Overal zijn er viezeriken en overal zijn er mensen die aan anderen denken


    Maak melding
  12. Surinamers zijn viezeriken. Ze gooien overal hun afval en hebben geen liefde voor het land en milieu.

    Waarom kunnen wij in Nederland wel netjes zijn en in Su niet. Daar is de overheid ook mede schuldig aan.


    Maak melding
  13. Het was wat met de Albina taxi’s.Toen heb ik niet gedurfd om daar met echt fototoestel te gaan.Toen taxi’s weg waren ging ik het wachthuis van het veer fotograferen.Helaas had iemand dat iconische dak al gesloopt.
    De 2e brand in watermolenstraat kan haast geen toeval zijn.Een paar weken tevoren was het pand [boetiek Glenn en Johann]er naast in vlammen op gegaan.Iemand heeft de terreinen nodig.


    Maak melding
  14. De gemiddelde Surinamer moet zich schamen voor de manier waarop men met zn vuil omgaat in deze mag men niet Naar lantie wijzen want dit dien de burgers zelf
    Helaas gebeurd dit niet alleen in su maar over de hele wereld Maar er is hoop dir probleem kan zonder geld worden opgelost GOOI JE VUIL IN DE VUILNISBAK. STAAT ER GEEN NEEM JE VUIL MEE NAARHUIS EN GOOI HET DAAR WEG!!!! dit scheelt ook wateroverlast in de regentijd


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES