zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEnergie Bedrijven Suriname snijdt in 'dubbele' privileges personeel

Energie Bedrijven Suriname snijdt in ‘dubbele’ privileges personeel

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 16 okt – Energie Bedrijven Suriname, EBS, heeft flink gesneden in voorzieningen voor de eigen werknemers. Zonder dat echt aan de sociale rechten is gekomen, is zo voor miljoenen uitgespaard. Het dubbel verstrekken van bepaalde voorzieningen is stopgezet. Een speciale adviseur, een zogenaamde consultant, is de wacht aangezegd.

Deze adviseur mocht jaarlijks ruim achthonderdduizend Surinaamse dollar (ongeveer honderdduizend euro) opstrijken. Het personeel van Suriname’s grootste en belangrijkste energiebedrijf geniet een reeks privileges. Het management onder leiding van voormalig minister en parlementslid Rabin Parmessar heeft enkele frappante zaken ontdekt. Het blijkt dat bepaalde voorzieningen andere overlappen.

Voorzieningen die dus al worden verstrekt, krijgen gewoon een andere naam. Daar is mee gekapt. Volgens een rapport van het bedrijf is ruim twintig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer tween en een half miljoen euro) uitgespaard. Dit simpelweg door beter te letten op de sociale voorzieningen. Sommige werknemers mochten een bedrijfsauto bezitten, maar kregen tcoh nog ook een vervoerstoelage.

opening
Fernandes Express
BODO Party

23 REACTIES
 1. Ik neem aan dat het niet hierbij blijft.
  De betrokkenen moeten de ten onrechte ontvangen bedragen terugstorten.
  Twee opties
  1. Vrijwillig zonder boete
  2. Onvrijwillig, maar dan volgt een boete die kan oplopen tot 25%? van het ten onrechte verkregene

  Er is immers sprake van frauduleus handelen


  Maak melding
 2. Het gaat zeker om een grapje hier?!
  De boevenbende van de ndp zegt dat een ieder ander die toevallig geen ndpers is,dat het daarom dieven zijn?!
  Sinds deze ndper Parmessar z zich bemoeit met de ebs deelt het alleen maar hartaanvallen aan de klanten.


  Maak melding
 3. Clean the files. Fe efficientie inhaalslag dient voortgezet te worden. Uitstekend werk van de NDP topman. Alle (semie)overheidsdiensten dienen nog meer onder het vergrootglas worden geplaatst en de macht van de verspillende vakbondstoppers moet gebroken worden. Dit soort figuren houdt de privileges in de hand.


  Maak melding
 4. @pico
  Je loopt, met te weinig kennis van zaken, vooruit op de feiten.

  -1- Als je volgens de arbeidsovereenkomst recht hebt op twee vergoedingen en beide worden uitgekeerd dan ligt de fout bij de werkgever. Terug vorderen is dan niet altijd mogelijk en straffen al helemaal niet.
  -2- Sommige vergoedingen kunnen tegenstrijdig lijken en het niet zijn. Bv als je een speciale ingerichte bedrijfsauto tot je beschikking hebt maar daarnaast je eigen auto gebruikt omdat je ook regelmatig inspecties moet doen. Het kan dan best voordeliger voor het bedrijf zijn om je toe te staan de inspecties met eigen auto te doen en dit te vergoeden. Reizen met de bedrijfsauto kan soms veel duurder zijn en er kan sprake zijn van risico’s als diefstal van materieel.

  Het laatste woord is denk ik nog niet gesproken.


  Maak melding
 5. Wat ook gedaan moet worden is een grootschalige onderzoek naar corruptie vanaf 2000. De schuldigen alles afpakken en opsluiten. Maar rovers en boeven die in opdracht van de ndp als driko worden aangesteld hoeven neks te vrezen zolang de grootse rover en dief en zijn rovende bende van het land aan de macht blijven. Ndpers zijn te beklagen en verdienen het om paarsarm te lijden voor hun misleider.


  Maak melding
 6. Het personeel van de EBS, net als iedere Surinamer, ook het stroomverbruik laten betalen zonder kortingen of gratis, dus nooit een nota ontvangen moet veranderen in ook een maandnota ontvangen en bij niet of niet tijdig betalen ook kosten in rekening brengen of afsluiten. Ook weer aansluiten nadat alle kosten zijn betaald zonder aanzien des persoons oftewel wie het is is het maar wel je stroomverbruik betalen.


  Maak melding
 7. Je hebt van de mensen die de slechte dingen willen goed praten. Dit is zeer gemeen en onfatsoenlijk. We mogen van geluk spreken dat de NDP/Directeur Rabin Parmessar de durf heeft opgebracht om maatregels te treffen tegen de kwaadwilligen.

  Deze adviseur mocht jaarlijks ruim achthonderdduizend Surinaamse dollar (ongeveer honderdduizend euro) opstrijken? Wij vragen van de Directeur meer duidelijkheid over deze adviseur.


  Maak melding
 8. @ RobG
  “Clean the files. Fe efficientie inhaalslag dient voortgezet te worden. Uitstekend werk van de NDP topman.”

  Beste RobG u kunt het ook enigszins anders bekijken

  Uit gerekend onder NDP toppers kon het zo uit de handlopen dat het niet meer te verhullen is. Wat nu aangepakt is betreft slechts de wijze waarop misbruik gemaakt werd van de voorzieningen voor Personeel en Consultants.
  U claimt de eer voor een NDP topper. Echter nergens is duidelijk vanaf welk moment dit kosten aspect ontstaan is.

  Graag wijs ik u er op dat Parmessar ondertussen voor een riant salaris al bijna 2 jaar actief is en nog steeds niet instaat is geweest een goede tariefcalculatie op te zetten.

  Vanuit begrotingen die nog niet de helft waren van die van de regeringen Bouterse wist men tot 2010 EBS met subsidies te laten draaien. Beter gezegd het graaien was toen en fractie van het de afgelopen 7 jaar geworden is.

  Laten wij u nog even wijzen op het gegeven dat onder leiding van de Schoonzoon van Abrahams het magazijn leegliep, In de afgelopen jaren de van Kanten affaire nog steeds onduidelijk is en de familie Olibis enorme financierings– en marges opstreek op generatoren deals die via hun liepen.

  RobG er is nog enorm veel meer te besparen door gewoon niet meer te betalen voor de Brokopondo stroom en het teveel betaalde terug te vorderen.

  RobG het zou ook nuttig zijn de overheid te laten betalen voor haar stroom en dat niet in de tarieven van de particulier klanten te verwerken. Dan ontstaat er ook bij de overheid de noodzaak doelmatig met elektriciteit om te gaan.

  Het is verheugend dat men begint met het saneren. Alleen jaren te laat.

  Het is zonder meer duidelijk dat voor 2010 dit dilemma niet bestond want toen had de overheid op deze kosten post (mede door de betere wisselkoers) geen problemen.

  Roep aub niet dat men toen hulp had uit Nederland want dat was slechts 4- 5% van de begroting die in projecten geïnvesteerd werden


  Maak melding
 9. @RobG
  Clean the files…Begin met de files van je baasje eerst!Files genoeg bij hem ..coup 1980 file,telefooncoup file,dec 1982murder file,Moiwana file,amnestie file,corruptie file.,..oplichterij file zoals trein naar nergens,weg naar brazilie,4 banen weg, niet te vergeten dubai 2 file,de zogenaamde .enz…enz…


  Maak melding
 10. ik kan al twee weken geen bezoek brengen aan Apinti t v. geen beeld en geluid te zien krijgen alles is blanko wit dus..

  ligt het aan mij, of is dit gesensureerd..

  wie heeft een antwoordt hier op..

  laat het weten a. u .b ..


  Maak melding
 11. Eindelijk een goede en gedufde aanpak door de Direkteur van EBS !! Wat een besparing zeg !!!
  @AJ heeft groot gelijk als hij/zij stelt dat de EBS-ers ook maar moeten betalen voor stroomgebruik volgens hun meteropname-stand !! Velen verhuren hun onderhuis oof kamers op hun erf als appartement.waarbij de huurders vrij EBS-stroom gebruiken !!! Desnoods krijgen ze 10% korting !! Maar laten ze ook betalen, dan pas er er recht gedaan aan de overige EBS klanten ! Geen gelul met stakingen van de vakbond in deze !!!
  ,


  Maak melding
 12. Neus,
  in mijn posting heb ik het over
  “de ten onrechte”. Natuurlijk gaat mijn posting niet over terecht ontvangen bedragen.
  Je kan natuurlijk ook bij de terecht ontvangen bedragen de vraag stellen over moreel (verwerpelijk).
  Maar, dat is het grijze gebied, waar ik het niet over heb.
  Verder valt het mij op dat je geen commentaar levert op het artikel. Raar? Ja raar.
  Mij bekruipt het gevoel dat je een verdediging aan het voeren bent voor de betrokkenen. Dat mag.
  Wat het tweede punt betreft.
  NEEN, NEEN NEEN.
  Privé en zakelijk volledig gescheiden. Goedkoper of wat dan ook NEE! Je zet de deur open voor frauduleus handelen.
  Bedrijfsauto als je voor het bedrijf werkt te allen tijde.
  Geen discussie.
  Ik heb geen kennis van zaken, dat kan, daarom heb ik alleen mijn mening gegeven op basis van het artikel.
  Subjectieve overwegingen laat ik buiten beschouwing.
  Jij hebt neem ik aan dan wel kennis van zaken en komt met dit soort oplossingen?

  AJ.
  Ik ben het volledig met je eens

  Marcel,
  Ik heb er geen last van probeer een andere browser.


  Maak melding
 13. =Alleen de adviseurs rondom Bouterse en al die voorzieningen van de leden in de DNA mogen blijven, dit terwijl juist bij deze mensen heel veel te halen valt.

  De NDPérs zijn selectief bezig en dit in hun eigen belang voor de verkiezing van 2020.

  =vb: Corruptie wet mag niet met terugwerkende kracht uitgevoerd worden, dit omdat men weet wat voor ellende aan corruptie van Bouterse naar boven kan komen.

  =vb: 89 personeelsleden van SOZAVO ontvangen beschikkingen voor tijdelijke aanstelling.
  De vraag of deze mensen wel nu een vaste aanstelling zullen krijgen.
  -Is het niet zo dat men juist geen ambtenaren meer in dienst moest nemen vanwege de crisis in Suriname???

  Bouterse zijn gezicht is nu al gevallen bij de studenten, omdat vele beloftes niet zijn waargemaakt. De jongeren hebben 10 dagen gewerkt, maar velen hebben niet ontvangen wat beloofd is.

  Alles draait om stemmen te winnen in eigen belang, maar niet in het algemeen belang van het land en volk.


  Maak melding
 14. Jojo, toen president Bouterse in 2010 het bewind overnam van zijn voorganger heeft zijn regering niet de hele top van EBS vervangen. Het management van voor president Bouterse was daar neergezet onder de regering van zijn voorganger. M.b.t. de Brokopondo-overeenkomst ga ik ervan uit dat er documenten zijn die de rechten van de Suralco waarborgen. Ik vraag me daarom af waarom de voorganger van de huidige president geen voorbereidende werkzaamheden heeft verricht om de krachtcentrale in Surinaamse handen te krijgen.

  Ray, de coup van 1980 had voorkomen kunnen worden als de leiding van het land zich constructief had opgesteld. Er zou ook geen sprake zijn van een tegencoup in 1982. Zo simpel is het uit te leggen. De regie van de tegencoup van 1982 was naar alle waarschijnlijk in handen van een paar bekende politieke partijen.


  Maak melding
 15. En het volk maar pinaren door deze boeven bende. Alle overheidskantoren flink onder de loep nemen. Vriendjes politiek uitschakelen. De bezem grondig erdoor halen.


  Maak melding
 16. @ RobG

  “Jojo, toen president Bouterse in 2010 het bewind overnam van zijn voorganger heeft zijn regering niet de hele top van EBS vervangen.”

  Blz. 261 van “Bouterse aan de Macht” stelt dat zowel de Technische als de Financiel directeur van EBS direct slachtoffer werden van ontheffingen.
  Terwijl Kenneth Vasseur sinds eind 2010 waarnaam en op 14 mei 2012 formeel als directeur benoemd werden.

  Beste RobG u bent een gecertificeerde nonsense verkoper.
  U zwetst maar wat.

  U neemt maar wat aan met betrekking tot de Brokopondo overeenkomst.
  Simons heeft reeds 3 maal heel duidelijk gesteld in de DNA hoe de Brokopondo Overeenkomst in elkaar steekt.

  Ook u kunt de Brokopondo overeenkomst terug vinden als u uw best doet.

  De DNA heeft per 30 november 2015 het volgende aan de regering kenbaar gemaakt

  “Overeenkomstig artikel I – lid 15 van de Brokopondo Overeenkomst dient zonder enige betaling van Surinaamse zijde, bij de beeindiging van deze overeenkomst
  het Waterkrachtwerk te Afobakka aan Suriname te worden overgedragen, in goed functionerende toestand.”

  Beste RobG waarom bent u eigenwijzer dan Simons en de hele coalitie en de oppositie en alle deskundigen die zij ingezet hebben.

  Heeft u niet door dat u in de ruimte zwetst om recht te praten wat krom is.


  Maak melding
 17. Wie gaf een vd directeuren van de EBS de OPDRACHT de PEPERDURE Generatoren van OLIBIS te kopen ????

  Deze directeur heeft in het openbaar verklaard dat hij VAN HOGERHAND de opdracht kreeg dit BOEVENCONTRACT te tekenen !

  Deze directeur is na kleine schorsing, gelet op de opdracht van “Hogerhand”, terug op zijn post !

  WIE is deze HOGERHAND ??????????

  Wiens basketbalvrienden zitten achter OLIBIS ????????

  PS : EBS kan ook starten met de Paarse BOEF aan te geven die de technische magazijnen van EBS indertijd heeft LEEGGEHAALD !

  Voorlopig allemaal schijnbewegingen van deze Paarse EBS directeur, wanneer komen goede jaarverslagen en wanneer komt er een effectieve Interne en Externe Controle bij EBS ????


  Maak melding
 18. Robje-Paarse slaaf u stelt : “Ray, de coup van 1980 had voorkomen kunnen worden als de leiding van het land zich constructief had opgesteld.”

  Deze Paarse koloniale coup was vlak voor de reguliere verkiezingen !

  Een zogenaamde tegencoup is een hersenspinsel van diegenen die de 8 Decembermoorden hebben gepleegd op Onschuldige en Ongewapende Surinaamse staatsburgers !

  Bouta en co zouden de bewijzen voor enige coup allang aan de Krijgsraad hebben overhandigd !

  En denk er om, dat voor en tijdens de koloniale Bouta-coup en tijdens en na de December-massamoord olv de Legerleider, de Procureur-Generaal gewoon in functie was en op zijn kantoor te bereiken was !

  Ook deze nieuwe A NO MI onzin van de PAARSE Massa-Moordenaars slaat nergens op, Robje !


  Maak melding
 19. als ik adhin was,, zou ik nooit de macht meer overdragen aan die moordenaar oplichter staatskas plunderaar..

  schrijf nieuwe verkiezing uit, en zie wie de winnaar wordt..


  Maak melding
 20. @ludwig fu abrabroki Eindelijk zeg je iets zinnigs Gewoon een grootschalig onderzoek vanaf 2000 zou goed zijn laat ze vertellen hoe ze zo snel miljonair geworden zijn.Ik denk dat de vhp dan bijna geen kiezers meer overhoud


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES