‘De onoprechte verzoener’ [COLUMN]

26

[Door: Theo Para] – In zijn laatste stukje in Surinam Herald kondigt Sandew Hira voor 8 december een provocatieve kranslegging aan. Zijn pro-straffeloosheid groep (inclusief de hoofdverdachte?) zou dat bij ‘Bastion Veere’ in het Fort Zeelandia moeten doen. De bedenkelijkheid van zijn zogenaamde herdenking van de vijftien slachtoffers, blijkt al uit het verzwijgen van de naam van het beerbetoon aan de vijftien voorvechters van de democratie: het Nationaal Monument Bastion Veere – 8 december 1982. Bovendien blijkt zijn onverschilligheid uit het feit dat hij de gedenkplaat gelijk stelt aan het monument, terwijl het slechts een onderdeel is van het Nationaal Monument, dat heel Bastion Veere, heel de plaats delict, omvat.

Een indrukwekkend deel van het Nationaal Monument zijn de kogelgaten in de muur van Bastion Veere, een voor een ieder zichtbaar bewijs van de leugenachtigheid van het ‘op de vlucht neergeschoten’, dat de toenmalige bevelhebber Desi Bouterse, op 9 december 1982 zijn landgenoten voorhield. Met zijn door Bouterse gesubsidieerde mediashow ‘De getuigenis van president Desi Bouterse’, heeft Hira zijn broodheer geholpen de leugen van ‘op de vlucht neergeschoten’, volledig in de schoenen van Paul Bhagwandas te schuiven. Tegen Bouterse is 20 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist vanwege zijn aandeel in de decemvermoorden.

Ideologische fantasiewereld
Maar Hira deed meer. Zonder onderbouwing beschuldigde hij, ingefluisterd door agenten van ‘Melvin’ (Melvin Linscheer), de slachtoffers van 8 december 1982, inclusief zijn eigen broer, van een poging tot staatsgreep in samenspanning van de CIA. Hij betoonde zich een papegaai van de daders. En alsof dat niet verraderlijk genoeg was, trachtte hij de folteringen en moorden te decriminaliseren, door te suggereren dat het om zelfverdediging van de daders ging. Hira eist stopzetting van het 8 december strafproces en laat geen gelegenheid voorbij gaan, aan zijn broodheer te bewijzen, hoe ‘moedig’ hij – met de gewapende bescherming van ‘Melvin’- ten strijde trekt tegen de strijd om gerechtigheid van ‘de 8 december groep’.

Voor een plek in de macht, hij is columnist van de paarse Bakana Tori en zijn ideologische creatie ‘decolonize the mind’ tooit de Jaarrede, heeft hij zijn eigen broer en familie verraden, hij heeft zijn nabestaandenschap als politieke handelswaar verkwanseld. Zelfs nu, in zijn stukje waar hij zogenaamd verzoening in de 8 december herdenking predikt, is toon en inhoud vals, verwijtend en verdeeldheid zaaiend. Hira zoekt tevergeefs naar een geloofwaardige vorm voor de onoprechte verzoener. Zijn suggestie dat er toestemming nodig zou zijn een krans te leggen bij het Nationaal Monument Bastion Veere – 8 december 1982, is een verzinsel van de verongelijktheid.

Dat de krans van Hira bij het Nationaal Monument Bastion Veere – 8 december 1982, door 8 december nabestaanden en sympathisanten – als provocatie van het kamp van de straffeloosheid en zelfamnestiewet, zal worden ervaren is voorspelbaar. Die krans draagt immers niet bij aan troost, maar aan het moreel leed. Een krans leggen bij het monument van slachtoffers, die je valselijk van staatsgreperij beschuldigt en hen en hun nabestaanden recht ontzegt, is een vorm van extreme hypocrisie. En dan nog aan het Bisdom vragen je uit te nodigen dat te doen? Hira leeft in een ideologische fantasiewereld.

Theo Para


26 REACTIES

 1. Hira is een labaria! Hij teert als geschiedvervalser op mensen die uit haat en work de moord op 15 mannen beraamd en uitgevoerd hebben. Een melangomane idioot,en broedermoordenaar, dat is deze zogeheten linkse pseudo-ideoloog. Een leugenaar!


  Maak melding

 2. Zet Hira en zijn broodheer Bouterse op 8 Dec op Bastion Veere en voeg er een paar kogelgaten aan toe. En vervolgens over de muur flikkeren de rivier in als voer voor de ratten.


  Maak melding

 3. De moordenaar, crimineel moet eerst schuld bekennen en vergiffenis vragen aan al de nabestaanden, families, let op alle nabestaanden, de Surinamers die hij en gang hebben gepleegd door hun misdaden.

  Valse mensen als Hira ea moet men niet serieus nemen.

  Zie:
  – de criminele daden van ddb en gang, oa de gewijzigde amnestiewet van 2012, die de 8 december 1982 strafzaak moest stop zetten, maar een rechtszaak bij de rechtbank/krijgsraad kan niet gestopt worden,

  – de 8 december 1982 rechtszaak een politieke zaak te vinden of door het buitenland was opgezet,

  – iedereen hoort voor moord bij een rechtbank/krijgsraad te verschijnen of een vonnis te krijgen in een democratische rechtsstaat e/o strafrecht,

  – Internationale mensenrechten staan hoger dan een grondwet van een land
  et, cetera.

  – als er één politieke partij in Suriname is, die met 8 december 1982, Moiwana, enz zaken politiek wil bedrijven dan is het de NDP, die speciaal is opgericht om ddb ea uit de gevangenis van Suriname te houden en ook van het buitenland, voor een publieke functie is een van de persoonlijke eisen dat men over goed gedrag moet beschikken; – ddb is door de rechtbank in Nederland voor 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor drugshandel, hoordverdachte 8 december 1982 moorden, eis krijgsraad 20 jaar, verantwoordelijk Moiwana 86 moorden, enz, enz.

  Vraag ddb en anderen van de 8 december 1982 moorden, waar waren ze op 7, 8 december 1982;

  waar waren ze op 25 februari 1980 of de dagen rondom die periode,

  Er was door een politiefunctionaris aan lagere in rang bevel gegeven tijdens de actie van de militairen rond de Memre Boekoe Kazerne om gericht te schieten op de militairen die uit de Kazerne waren gezet. Jammer dat het bevel niet is uitgevoerd in die periode van 1980.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Hira is geen Surinamer, doch een ingehuurde Nederlandse infiltrant die de Surinaamse RECHTSSTAAT wil TORPEDEREN !

  Na de paarse vernietiging van onze economie, de financien en de mensenrechten helpt HIRA de Paarse machthebbers nu de RECHTSSTAAT SRANAN TE ONTMANTELEN !

  PS : DEZE PAARSE MISSIE STRANDT HEEL SPOEDIG !

  Oprechte verraders van Sranan bestaan niet !


  Maak melding

 5. Deze psychopaat, leeft inderdaad in een fantasiewereld, netals die moordenaar in zijn eigen leugens gelooft, zelfs een deel van dit volk, leeft in een andere wereld, als je ziet dat er nog mensen zijn die op de verjaardag van deze moordenaar, hem nog jaren een gezond leven wensen, en dat hij nog jaren als president mag blijven, dat zegt iets over de denkwijze van deze groep Surinamers, hersencellen 0,0


  Maak melding

 6. Er moet bij ‘BASTION VERE’ dan ook een monument komen voor al die slaven die daar tot aan de 19e eeuw in het geniep zijn afgeslacht, de Spaanse bok toebedeelt en onthoofd. Dit oord is sowieso een ROT stukje geschiedenis van SU.
  De Waarheid echter is vergeven, doch NOOIT vergeten!!
  Wan Lobi Sondi.


  Maak melding

 7. Ik heb geprobreerd die Hira ergens te begrijpen maar het is me niet gelukt.
  Iemand die er alles aan doet de moordenaar van zijn broer te verdedigen.En hij vraagt ook nog om begrip hiervoor.Wat gebeurt er met de mens?Je staat nu naast de moordernaar van je broer en doet alsof hij het slachtoffer is.


  Maak melding

 8. =Hira heeft de NEDERLANDSE NATIONALITEIT, maar omdat hij in het voordeel van Bouterse praat, kraait geen haan hierover, maar als het om mevrouw Neus zou gaan dan springt een ieder op haar nek om te roepen dat zij het land uit moet.

  Deze zelfde mensen die achter Hira staan zijn zelfs ook landverraders, omdat zij alles goed keuren van een moordenaar.

  In ieder geval zal in de geschiedenisboeken wel komen te staan dat Bouterse een van de slechtste president van Suriname was/is.

  Niemand hoeft mij te komen vertellen dat Bouterse nu wegen aan het asfalteren is voor het volk.
  Laat men eerst alles op een rij gaan zetten wat deze zelfde Bouterse kapot heeft gemaakt in Suriname en waar hij branden heeft gesticht.

  Een moordenaar blijft een moordenaar.


  Maak melding

 9. Ik kom OP BEVEL zogenaamd op voor Verzoening !

  Ik smijt Uw rechtsstaat in de prullenbak !

  Ik smijt Uw rechten, Uw Grondrechten en Uw mensenrechten in de PLEE !

  Ik kan NIET lezen want in Onze Grondwet staat dat ik mij NIET MAG MENGEN IN LOPENDE RECHTSZAKEN !

  U zult begrijpen dat “A MANG DISI EDE SEE NO E WROKO BUN”

  PS : LEVE ONZE RECHTSSTAAT, SLUIT ALLE MOORDENAARS OP !

  ZET ONGEWENSTE VREEMDELINGEN OP HET VLIEGTUIG !!!


  Maak melding

 10. Oma nanga opa taki, hij is didibri besmet en paars bezeten verworden ndper. Allen die moordenaars aanbidden en hand- en spandiensten verlenen worden vroeg of laat slachtoffer. Wie vertrouwen op moordenaars en hen als leider kiezen zijn vervloekt paars verdoemden. Hoezo? Simpel, de acht december mishandelde gruwelijk vermoordden verleenden ook hand- en spandiensten. De zgn revo was gewoon een vloek en bracht veel armoede en onderdrukking met zich meen. En toch blijven debiele idiote paarszieke geestelijk gestoorde ndpers krijsen, we hout veel van hem, onze lijdsman, is hij gestuur door ons god om ons te doen lijden, is daarom we hebt in 2010, 2015 gestemd en ook we ga weer stem op hem ons te late lijden, ook we ga weer vo vijf in 2020. Paars lijden is wat dit oerdom paarsziek ddbvolk verdiend onder zijn bewind onder het mom van nationalisme, Suri is baas en baas is Sur. Door een man wordt een volk gered en dat is geen ddb, die brengt haar in de paars misdadig verdoemde hel. Tjies alla dong na dagu partij mooi beet en zgn valse profeten als Meye, Misikeba en Hira zijn gewoon in paarse loondienst. Opa taki, monie talks bullshit walks. Baas pai a mang wang mooi monie en koelimang e seer ing ma, pa, brada of sa gi monie.


  Maak melding

 11. Baboeram moet een keer al die kogelgaten in de muur van Fortzeelandia gaan tellen. Misschien dat hij dan tot de inkeer komt, dat mensen niet tegen een muur staan als ze op de vlucht zijn.


  Maak melding

 12. Damsco, luister jij domme malloot zou jij de moordenaar van je broer ooit vergeven ? En 2 jaar later ga je met de moordenaar een borrel drinken in het oerwoud. Natuurlijk jij wel …..whahaaaaaa sukkel


  Maak melding

 13. Tegen Bouterse is 20 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist vanwege zijn aandeel in de
  decemvermoorden.
  dit zegt Theo Para

  Hira eist stopzetting van het 8 december strafproces? Uitspraak is al geschiet en wat moet men dan nog stopzetten?

  Als men weet of dient te weten dat men met zo een uitspraak van de rechtelijk macht (men zeker geen rekening heeft gehouden met de onschendbaarheid van de President). Suriname wordt of is in verlegenheid gebracht door zo een idiote uitspraak.

  Die man is op dit moment geen President DAN UN GO TEK ING!
  Wij Surinamers weten niet van ophouden met onze waardeloze commentaar.

  PG doe je plicht en laat Bouterse arresteren, anders komt er nooit een eind aan de acht december strafproces..
  Dit wil Hugo Essed en Theo Para ons voorhouden maar hebben geen bal om dit aan te kaarten bij de bevoegde instanties.


  Maak melding

 14. Sandwich Hero@

  Heeft hoor en weder hoor toe gepast, kreeg alleen geen voet aan de bij vd Valk en Tussenbroek, de toenmalige ambassadeur, Henk Aaron, Olmskerken (DE BIKKEL) enz enz
  VERRADEN DOOR ZIJN EIGENLAND GENOTEN. RESPECT WAAR LIGT DAT, ver achter de horizon.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.