donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname laat miljoenen uit Chinees Zuid-Amerikafonds liggen

Suriname laat miljoenen uit Chinees Zuid-Amerikafonds liggen

-

Does Travel

PARAMARIBO, 13 okt – Suriname laat miljoenen liggen aan middelen uit het Chinese hulpfonds voor Zuid-Amerika. Dit zegt de ambassadeur van China in Paramaribo, Zhang Jinxiong. Andere Zuid-Amerikaanse landen weten wel raad met het fonds van maar liefst vijf miljard dollar. Het geld is juist bestemd voor economische steun.

Steun die ook Suriname nu goed kan gebruiken. Dat het niet zo vlot kan liggen aan onbekendheid met de procedures. Ondernemers missen zo de kans om hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen. “Er zijn heel veel mogelijkheden. Alleen moeten zij precies weten hoe die te benutten”, zegt Zhang Jinxiong tegenover de Times of Suriname. Een team deskundigen uit China gaat er nog eens over heen.

Dat zal in Argentinië gebeuren, waar een seminar wordt gehouden met ondernemers. Tot nog toe heeft maar één in Suriname gevestigd bedrijf geld opgenomen. Het betreft het Chinese Broad Homes Suriname. China heeft ook een leningenfonds van tien milard dollar beschikbaar gesteld. Ook daar wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. Zhang Jinxiong hoopt dat met de uitleg van de deskunigen, meer wordt opgenomen.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

24 REACTIES
  1. Shit, had hij maar niks gezegd…
    Nu zijn alle aasgieren wakker gemaakt. Nu gaat er gevochten worden om het potje! Wedden dat ook dat binnen de kortste keren leeg geplunderd wordt?


    Maak melding
  2. De meeste landen weten wel dat als je chinees geld aanneemt,je nooit meer loskomt van de chinezen.Zie ons land maar.Nu moeten de Suri’s echt hun ellebogen gebruiken om ergens werk te vinden.De meeste vrije sectoren zijn overgenomen door de chinezen.
    Als straks de chinese kinderen die nu in China studeren terug keren,nemen de chinezen ook de Suri overheid over.


    Maak melding
  3. Stelen is niet mogelijk uit dit fonds anders hadden ndp ondernemers zich allang aangemeld. Alles wat de ndp te maken heeft van hoofd tot teen is MISDADIG paars vervloekt. Dat zijn de lijder en al zijn oerdomme debiele idiote kinderen, de domme ndpers.


    Maak melding
  4. Voor de leergierige Bigi Sma.
    Het principe is in feite simpel.Chinezen zijn pragmatisch. China helpt graag landen en ondernemers in die landen maar zij willen ook wat voor terugzien. Als men de Chinezen helpt om hun handelsdoelstellingen te realiseren maakt men grote kans om te putten uit de fondsen die zij beschikbaar stellen. Het gaat om een win-win principe. Het enige dat de Surinaamse ondernemers moeten doen is het handelsbeleid van China bestuderen. Vervolgens moeten deze Surinaamse ondernemers de eigen plannen afstemmen op de doelstellingen van het Chinese handelsbeleid. Een uitdaging zou bijvoorbeeld zijn het assembleren of het verwerken van Chinese halffabricaten tot een eindproduct voor met name de regio. De regio is heel belangrijk omdat Suriname een kleine bevolking heeft. In de regio zijn er veel meer consumenten. Dit houdt in dat er ook een grotere afzetmarkt beschikbaar is.


    Maak melding
  5. @ Bigi Sma

    Denk je dat RobG en vrienden een sluitende business case met terugverdientijd kunnen opstellen en hard maken.

    Dit soort leningen vergt ook eigen inbreng en governance.
    De Governance zorgt er voor dat eerst de eigen inbreng in rook opgaat en dat de Leningverstrekker op tijd is om zijn onderpand te kunnen vorderen.

    Logisch dat er niets aangevraagd kan worden want:

    1 >>> Het maken van een sluitende business-case is te hoog grepen.
    2 >>> Voldoende eigen inbreng /zekerheid is een probleem. De NDPers zijn niet gek eerst hun eigen geld te laten verdampen voor dat zij aan het geld van de Chinezen kunnen komen.
    3 >>> Governance is niet in te vullen.


    Maak melding
  6. @ RobG

    U bent een grappen maker. Gisteren las u mij de les over loonkosten nu wilt u Suriname tot assemblage werkplaatsmaken.
    China is de fabriek van de Wereld voor consumptie goederen. Chineese, Vietnamese productiewerkers werken voor de helft van een Surinaams loon 2 maal harder en 50% langer.
    Ofwel ze zijn per USD ongeveer 600% productiever.

    In China heb je steden waar men boormachinefabriek 1 tot en met 25 hebt.
    Het versturen van een container producten Shanghai naar Rotterdam kost even veel als van Rotterdam naar Munchen Ofwel de logistieke kosten voor het verzenden van gereedproduct of halffabrikaat is geen doorslaggevende factor.

    U vergelijkt weer eens fout en met landen met assemblage infrastructuur en handelsbarrières.
    Bijvoorbeeld. Nederland heeft op een geïmporteerde Tesla veel meer importrechten als op het importeren van de zelfde Tesla in onderdelen. Indien men daarna die Tesla van uit duurzaamheidspotjes subsidieert in het sommetje voor een assemblage straat in Nederland snel gemaakt.

    In Suriname en de regio ontbreekt de markt en de infrastructuur om zo iets te ondernemen.
    Daarnaast is de business attitude niet goed, zijn de barrieres om zuiver te ondernemen te groot (vergunningen) en is de governance ver te zoeken.

    Zie d Broadhomes fabriek als voorbeeld. na 2,5 jaar geen export geregistreerd en alleen een openingsshow.
    Nu blijkt deze fabriek langs dit investeringsfonds gerealiseerd te zijn??? Waanzinnig succes als je zou willen gloven wat de president en Graanoost bij de opening beweerden over de output.


    Maak melding
  7. Chinesen doen nooit aan goede doelen,achter elke cent zit een bedoeling van wat ermee terug gaat naar naar China. En hou jij eens op met je zelf voor lul te zetten en te doen of je verstand hebt van zaken.


    Maak melding
  8. Boefdraad sluit liever leningen af….waar is onze zelf kunnen zijn en onze trots….hou de rest maar dom….Su is een list…die bestaat uit handen omhoog houwen terwijl je broek van je romp afvalt….bana


    Maak melding
  9. @Jacobus,
    “Als straks de chinese kinderen die nu in China studeren terug keren,nemen de chinezen ook de Suri overheid over.”

    Misschien dat dat de oplossing voor alle Surinaams zooi.
    Het is nooit wat geworden met al die blakamangs aan het bewind. Het zal ook nooit wat worden; neem dat van mij aan. Ik ben pas terug en heb tijdens mijn verblijf aldaar vastgesteld dat het met Su nooit meer goed komt. Ook niet met degenen die zich nu het alternatief voor Su noemen. Een grote vreet na pot.
    Dus wat mij betreft; laat de Chinezen maar komen. Wordt tijd dat de economie van Su weer een beetje op gang komt.


    Maak melding
  10. @amigo,rogb,snee,redskin,jojo,bigisma.
    Luister en huiver er ligt ergens geld en Suriname laat het liggen. Wat een belediging. Dwz dat ze in Suriname niet eens weten hoe ze geld kunnen halen. Nee ze moeten nadenken, die no wer mi ede mentliteit. Als na 40 jaar onafhanelijkheid niets hebben bereikt wordt het ook de komende 40 jaar niets.
    Allemaal voor niets.


    Maak melding
  11. Gedenk: Dit is ontwikkelingshulp. Alleen nu gegeven door China in plaats van Nederland. Eh, wat had die ene minister van Nederland ooit gezegd. Ja, als er niets daarvan aan jouw eigen strijkstok achterblijft, heb je het als donorland niet goed gedaan. De chinezen zullen er dus economisch gezien veel meer aan verdienen dan wij die het lenen.Denk aan handelsbalanspolitiek, betalingsbalanspolitiek, exportverhogende politiek van China en het belangrijkste: export van jouw eigen inflatie naar die landen die het geld lenen. economisch een hele mooie manier om jouw economie te reguleren.


    Maak melding
  12. JoJo
    @ RobG

    U bent een grappen maker. Gisteren las u mij de les over loonkosten nu wilt u Suriname tot assemblage werkplaatsmaken.

    Ik heb te weinig tijd om alles te lezen, dus mijn vraag aan jou Jojo is in welk artikel vond de discussie plaats


    Maak melding
  13. Jojo, het is natuurlijk voor velen niet makkelijk om een haalbaarheidsstudie op te stellen. Het moet een goed afgewogen, evenwichtig en realistisch plan zijn. Er zijn
    genoeg Surinamers in Suriname en in Nederland die deskundig zijn op het gebied van project-management. Zij kunnen dit soort project-voorstellen ook schrijven.

    Dit soort projecten dienen SMART uitgewerkt te zijn omdat de Chinezen ook niet op hun achterhoofd zijn gevallen. De deelnemende partijen moeten natuurlijk ook een eigen financiële verantwoordelijkheid dragen en Chinezen zien graag dat dit soort projecten een succes worden. Door gebrek aan kennis over vele landen zijn een aantal projecten van Chinese investeerders in een aantal landen mislukt. Thans zoekt men lokale partners om projecten op te zetten die goed zijn voor het land, de regio en de Chinese economie. M.a.w. men streeft naar gedeelde verantwoordelijkheden.

    Jojo, het valt me op dat u niet op de hoogte bent van de assemblage van Chinese producten in landen. In India worden Chinese telefoons geassembleerd terwijl in een aantal Afrikaanse landen o.a. radio’s en televisietoestellen uit China in elkaar worden gezet. Ook zijn er in een aantal Afrikaanse landen fabrieken verrezen die Chinese medicijnen produceren.


    Maak melding
  14. RobG
    SMART noem jij op als een tool om een businesscase uit te werken. Mi masra keba toch.

    Een businesscase is een management tool die dient om een investeringsbeslissing te onderbouwen.

    Jij RobG bedoelt zeker een business plan (dus geen case)
    met je SMART, die laat zien wat de kosten en opbrengsten zijn en tevens de haalbaarheid inschatten v.w.b. de complexiteit en looptijd.
    Bij de haalbaarheid zet je m.i. de SMART tool in om dit te beoordelen.
    Schrijf voor jezelf SMART uit dan weet je exact wat ik bedoel.


    Maak melding
  15. RobG
    Weet je wat smart zou zijn?
    Dat je jezelf wat meer verdiept in hetgeen Jojo steeds als reactie geeft, middels tekst en uitleg, zodat je niet van al het stompzinnige zit uit te kraaien


    Maak melding
  16. @ Pico

    “In bruggen en wegen worden aangepakt door Dalian”

    Ik heb daar een vergelijking gemaakt tussen een weggen project van BAM in Tanzania 2 maal meer asfalt voor de zelfde prijs.

    Voor het eerst heeft RobG toen inhoudelijk geprobeerd te vergelijken. Iets wat ik zeer waardeer. Hij gebruikt zijn verstandelijke vermogens helaas verkeerd.

    Suriname heeft 3 problemen die met Nederland te maken hebben.

    1 >>> Ze hebben de Dutch disease (bodemschatten).
    2 >>> Ze weten alles nog beter dan Nederlanders, zelfs zonder ooit ergens geweest te zijn.
    3 >>> Gratis.


    Maak melding
  17. @ RobG

    Natuurlijk weet ik wel dat Chinese producten elders geassembleerd worden tot aan vrachtwagens en bussen aantoe.

    1 >>> Deze landen hebben enorme arbeiders voorraden.
    2 >>> De loonkosten zijn nog lager.
    3 >>> Er zijn enorme markten ( India 1.000.000.000 plus mensen) of er is een potentiele enorme groei te verwachten (Afrika0 zodra heel veel mensen maar 1$ / dag meer te besteden krijgen.
    4 >>> Deze landen hun markten beschermen met import barrières. Auto’s kosten in Oost Afrika een veelvoud van in Europa

    RobG de drijfveer en de condities ontbreken in Surname om goede ondernemingsplannen op te zetten.

    Ik heb het 2 maal geprobeerd in zowel Venne tijd als Bouterse tijd. Beide idee hebben het oor van de president gehad. Beide zijn mislukt.

    Het 1ste wordt nu, 10 jaar later, door TUI in praktijk gebracht.
    Het 2de was een katalysator geweest waarmee EBS nu geen problemen meer gehad zou hebben.

    Helaas mag je in het laatste geval in Crown Plaza (Hoofddorp) langs komen voor baksjisch vooraf, ze zaten in het plan maar dan achteraf. Je mocht langs komen op het moment dat wij al wisten dat men ook met Chinezen aan het vrijen was. Dat plan is jammerlijk mislukt omdat het op de verkeerde plaats gebeurde.
    RobG men helaas heeft men liever $ 1.000.000 vooraf dan $ 10.000.000 achteraf. Daar kan geen SMART business plan tegen op.


    Maak melding
  18. Haha, Jakoen. Leuk.
    Ik ben het met je eens. Misschien willen die Chinese vrouwen Chinees geld en geen SRD.

    Jojo,
    Bedankt. Geen 1,2,3 verhaal.
    Het viel mij op dat jij het hebt over loonkosten en productiviteit.
    Rob over loonkosten.
    Economen kijken nooit naar de loonkosten, wel naar de loonkosten per eenheid product, oftewel
    de (stijging) van de loonkosten gedeeld door de (stijging) van de arbeidsproductiviteit.
    Messi kost meer dan bijv Dolberg, maar levert ook veel meer op dan Dolberg.
    Messi is “goedkoper”

    Verder heb je het over transportkosten. Ik heb Rob hier ook al op gewezen. Ik heb het verdekt gedaan en hem om een reactie gevraagd. Deze niet gekregen.
    Ik schreef alleen: Rob ken je von Thunen?

    In een ander artikel over BTW heb ik hem ook gewezen op de vele fouten die hij maakt.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES