dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidTekort Surinaamse stamceldonoren in Nederland

Tekort Surinaamse stamceldonoren in Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

In Nederland is een groot tekort aan stamceldonoren. Tekorten onder alle bevolkingsgroepen maar zeker ook onder inwoners van Surinaamse afkomst. Daarom start Stichting Matchis tijdens de Donorweek deze gerichte online campagne om het belang van stamceldonatie onder de aandacht te brengen van Surinaamse gemeenschap in Nederland.

Belang voldoende Surinaamse stamceldonoren
Elk jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat zij een vorm van Bloedkanker hebben. Een patiënt met leukemie of een andere vorm van bloedkanker kan door middel van een stamceltransplantatie genezen. Bij het vinden van een passende stamceldonor speelt afkomst een belangrijke rol. Het aantal stamceldonoren van Surinaamse afkomst is in Nederland beperkt. Bert Elbertse van Stichting Matchis: “De Surinaamse gemeenschap is zeer divers en het tekort aan stamceldonoren geldt voor alle etniciteiten binnen deze gemeenschap. Hierdoor lukt het nu vaak niet om voor iedere Surinaamse patiënt een passende stamceldonor te vinden.”

Online campagne
Waarom het aantal geregistreerde Surinaamse stamceldonoren achterblijft is niet bekend. Stichting Matschis verwacht dat dit met name komt door onbekendheid en een gebrek aan kennis over het belang van stamceldonatie. Daarom lanceert Stichting Matchis een gerichte online campagne om het thema stamceldonatie onder de aandacht te brengen van de Surinaamse gemeenschap. Middels banners en artikelen op diverse Surinaamse websites en social media, wordt de Surinaamse gemeenschap over stamceldonatie geïnformeerd. De campagne gaat tijdens de Donorweek (9 tot 16 oktober) van start.

Informatiepagina
Stichting Matchis heeft voor deze campagne een speciale webpagina op haar website ingericht. Naast alle relevante informatie is hier ook een interview met Tanjuschka Goedhart terug te vinden. Toen deze 38 jarige Zaandamse van Surinaamse afkomst over het tekort aan Surinaamse stamceldonoren op Facebook las, registreerde zij zich meteen: “Je kunt er zoveel mensen mee helpen, omdat er zo weinig donoren zijn.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES