Excuses Dove voor racistische douchegel-reclame

13
Dove biedt excuses aan voor racistische douchegel-reclame

Cosmeticamerk Dove heeft afgelopen weekend haar diepe excuses aangeboden voor een beledigende advertentie op Facebook. De reclame zou suggereren dat douchegel je donkere huid schoon en wit maakt. Critici noemen deze reclame voor de douchegel racistisch.

In de advertentie was te zien dat een zwarte vrouw haar shirt uittrekt en in een witte vrouw verandert. Volgens het Algemeen Dagblad verscheen de advertentie alleen in Amerikaanse Facebook-tijdlijnen en werd opgemerkt door een stilist. Haar verontwaardigde Facebook-bericht met een screenshot van de advertentie werd duizenden keren gedeeld. In de reacties wordt zelfs opgeroepen tot een boycot van Dove-producten schrijft de krant.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt: een oudere advertentie uit 2011 werd ook al bekritiseerd. Die zou op dezelfde manier suggereren dat donkere vrouwen zich lichter konden wassen met Dove-douchegel. Dove, onderdeel van het Brits-Nederlandse Unilever, zegt over haar jongste advertentie dat het ‘gekleurde vrouwen’ niet goed heeft gerepresenteerd. ‘Dit had niet mogen gebeuren’ aldus Dove via Twitter:


13 REACTIES

 1. De dames van Dove vertegenwoordigen de normale vrouw met normale rondingen en normale tinten of kleuren . Jammer dat men er iets rascistisch van maakt. Heb de Dove reclame vrouwen altijd een plaatje gevonden om te zien 😋


  Maak melding

 2. rectificatie: Donald Trump heeft niets te maken met dit reclame spotje. Mijn hart
  grondige excuses daarvoor. Hij is de beste wereld leider aller tijden en hoop dat hij het rec
  lame spotje van dove douchegel heel erg vindt.


  Maak melding

 3. Wie zich gediscrimineerd voelt is een kwestie van hoe men het aanvaart. De gedachte is de Vader van de daad.

  En wat vindt je van Black Budgets? Is de naam God een woord of een naam? Zo kunnen we doorgaan! Een Creool (blakaman) zal zich altijd gediscrimineerd voelen. Omdat dit ze zijn ingeprent dar zwart zijn negatieve gevolgen kunnen hebben.
  what about die zwarte Hindoestaan als Santokhi en Jogi voelen deze zich ook gediscrimineerd?

  Dit is puur een blakaman/creool minderwaardigheidsgedachte. Deze mensen roepen geesten op dat zij niet kunnen bezweren. Mij zegt de reclame geen moer van discriminatie. Hoe noemt je dan de Hindoestanen en Creolen/blakaman met pigment verschillen? Albino natuurlijk m.a.w. zijn deze nog Hindoestaan nog Creool/blakaman en wat zijn ze dan?

  Jou kleur bepaald je afkomst niet! Het kwaad dat de Wereld overheerst zijn de verschillende geloofsovertuigingen.

  De samenstelling van een (heterogene) bevolking kan je nu merken in Nederland. Over een aantal jaren is heel Europa verbasterd. Dan heeft niemand het recht meer om te klagen!


  Maak melding

 4. Zwarte vrouwen moeten hun mond dichthouden…Want velen gebruiken creme,s om hun huid lichter te maken, dan kan je beter die van Dove gebruiken waar veel onderzoek aan is vooraf gegaan .
  Niks racistisch aan, er is gewoon een markt voor…


  Maak melding

 5. Black Skin, White Mask. Niks mee mee toch. ik begrijp de broeders ook die dit racistisch vinden.

  Ik bevind me soms in een positie waar ik mijn blanke broeders dat gevoel kan geven. En ze reageren precies hetzelfde als mijn zwarte broeders.

  Het gaat niet om de kleur, maar het gevoel wat je daarbij krijgt. En mensen verschillen daar niet in.

  Alleen maakt de een het vaak mee en de ander nooit.


  Maak melding

 6. Zwarte hebben vrouwen sowieso een minderwaardigheidscomplex.
  Want ik zie geen zwarte vrouw met een kroeskop lopen, ze dragen allemaal pruiken, ze pronken graag met andermans veren !!!!

  Ze willen als Beyonce eruit zien maar in werkelijkheid zijn het gemodificeerde zwarte dames.


  Maak melding

 7. Niet mee eens hoor; er zijn juist heel veel zelfbewuste zwarte en/of gekleurde dames die met natuurlijk haar rondlopen. Vaak zijn dat hoog opgeleide zwarte en/of gekleurde vrouwen. Ben juist blij dat de trend die vanuit de VS is overgewaaid goed ingevoerd is want ik hoef gelukkig mn haar niet meer te fohnen en kan lekker met mijn mooie grote krullen naar het werk: hulde en respect voor deze dames hoor die hun eigen persoonlijkheid waarderen, met name het mooie natuurlijke black hair waarmee je zoveel variaties kunt bedenken want je eigen natuurlijke haar is toch wel het mooiste vind ik.

  En wat de Dove-reclame betreft: ach, why do fools fall in love? Je kunt het met een knipoog opvatten, maar de onderliggende reden (wat voor humor zou moeten doorgaan) is zo achterlijk en zo achterhaald.


  Maak melding

 8. Wat een lulkoek allemaal, om een reclame !

  @ Brown Sugar.

  Kleur heeft niks te maken met sexy zijn .

  @ Ebony

  Je hebt helemaal gelijk, ze hebben wel kroeshaar maar
  ergens anders !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 9. @ Ebony. Inderdaad is het zo dat creoolse dames pruiken aantrekken. Echter doen blanke dames met name ( de welgestelde blanken) ook heel veel welke niet origineel is. Denk maar aan het opspuiten van de lippen, borsten, billen met Synthetisch materiaal etc. Halloo…ook NEP! Ook zijn er heel veel valse wimpers en acryl nagels tutorials te bespeuren op Youtube die niet van creoolse dames geproduceerd worden. Kortom, in een moderne tijd gebruikt er ieder wel wat dat “nep” genoemd zou kunnen worden. Wie er een hond wil slaan vindt wel degelijk een stok! Zwarte vrouwen vormen geen uitzondering in kunstmatige beauty appliances!


  Maak melding

 10. Smatje snapt het.

  Maar je hoeft helemaal niet zwart te zijn om het ook te snappen. Het enige wat van je gevraagd word is een keer niet bevooroordeeld te zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.