Dag van de Marrons op 10 oktober in Suriname

26
Dag van de Marrons op 10 oktober in Suriname

Twee dorpshoofden, Joekoe(l) en Lesina(r) brengen een plengoffer in Nyun Combe bij de aanvang van de feestagenda van de Dag der Marrons op 10 oktober vorig jaar. Volgende week is het 257 jaar nadat een langdurige en bloedige strijd tussen het koloniaal leger en de Ndjuka marronstam tot een wapenstilstand kwam met de ondertekening van een vredestraktaat op 10 oktober 1760.

De vrede tussen het koloniaal leger en de andere stammen (Saamaka en Matawai) enkele jaren later, was gebaseerd om die met de Ndjuka’s. Daarom is 10 oktober omgedoopt tot de herdenkingsdag voor al die strijdigheden.

De viering van de dag vinden dit jaar plaats onder supervisie van de Nationale Commissie Herdenking en Viering Fag van de Marrons. De Dag van de Marrons is al enkele Jaren een nationale vrije dag in Suriname.


26 REACTIES

 1. AJ.
  Dan hoop ik dat de marron nazaten even strijdvaardig zijn als hun voorvaderen en ons in de 21ste eeuw helpen bevrijden van bouta voor onze vrijheid.


  Maak melding

 2. Suriname zal pas mijn dubai worden wanneer alle aziaten (hindoestanen ,chinezen) opgedonderd worden uit mijn geliefde Suriname, en het land voor 99% bestaat uit bosmarrons, en stadscreolen. Dan pas a kondre e go draai


  Maak melding

 3. Jammer dat er Afrikanen als slaaf naar dit mooi land zijn gebracht. Wat zou het land als Singapore zijn geweest met al die Aziaten. Kijk maar naar Azie, made in Maleisie, Japan, China, Hong kong, Indonesie, Korea etc . Van electra, alles wat nodig is voor de industriwe, auto’s, vliegtuigen, treinen etc.
  Made in Afrika zijn voodoo kleding, poppen, messen, tjaps harken, allerlei bonubonu dingen. Hun eigen leiders beroven en onderdrukken hun eigen onderdanen zoals ddb en co die oerdomme stomme ndper’s. Wo ka.


  Maak melding

 4. @Sheik Andre Abdullah MisiKubai!! Als jou wens in vervulling mag gaan, dan wens ik ook dat mijn wens in vervulling gaat en dat wordt het zeker wel 1000%!!!

  Mijn wens is, als het zover is, dan mogen jullie je elkaar piemels gaan zuigen i.p.v. je mama bobie. zoals zij in Africa doen en elkaar afslachten, dat allemaal zou met jou en ook je mama en papa ea!! Volg wat er allemaal daarginds plaats vindt nanga deng negre!! Jij valt niet ver van de stam druiloor!! Ga wat beters doen!! Ga liever trekken!! Of wilde jij aandacht trekken met jou posting!! Go sut kes kesi nanga Awarie fu freet!!!!

  @@ Oom Ludwig foe Pontbuiten! u heeft het heel goed gezien!! Het zij zo!!

  @@ Sheik Andre Abdullah MisiKubai! tek wan les fu Oom Ludwig foe Pontbuiten!!!! Van mij mag hij jou leermeester zijn/worden mafkees!


  Maak melding

 5. @ Sheik Andre Abdullah MisiKubai: Dat dacht Idi Amin van Oeganda ook. Hij gooide alle Indiërs het land uit. Gevolg: de hele economie stortte in elkaar. Idi Amin is weggejaagd en de Indiërs zijn weer terug.

  De Chinezen zeggen: Pas op met wat je wenst, misschien worden je wensen verhoord.


  Maak melding

 6. Off topic

  Afgelopen zondag is op FOX het eerste deel van de drama serie: The book of negroes uitgezonden.
  Ga vanavond naar het eerste deel kijken, dat wordt herhaald.

  Dit boek is geschreven door Lawrence Hill en gaat over Aminata Diallo, de dochter van een juwelenmaker en een vroedvrouw. Zij wordt op 11-jarige leeftijd ontvoerd uit haar dorpje Bayo, vlakbij Segu in West-Afrika. Ze wordt door slavendrijvers gedwongen om, samen met honderden anderen, dagenlang geketend richting zee te lopen. Na een maandenlange, vreselijke reis over de Atlantische Oceaan, komt ze aan in South Carolina. Hier wacht haar een nieuw leven als slaaf. Door haar jeugd en intelligentie leert ze al snel Engels, waarna Aminata haar weg door de Amerikaanse revolutie bewandelt via New York, het geïsoleerde toevluchtsoord Nova Scotia en de verraderlijke jungles van Sierra Leone, voordat ze eindelijk haar vrijheid tegemoet kan treden in het Engeland van begin 19de eeuw.

  Zowel het boek als de serie zijn mij aangeraden om te lezen en naar te kijken.
  Geschiedenis vind ik zeer interessant.


  Maak melding

 7. Dat er veel zwartjes denken als sheik weten we al lang. Jammer zonder hun zou Su een goede gemeenschap zijn.

  Gefeliciteerd met het verdrag dag vieringen van de Marrons. Hoop dat de nakomelingen nog zo strijdvaardig zijn.


  Maak melding

 8. Bevolkingsgroepen opzetten tegen mekaar heeft altijd tot rampen geleid !

  Weg met de politieke boeven die de bevolking verdelen en ophitsen, om zo Sranan makkelijk leeg te kunnen stelen en roven !

  LEVE de Marrons en LEVE alle andere bevolkingsgroepen in SURINAME !

  JAAG GEZAMENLIJK DE POLITIEKE BOEVEN WEG !

  LAAT U NIET PAKKEN DOOR CORRUPTE BOEVEN DIE RACISME EN VERDEELDHEID ZAAIEN !

  FRI SRANAN FU DEN HEBI DISI !!!!!


  Maak melding

 9. @ Srafu,
  Goed verwoord !!! Zo denken vele Surinamers ook!!
  Helaas ze hebben geen “guts” meer om iets te doen om verandering te brengen in het land.We zijn gedoemd om “een volk van brood en spelen” te worden !!
  Welke “nieuwe Regering zal de puinhopen en leningen met rente” terug kunnen betalen ??
  Onze kinderen en wij zelf zullen gebukt gaan onder deze vloek die deze “paarse bende van Bouta” over Suriname heeft gebracht !!!


  Maak melding

 10. Dat de ene mens zich verheven voelt dan de ( ras ) begrijp ik niet, zolang we op deze aardkloot wonen,
  hebben we elkaar nodig.

  @ srafu

  Volkomen terechte opmerkingen.

  @ Farrakhan.

  Sommige mensen schrikken ook van hun eigen ( uiterlijk )
  Als we mensen innerlijk konden ( zien ) dan zouden er meer geweld op deze wereld plaats vinden.

  sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 11. Ook de ‘Indianen’ kwamen in de ‘Nieuwe wereld’ aan, en konden zich de op Africaners lijkende beelden en structuren niet plaatsen. Hoe ze daar stonden, wie ze had gecreerd; ‘De Goden’, was hun veronderstelling.
  Er liggen in Africa voor het oog te zien, 200.000 tot 300.000 jaar oude geavanceerde goudmijnen! Lang voordat wij ons stuitje loosdde!
  Lobi!!


  Maak melding

 12. In de ontspanning oorden van de marrons zullen er op die dag ook inbraak en roof demonstratie’s gegeven worden ter viering van die dag.
  Het ketting rukken wordt er ook gedemonstreerd.


  Maak melding

 13. @@ JZwartmans! Brada fawaka?? lang niks gehoord!!

  Fijn weekend!!! teking switi en tang bung!!

  Soso fatu!!

  Dat die drol Sheik Andre Abdullah MisiKubai durft zoiets neer te zetten!! Ik hoop dat hij samen met die paraman, Robg parbo en zijn paarse soorten samen met Mama Maria naar de maan gaan voor vakantie en niet meer terugkomt!!


  Maak melding

 14. @ Jacobus:
  Tijdens hun “Puu a doo” dans, hebben deze schaamteloze
  Marrons met paplepel ,voorgedaan voor de 3-ling, hoe ze moeten “neuk…” ,dus nieuwe verkrachters in opleiding !!
  Moeten de kerken van Misiekaba-awarie-domri en Steve Anus en Carl, de Judas, deze mensen niet tot de orde roepen ??
  Zeker waren Ronnie en trawanten ook bezig met hun “kaboela dans” !!
  Gelukkig heeft Karel Choenni, 3-zusters met hoefddoeken op hun hoofd (eerst dacht ik dat het Moslim vrouwen waren uit Indonesie) laten overkomen om het geloof te redden !!


  Maak melding

 15. If i zaka no abi span, i moest rukke ja. Het voor-komt ongerieven. andere verkiezen voor voor te gaan boelen. Want je wordt doelbewust geisoleerd, erbuiten gelsoten. Door je “eigen” volk. Den man tak cordon pad, bron gron.
  Want mooi boi no mag fin neks. Ma oen lei, want na mooi boi baka we waka.
  En! ras ni tel.


  Maak melding

 16. Op de dag van de marrons moeten ze gratis cursussen verzorgen zoals computerlessen, cursus beschaving leren, cursus afblijven van andermans spullen, cursus hard werken en voor je gezin zorgen.


  Maak melding

 17. @Oom Ludwig foe pontbuiten, ben jij ziek in je hoofd of ben je gewoon niet op de hoogte van de uitvindingen en verworvenheden van zwarte mensen? Door wie kan jij vandaag de dag op het internet surfen? Je hebt een gekoloniasliseerde mindset. Waarom noem je die andere Aziatische landen niet op. Waarom zeg je niet dat ze in India nog steeds een kastensysteem hebben.


  Maak melding

 18. Dit is rede dat suriname geen meter verder komt, als ik de postings lees, ik heb altijd gedacht dat discriminatie voor behouden is voor blanken, Jezus wat kunnen jullie het leven zuur maken, stelletje kleuters, het getuigt niet van intelligentie.
  Slaaf blijven


  Maak melding

 19. Waarom gooi je negativiteit richting de Marrons op? Jij bent de bron van discriminatie, waarom moet je het speciaal met de Marrons hebben. Is het omdat vandaag onze dag is? Wanneer het Diwali of Paghwa ofso.. is leveren wij geen negativiteit op jullie maar gewoon meevieren. Houdt toch op met discriminatie, stop met de gedachten van discriminatie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.