Geen schuldgevoel regering over De Surinaamsche Bank

42
Suriname wil belastingovereenkomst met Nederland heractiveren

PARAMARIBO, 5 okt – Als de vraag gesteld wordt wie schuldig is aan de crisis bij Suiname’s grootste handelsbank, voelt de regering zich niet aangesproken. Minister Gilmore Hoefdraad van Financiën weet wel hoe het komt. Het heeft met verkeerd economisch beleid en wanbetaling niets te maken.

Hoefdraad zegt tegenover de Ware Tijd dat de crisis bij de bank veroorzaakt is door de economische crisis. Ook besluiten bij de bank ‘die verkeerd zijn uitgepakt’, moeten als oorzaak worden gezien. Informeel wordt nogal wat beweerd. Volgens sommigen hebben veel ondernemers geld geleend bij de bank. Met de leningen is geïnvesteerd in projecten die betaald zouden worden door de overheid. Na de uitvoering is nooit betaald.

De ondernemers waren dan ook niet in staat hun leningen te voldoen. Uiteindelijk moest De Surinaamsche Bank zelf betalen. Dat heeft geleid tot enorme verliezen. Ook zou de regering zijn monetair zijn gefinancierd nadat de Centrale Bank van Suriname dat niet meer mocht. Hoefdraad ontkent het dus. In plaats van naar schuldigen te zoeken, vindt Hoefdraad het belangrijker te kijken naar manieren om de bank in ere te herstellen.


42 REACTIES

 1. je bent een echte boefdraaierij!! yu ma pang pang yu, als ik de kracht had, had je ik je allang DOOD geschoten!! wat een Krab-dagu ben jij lul! jammer, ik heb geen kracht, maar jullie van de boeven en moordenaars wel!! PFFFFF!!!

  Mi no aba gong!! wees blij en gelukkig, maar hoe lang nog??/ Gado ne sribi!1 het gaat langzaam, maar maalt el!!

  Lafu!! lafu! ete wan lesi!! yu sa schijt ini egi bruku yu sa kisie kokobe!! taki yu no manmg weri yu egi bruku!1 yu kaolo saksaka mapiema yu!!

  Dis na winsi fu Wiep-Ding! en als het aan mij zou liggen dan zou ik je met Tamalling tikie wipie!! mi bo broko yu mars !!
  een echte kontlikker is, dan ben jij dte en je heb ook bewezen!! SUUS wordt wakker!!

  negre na wan ka volk!! jawel negre met kleine letters!! want de grote verdiende wel de boven!!!! soso lagie volk!! luku ini africa!! alle planten water geven, behalve de afrikaantjes!!!!!!
  Als er


  Maak melding

 2. Dat we momenteel in een crisis verkeren is allemaal de schuld niet van deze regering, deze Boefdraad blijft volhouden dat het beleid van deze regering een goed beleid is, nergens zijn ze debet aan, niet aan de devaluatie, niet aan de corruptie, niet aan de criminaliteit, niet aan al die aflossingen die nog plaats moeten vinden, niet aan de begrotingstekorten, kortom ze durven zich zelf nog een dikke 8 te geven voor het gevoerde beleid, stelletje criminelen, en het volk mag opdraaien voor dit magnifieke beleid.


  Maak melding

 3. Heks no fout, grrrrr en de mensen maar blijven belazeren door de firma list en bedrog zijnde de NDP onder leiding van deze bandiet oftewel zelf rijk makende minister, opsluiten.


  Maak melding

 4. Zowel direct als indirect is de overheid schuldig aan de neergang van DSB en wel om de volgende reden:
  Monetair gefinancierd door de opdrachtnemers van de overheid naar de DSB te verwijzen om projecten voor te financieren en met de belofte van de overheid dat alle schulden gemaakt met de opdrachten van de overheid op tijd zouden worden betaald zodat de leveranciers de DSB konden terug betalen.
  Dit is niet gebeurt en dus hebben vele opdrachtnemers het loodje gelegd en zoals goede regels bij banken worden de niet terugbetaalde leningen gelijk afgeboekt als zijnde een verlies geleden door de bank.
  In principe is de DSB een zinkend schip zonder redding van de Centrale Bank c.q. de overheid.
  De overheid kan nalatigheid worden verweten door weinig acht te slaan op de rapportage plicht van de particuliere banken aan de Centrale Bank.


  Maak melding

 5. Nog een loer gedraaid door killmore boefdraad, wie gaat nu echt uitzoeken wat voor kwalificaties deze idioot heeft en waar hij het heeft gekocht?


  Maak melding

 6. You mpp kaolo bush joeka boefdraad. De crises is door jou kaolo orangoetang kes kesi boefdraad veroorzaakt. Deze nep geleerde met zelf geschreven diploma’s heeft alle deviezenvoorraad weggegraaid bij DSB en wil deze mongool Niger ook doen bij dr VCB en postspaarbank. Door toedoen van stelende Niger boefdraad is de landbouwbank failliet gegaan


  Maak melding

 7. Ritselaar Gilmore Hoeffie die financieringen voor PAARSE politieke vriendjes bij de bank heeft geregeld voor vele overheidsprojecten/leveranties, is zich zogenaamd van geen kwaad bewust !

  Deze meneer Gilmore weet zogenaamd ook niets van het DRUKKEN en UITGEVEN van meer dan DRIE MILJARD aan Ongedekte SRD-bankbiljetten ! Alles is “verdampt” volgende de PAARSE machthebbers ! (Sranan failliet)

  Deze zelfde meneer Gilmore, zadelt nu de staat Sranan op met een gatenkaas-begroting ! Meneer vult begrotingsgaten op, met NOG AF TE SLUITEN LENINGEN !
  Terwijl er daarbovenop al een groot financieringstekort is van 1,5 MILJARD !

  De prijsverhogingen nav invoering van de BTW door de Machthebbers, komen er aan !
  Productiekansen voor Sranan bedrijven slinken met de dag door de massale Prijsverhogingen die de Machthebbers aan bevolking en aan de bedrijven opleggen !

  De Sranan economie zal hierdoor nog verder INKRIMPEN !

  Bedankt, Paarse Gilmore en Paarse regeringsclan !!!!!

  PS : SET THE SURINAM PEOPLE FREE !!!!!


  Maak melding

 8. E van der S,
  Waarom zo grof ?Stelen heeft niets te maken met ras. Wie was Njang Njang Panday in de vorige eeuw? Ga oudje Willy Soemita vragen hoe het hem verging toen hij in de gevangenis zat. Fijne dag


  Maak melding

 9. Wel 100 procent schuldig aan de pure armoede waarin Suriname zich in bevindt, maar GEEN schuldgevoel…..

  Deze oplichter heeft zijn zakken al gevuld.

  Zoals alle leden van de Paarse Roversbende…


  Maak melding

 10. Deze klootzakken zijn de val van de Vervuurt’s-bank, de voorganger van de Hakringbank, dus vergeten.
  Deze bank had ook teveel kredieten verstrekt aan bedrijven en raakten toen in liquiditeits- en solvabiliteitsproblemen. Ik heb deze affaire nog meegemaakt aan de Dr. Sophie Redmondsttraat. Elke dag één lange rij spaarders die hun spaargeld kwamen weghalen. Goed dat de DSB sterk is anders zou het heel anders aflopen. Het boek: de regering die de grootste bank van Suriname liet omvallen, zou dan geschreven worden.
  Deze klootzakken, met name Boefdraad hebben helemaal geen gevoel. Ze zijn gekomen om onze Switie Sranang kapot te maken. Meneer Hoefdraad: de voorziening van ruim 300 miljoen SRD is nodig omdat de staat haar schuld aan de DSB niet afbetaalt. Klote wanbetalers die jullie zijn met jullie droombegrotingen, die de zaak daar nog verder zullen verergeren.
  U heeft deze voorziening voor wanbetalende overheid doen ontstaan. Het wordt tijd dat u uit Suriname verdwijnt. Wij kunnen u nu missen als Kiespijn.


  Maak melding

 11. Een paar opmerkingen

  1. “Ook zou de regering zijn monetair zijn gefinancierd nadat de Centrale Bank van Suriname dat niet meer mocht.”
  Wat staat hier? Ik kan er een slag naar slaan, maar hetgeen ik denk dat bedoeld wordt is ONmogelijk. Waarschijnlijk wordt hier gewoon wat geroepen.
  2. “Het heeft met verkeerd economisch beleid en wanbetaling niets te maken” Een paar regels verder
  “Ook besluiten bij de bank ‘die verkeerd zijn uitgepakt’, moeten als oorzaak worden gezien”.
  Is er nu sprake van verkeerd beleid of niet? Zo nee, dan slaat de opmerking en beschuldiging nergens op.
  Zo ja, welke besluiten en worden de schuldigen ontslagen?
  3. Debiteuren hebben hun schulden niet betaald en daarom wordt het verlies gedragen door De Surinaamse Bank.
  Dit is terug te vinden op de balans van de bank
  Heeft DSB geld uitgeleend aan particulieren zonder onderpand, slechts met de toezegging dat als de Staat mij betaald zal ik jouw betalen?
  Er zijn wat opties
  1, Hoefdraad liegt
  2. DSB speelt onder een hoedje met de personen/instellingen die geld geleend hebben en bewust niet terug betalen.
  3.Beide liegen

  Hoefdraad, de governor van de Centrale Bank laten het na onderzoek te doen? en de schuldigen ter verantwoording te roepen en passen het oude adagium toe:
  Zand erover.
  Deze conclusie trek ik op basis van de laatste zin:
  ” In plaats van naar schuldigen te zoeken, vindt Hoefdraad het belangrijker te kijken naar manieren om de bank in ere te herstellen.

  Het is jullie (Hoefdraad en governor (naam kwijt)) om onderzoek in te stellen. Anders zijn jullie ook verantwoordelijk!


  Maak melding

 12. Weer de schuld bij andermans schijven zoals DDB dat doet, A no mi na wan trawan do ing ! En het domme volk trapt daar telkens weer in ,wat een k.u.t. beleid.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 13. Dit soort verhalen hebben we wel eerder gehoord. Als de bank omvalt is het de schuld van de overheid. Hahaha, ik moet lachen om dit soort larie-verhalen. Mega ezels zoals die Bigi sma storten zich als gieren op een kadaver om ook wat rottend vlees te kunnen scoren. Dit verhaal stinkt. De bank had reeds in een vroeg stadium aan crisis-management moeten doen en de bank moest zich stressbestendig gemaakt hebben tegen dit soort calamiteiten.

  Toen het de bank voor de wind ging toucheerden de bankiers dikke bonussen en salarissen. Hoe meer geld ze konden uitlenen aan ondernemers des te meer commissies en bonussen streken ze op. Zowel de bank als de ondernemers hebben een risico genomen en die risico valt onder hun eigen verantwoordelijkheid.

  Maar er is niets nieuws onder de zon. De neergang van deze bank is een klassiek verhaal zoals we die hebben leren kennen van het omvallen van vele banken die wereldwijd. Maar we weten ook waarom de bankiers en de aanhang van de zwakke oppositie direct met de schuldige vinger wijzen naar de overheid. Natuurlijk denken zij dat de gemeenschap voor de ellende van de bankiers moet opdraaien. M.a.w. de overheid moet de banken te hulp schieten en de bankiers weer de ruimte geven om door te gaan met hun schandalige praktijken.


  Maak melding

 14. Rob
  Een paar opmerkingen.
  Alinea 1
  “Dit soort verhalen hebben we wel eerder gehoord. Als de bank omvalt is het de schuld van de overheid”.
  De bank had reeds in een vroeg stadium aan crisis-management moeten doen en de bank moest zich stressbestendig gemaakt hebben tegen dit soort calamiteiten”

  Welke bank is er omgevallen in SU en wiens schuld was dat? Is er onderzoek geweest?
  Crisismangement en stressbestendig.
  Ligt dit alleen bij de bank of is de Centrale Bank medeschuldig.
  Immers de Centrale Bank controleert.
  Overigens, de minister van Financiën staat boven de governor van de centrale Bank en is dus ook schuldig
  Enkele dagen geleden noemde je de belangrijkste taak of een van de belangrijkste taken van de Centrale Bank
  het opkopen van staatsleningen. Ik wees je erop dat dit pertinent onjuist was en noemde je de twee belangrijkste taken. Ik had je toen de derde taak moeten noemen: controle uitoefenen op het bankwezen .
  Ik verwijs naar DSB én de Centrale Bank.
  Wellink heeft het veld moeten ruimen (naast Dick Scheringa van DSB). wegens onvoldoende toezicht houden.

  Tweede en derde alinea
  Bonussen. Ontvangen de bestuurders een bonus/als zij meer winst behalen in SU? Heb je daar inzage in?
  Het klassieke verhaal is niet van toepassing
  De hypotheekcrisis uitmondend in de kredietcrisis is niet alleen ontstaan door ongebreidelde geldzucht
  “natuurlijk.praktijken”
  Jij meent te weten dat het volk van mening is dat ze denken dat de overheid moet opdraaien enz.
  Twee opmerkingen
  1. Op basis waarvan meen je dit
  2. De overheid kan zich zelf niet bedruipen laat staan dat zij in staat is de banken te hulp te schieten.

  Wat vind ik van je posting.
  Slecht. Je hebt enigszins de kredietcrisis van het westen gevolgd (goed of slecht, dat laat ik in het midden) en verklaart het van toepassing op DSB en SU.

  Nog een laatste opmerking.
  Je meent dus dat de bestuurders schuldig zijn.
  Wie schuld heeft moet toch aansprakelijk worden gesteld?
  Door?
  Naar mijn mening de Centrale Bank en de minister van Financiën.
  Laten zij dit achterwege dan zijn zij of incompetent of mede schuldig


  Maak melding

 15. 15 moorden.coup.moiwana slachting.telefooncoup.dec moorden.amnestie en helemaal geen schuldgevoel zegt schoonzoon boefdraad.Boefdraad en schoonpa samen met brother in laws dino en meriba voor een vuurpeleton plaatsen en dan zijn wij in 1 keer bevrijdt van deze maffia familie.


  Maak melding

 16. @@pico, ik ben het met jou eens als je het hebt over crisis-management

  =Ik weet 1000% zeker dat als Telting nog in het leven was er altijd een gezonde bank zou zijn.
  Het salaris van Telting toen stelde niets voor vergeleken met wat Boefdraad heeft ontvangen, 5x meer en dan nog geen zaken goed weten aan te pakken. Telting was zuinig met staatsgelden en Boefdraad smeet ermee.
  Onder Teling was de koers normaal en een ieder kon ermee leven.

  Boefdraad weet wat hij heeft uitgevogeld bij de bank met staatsgelden en nu komt hij vertellen dat de regering geen schuldgevoel heeft.
  Er zou ook nooit een devaluatie komen en zie vandaag hoe hoog de koers is.

  Boefdraad doet alsof hij een hoge positie bij het IMF had, dit terwijl het niet zo is/was


  Maak melding

 17. @ RobG

  “Maar er is niets nieuws onder de zon. De neergang van deze bank is een klassiek verhaal zoals we die hebben leren kennen van het omvallen van vele banken die wereldwijd.”

  Weer vergelijkt u absoluut niet vergelijkbare situaties. Suriname/Paramaribo/Waterkant is niet gelijk aan de kleptocratie rond om Wall street, the City en Frankfurt

  U roept maar wat over bonussen en het najagen van lening overeenkomsten voor de bonussen. Beste RobG in Suriname moet je gezien de door de CBvS opgelegde verhoudingen op je knieen om een lening verstrekt te kunnen houden. De banken zijn verplicht grote delen van hun vermogen op de CBvS te stallen waardoor het moeilijk wordt geld uit te lenen of kredieten te verstrekken.

  Kort gezegd u kakelt weer zonder de situatie te kennen.

  Wat verder heel duidelijk is dat elke vorm van Governance ontbreekt. Hoelang of kort geleden moest Proeve vertrekken en toen was er nog niets aan de hand, Nu munt de voorzitter van de RvC bij het verdampen van 90% van de Solvabiliteit uit door Schimmig gedrag en leegt hij geen verantwoording af. Erger hij blijft zitten en mag zelfs na de uitspraak zand er over blijven zitten. Ook de Centrale Bank van Suriname hoor je niet terwijl gefaald wordt ten aanzien van de verplichte ratio’s en de Voorzitter van de RvC wel heel erg banale uitspraken doet op een ALV van een bank.

  Dit is voor een bank een meer dan vreemde situatie die nergens ter wereld geslikt zal worden.
  Hier komt het spook van indirect monetair financieren om de hoek kijken en de kaalslag van de Surinaamse economie door Boefdraad.

  1 >>> Ondernemers financierden opdrachten van de staat voor.
  2 >>> Op enig moment komen ze bij de bank rood te staan en cederen hun vorderingen en werk in uitvoering.
  3 >>> De staat betaalt om allerlei redenen niet of na een halfjaar of langer.
  4 >>> De ondernemers die omvallen of dreigen om te vallen zijn nu het probleem van de bank en niet meer van Boefdraad.

  De staat is door haar slechte betalingsdiscipline wel degelijk de oorzaak bij DSB en in de private sector.

  Uw aannames en vergelijking slaan nergens op.


  Maak melding

 18. De staat had in totaal 600 miljoen schuld via ondernemers (voornamelijk aannemers) bij de DSB opgebouwd. Reden: Onder druk van het IMF mocht de CBvS geen gelden meer lenen aan de staat Suriname . Dus moest de staat op een andere manier haar korte termijn schulden aflossen. Deze truc is zeker door Boefdraad bedacht. In feite is er niets aan de hand, ware het niet dat onze onbetrouwbare regering haar schuld aan de DSB slechts gedeeltelijk heeft afgelost. Ja, als je als bank gelden leent aan onbetrouwbare debiteuren, val je vroeg of laat wel om.

  En Pico: Misschien was je te jong om je dit te herinneren, maar in de beginjaren 1970 is de Vervuurts bank, een 100% Surinaamse bank wel degelijk omgevallen. Ik heb het van nabij meegemaakt.Het was een triest gebeuren en de overheid stak geen vinger uit. Edgar Wijngaarde, een pas benoemd lid van de RVC en de Surinaamse Pieter Tijmen Lakeman, was de veroorzaker hiervan. Het was heel triest, want in haar val nam de bank heel veel ondernemingen mee. Een werkloosheidsexplosie was het gevolg.

  Laat dit een waarschuwing zijn voor onze huidige klote regering. We hebben al geen moer dus laten wij het weinige dat wij hebben koesteren.


  Maak melding

 19. John,
  Ik ben oud. Mijn moeder sprak vroeger wel eens over de Vervuurt bank en in een andere posting van je had je deze bank ook al genoemd. Ik heb Su verlaten in 1964
  Ik wilde van Rob eigenlijk horen/lezen welke bank er recentelijk (deze eeuw, of onder Venetiaan (grapje) is omgevallen.
  Desalniettemin bedankt.
  De heer Lakeman (ik was in de jaren ’80 fan van hem) van SOBI stelt veel aan de kaak. Ik weet niet of het dezelfde is, maar hij vernietigt banken niet. Hij is niet de oorzaak van faillissementen hooguit de aanleiding


  Maak melding

 20. Ook zou de regering zijn monetair zijn gefinancierd nadat de Centrale Bank van Suriname dat niet meer mocht. Hoefdraad ontkent het dus. In plaats van naar schuldigen te zoeken, vindt Hoefdraad het belangrijker te kijken naar manieren om de bank in ere te herstellen.

  Iejaaa a no mi, ieja dit gevolg is dankzij al die oerdomme debiele idiote ndpers die in 2010 en 2015 stemden op de baas der moordenaars, drugscriminelen ( zoon zit opgesloten voor drugs in VS ), Rovers en dieven ( stiefzoon zit opgesloten voor roof ), fraudeurs, bankrovers, staatskistdieven etc………ddb de vloek van verworden misdaadstaat Surbouwbabwe, dankzij oliedomme ndp aanhangers, de oerdomme mensen onder het volk.
  Oma nanga opa taki, wi e go poeroe oenoe monie na a bank disie, met Boefdraad als mini ster van geld olv van didibri zullen meer banken volgen. Oma taki deng granpikien, onwijk, vermijd alles wat paars ndp is, ook eigen familie want na didibri deng bezeten.


  Maak melding

 21. Pico, wat ben je toch een onnozele gast. Je stel teleur. Zelfs de Indinanen op Kwamalasamutu zijn over deze materie beter op de hoogte, dus goed geïnformeerd. Wat heb je al die tijd zitten doen? Sinds je fervent aanhanger van de Tegenpartij bent geworden kraam je onzin uit. Laat een ding gied tot je doordringen. Bankiers zijn overal hetzelfde.Ook in de jungle van Suriname gedragen zij zich als de inhalige vakgenoten in Europa en de VS. Na so ade.

  Jojo, uw reactie was voorspelbaar. Natuurlijk laat u geen seconde onbenut om de regering te blamen voor de fouten van anderen. De bank heeft onnodig risico’s genomen om geld uit te lenen aan bedrijven die hun verplichtingen niet kunnen nakomen. Uit mijn studenten kan ik me nog herinneren dat bijna alle rijken en banken in Zuid Amerika hun geld investeerden in het rijke westen. Reken erop dat de DSB een groot deel van haar vermogen heeft uitstaan in het buitenland. De winsten in het buitenland zijn vele malen groter dan de winst die men in Suriname denkt te boeken. De hebzucht van de bankiers naar meer winst en bonussen is hen fataal geworden. Dus ophouden om de regering van SU te blamen.


  Maak melding

 22. RobG,

  wij moeten ook massaal lachen om jouw larie en lulkoek verhalen. Je kakelt veel maar je bent nog maar een zielig, onwetend paars kuikentje.


  Maak melding

 23. Rob
  Het moge vreemd klinken, maar ik ben niet verrast met je opmerking:
  “Sinds je fervent aanhanger van de Tegenpartij bent geworden kraam je onzin uit”.
  Je schaart je achter de dwazen hier, die van mening zijn dat als ik niet voor hen ben, ik tegen hen ben.
  Jíj mag het onzin vinden, maar dat zegt dan meer over jou dan over de inhoud van mijn posting.
  Wat de indianen betreft: ik ben blij voor hen dat zij goed op de hoogte zijn,ik kan daar geen oordeel over vellen, aangezien ik nooit in die contreien kom.
  Mijn grote voorbeeld is John Kenneth Galbraith
  Misschien, edoch ik verwacht het niet, gaat een lampje branden. Mocht er geen lampje gaan branden, dan wel er is geen lamp, dan raad ik je aan Countervailing Power te lezen. Dan zal je meer inzicht over mij krijgen.
  Iets anders,
  Wederom, ik heb je hiervoor in het verleden al gewaarschuwd val je eigen partijgenoten af.

  “Bankiers zijn overal hetzelfde.Ook in de jungle van Suriname gedragen zij zich als de inhalige vakgenoten in Europa en de VS. Na so ade”

  Immers was Hoefdraad geen bankier? Was hij geen governor van de centrale bank. Dat verklaart dan veel over de vele devaluaties.
  Met zekerheid kan ik dit niet zeggen , maar zelf de door jou genoemde en van zeer laag niveau weggezette indianen weten dat Hoefdraad governor was.
  Laten we verder gaan; je reageerde als door een wesp gestoken.
  Aangezien het mij niet om jou of Ray of wie dan ook persoonlijk te doen is zal ik je niet aanvallen. Niet persoonlijk (opvoeding), maar ook niet op economisch gebied.
  Maar als je wilt dan kruis ik natuurlijk graag de degens met je op economisch gebied
  Ik stel dan voor dat we starten met beiden in te loggen op DUO en onze identiteit vrij geven.
  In mijn studententijd heb ik vooral theorie geleerd, weinig tot niets over investeringen van rijken en banken in Zuid Amerika. Dit is vooral kennis die je opdoet na de studie.
  Waar ik wel met je in mee kan gaan dat is dat het verlies van DSB niet groter gemaakt moet worden dan het is.
  of zoals sommigen hier zeggen: de vis is de boet niet weerd
  of (veel algemener): het sop is de kool niet waard


  Maak melding

 24. @ RobG

  “jojo, uw reactie was voorspelbaar. Natuurlijk laat u geen seconde onbenut om de regering te blamen voor de fouten van anderen.”

  Ik herhaal slechts wat gemeld is.

  “Reken erop dat de DSB een groot deel van haar vermogen heeft uitstaan in het buitenland.”

  :Lees haar jaarverslag maar en u zult zien wat er aan de hand is. Vooral het 1/2 jaar bericht van 2016 geeft opmerkelijke verschillen aan in SRD.
  Tussen 2014 en 2015 zijn de USD reserves al gehalveerd beste RobG.

  In 2016 namen de kredieten en leningen in SRD juist heel sterk toe. Het geen goed verklaarbaar is met betrekking tot de onbetaalde rekeningen.

  Letwel het in voorgaande jaren waren de voorzieningen SRD 50.000.000 en die zijn gestegen naar SRD 270.000.000 terwijl er geen USD ’s zijn om de dat op te vangen.
  SRD 270.000.000 is echter een enorm bedrag ten opzichte van het Eigen vermogen beste RobG.

  U bent wel heel erg simpel.


  Maak melding

 25. @ONNOZELE-PAARSE SLAAF :
  Een ONNOZELE Paarse CBvS governor, Hoeffie, heeft in
  het geheim, voor de verkiezingen, ruim Drie Miljard Ongedekte SRD-bankbiljetten gedrukt en uitgegeven !

  Na de verkiezingen heeft deze ONNOZELE Paarse figuur medegedeeld dat al Ons Geld, al Onze Deviezen en Onze gehele Goudvoorraad is VERDAMPT ! Sranan is failliet gemaakt !

  Een ONNOZELE leider van het land, heeft met drie handgeschreven regeltjes een groot deel van Onze zoetwatervoorraad, doodgewoon aan een buitenlandse vriend overgedragen !

  ONNOZELE bankdirecteuren, Paarse handlangers, hebben samengespannen met de ONNOZELE Paarse CBvS governor, waardoor de DSB zeer risicovolle leningen heeft afgesloten ! Als gevolg daarvan, de bank in grote financiele problemen !

  De ONNOZELE en mislukte Paarse governor vd CBvS is thans helaas, dankzij onze ONNOZELE Paarse leider, minister van financien !
  Hij heeft nu gezorgd voor een Staatsschuld van ruim TIEN MILJARD !

  Deze ONNOZELE minister durft nu een begroting in te dienen bij de DNA met een MEGA-GAT van 1,4 MILJARD ! Daar boven op, komt deze ONNOZELE figuur aanzetten met een virtuele dekking van begrotingsuitgaven van ruim 1,6 MILJARD ! Hij deelt mee dat dit een toekomstige lening is die hij zal afsluiten !

  Tel daarbij op het vernietigen van Onze economie door de voortdurende WANBETALING van de overheid !

  De ONNOZELE Paarse leider van het Land en de ONNOZELE Paarse minister van Financien, zijn voor 100 % verantwoordelijk voor dit LANGDURIGE Faillissement van de staat Sranan !!!!!

  PS : Indien onze Grondwet ongewijzigd blijft, zullen ALLE olievondsten en Olievoorraden, net als Ons zoetwater, via een drieregelig presidentieel briefje worden overgedragen aan vrienden, familie en buitenlandse bedrijfjes ! Het volk heeft het nakijken !

  FREE THE SURINAM PEOPLE ! STOP THE PURPLE SLAVERY !!!!!


  Maak melding

 26. Pico, het is dezelfde Pieter Tijmen Lakeman die op de televisie zijn oproep deed aan de spaarders van de Dirk Schiringa Bank (niet verwarren met de Surinaamse DSB) om hun geld van de bank te halen omdat deze bank technisch al failliet was. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen wat de gevolgen waren. Het was een puinhoop. Als hij de val van de Vervuurts bank had gevolgd dan had hij deze oproep nooit gedaan. Oke ik geef wel toe dat de Dirk Schiringa Bank vele malen groter was dan de Vervuurts bank.


  Maak melding

 27. Proeve moest vertrekken omdat hij primair verantwoordelijk is gesteld voor de verliezen die in de loop van 2016 boven water kwamen. De lijken die uit de kast kwamen werden voornamelijk door wanbeleid veroorzaakt en in mindere mate door het slechte economische en monetaire beleid van de regering.


  Maak melding

 28. Ok,
  De RVC heeft hem niet voor niets uit zijn functie ontheven.
  Maar is men daar niet erg laat achter gekomen, oftewel had de Centrale Bank niet eerder aanwijzingen moeten hebben gegeven.


  Maak melding

 29. @ Hans Moison

  Natuurlijk was Proeve hoofdverantwoordelijke voor veel problemen. Proeve heeft ook ongetwijfeld zijn hoofd gebogen voor belangen.

  Proeve was ooit nog in beeld voor Governer???!!!!.

  Is het echtter toeval of niet dat de leningen en kredieten van DSB heel fors stijgen op het moment dat de regering, na de het monetair financieren van de gaten uit 2014 en 2015 via een lening van SRD 2,4 miljard bij de CBvS, weer enorme betalingsachterstanden op loopt.

  Ik zie de correlatie tussen het opdrogen van de mogelijkheid monetair te financieren (IMF) en het fors oplopen van de kredieten en leningen portefeuille van DSB. Dat dan de kans op slechte leningen toeneemt als het risicomanagement niet aanwezig is lijkt mij efident


  Maak melding

 30. Jojo, de volgende zinnen zeggen heel veel. ” Volgens sommigen hebben veel ondernemers geld geleend bij de bank. Met de leningen is geïnvesteerd in projecten die betaald zouden worden door de overheid. Na de uitvoering is nooit betaald “. Deze beweringen zijn geen harde bewijzen. Het is allemaal roddel en achterklap. Deze “sommigen ” moeten een gezicht krijgen. Het zal me niet verwonderen als achter deze vage insinuaties namen schuilgaan van personen die tot de VHP en NPS gerekend worden. Ik vind deze personen grote lafaards die met bagger smijten.


  Maak melding

 31. Hier gaat het geld van de staat zonder te werken::::::

  =First lady ontvangt maandelijks SRD 8.742

  De Surinaamse presidentsvrouw heeft sinds 2010 een formele functie in Suriname. Hierbij wordt zij bij haar dagelijkse werkzaamheden ondersteund door haar eigen bureau met medewerkers. Zij ontvangt een maandelijkse vergoeding van SRD 8.742. Dit werd in 2011 door president Bouterse besloten en moest terugwerken naar 10 augustus 2010, de dag waarop het staatshoofd zijn eerste termijn begon.
  Eerder kregen echtgenotes van presidenten in Suriname geen salaris.


  Maak melding

 32. Boefdraad joe Sakasaka samen met de hele stronk ndp zijn jullie schuldig aan de faillissement van DSB bank!
  Hoge inflatie koersstijging etc. Joe ma paula dan komt u rotzooi hier uitdraaien jullie allemaal moeten geliquideerd worden moordenaar ligt al op sterven jij volgt nog het volk vloekt jullie ook bedriegers bijelkaar!


  Maak melding

 33. Het paarse slaafje Rob, kan nu nog alleen maar WEER naar ANDEREN wijzen in de DSB bankschandaal !

  Robje, de PAARSE overheid kan haar financiele beloften niet nakomen en kan niet eens de Salarissen van de overheidsfunctionarissen op tijd betalen !

  De FALENDE Paarse overheid, kan nog steeds haar schulden aan het bedrijfsleven niet volledig betalen !

  Al ZEVEN JAAR slaagt de Paarse clan er niet in de Overheidsuitgaven in evenwicht te brengen met de Staatsinkomsten !

  Vrijwel alle staatsbedrijven en banken waar de Paarse Machthebbers politieke NDP-shit inbrengen, zijn de afgelopen tijd in GROTE problemen geraakt ! Zie oa Staatsolie, EBS, SLM, Telsur etc etc !

  Uw Paarse minister Gilmore is degene die Miljarden Ongedekte SRD-bankbiljetten heeft gedrukt en in de economie heeft gedropt !
  Gevolg : zware DEVALUATIE en de KRIMP van de totale economie, waarna Faillissement van Sranan !!

  PS : STOP DE PAARSE VERNIETIGING VAN SRANAN !!!

  FRI SRANAN ! STOP THE PURPLE SLAVERY !

  PAARS BELEDIGT HET VOLK MET EEN SCHANDALIGE BAKBA-WINKRI- EN OLLO-OLLO-BEGROTING !


  Maak melding

 34. WIJ KOMEN NIET VAN DEZE SCHULDEN AF DANK ZIJ VET KLEP SELF JE KLEIN KINDREN KOMEN NIET VAN AF DANK ZIJ DDB EN NOG MEER PAASE BOEFJES MI GO BLIND ASLS EEN HERLEKIJN .


  Maak melding

 35. De dommies van de Tegenpartij hebben niet door dat het management van DSB geen lering heeft getrokken uit het omvallen van banken in de regio, in Europa en elders. Het is toch heel simpel om de informatie uit vermaarde financiële tijdschriften en kranten inclusief complete analyses te halen? Hebben de mensen hun vakkennis bijgehouden? Nee…….! De directie is verwijtbaar n.a.v. deze nalatigheid.


  Maak melding

 36. Hoefdraad heeft geen verstand van zaken dus lul hij uit zijn nek.Ook hij is verantwoordelijk van het verdwijnen van die 1.3 miljard USD uit de staatskas van Suriname samen met Bouterse .Het zijn rovers.


  Maak melding

 37. De Tegenpartij van de DSB was onder andere ene meneer Proeve, die als Paarse MOL, uitgebreid zaken deed met de falende Paarse RegeringsClan !

  De Paarse RegeringsClan, onkundige Machthebbers olv DDB en Gilmore, betaalt de overheidsrekeningen doodgewoon niet en heeft het gehele bedrijfsleven financieel geript en benadeeld !

  ALLA SRANAN GUDU VERDAMP !

  WEG MET DE PAARSE MISLUKKELINGEN !

  PS : Gevolgen van het Paarse faillissement komen steeds duidelijker boven water ! Desinformatie van info-dictator LIMBO werkt niet meer !


  Maak melding

 38. @ RobG

  ” Volgens sommigen hebben veel ondernemers geld geleend bij de bank. Met de leningen is geïnvesteerd in projecten die betaald zouden worden door de overheid. Na de uitvoering is nooit betaald “. Deze beweringen zijn geen harde bewijzen.

  Het correleert geheel met de krediet en leningen explosie die de halfjaarcijfers 2016 van DSB laten zien.
  Het is dan vrijlogisch dat daar door druk en het ontbreken van risico management blunders in begaan worden.
  By the Way de reservering slechte leningen is slechts een fractie van de toename in krediet en leningen groei.
  Voor het zelfde geld zal er volgend jaar nog zo’n boodschap kunnen komen en dan ???????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.