‘Jaarrede biedt geen hoop op beter beleid in Suriname’

24

PARAMARIBO, 4 okt – Het ziet er naar uit dat ook voor 2018 de noodzakelijke fundamentele hervormingen zullen uitblijven in de wijze waarop in Suriname beleid wordt gemaakt en uitgevoerd. Dit stelt oppositiepartij PALU (Progressieve Arbeiders’ en Landbouwers’ Unie). De presidentiële jaarrede geeft, zeker in dit opzicht, geen enkele hoop. Het is en blijft belabberde business as usual.

Reeds jaren is bekend dat de wijze waarop in Suriname regeerbeleid wordt geformuleerd en uitgevoerd van alle kanten rammelt. “Hier moeten we ons zeer ernstig zorgen om maken. Naast dus een gebrek aan samenhang, wordt de jaarrede elk jaar weer uitgewerkt in onnauwkeurige begrotingen met steeds meer gebakken lucht in de begrote bedragen”, stelt de PALU.

Gemiddeld wordt niet eens de helft uitgevoerd van wat is begroot. “Zonder te evalueren waarom we zo weinig hebben gerealiseerd voor land en volk, stellen we vervolgens op dezelfde slordige wijze nieuwe begrotingen op. Zonder ons druk te maken over de besteding, boeken we steeds meer leningen als inkomsten, wat het begrotingstekort kleiner doet lijken”, aldus de PALU.


24 REACTIES

 1. De regering doet wat het kan.
  Wat kan zij? Niet zoveel.
  Zij opereren als een demissionair kabinet, hetgeen zoveel betekent als:
  lopende zaken zullen wij behartigen, maar nieuw beleid uitstippelen én uitvoeren? Tsja, da’s lastig.

  Wat mij opviel in de speech van de vice-president.
  Hij wist de getallen in een keer goed uit te spreken (dat is vaak lastiger dan je denkt). Hij was dus voorbereid. Positief
  Echter, waarom het parlement bestoken met cijfers?
  Waarom wordt dit niet overgelaten aan de Minister van Financiën, waardoor er meer tijd en ruimte is voor uitleggen van het beleid. Negatief
  Waarom hoor ik wat de staatsinkomsten zullen zijn en de staatsuitgaven (uitgebreid) en het percentage dat het BEGROTINGStekort zal zijn al percentage van het BBP.
  Dit is volgens mij nog fout ook.
  Waarom denk ik dat, omdat ik nergens heb gehoord (kan aan mij liggen) hoe groot de aflossing op de staatsschuld zal zijn.
  Twee opties
  1. De vp noemt dit bedrag niet. Waarom niet als je zo uitgebreid stil staat bij inkomsten en uitgaven
  2. Men maakt een fout.
  Als de aflossing niet in de uitgaven zitten, komt dit dus bovenop de uitgaven en is het tekort veel hoger zowel in geld alsook in procenten van het bbp.
  Het genoemde percentage is dan niet het begrotingspercentage, maar het financieringspercentage.

  Ik schreef hierboven twee opties. Ik bedenk er nog een, die echter onwaarschijnlijk is.
  Suriname hoeft in 2018 niets af te lossen.


  Maak melding

 2. Alleen maar klagen,waarom nu de roer niet overnemen aangezien didibri nu eff vrij heeft,die veroordeelde voor 20 jaar,moordenaar,om 1 persoon het hele land upfu…ken

  Weg met bouta weg met ndp

  Opo kondre mang oe opo


  Maak melding

 3. De Puinhopen Van 7 Jaar DESIE BOUTERSE.

  Geachte Lezers

  Dat Alles zo bombastisch verloop qua beleid in Suriname komt omdat Suriname Geen Economische Journalisten heeft… zo simpel is dat.. door wat cijfertjes uit te knallen kunnen zij zich makkelijk uit lullen..

  De Palu partij is geen partij.. is gewoon een mee lopertje.. wil ik het niet eens hebben over de PALU Voorzitter.. die gaat helemaal nergens over.. Ik zou me beschaamt voelen als ik in zo een Partij zou zijn met zo een voorzitter.. Zelfde geld ook vr meneer Hooghart.. Die gaat ook nergens over.. die 2 hebben 1 ding gemeen.. ze zijn blijven hangen in het verleden.. ze kunnen niet vooruit denken.. maar goed.
  ik hou het hier bij


  Maak melding

 4. Aldus Palu, een der veroorzakers en paarse medewerkers van de ddb. Allen wie geloven dat onberechte moordenaars, drugsbonzen en bank-staatskas rovende boeven het land en volk rust, vrede en voorspoed zullen brengen zijn oerdomme debiele idiote paars verworden zombies. Dat zijn alle oerdomme ndper,’s moordenaar aanbidders. Wo ka.


  Maak melding

 5. Als je ooit hoop mocht hebben in deze paarse criminele organisatie, die het volk constant misleid met liegen en bedriegen zoals nu weer met die begroting, waarbij al die leningen als inkomsten opgebracht worden, dan moet je wel heel erg naīef zijn, of er ontbreken hersencellen, die nodig zijn om daar door heen te prikken.


  Maak melding

 6. De wil van een volk is de wil van God!
  Na Gado poti dem drape en no wan sma e puru dem drape. Pagala, en geen gelul verder.
  ek voet na tjal

  Wie niet eens is, kan zich laten dumpen op de berm van grofvuil. klaar is Kees.
  NDP doet ook geen zaken met Buriki of personen met een gebrek!


  Maak melding

 7. Is die Jim Hok nog niet opgepakt wegens grootschalig corruptie als minister van NH? Deze man vreet van alle wallen! Alsof PALU niet in de gaten heeft wat voor inborst zijzelf hebben. Anti Ned houding van PALU en NDP is een persoonlijk probleem de boeven Bouterse en Hok.


  Maak melding

 8. De surinamers verwachten hoop van een moordenaar!!??
  Eentje met amnestie en een strafeis van 20 jaar nog erbij?
  Een moordenaar die telkens naar Cuba vliegt voor een doktersbezoekje en de rest mag doodgaan in Suriname,van hem verwacht je hoop?!
  Arme surinamers, zo slim zijn ze weer niet!


  Maak melding

 9. wel of geen jaarrede, het zal veel erger worden dan het nu al is..

  laat je niet wijs maken..

  die gouden bergen kome niet, als ze kome, dan gaat het direct naar het buitenland,,, gratis weg..

  die olie, zal vanaf de zee gewoon verdwijnen, zonder dat één surinamer er weet van heeft..

  wat overblijft is wat brong brong z.a. het nu al 42 jaren gaat na de srefidintie..

  we gaan nog stront vreten,, het domme volk zal het nog erger krijgen..

  er komt nog een inflatie correctie , dus ontwaarding, btw, goederen worden schaarser, gezondheid wordt duurder , vergeet de crime niet, medicijnen duurder.

  deze bende heeft het volk onder de duim, kan geen kant meer op.. vluchten, waarheen..

  de werkende klasse is al in de 50 plus, dus te oud om te presteren.. daaronder zijn het bijna allemaal steun trekkers, niets nuttiger, hasj rokers, drugs wordt openlijk verkocht politie zegt niks, doet niets..

  de gene die slim is, trekt weg buitenland..


  Maak melding

 10. Wat de burgers van Suriname kan verwachten van een moordenaar, zijn 6 planken om hun eigen kist te timmeren!!! Meer is er niet!!! Verwacht niet dat je de spijkers of hamer krijgt!!


  Maak melding

 11. @ Pico

  De aflossing en rente is volgens mij onderdeel van de begroting althans er is gemeld dat er SRD 1.200.000.000 afgelost gaat worden

  Men rekent SRD 1.600.000.000 geleend geld waar men nu zicht op heeft, zoals Dalian IV en krediet India voor de pompen in Wageningen, als inkomsten (kasboek methode) terwijl het ook een tekort is.
  Ramlandall begon hier in 2015 over bij de behandeling van de begroting.

  Begroting technisch geeft men slechts het nog ongedekte gat van SRD 1.400.000.000 aan als te kort . Het werkelijke te kort zou dus ongeveer SRD 3.000.000.000 worden.

  Het is echter een none probleem omdat door onder realisatie op beleid (projecten) , ongeveer SRD 5.000.000.000 feitelijk nooit toekomt aan het niet gedekt deel van de begroting.
  Door de onderrealisatie valt de schuld gelukkig nog enigzins mee.

  Het BBP is pure fantasie in de handen van Hoefdraad.

  De enige bron die het voor mij tot 2016 ordelijk vermeld is het bureau voor staatsschuld. Daar blijkt dat het laatst bekende BBP (2016 of 2015) ongeveer SRD 16.500.000.000 bedraagt. Het zal door het opengaan van Newmont stijgen en wat betere grondstoffen met ongeveer SRD 3.500.000.000 dus in de buurt van SRD 20.000.000.000 uit kunnen komen.

  echter indien een minister SRD 1.400.000.000 omzet naar een begrotingstekort van 5% dan heeft deze minister bij reken niet opgelet of belazert hij de boel.
  Deze rekentruc haalt men vrijwel permanent uit.
  Dat is ook een reden om het de begroting mlljarden hoger te maken omdat men het fictieve deel bij de gedroomde economie optelt en dan met wat gegoochel het BBP tot enorme hoogte kan laten stijgen.

  Het rare is in de DNA herhaalt men trouw de percentages terwijl het niet meer is dan fake


  Maak melding

 12. Zelfs al hou je elke dag een rede, veel zal er niet veranderen.
  Er is nl. in Suriname geen Grote Inspirator zoals Kim Un Yong in Noord Korea die de mensen massaal achter z’n plannen weet te krijgen.


  Maak melding

 13. watrasei

  De wil van een volk is de wil van God!

  Nee hoor, de vrije wil van het volk en elk volk krijgt de leider die het verdiend. Ndper’s zijn oerdomme mensen. Ze werden duizenden keren gewaarschuwd voor ddb en geboefte, maar awariedomrie Stef me Anus en Misjiekaka hebben hun paars beneveld met hun valse profetie, ddb zal ons rust, vrede en voorspoed brengen. Ndper’s zijn de oorzaak van alle misdaad en armoede en ellende, ze verdienen het gevolg van hun oerdomme idiote keuze, een moordenaar, drugsbons en bankrover als misleider die hen laat lijden. Zelfs zoon en stiefzoon zijn misleidt door hun eigen pa en lijden in het gevang. Ndp na wang mpp misdaadsyndicaat.


  Maak melding

 14. Alleen oerdomme debiele idiote dwaze mensen houden moordenaars en misdadigers de handen boven het hoofd. Al lek deng njnag dringi ddb ka en plas, want ze lijken wel redeloze wezens die ndper’s, na wang mpp misdaad minnend ddb volk.


  Maak melding

 15. poppenkast

  Suriname wordt momenteel geregeerd door criminelen? De president van de republiek Suriname is een zware crimineel.

  zie:
  – 8 december 1982 moorden,
  – moiwana86 moorden
  – gewijzigde amnestiewet 2012, waarom? heeft het zin?,
  – smeergelden Wijdenboschbruggen van Ballast Nedam,
  – 11 veroordeling van ddb door de rechtbank van Nederland voor drugstransport naar Nederland,
  – dea die ddb wil verhoren voor drugstransport naar de USA en voor het gerecht wil brengen in USA, ook voor (militaire)wapenhandel,
  – Internationale mensenrechten,
  – iemand met crimineel daden, een crimineel kan en mag geen president van de republiek Suriname zijn, omdat die niet beschikt over onbesproken gedrag, volgens de grondwet van de republiek Suriname.
  enz, enz, enz

  Ik daag een ieder uit die het tegendeel durft te beweren.

  Vraag ddb, waar was je op 7, 8 december 1982 in Paramaribo – Suriname?

  Recht En Waarheid Maken Vrij.


  Maak melding

 16. @JoJo
  Bedankt voor je toelichting
  Het bedrag had gesplitst moeten worden in een rentedeel en een aflossingsdeel.
  Maar laten we daar even overheen stappen.
  Verder is het inderdaad vreemd dat leningen worden gezien als inkomsten.
  Het tekort is dus inderdaad zoals je aangeeft hoger.
  Wat ik bijzonder grappig vind is dat door niet realiseren van je beleid, je minder uitgeeft en het tekort dus weer wat lager uitvalt. Haha.
  .Het BBP is dus natte vingerwerk .
  Vijf procent dat bereken ik niet. Ik kom op 8,48% dat bij ongewijzigd beleid en bij de toename van
  SRD 3.500.000.000 kan teruglopen tot 7%.

  Je laatste zin
  “Het rare…..fake. is minder raar dan je denkt. Ik denk dat ze er niets van begrijpen en dan maar na praten.


  Maak melding

 17. Poptji-Patu-Paars-Kabinet en President en haar Olo-Olo-begroting :

  Wij hebben een Niet Bestaande lening van 1,6 MILJARD in begroting als Solide Dekking opgegeven !

  Dus,ons Mega-begrotingsgat is binnen wettelijke perken ??

  In feite heeft Sranan dus geen begroting, bij een tekort of delen daarvan zet je gewoon een toekomstige lening neer !

  PS : Krimp economie in 2016 bedraagt 5 % !

  Gemiddelde inflatie is meer dan 50 % !

  Grootse particuliere bank is mede door wanbeleid van de staat in grote problemen geraakt !

  Dang BTW-prijsverhogingen etc MUS FU KOME ETE !!!!!

  Maar NEKS NO FOUT, volgens de Paarse MISLEIDERS, Sranan-bevolking sa njang a pina disi go moro fara !


  Maak melding

 18. Het is een en al een chaos geworden ze gaan gewoon die hele begroting consumeren en die gudu pa uithangen en om hopelijk weer gekozen te worden


  Maak melding

 19. Jojo en Pico
  Kijkend naar de begroting lees ik dat de inkomsten uit de nog te produceren olie nu reeds als inkomsten wordt begroot, dit zonder dat er daadwerkelijk ook maar 1 liter olie uit de nog te vinden olievelden voor de kust is gehaald.
  Tja dan kun je inderdaad spreken van jezelf rijk rekenen ook dat de goud[prijs gelijk zal blijven en niet dalen waar deskundigen over de hele goudsector waarschuwen dat de goudprijs lager zal zijn dan de top van 2016.
  Elimineer je deze grof begrote ontvangsten dan is het tekort vele malen groter dan wordt aangegeven.


  Maak melding

 20. Bigi Sma,
  Ja, mensen rekenen zich rijk. Ik ook trouwens met mijn lange termijn opties KPN. Ik ben er van overtuigd dat de infrastructuur in de toekomst geld gaat opbrengen. Ik ga ook gebruik maken van het aanbod van de gemeente Amsterdam mbt erfpacht.
  MAAR, dit is mijn geld. Niet gemeenschapsgeld.
  Jojo, gaat ervan uit dat de Newmont deal geld zal opleveren, maar zelf dan zal het tekort veel hoger uitvallen dan het genoemde percentage van 5%


  Maak melding

 21. Jojo,
  Toch wil ik weer even terugkomen op je posting, waarin je aangaf dat
  “JoJo
  @ Pico

  De aflossing en rente is volgens mij onderdeel van de begroting althans er is gemeld dat er SRD 1.200.000.000 afgelost gaat worden”

  Waarom wordt het niet gesplitst
  Het is belangrijk genoeg voor Financiën
  Weet jij hoeveel wordt afgelost. (als je het niet uit je hoofd weet, niet gaan opzoeken. Zo belangrijk is het niet voor míj).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.