Chinese Nederlanders boos om racistische stereotypen

17

Een lesmethode waarbij docenten het advies krijgen om ‘spleetogen te maken met de wijsvingers’, heeft onlangs tot boze reacties van Chinese Nederlanders geleid. In het lesmateriaal wordt de klank ‘-ng’ als volgt omschreven:
‘Chinese letter. Shing, shang, shong speelt pingpong in Hongkong. Vergeet het staartje niet.’
Hierbij wordt een instructie gegeven voor een gebaar waarmee ­de klank wordt aangeduid: ‘Spleetogen ­maken met beide wijsvingers.’

Deze leesmethode wordt al jaren door verschillende basisscholen gebruikt, maar nu pas wordt het gebruik van racistische stereotypen daarin gehekeld. Dat is te danken aan een oplettende Amsterdammer van Chinese afkomst, die op een ouderinformatieavond van ­Laterna Magica op IJburg werd geconfronteerd met de tekst. Hij deelde zijn ongenoegen op facebook, waarna het ook door andere Aziatische Nederlanders werd gedeeld op andere sociale media.

Het betrof een leesmethode voor het basisonderwijs die oorspronkelijk is ontwikkeld door pedagoog José Schraven, die wordt aanbevolen door adviseur Onderwijsgek. Laterna Magica en Onderwijsgek reageerden vrij snel en correct op de ophef. De school­leiding stuurde een bericht naar alle ouders waarin werd gemeld dat het lesmateriaal per ­direct werd aangepast. Onderwijsgek nam ­contact op met verschillende ouders om te laten weten dat de gewraakte instructie van de website werd gehaald.

Lees ook: ‘Te weinig aandacht voor zorgen Aziatische Nederlanders


17 REACTIES

 1. Dit is werkelijk het begin van het einde…

  negerzoenen…
  pindarotsjes…
  jodenkoeken…
  blanke vla…
  moorkoppen…
  kokkindjes…
  witte bonen…
  noem maar op… straks is het allemaal voorbij… en wat denk je wat er met de luchtvaart veiligheid gebeurd als de zwarte doos eruit moet???

  Straks mag ik ook geen afrikaantjes meer in mijn tuin planten omdat er mensen zijn die zich racistisch aangevallen voelen.


  Maak melding

 2. “Een lesmethode waarbij docenten het advies krijgen om ‘spleetogen te maken met de wijsvingers’, heeft onlangs tot boze reacties van Chinese Nederlanders geleidt”.

  Ik heb juist gelezen dat Chinese Nederlanders hier amper op hebben gereageerd. Volgens de media hier, kwam een vader hier achter en heeft vervolgens aan de bel getrokken..
  Het idee hierachter was om de leerling de NG te leren uitspreken.
  Wat het ook moge wezen: het is en blijft belachelijk.


  Maak melding

 3. Weer zo een domme doos, die Esther. Hou liever je mond als je niet kunt lezen, want je slaat de plank helemaal mis met je domme voorbeelden. Het gaat hier om iets totaal anders.


  Maak melding

 4. @ Esther van Duijn

  Als wij jij en ik samen zouden reizen wil ik niet naast jou willen zitten, ik zit liever bij Cornelia ……. een zwarte dame.
  Want als de vliegtuig zou Chraschen, de eerste die ze zoeken is het de zwarte doos.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 5. Maak je niet te druk om ‘Esther’ want die bestaat helemaal niet – dat is dezelfde idioot die post onder de namen “B. Wakoef of Picolaas of B. Saram” die nu de naam “Esther” gebruikt. Waarschijnlijk schizo, in ieder geval wel achterlijk.


  Maak melding

 6. Chinees heeft gelijk. Het woord poepchinees wordt nog steeds gehanteerd. Blanke Nederlanders zitten meer dan gemiddeld vol met vooroordelen over anderen.
  Neem nou Henk Molenaar. Hij vermeldt nooit dat het kenmerk van blanke nederlanders is dat ze hun broek volschijten wanneer ze voor hetere vuren komen te staan, zoals in Bosnie met die Karremans.


  Maak melding

 7. Maar blanken bashen via de surinaamse radio mag wel. Geen 1 blanke die in suriname daarover protesteerd. De discussie over racisme wordt tot in de haarvaten beslecht. Achter iedere issue wordt de bekende troefkaart getrokken. Hoe zielig ben je dan.


  Maak melding

 8. Deze stereotypen zijn in het verleden ontstaan met de kennis die men toen had en moeten aangepast worden aan de kennis die men nu heeft. Dat is zeer redelijk. Anders creeer je zelf de obsessie om steeds in het verleden te leven of altijd maar die verleden erbij te halen.


  Maak melding

 9. surinamers kennen en weten niet wat vaderlandse liefde is jammer daarom worden we genaaid door amerika en door nederland met de k l m klote luchtvaart maatschappy


  Maak melding

 10. Het is typisch iets voor de witte man. Alleen het woord wit mag een positive lading hebben, alle andere kleuren moeten negatief zijn. Want anders gaat witmans zich inferieur voelen.


  Maak melding

 11. @Esther van Duin,

  Dat kun je je eigen voorouders dan verwijten dat ze alleen racistisch konden denken en verkeerde namen gaven aan de dingen. Wie had ze nou verplicht om een bloem een afrikaantje te noemen? Of een snoep een neegerzoen? Die voorouders van je waren echt verknipt. En nu moeten jullie hun rommel opruimen maar willen jullie je niet aan die stank wagen. Luilakken.


  Maak melding

 12. Hier, in het land van de boeren noemen we een chinees een spleetoog en een mooie vrouw noemen we een knipoog. Iemand bezwaar hiertegen? Dien je klacht dan in bij de Boerenbond.


  Maak melding

 13. Maar de chinezen en afrikanen staan wel bij bosjes klaar om asiel aan te vragen in Nederland. Als Nederland vandaag de grens open zet voor de Surinamers is het land binnen no time leeg.

  Dus dat de blanken ze slecht zijn valt nog wel mee stelletje zeurpieten. Ach mensen het sleutelwoord voor succes heet aanpassen. Als je dat niet kan dan wordt het heel moeilijk voor je in Nederland.


  Maak melding

 14. Zie dit als een golfbeweging die onstaat door xenofobie. Eerst was het Zwarte Piet, toen werden de Surinamers gepest (als we een scheet hadden gelaten werd dat vertaald als het afvuren van een kanon), daarna de marokkanen en de Antillianen, nu zijn het de chinezen en de Jihadisten . Straks zullen de Afghanen, Syriers etc. onze plaatsen innemen. Gelukkig is alles tijdelijk en betrekkelijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.