Rechters Suriname willen af van ‘eeuwige’ achterstand

27
Vreedzame bijeenkomst ter bewaring rechtsorde in Suriname

PARAMARIBO, 3 okt – De rechterlijke macht wil zich definitief ontdoen van de jarenlange wachtlijst van rechtszaken. Een wachtlijst die maar blijft groeien, zei Iwan Rasoelbaks, president van het Hof van Justitie. De hofpresident is er van overtuigd dat het dit jaar zal lukken de achterstand weg te maken. Ruim vierhonderd rechtszaken moeten nog worden afgerond. Daar zitten tientallen beroepszaken bij. Het gaat om zaken die soms al jaren steeds weer worden uitgesteld.

Het Hof begrijpt de frustraties van de burger. Volgens Rasoelbaks hebben de rechters er ook schoon genoeg van. De aanvang van het nieuwe zittingsjaar was dan ook een goede gelegenheid om schoon schip aan te kondigen. De achterstand is vooral te wijten aan het tekort aan rechters. Rasoelbaks ziet dit probleem opgelost worden en dat al op korte termijn. Ervaren juristen worden verkort opgeleid tot rechter. Ook worden rechters volgens de normale procedure opgeleid. Het tekort moet dan grootdeels zijn opgeheven.

Rasoelbaks ziet de geldproblemen van het Hof ook aangepakt worden. Met de regering worden goede werkafspraken gemaakt. Dat is al een hele verbetering vergeleken met enkele jaren terug. Ook donoren in het buitenland zijn bereid te helpen. De openingsplechtigheid is bijgewoond door diplomaten van Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten van Amerika. Wrijvingen tussen de staatsmachten ziet Rasoelbaks als deel van de ontwikkeling van de rechtsstaat.


27 REACTIES

 1. Laat de rechters vonnis uitspreken in de zaak bouta.Het is een kwestie van enkele seconden ,moed en durf.37 jaren is meer dan lang genoeg.ik weet niet wie Rasoelbaks voor de gek tracht te houden maar geen enkel buitenlandse mogenheid gaat zich bemoeien met de rechtstaat in Suriname waarvan de lijder zelf een moordenaar is met een strafeis van 20 jaar!


  Maak melding

 2. Juist, en daarom is er geen tijd aan de overdracht gekoppeld. Dat wil zeggen dat Adhin nu de dienst uitmaakt en dus straks als de uitspraak er is deze Havik, de massamoordenaar en drugsveroordeelde crimineel gratie gaat verlenen. Daarmee is de doodsteek aan VHP een feit.


  Maak melding

 3. Inderdaad Touwtjie, dat is het volgende scenario, gratie verlenen door de Vp, net als wat bij de vorige Vp gebeurde, namelijk het ondertekenen van die omstreden amnestiewet door Arme Alie.toen die moordenaar in het buurland Guyana zat.


  Maak melding

 4. Dit scenario gaat een stukje verder; de huidige president heeft onder het mom van ziek, misselijk en herstellend zijnde individu probeert zijn imago te verbeteren en empathie te kweken bij zijn achterban. Wie heeft zijn medisch dossier, met welke indicatie is hij met zijn aanhang en familie naar Cuba gegaan. Wie zegt mij deze gebeurtenissen niet een onderdeel van een lijfsbehoud scenario is. Wie gelooft nog in NDP en de hoegenaamde zielig doenerij….ie die toch. Firma list en bedrog…daarvoor moet je de juiste slaven met een zwarte huid en een blanke masker op de juiste positie hebben. Militair strategisch met dictatoriale tendensen!


  Maak melding

 5. @RamSingh; welk probleem het schieten of raken? De criminelen kunnen beter schieten dan de orde handhavers. Immers, deze laatste hebben geen materiaal om te oefenen, zo erg is het bij justitie en politie gesteld.


  Maak melding

 6. De rechtsorde in het land van MisiKubai is net zo veel waard als toiletpapier. Afrikaanse wantoestanden

  Om de staatsvijand nummer 1 DDB achter tralies te krijgen, zullen rechters van internationale landen dit moeten afhandelen.
  Alleen zal dit niet gebeuren omdat het volluk, dong moro dan cow dit uitwerpsel gekozen heeft als ‘president’


  Maak melding

 7. Van adhin de bobojante verwachten we niks.Hij is gewoon een grote pop waarvan de remote control in de bloedige klauwen van bouta de moordenaar ligt.


  Maak melding

 8. Sinds dec 1982 is de achteruitgang tot heden veroorzaakt door de vervloekte moordenaars en zijn duivelse trawanten, de stichters van de vervloekte misdaad partij Nd Didbri Partij olv van de grootste aanbeden duivel en misdadiger van verworden misdaadstaat Surboubabwe. Wo ka, oerdomme ndper’s.


  Maak melding

 9. De oorzaak van de achterstand bij de Rechterlijke macht dateert vanaf de periode van de regering Venetiaan I. Deze eigenwijze dictatortje weigerde een aantal rechters te benoemen omdat hij hen ervan verdacht sympathiek te staan t.a.v. de NDP. Vanaf die periode heeft er een cumulatie plaatsgevonden van rechtszaken die niet op de rol werden geplaatst.


  Maak melding

 10. @ RobG: Wordt het nu niet eens tijd om Venetiaan met rust te laten? Met steeds maar achterom kijken om te zien wie we de schuld kunnen geven van eigen falen schieten we niets op.

  Achterstand dateert van de periode Venetiaan zeg je. Blijkbaar hebben Bouterse 1 en 2 dus niets gedaan aan de achterstand. Waarom niet?
  Je zegt dus eigenlijk dat Bouterse net zoveel in gebreke is gebleven als Venetiaan. Waarom dan wel kritiek op Venetiaan, maar niet op Bouterse, terwijl Bouterse de enige is die er nu wat aan kan doen, maar het niet doet? Is dat niet een beetje hypocriet?

  Het gaat er om dat er vandaag beslissingen en maatregelen genomen worden zodat het morgen beter gaat, niet om het zoeken naar een alibi om vandaag niets te hoeven doen.

  Ps.

  Het is DIT- of DAT dictatortje, niet deze. Typisch Hindoestaanse fout.

  Bij het lidwoord “heT” horen de aanwijzende voornaamwoorden diT en daT, bij “dE” horen diE en dezE.


  Maak melding

 11. ALLE NDPERS ZIJN LETTERLIJK EN FIGUURLIJK DDB PAARSDOM BEZETEN. Een mier is miljardenmalen slimmer van nature en heeft geen leider nodig om te werken. Werkschuw zijn het gros der oerdomme paarse debiele idiote ndpers.


  Maak melding

 12. Hans van den Broek, het duurt wel even voordat er nieuwe rechters zijn opgeleid.Maar er zijn nu een aantal in opleiding. Neem van me aan dat deze rechters in spe benoemd zullen worden in de functie van rechter wanneer zij de studie hebben afgerond. Zij zullen vervolgens ingezet worden om de achterstanden weg te werken. Bij Vene was het echter ander. De rechters die hij benoemde moesten trouwe aanhangers zijn van VHP en NPS. Ik leg alleen maar de vinger op de zere plek .


  Maak melding

 13. De rechterlijke macht moet ten alle tijden onpartijdig blijven. Hopelijk zal de achterstand binnen een termijn van 5 jaar zijn ingelopen door benoeming van nieuwe rechters.


  Maak melding

 14. RobG

  “Bij Vene was het echter ander. De rechters die hij benoemde moesten trouwe aanhangers zijn van VHP en NPS. Ik leg alleen maar de vinger op de zere plek .”

  De president bepaald nooit wie rechters zijn hij benoemd ze op basis van een voordracht door de rechtelijke macht.
  U verwijt weer van alles zonder te de waarheid ook maar enigszins te benaderen.

  Weet u nog de rel rond om een van de laatste benoemingen van rechters. Toen is het systeem haar fijn uitgelegd.

  De rechtelijke macht bepaald wie toegelaten worden tot de opleiding. De rechterlijke macht monitort de opleiding en draagt uit eindelijk voor voor benoeming.
  Nog Venetiaan nog Bouterse hebben hier iets over te vertellen. Ze hebben slechtsinvloed middels het budget (formatieplaatsen) dat beschikbaar gesteld wordt.

  U roept slecht dingen zonder onderbouwing. U bent een fantast.


  Maak melding

 15. @Robje-G-Huisslaaf-van-Opa D, vraag baasje nederig om andere minder STOMME teksten ! Durf hem ook mede te delen dat hij al ZEVEN JAAR de staat Sranan tracht te regeren ! Echter Uw baasje Opa D heeft Ons land FAILLIET gemaakt !

  Het STOMME beleid van uw Opa D, Paars onzinbeleid, moet zo spoedig mogelijk stoppen. Dan kan Sranan aan ECHTE ontwikkeling gaan werken !

  Geknoei met de Begroting :

  Begrotingsgat zou zogenaamd 1,4 MILJARD bedragen, terwijl onze Ongedekte-bankbiljettendrukker Gilmore, in de NEP-jaarbegroting inkomsten (dekking !) aangeeft een bedrag van nog eens 1,6 MILJARD, DAT ZAL MOETEN KOMEN UIT EEN NOG IN DE TOEKOMST AF TE SLUITEN LENING !

  DAT IS PAARSE-ONZIN-ECONOMIE en PAARSE REKENKUNDE !

  Dus Robje, vraag aub de nachtzuster nog wat VENE-ZEPAMMETJES om uit jouw Paarse coma te geraken !

  PS : Onze staatsschuld is door waanzinnig hoge Paarse uitgaven gestegen tot ongeveer TIEN MILJARD !!!!!


  Maak melding

 16. Krijg je geen stijve nek van het steeds maar achterom kijken RobG?, de NDP met als roverhoofdman DDB zit nu toch al ruim 7 jaar in de regering om het beter te doen, zie er helaas niets van, het is er alleen maar beroerder op geworden, het wordt tijd dat je eens een ander CD tje opzet, je wordt steeds vervelender.


  Maak melding

 17. @ ROBG
  robbie …ik heb geen idee waarom ik jouw verzinsels nog steeds lees .
  op het eerste oog lijkt het alsof je weet waar je over praat .
  helaas voor jou word je bij elke posting vakkundig als pinokkio ontmaskert door o.a .jojo.
  de rest van het forum maakt jou uit voor rotte vis.
  gaat het ooit tot je doordringen dat je paarse propaganda retoriek niet werkt ..retorische vraag,
  ik kan me niet voorstellen dat je je strategie nog niet aangepast hebt,
  probeer eens een keer de neutrale versie van een gebeuren te beschrijven ipv de lekkere versgebakken paarse lulkoek die je ons iedere keer voorschotelt.


  Maak melding

 18. Jullie zien nog iets over het hoofd. Geld. Met betrekking tot die droombegrotingen die over de afgelopen jaren en komend jaar zijn gepresenteerd heb ik maar een ding te zeggen. De kosten zijn realistisch, maar die inkomsten niet, waardoor de kosten niet betaald zullen of kunnen worden. Hierdoor krijgen de kosten een irrealistisch karakter en zo kan je door blijven gaan. De beroemde cirkelredenering dus.
  Ik ben dus bang dat door geldgebrek de achterstand juist zal toenemen.
  De begroting wordt dus een soort verkiezingspropaganda: gouden bergen beloven en niets (kunnen) doen. Een Boutabegroting dus.


  Maak melding

 19. @Hans van den Broek;je zou eerder kunnen zeggen dat het een veelvuldig voorkomend fout is bij Surinamers. Heb je president de aanwijzende voornaamwoorden horende bij de lidwoorden horen gebruiken. Hij praat straat taal; en in Suriname leren ze tegenwoordig “kufkaf” Nederlands. Niks mis mee toch, het is goed voor je eigenbeeld en identiteit vorming. Door “kufkaf” Nederlands te praten en te schrijven werk je aan je identiteitontwikkeling. ABN, is sinds 1980, zoek in het Surinaams onderwijs. RobG, stamt uit die periode en zal nu een lulletje van ongeveer 37 zijn.


  Maak melding

 20. Beste forumleden,
  Het gaat om de inhoud, niet om de taal.
  Ik vind het wel prettig als we niet bestookt worden met alleen hoofdletters, behalve als je nadruk op een of twee woorden wil leggen
  Daarnaast is het verstandig, om niet al te lange zinnen te gebruiken.


  Maak melding

 21. @ Ditje datje: Normaal gesproken maak ik mij niet druk om taalfouten op dit forum. Echter, omdat RobG zo loopt op te scheppen over zijn bekwaamheden en opleidingsniveau en zo denigrerend doet over het niveau van anderen, maakte ik voor hem een uitzondering.
  De man woont al sinds zijn pubertijd in Nederland en heeft volgens eigen zeggen minimaal een HBO opleiding en dan maakt hij zo’n taalfout. Ik plaagde hem alleen maar.

  Op dit forum gaat het om wat men denkt en als dat in begrijpelijke taal wordt opgeschreven dan maken taalfouten niet zo veel uit. In bijvoorbeeld de postings van Jojo, toch een intelligent en ontwikkeld man, zie ik ook heel wat onjuistheden. Geeft niet, de boodschap komt over en wellicht komt het door de haast.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.