Brug in de Bijlmer vernoemd naar held ‘Pa Sem’

12
Brug in de Bijlmer vernoemd naar held 'Pa Sem'

Op 4 oktober 2017 is het precies 25 jaar geleden dat een Boeing van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al in de flat Groeneveen in de Bijlmer crashte. Op de avond van de ramp redde de inmiddels overleden Willem Jacob Symor, beter bekend als ‘Pa Sem’, een achtergebleven 10-jarige jongen uit de vuurzee en raakte daarbij zelf ernstig gewond. Morgen krijgt de in Suriname geboren held een brug in de Bijlmermeer naar zich vernoemd.

Pa Sem, die vanwege zijn heldhaftige handelen tijdens de Bijlmerramp de bijnaam ‘held van de Bijlmer’ droeg, werd een een jaar na de ramp onderscheiden met de zelden toegekende Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. In 1993 kreeg hij ook de zilveren erepenning van de stad Amsterdam uit handen van toenmalig burgemeester Van Thijn. Zelf vond Pa Sem het overigens niet terecht dat hij door velen als een held beschouwd werd. In een interview met het dagblad Trouw zei hij: “Stel dat ik niet terug was gegaan, hoe had ik daarmee kunnen leven.”

Symor verhuisde in 1995 terug naar Suriname, waar hij een huis had gekocht. Hij overleed in september 2008 op 71-jarige leeftijd en liet een vrouw en kinderen achter. Morgen om 15.00 uur wordt aan de voet van de flat de ‘Pa Sembrug’ officieel onthuld door Thamara Symor, de dochter van Pa Sem. Later die dag vindt de 25ste herdenking van de Bijlmerramp plaats. (FOTO via AT5)


12 REACTIES

 1. Is niet te filmen dat deze man in suriname heeft gewoond en suriname niets voor deze man over had . ja ik kan me wel in denken met moordenaar als press DDB .


  Maak melding

 2. Bigi Sma,
  Helaas kan ik jouw vraag niet anders beantwoorden dan: WISHFULL THINKING.
  Motto in Suriname luidt nog altijd: ieder voor zich, God voor ons allen. Suriname telt anno nu een handje vol puissant rijke criminelen en een overdaad aan schrijnende armoedzaaiers.
  Ik vertoef nog 2 weken in de diepe jungle van Suriname om daarna die stink-stad (in alle opzichten) Paramaribo asap te verlaten.


  Maak melding

 3. Hooghart en Zunder, zie wat er gebeurt in Nederland. Een Surinamer krijgt de eer zodat de brug naar hem vernoemd wordt.
  Ze hadden ook kunnen kiezen voor een ander buitenlander die ook mee geholpen heeft.

  Bij jullie moet alles weg wat te maken heeft met de witteman, goed of fout.


  Maak melding

 4. Reactie van personen met een Geestelijke achterstand raakt geen doel en even slecht als de persoon zelfs. Alleen op deze manier kan je de mensen erkennen met een geestelijk gehandicapte gebrek. Beter gezegd Verstandelijk gehandicapt!

  Bij alle negatieve dingen probeert de blinden in Nederland en op dit net Suriname en zijn leider neer te halen. Waarom zegt men niet de Joden? De blankenvrees zit nog heel diep bij de Verstandelijk gehandicapten!


  Maak melding

 5. @Para Koranti, als je niet aangeeft wie je bedoeld dan praat je eigenlijk over je zelf, dit omdat men dan niet kan reageren op wat je schrijft.

  In ieder geval past die schoen mij helemaal niet, omdat het harde feiten zijn.


  Maak melding

 6. Pa Sem was een SuriNeds en ook andere SuriNeds zullen bij deze brand zijn omgekomen. SuriNeds die in Suriname geboren waren/zijn.

  In Zuidoost/Bijlmermeer bij de Bijlmer rampplek is er een boom die alles zag, in Israël heeft men voor elke omgekomene een boom geplant.

  Bomen voor de slachtoffers van Bijlmerramp te planten

  Suriname zou er goed aan doen door dit voorbeeld ook op te volgen en voor de slachtoffers ook een boom of bomen ergens te planten ter herinnering aan deze omgekomen Surinamers of slachtoffers, die een band hebben met Suriname, daar geboren waren, Pa Sem was er een van.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.