zondag, april 21, 2024
HomeNieuws uit Suriname‘Slordige’ overdracht Bouterse: ‘De macht is bij Adhin’

‘Slordige’ overdracht Bouterse: ‘De macht is bij Adhin’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 2 okt – “Bouterse kan momenteel geen enkel staatsrechtelijk of bestuursrechtelijk geldig besluit nemen of instructies geven aan de regering. De macht is bij (vicepresident) Adhin.” Dit zegt een jurist tegenover de Ware Tijd. Met advocaat Hugo Essed vindt hij dat de overdracht van de presidentiële macht fout is uitgevoerd. Er is geen beperking opgelegd.

Een beperking in tijd, wel te verstaan. In het overdrachtsdocument is wel aangegeven wanneer de overdracht begint. Maar er staat niet wanneer die moet eindigen. Het zou wel moeten. “Wat als Adhin in een machtsdronken bui besluit de functie niet terug te geven wanneer Bouterse is hersteld en zijn taken wil oppakken?”, zegt de jurist. Aan het begrip ‘tijdelijk’ in de grondwet wordt een verkeerde uitleg gegeven.

In het betreffende grondwetsartikel wordt de voorlopige waarneming geregeld van de presidentiële taken en bevoegdheden. Essed zegt tegenover Radio ABC dat er tijdelijk niets anders is dan een “bepaalde tijd.” En dat heeft een begin en een eind. Zoals het nu geformuleerd is, kan Adhin voor onbepaalde tijd in de presidentiële functie kan waarnemen. En dat kan nooit de bedoeling zijn van de grondwet.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

46 REACTIES
 1. Er staat duidelijk in het NII-bericht vermeld dat (de waarneming van de taak van de president) om redenen van persoonlijke aard gaat. Dat is een rekbaar begrip en mijns inziens voorziet de Surinaamse Grondwet in geen enkele voorziening qua tijdspanne hierin.


  Maak melding
 2. de man is helemaal niet ziek..

  dit spelletje heeft hij vele malen gespeeld ,, elke keer gat hij onderduiken dokken zo van ” mi no dé ” laat een ander die klus even opknappen..

  en nu weer, na de uitspraak van de rechter, staat hij gewoon op en neemt de macht over.., tenzij adhin hem nu definitief uitschakelt, door de regering te ontbinden nieuwe verkiezing uit te schrijven, want die bevoegdheid heeft hij (adhin) nu wel..


  Maak melding
 3. Adhin moet de verdachte van meervoudige moord en veroordeelde Drugscrimineel die veroordeeld is tot 11 jaar gewoon een loer draaien.

  Adhin zal een paleisrevolutie moeten ontketenen en de macht niet meer afstaan.


  Maak melding
 4. De Puinhopen Van 7 Jaar Desie Bouterse

  Opper Surinamers.

  Kan het nog niet dr de mens door dringen dat deze man Bouterse alles aan zijn laarzen lap.. ik vind deze discussie een overbodige discussie

  Bouterse heeft het surinamse volk als middel gebruikt om zijn doelen te bereiken Thats it PUNT.

  Wij het surinams volk mt er alles aan doen om er vr te zorgen dat deze man.. na 2020 nooit meer aan de macht komt.. deze naam moeten wij als Surinamers nooit meer horen.. zelf in de geschiedenis boeken mag zijn naam niet meer vr komen…

  Als deze man komt te overleiden hft hij het recht niet om in suriname begraven te worden… met een vissers boot moeten ze die ver in zee gaan dumpen


  Maak melding
 5. Haha, die Essed is weer bezig. We weten wel aan welke kant van de lijn hij staat. Die Essed heeft zeker niets te doen, vandaar zijn wazig verhaal. Hij denkt met zijn versie even geweldig te willen. De staatsrecht geleerde van der San gaf in een heldere uiteenzetting aan hoe de tijdelijke machtsoverdracht staatsrechtelijk conform de rechtsregels is uitgevoerd.


  Maak melding
 6. @RobG, en wij weten aan welke kant jij van de lijn staat (helemaal alleen).

  Hou toch een keer op met je ziekelijk paars hallelujah gezeur. Je lijkt wel een lang speel plaat die is vastgelopen. Zie je niet in dat die idioot Bouterse het hele land kapot heeft gemaakt?

  Jo Koe!!!


  Maak melding
 7. J0 koe zie je niet dat het een zet is van bouterse hij zit al lang in de boefe hoek . na de uit spraak , kan adin een artikel in werking zetten dan spring hij de dans jo koe


  Maak melding
 8. Als advocaat H. Essed dat zegt, ga ik uit dat die man wel af weet van de hoed en de rand.

  Tijdelijk houdt in een begindatum en een einddatum en zou m.i. daarom ook hiervoor volgens de grondwet van toepassing moeten zijn.

  Het is niet de eerste keer dat zo iets zich tijdens een kabinet van ddb voordoet.

  Ook tijdens de regering ddb- Amerali had hij toch ook de functie van president aan vice president Amerali tijdelijk overgedragen ( regering ddb – Amerali 2010 -2015) . Hoe was het toen gebeurd? Is het dan nu anders tot stand gekomen?
  Welke procedure was toen gevolgd en verliep alles volgens de regels/wetten voor dit overdracht van de functie van president aan de vice-president, wetten van de grondwet?

  Deze zaken zijn toch duidelijk vastgelegd in de grondwet hoe het moet plaats vinden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 9. Dus feitelijk is Adhin nu president. Dus bij een veroordeling van de krijgsraad kan DBB gelijk de bak in omdat hie geen officiële staatsfunctie meer bezit. Nu nog zien wat voor hout Adhin gesneden is.


  Maak melding
 10. @Robje-de-Paarse-Desi-huisslaaf : u komt wederom met een inhoudsloos commentaar op een jurist !

  De vice-president neemt de taken van de president TIJDELIJK waar, volgens artikel 98 b Grondwet !

  Dit artikel luidt :
  “b. indien de President de uitoefening van zijn bevoegdheden tijdelijk heeft neergelegd;”

  TIJDELIJK HEEFT NEERGELEGD, dus de president en de regering dienen dat tijdelijke vast te leggen, door de tijdsduur van de waarneming door de vice-president, in het besluit ter zake op te nemen !

  Wanneer het duidelijk aangeven van deze tijdelijkheid wordt weggelaten schept de regering constitutionele verwarring !

  Of is de presidentiele macht zonder meer overgedragen aan de vice-president volgens artikel 98 onder c van de Grondwet. Zoals de heer Van der San heeft beweerd !

  Artikel 98 c luidt :
  “c. zolang de President ontbreekt of afwezig is;”

  Volgens mijn bescheiden mening duidt artikel 98 c op een geheel andere situatie, dan nu het geval is !

  PS : In elk geval staat de jurist ESSED denk ik niet aan de
  kant van de lijn waar MASSAMOORD normaal wordt gevonden of waar MASSAMOORD straffeloos dient te blijven !


  Maak melding
 11. Wel, als ik adhin was zou ik de macht niet meer overdragen aan de landsvernietiger desi!
  Alles wat desi bouterse aanraakt wordt vernield!
  Desi de man zijn dgn zijn werkelijk geteld hy doet zijn best om goed voor tv etc. Te komen en limbo todo heeft natuurlijk die beelden bewerkt!


  Maak melding
 12. Desi bouterse joe ma pangang!
  Ie fuck a herie kondre up!
  Daarom deng sranang mang wiens opengesteld je dede Wantie joe de wang vloek gie a kondre!


  Maak melding
 13. Essed is n misselijke koe. Waarom neemt hij niet zelf de macht over? Laat Adhin zijn grondwettelijke taken vervullen binnen het mandaat dat hij heeft. En dat gaat hij wel doen en bij tijd een stap terug doen om de president zijn plaats weer te laten innemen.


  Maak melding
 14. Heb ik ook aan gedacht . In een machtsgeile bui , kan “”ad patat”‘ zo de hele shabang overnemen. En dit is niet om hem ideeen aan te praten. Het zal wel niet gebeuren ,want de guts daarvoor heeft ie niet .


  Maak melding
 15. dus vanaf de overdracht mag je Adhin niet beledigen. maar vrijelijk en ongestraft dhr D.D.Bouterse wel, want hij heeft zijn functie als President tijdelijk neergelegd. En, zonder tijdslimiet.


  Maak melding
 16. De zwarte bevolking laat zich weer van zijn slechtste kant zien en wantrouwt een ieder die niet meedoet aan het wolvengehuil. Waarom zou Adhin SU niet vooruit kunnen helpen ? De crimineel en oorlogsmisdadiger en drugshandelaar Bouterse heeft sinds zijn intrede niets maar dan ook niest voor Surinamers gedaan. Laat Adhin nu eens maar zien dat hij wel in staat is om het land en het volk te helpen.


  Maak melding
 17. @RobG

  van der San reageerde als door een adder gebeten op een artikel van staatsrechtgeleerde Polanen, tot recent duidelijk een bondgenoot en niet op de casus die Essed nu aan de orde stelt.

  Essed stelt heel duidelijk dat er weer eens slordig gehandeld is. Niets nieuws.
  Het slordige handelen is het gevolg van het niet gepalen van de tijd of de condities waaronder de tijdelijke waarneming beëindigd.

  Omdat Suriname de president executieve bevoegdheden geeft is het nu zo dat Adhin zonder beperking deze executieve bevoegdheden heeft en dat hij gaat bepalen wanneer hij de waarneming beëindigd en niet de buiten functie zijnde meneer Bouterse.

  Dit kan tot kolderieke situaties leiden. Stel je voor dat de VS ambassadeur met een paar Seals aanbelt bij Adhin.

  De president ontslaat en benoemd.

  Nu is Adhin niet zo’n sterke persoonlijkheid maar stelt u zich eens voor dat hij naast zijn schoenen gaat lopen en Benschop tegen hem zegt ik sta achter U.


  Maak melding
 18. Typisch Surinaamse mentaliteit . Adhin zit er amper en men begint al met modder te gooien dat hij homo is . schameloos.

  Su heeft nog nooit zo’n knappe en qua opleiding heel intelligente VP/Pres gehad . trouwens alle Adhin’s zijn knapkoppen .

  waarschijnlijk zijn er sommigen die geen hindoestaan als Pres willen want ze zeggen altijd dat ze het land gaan verkopen .maar kijk wie het land al verkocht heeft .


  Maak melding
 19. Sommige posters zijn zo diep verzopen in negativiteit ten opzichte van Suriname. In hun ogen kan er niks goeds gedaan worden in Suriname.

  Ze pretenderen het beter te weten dan de mensen die hun uiterste best doen, om van Suriname een welvarend land te maken. Het is altijd maar kritiek leveren en afkraken. Een land besturen is geen kinderwerk, je bent er 24 uur mee bezig.

  Ik zou tegen degene in den vreemden, die denken dat ze het beter weten, kunnen dan de mensen in Su zeggen, pak jouw spullen, verkast naar Suriname en helpt mee aan de opbouw van het land. Veilig achter jouw pc of smartphone schelden op en afkraken van de mensen in Su, komen wij geen stap verder.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamaka)


  Maak melding
 20. Als Bouterse slim is dan treedt hij af wegens gezondsheids-
  redenen . Internationaal zal Adhin goed aanslag vanwege zijn intelligentie en uiterlijk .daarnaast heeft hij nog geen smet op zijn naam staan . heel wat landen houden de boot af vanwege de slechte CV van Bouterse en lopende rechtszaken c.q. veroordelingen. bovendien zitten zijn zonen ook in de jail en dat werkt belemmerend .

  als Bouterse zich in 2020 weer verkiesbaar stelt dan wacht hem zonder meer een afgang maar als hij Adhin naar voren schuift dan zal de VHPen NPS het zelf moeilijk krijgen .
  Adhin oogt jong ,vitaal en fris en ik denk dat hij eerder met jonge intelectuelen zal gaan werken en de oude bejaarde club rond Bouterse naar Ashiana zal sturen .

  Eindelijk hebben we een jonge,vitale,intelligente ,knappe Pres. en dat verlangden heel wat Suri’s al geruime tijd en daarom moeten we dat koesteren en niet met modder gaan gooien .


  Maak melding
 21. Het land verkeerd in politieke en maatschappelijk chaos, alleen en enkel omwille van 1 man. De ethisch morele vraag is of wij dat zou willen. Dat deze oen zo gehandeld heeft zegt iets over hem, niet wat het volk wil. Ik zou zeggen oppositie laat nu je tanden zien en bezien waartoe deze intergenerationele kwaadwillige familie Adhin en de huidige vieze min- pleesident in staat is. Ik denk dat hij ook gegijzeld is en dus gaat doen wat de massamoordenaar en drugsveroordeelde crimineel hem vanuit achter de coulissen opdraagt.


  Maak melding
 22. Dit om redenen dat deze vanuit de klas omhoog geschoten schooljongen graag opdrachten ontvangt. Een slimme vos in de drugscircuit, en dat is juist wat de slimme vos nodig heeft. Het zal voortaan niet de mulaat, creool of iets anders zijn maar de BHAIWA Adhin, moeilijk!


  Maak melding
 23. die hele NDP moet opgedoekt worden!!!!!
  Ze hebben het land naar de afgrond gebracht!!!!
  bouterse is milttair en hoort in bos thuis zoniet santo boma!


  Maak melding
 24. Boutaram heeft al wat hij moet hebben n.l. goudmijnen, meer dan een miljard gestolen van land en volk, aandelen bij staatsolie, drugs, tientallen n.v’s, bijna half suriname, vrouwen peperdure auto’s jachten etc. etc. !!!!


  Maak melding
 25. @Kwamma “Ik zou tegen degene in den vreemden, die denken dat ze het beter weten, kunnen dan de mensen in Su zeggen, pak jouw spullen, verkast naar Suriname en helpt mee aan de opbouw van het land. Veilig achter jouw pc of smartphone schelden op en afkraken van de mensen in Su, komen wij geen stap verder”

  Alsteblieft zeg, laat die zeikerds in Nederland blijven. Kan me goed voorstellen dat deze website slechte invloed heeft, o.a op toerisme naar Suriname.
  Geloof de onzin niet die je hier leest, en kom gerust op vakantie. Niet alles is perfect hier, maar waar is dat wel het geval?


  Maak melding
 26. En wat dan nog als Adhin een boeler zou zijn. Hij zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn. Ondanks dat blijft het en knappe vent.
  En waarom zou een vrouw dat niet mogen vinden? Wat een bekrompenheid voor iemand ide zich “I know” noemt.


  Maak melding
 27. Van der San moet nou eens zijn mond dicht houden en met pensioen gaan.

  Wanneer men van der San kritisch benaderd op het geen wat hij schrijft, reageert hij nooit hierop, dit omdat hij weet dat zijn hoofd niet zo deskundig is zoals hij zich voordoet.

  Van der San heeft tijdens de schoolbanken gespiekt tijdens zijn examens om zo hoge cijfer te kunnen behalen.


  Maak melding
 28. @Criminelen horen achter tralies thuis,ze kunnen onmogelijk een land gaan besturen!Een crimineel moet ons niet komen uitleggen wat het verschil is tussen goed en kwaad.En een crimineel met een strafeis van 20 jaar aan zijn broek moet verdwijnen desnoods gaat hij naar Cuba met een one way ticket.Wij gaan hem niet missen!!


  Maak melding
 29. Als motjo adhin niet de bevelen van zijn baasje opvolgt, dan word deze bobo en lobo hielenlikker, afgemaakt net als zijn familie. Daarom zijn de woorden van de zogenaamde ‘vp’ gelijk aan het luchtledige


  Maak melding
 30. Ik lees in het ene artikel iets anders dan in het andere artikel.
  Zo staat er
  De president heeft om gezondheidsredenen enz
  Maar ook,
  De president heeft om persoonlijke redenen.
  Nu is gezondheidsreden persoonlijk,
  maar persoonlijk hoeft niets met gezondheid te maken te hebben.
  Dus wat is het om persoonlijke of om gezondheidsredenen.


  Maak melding
 31. als ik adhin was, zou ik de ” macht ” nooit meer afstaan aan die moordenaar..

  ik zou direct nieuwe verkiezingen uitschrijven..

  alle ministers onmiddellijk op straat zetten voor altijd..

  die hele ca-bi- net van de moordenaar opdoeken..


  Maak melding
 32. @ RobG … als van der San … een Staatsrechtgeleerde is …. dan ben jij @RobG … inderdaad een mislukt product van de Spinazie Universiteit. Een ieder kan uit Staatsrecht documenten passages halen en een ” artikel ” publiceren … dat maakt je nogniet een Staats … misschien eerder een STRAAT rechtgeleerde à la v.d. San.

  van der San is een CHARLATAN ….. pursang!!!

  @ RobG …. ik heb zeer grote bewondering voor @ Jojo.
  Het zeer geachte forumlid @ Jojo neem elke keer rustig de tijd om je het één en ander bij te brengen. Maar … joe ede tranga !!! Je blijft je gedragen als de ALLES WETER … donkey ass !!!!!


  Maak melding
 33. De advocaat Hugo Essed zoekt naar een boropasi om van Bouterse af te wijken. En lanceert een kabouter foefje op de huidige(vicepresident) President Adhin. Jong geleert oud gedaan! Wat is met jou xleider H.K. en de Rode Surinamer gebeurd? Heb jij ooit moeite gedaan om de moord (gepleegd in Guyana) op deze goeie man uit te vinden? het zit in je aard om met anderen hun verstand te manipuleren/beïnvloeden.


  Maak melding
 34. Bouterse en zijn handlangers doen aan komedie in Suriname.Deze domkop heeft het land zo vernietig dat Adin geen andere keuze heeft dan alles letterlijk voor te lezen in het parlement en het arme volk begrijpt niets van.Het volk wordt belazerd.Hoefdraad heeft ook zijn zakken gevuld net als zijn president met die 1.3 miljard USD die verdwijnen is uit de staatskas zonder het te verantwoorden aan het volk.Deze gasten moeten opgepakt en opgesloten worden maar niemand durft dat te doen want ze zijn bang dat ze weer worden doodgeschoten als in het verleden.


  Maak melding
 35. @Rocky
  Jong, vitaal ,fris en handsome eruit zien wil niet perse zeggen dat je knap bent met een goede stel hersenen in je kop.Wat heb je aan een jong,vitaal,fris en handsome iemand die naast de moordenaar van zijn oom zit en zijn bevelen opvolgt als een schoothondje en zijn vieze werk voor hem doet?
  Het ligt niet alleen aan de vhp en de nps om te stemmen ,als zij stemmen zal het zeker niet op adhin zijn,
  Adhin mag dan jong ,vitaal en fris zijn maar hij is hersenloos,gewoon een grote pop die bobojantje. ,
  1 stem voor adhin is 1 stem voor bouta,.Hopenlijk zijn de surinamers wat wijzer geworden en stemmen ze niet
  voor adhin of bouta tenzij zij nog van plan zijn nog een aantal jaren te lijden met deze 2 nietsnutten als lijders..


  Maak melding
 36. ALOHA!!!! Aay mi Goedoe. Van mij Part mag die VP Adhin
  Pres blijven. Juist ons geboorteland Suri heeft zulke Capabele – en Intelligente mensen als de Adhin nodig.Niet een Pres Bouta die met z,n Handlangers het land LEEG Plundert en doen alsof er niets aan de hand is.
  Want die Pres lijkt niet ziek te zijn. Aay Play Chinesie Koni.
  Want als de Rechter straks de vonnis uitspreekt voor GRATIE
  aan Bouta. Dan is Decembermoorden Proces in de Doofpot.
  En is hij helemaal vrij die Bouta. In Suri is alles mogelijk.CHE!!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES