Tentoonstelling op Curaçao met Surinaamse Kapsels

12
Tentoonstelling op Curaçao met Surinaamse Kapsels

Na verschillende steden als Brooklyn en Parijs te hebben aangedaan heeft de kroeshaar tentoonstelling “Slecht Haar Ontworteld” ook furore gemaakt in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. De exhibitie stond centraal bij Kuralicious, het allereeste Natural Hair, Health en Beauty Fest welke onlangs op het eiland plaats vond.

De tentoonstelling was doelbewust naar Curaçao gehaald door Marlynella Conception, de oprichter van Kuralicious. In een interview met het programa Mainte van Direct TV gaf ze te kennen dat het doel was om een breder publiek te informeren over de verzorging van kroeshaar, de veelzijdigheid van kapsels, maar ook om de dieper liggende gevoeligheden en de historie te openbaren.

Het evenement werd dan ook geopend met Drs. Mireille Liong als keynote spreker. Voor een select groepje genodigden bracht de Sociaal Entrepreneur de ongeschreven geschiedenis van kroeshaar tot leven door voor te dragen uit het gelijknamige boek Bad Hair Uprooted, the Untold History of Black Follicles.

Dat het publiek onder de indruk was van zowel de portretten als de geschiedenis bleek uit het artikel in Amigoe, de internationale krant voor Aruba, Bonaire en Curacao. Onder de kop “Slecht Haar bestaat niet” rapporteerde de krant niet alleen de woorden uit de keynote, maar stond ook een foto uit de tentoonstelling van een Surinaams meisje met vlechtjes, genomen in bij Fort Zeelandia.

Van de 25 portretten die de organisatie had laten afdrukken op canvas toonden vijf Surinaamse kapsels. Zoals alle foto’s behorende bij de tentoonstelling, zijn ook deze door Liong zelf geschoten, met het doel zowel de schoonheid van kroeshaar te belichten als bewustwording te kweken, voor de ongelijke rechten als het gaat om haar.

Meer informatie over de tentoonstelling en waar deze in de toekomst te zien zal zijn, kunt u vinden op kroeshaar.com.


12 REACTIES

 1. Surinaamse kapsels????
  Deze kapsels zijn specifiek van de Surinaams Afro bevolking.
  Alles over deze groep wordt gebracht als Surinaams.
  Gaat het over de andere groepen die Suriname ook rijk is dan worden deze groepen bij naam genoemd. Zijn ze niet Surinaams, terwijl ze in Suriname zijn geboren en ook de Surinaamse nationaliteit bezitten.


  Maak melding

 2. Lees net op GFC-nieuws een bericht over de Surinaamse Javanen, dat als titel heeft meegekregen:

  “Bijeenkomst over Javaans-Surinaams immaterieel cultureel erfgoed”

  Waarom heeft dit bericht dan niet de titel:
  “Tentoonstelling op Curaçao met Surinaamse Afro Kapsels”
  gekregen?

  Nogmaals: als het gaat om de creolen en hun broeders en zusters van het binnenland dan is het steevast: Surinaams.
  De overige gemeenschappen worden altijd bij naam genoemd.

  Ik zal net zolang blijven protesteren hiertegen totdat het bij die gemeenschap zal doordringen dat niet alleen zij de enige Surinamers zijn.


  Maak melding

 3. wat dit betreft is Suriname een van de zovele rijke landen in de wereld. de Afro Caraïben voelt zich niet betrokken met het land van herkomst zoals de overige bevolking. Alles wat de klok slaat of zijn actief bezig met het land van hun voorouders. Deze zijn: de Hollanders, Hindoestanen, Indonesiërs en de Chinezen niet zozeer. dan krijgt je van dit soort scheve verhoudingen. Laat mij duidelijk zijn deze gasten voelen zich echt geen Surinamers. de opkomende jeugd hebben zich redelijk goed aangepast maar de generatie daarvoor helemaal niet. alles heeft z`n tijd wordt zeker een natie. om terug te komen bij de kapsel van de Afro Caraïben om te beginnen hebben de creolen dit zelf gezocht om niet tevreden te zijn met wat ze van het natuur hebben meegekregen. en gaan over tot het dragen van kunsthaar wat helemaal niet past bij de mensen. gewoon belachelijk en minderwaardig.


  Maak melding

 4. Heel grappig om reacties te lezen van mensen die vinden dat de andere een etnisch profileert.
  Maar als er wat negatief gebeurt hun de eerste zijn om te lullen dat het die blaka mans zijn.
  Daarom gaat vhp nooit en nooit regeren.
  jullie kunnen mooi weer spellen maar ,en jullie zeggen tog ook blaka man dong tog,Maar zo dom om vhp daar te zetten vergeet het.
  Je ziet de splinters in een andere zijn oog maar die boeng bigi balk in je oog negeer je .
  Tot soso lobi.


  Maak melding

 5. Wat een klinkklare onzin dat alleen de indianen en de creolen de echte Surinamers zijn en de rest niet omdat ze vrijwillig naar Suriname zijn vertrokken, terwijl er meer hindustanen en javanen zijn geronseld, dan dat ze vrijwillig zijn vertrokken.

  Het ronselen gebeurde overigens door eigen mensen, net zoals de slaven door hun eigen mensen zijn geronseld en verkocht aan de ‘witten’.

  Creolen die dit soort praatjes verkopen zijn duidelijk niet op de hoogte van de echte geschiedenis van Suriname.
  Hen boeit alleen maar de eigen geschiedenis, terwijl de Surinaamse geschiedenis veel en veel breder is.


  Maak melding

 6. Sommige mensen zijn helaas kortzichtig. De titel van dit artikel moet gewijzigd worden want Surinamers bestaan uit meer dan 1 etnische groep. We zijn rijk bedeeld met veel verschillende culturen en daarop moet ook de nadruk worden gelegd en niet alleen op 1 specifieke groep. In het voorjaar van 2017 was er ook al zo een kortzichtig programma over Liefde op z’n Surinaams: daarin kwamen ook vrijwel mensen van 1 bepaalde bevolkingsgroep in beeld, terwijl je zou denken dat Surinaamse liefde over alle bevolkingsgroepen zou gaan; heel kortzichtig is dat zeg; echt superdom.


  Maak melding

 7. De geschiedenis is een leugen .
  Mee jeje en van ieder gezond verstand weet dat een Afro een Afro nooit heeft verkocht.
  En weet dat er nooit, net als wat er in die boek staat dat er eerst witte slaven waren een leugen is .
  Denk maar zelf, als ik iemand zijn geld steel en ik een boek schrijf tog
  Ga ik nooit zeggen ik heb hem bestolen ik ga juist zeggen dat hij mij heeft beNadeeld.
  En dat is de geschiedenis.
  Blaka sma zijn ontvoerd.
  en wat ik heb meegemaakt kan jij nooit meegemaakt hebben en zou jij nooit kunnen meemaken.
  Alle ander cultuur weet wie zijn achter achter ouders zijn maar die van mijn is gestolen.
  Hypocriete leven is ook maar een ziekte
  Wie de schoen pas trekt hem aan


  Maak melding

 8. Wow door te zeggen dat alleen de inheemsen en creolen echte surinamers zijn en dat de “anderen” vrijwillig naar suriname zijn gekomen, geeft duidelijk weer dat jij de surinaamse geschiedenis kent zoals de witte man dat heeft beschreven. En dan noem jij jezelf “Surinamer”. Wow… shame on you!


  Maak melding

 9. @Surinamer
  Je klets een hoop onzin!!!
  De creool is de echte Surinamer.

  De creool DENKT dat Suriname van hun is. Maar dat zijn de Indianen.

  En trouwens de blanken (mijn voorouders) waren veel en veel eerder in Suriname dan de creolen. Dus zij hebben meer recht van spreken.

  Maar doordat de creolen zich minderwaardig voelen hebben ze het idee dat zij de enige en echte Surinamers zijn.
  Keep on dreaming.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.