Centrale Bank van Suriname stopt piramidespel X-Trade

30

PARAMARIBO, 23 sep – De Centrale Bank van Suriname, CBvS, heeft een eind gemaakt aan de activiteiten van piramidebedrijf X-Trade Trading & Investment. Het bedrijf heeft geen vergunning om te opereren als kredietinstelling, meldt de CBvS. X-Trade Trading & Investment werd desondanks steeds bekender en populairder. Honderden meldden zich dagelijks voor deelname.

Het bedrijf beloofde inlegbedragen te verdubbelen of te verdriedubbelen. Het nieuws ging als een lopend vuurtje en de twee filialen van X-Trade werden intens druk bezocht. Nu er een eind aan is gemaakt, is het de vraag wat er zal gebeuren met het ingelegde geld. Volgens de CBvS is de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen overtreden. Het bedrijf is aangezegd om alle reeds gesloten overeenkomsten met cliënten te ontbinden.

Ook moeten alle bezittingen en schulden van X-Trade gerapporteerd worden. Er zullen juridische maatregelen worden genomen. De maatregelen gelden zowel het bedrijf als personen die leiding hebben gegeven aan verboden activiteiten. Minister Gilmore Hoefdraad van Financiën waarschuwde onlangs tegen het deelnemen aan piramidespelen. Verlies van ingelegd geld is niet waar vooral arme Surinamers op zitten wachten.


30 REACTIES

 1. En wanneer neemt Hoefdraad zo een besluit dat hij alle middelen teruggeeft aan de staat die hij op slinkse wijze zichzelf heeft toegeëigend?
  Wedden dat hij dit never nooit zal doen


  Maak melding

 2. Beste Waterkanters, Lobi kondremangs,

  Allereerst wil ik als pro-Surinamer aangeven dat ik mij diep schaam voor het mens-zijn als ik zie hoe sommige van u zich gedragen op dit forum.

  Ik ben een voorstander van de vrije, mits respectvolle, dialoog en een ieder moet de ruimte krijgen om vrij zijn mening uit te spreken. Echter geeft dat naar mijn mening geen vrijbrief om vanuit racistisch oogpunt, politieke kleur etc. haat en diversiteit te zaaien.

  Suriname is het land waar ik met mijn hart en ziel van houd en als we de geschiedenis erbij pakken zien we samen veel oorzaken en antwoorden voor de hedendaagse situatie. Er is bijzonder veel kritiek op het politieke orgaan en alles wat met de opbouw van het land te maken heeft. Alleen begint opbouwen met een mentaliteitsomslag.

  Ik denk dat dit ook van toepassing is op forum.
  Mocht het zijn dat je aan een psychische aandoening lijdt.. bekijk dan eerst even de bijsluiter voor u uw medicatie inneemt en laat u gedurende uw ‘trip’ niet verleiden tot het doen van uitspraken op welke fora dan ook die geen meerwaarde hebben voor de jeugd.

  Verbeter de wereld en begin bij de persoon die u in die spiegel ziet staan. Wie negatieve energie uitspreekt, roept negatieve karma op voor zichzelf.

  Do good and be good!


  Maak melding

 3. De enigen die rijk worden zij de gasten van X trade. Boeven bende. Piramide spelen is puur oplichterij. In Nederland deden ze dit spel vroeger ook. Dit gebeurt al jaren niet meer is verboden. Zet je geld op een spaarrekening dommies. De oplichters zijn slimmer dan de deelnemers. Je bent echt je geld kwijt van verdubbelen is geen sprake.


  Maak melding

 4. Hoefdraad meer bekend de stelende boefdraad Joe kaolo mpp kaolo don blakka joeka mpp nigger hagoe. Door kaolo boerki is het geld onwaard mongool dat je bent, valse nicht


  Maak melding

 5. En als de president zoveel kan beloven,waarom mogen dan anderen dat niet doen.Ook het waar maken van de beloften van de president is een ander hoofdstuk.
  En als X-TRADE zijn beloften niet kan waar maken wegens de neergang van de wereld economie dan zij het zo.
  Suri’s hebben toch zo graag meer dan tien vogels in de lucht en geen enkele in de hand.


  Maak melding

 6. Wie beweert nog dat Surinaame geen ondernemerschap kent? Dit waren goed gewiekste ondernemers. Door ze te sluiten stimuleer je als overheid natuurlijk geen ondernemerschap.


  Maak melding

 7. Beste Kees,

  Met vreugde heb ik uw reactie waargenomen. Kennelijk heeft het stukje van de medicatie en de bijsluiter u persoonlijk geraakt, omdat u niet helemaal fris bent uw bovenkamertje. Ik zal uw onnozele reactie dan ook zien als ‘niet verzonden’ . Een fijne dag toegewenst en vergeet de volgende afspraak bij de psychiater niet 🙂


  Maak melding

 8. ODI ODI John,

  Bedankt voor jouw interesse. Politiek gezien ben ik kleurloos, omdat de politiek mijn inziens sinds mensenheugenis een machine is de tezamen met de media enorme massa’s onwetende mensen (lees: slapende kuddedieren) misleiden.

  Dit is een systeem dat volgens mij een schijndemocratie in stand houdt en door de oude ‘verdeel en heers’ mentaliteit geen vrijheid zal bieden aan de kwetsbare groepen die daar het grootste belang bij hebben. Spindoctors en charlatans worden grof betaald om de mind van de mens te bespelen.

  We just need to Free ourselfs from mental slavery 🙂 , want Door een gebrek aan kennis gaat ons volk ten onder.

  Laat aub een mailadres achter dan kunnen we nader kennis maken.

  Krakti nanga Lespeki!


  Maak melding

 9. Uit het dagblad Trouw

  Meerdere spelers
  Als het van de regering-Bouterse afhangt, blijft het trouwens niet bij deze ene plantage. Ook met een Indiaas bedrijf wordt over een in omvang gelijksoortig project vlakbij het inheemse dorp Apoera, in het westen van Suriname onderhandeld. Ook een bedrijf uit Maleisië zou interesse hebben voor ‘minstens 10.000 hectare’.

  “We zien het vaak dat wanneer er ergens eenmaal een palmolieproducent actief is, er zich in dat land vervolgens meerdere spelers vestigen”, vertelt Rudi van Kanten, programmadirecteur van Tropenbos International in Suriname, een Nederlandse ngo die ijvert voor een beter beheer van tropische bossen. “Een enkele palmolieplantage hoeft voor Suriname nog geen probleem te zijn, maar laat het dan wel bij één plantage blijven. Anders is het hek van de dam, en gaan we al snel richting een ontbost oppervlak van 100.000 hectare. De jarenlange ambitie van Suriname om in ruil voor zijn minimale ontbossing in aanmerking te komen voor financiële compensaties van de Verenigde Naties, komt dan onvermijdelijk op de tocht te staan.”

  Ontwikkelingshulp
  Het is niet voor het eerst dat Suriname heil ziet in de Elaeis guineensis, de oliepalm waarvan de olie uit de vruchten kan worden gebruikt in margarine en frituurolie, of als grondstof voor zeep en biodiesel. Tussen 1975 en 1980 werd eveneens vlakbij Ovia Olo al eens 10.000 hectare aan oliepalmen geplant, een project dat werd opgezet met Nederlandse ontwikkelingshulp.

  In de jaren tachtig gingen de plantages echter reddeloos verloren, eerst door ziekten, daarna door de burgeroorlog tussen guerrillastrijder Ronnie Brunswijk en legerleider Desi Bouterse die in het gebied werd uitgevochten.

  En wie gaat hier geld aan verdienen


  Maak melding

 10. TaTa Yaw@
  Het staat bijvoorbaat al vast dat jij mensen op het forum in een psychische hoek zet, dit noem ik niet fair, dit word geen open dialoog.
  Je bent echt een kleurloos figuur sorry


  Maak melding

 11. Het zou ook fijn zijn als mijnheer Hoefdraad uitlegt waar al die miljarden die hij onder zijn beheer heeft gehad naartoe zijn gegaan.Pe a moni go.Weer zoiets van dief roept houd de dief.


  Maak melding

 12. Heel goed verwoord mr en aub geen aandacht aan die verrotte Kees… ik heb medelijden met zijn partner (specifiek zo gezegd omdat ik niet denk dat een vrouw het met zo een mannetje kan uithouden)


  Maak melding

 13. Beste Haco,

  Het is inderdaad niet fair allemaal. Zo kunnen we samen nog een aantal zaken opnoemen die op z’n zachts gezegd niet ‘fair’ zijn. Ik heb bij keesje inderdaad meteen gedacht aan iemand die mentaal beperkt was, maar dat heeft de beste man geheel aan zijn eigen onnozele, irrelevante reactie te danken. Maar bedankt voor jouw mening. Zeer waardevol.@ kees denk na voor je iets typt, want je komt bijzonder achterlijk over op deze manier.

  Soso lobi


  Maak melding

 14. Beste Ray,

  Ik wil zo vrij zijn om je naam af te korten in reetje, want als ik jouw reacties bekijk zie ik letterlijk een hoop ka 🙂 Het is zonde. Laat het poepen over aan het lichaamsdeel dat daarvoor bestemd is en laat dat niet uit je mond komen of uit je bovenkamertje. Het is goed bedoeld reetje. Lobi


  Maak melding

 15. bij kanwa pipo in Commewijne heeft een chinees 50 000 ha. grond gekregen voor niks,,,, voor het bouwen van een suiker plantage met fabriek..

  dit in de eerste periode van ddb 1, tot heden is er niks gebeurd. . weg grond gebied aan een chinees.., weg al het hout , de suri heeft steeds het nakijken en ze zij tevreden ook nog..

  niemand zegt er wat van..

  suri waarheen..

  z.a. iemand onlangs zij,, de langste touw heeft een eind
  de oudste mens gaat dood een keer..

  laten mij hopen, dat de lijder onsterfelijk is, dat wij ka volk nog meer pina mogen liiden….

  dit is ons lot.. we wilden geen wittie basie meer..


  Maak melding

 16. Als het een lening is tussen 2 prive personen dan heeft de Centrale Bank hier niets mee te maken. Dat weet zelfs Boefdraad ook. 2 vrienden mogen aan elkaar lenen zonder tussenkomst van een bank.

  Dus dit is een maatregel om niks; gewoon PR


  Maak melding

 17. Bigi Sma, een bezoekje aan een kroeg voor een biertje of whiskytje is een goede anti-depressivium. Moet je maar eens doen. Jouw ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van regeringsleiders in Suriname is een teken dat alle lichten in je hoofd geen glans uitstralen. Je kraamt alleen maar stommiteiten.


  Maak melding

 18. Goed Nieuws :

  Vanaf vannacht gaat Sranan ALLE CORRUPTIE de KOP IN DRUKKEN !

  Starten met te dure bruggen (Ballast Ned. fraude), te dure generatoren EBS, Carifesta-beroving, Naschoolse Opvang-boeven, Voedselpakketten-diefstal, verdwijning jaarbudget Openbare Werken onder Abrikadamsky etc etc etc

  Met inzet nieuwe Screeningswet politici, FIOD en Tik-Baka-wetgeving !

  INDERDAAD EINDELIJK GOED NIEUWS !

  STOP THE PURPLE SLAVERY !!!!!


  Maak melding

 19. Srafu, ga toch hulp zoeken. Je hallucinaties en waandenkbeelden geven reden tot bezorgdheid. Zeven dagen in de week blijf je maar waandenkbeelden verkondigen. Er bestaat geen zwart op wit of hardcopy bewijs voor je verzinsels. Neem je wel je medicatie in of moet je naar de apotheek voor een herhaal recept haroperidol?


  Maak melding

 20. Bigi Sma, een bezoekje aan een kroeg voor een biertje, whiskytje of een lekker wijfie is een probaat antidepressivum. Moet je maar eens doen. Jouw ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van de regeringsleiders in Suriname wijzen erop dat de lichten in je hoofd dof zijn, dus minder glans uitstralen. Je kraamt alleen maar stommiteiten uit. Je gaat dezelfde kant op als de dwaas Srafu.


  Maak melding

 21. @Robje-huisslaaf-Opa-Desi : hardcopy bewijs zat, dat er ruim DRIE MILJARD ongedekte SRD bankbiljetten zijn gedrukt door Gilmore en Desi, daarna zijn die als gevolg van Paarse manipulaties, VERDAMPT !

  De KRIJGSRAAD heeft volgens bronnen na intern beraad al vastgesteld dat er hardcopy bewijs is voor de betrokkenheid van de ex-fungerend-legerleider-DesiB, bij de December-massamoord !
  De KRIJGSRAAD zal de 20 jaar Eis van het OM volgen of LEVENSLANGE gevangenisstraf opleggen aan de PAARSE Redi Musu, DESI B !

  Er bestaat hardcopy bewijs dat de buitenlander, een Nederlandse huurling, Sandew H, zich bemoeit met interne aangelegenheden van de rechtsstaat Sranan. Hij zal het land worden uitgezet aan Ongewenste Vreemdeling !

  PS : Alleen Paarse dombo’s zoeken nog naar hardcopy bewijs dat de staat Sranan FAILLIET is !
  De Bevolking is geript van 70 % van haar koopkracht, en lijdt, terwijl de Paarse manipulators werken aan meer dure-onnodige-leningen, Motorrijtuigenbelasting, BTW, olieprijsverhogingen, om hun Bakba-Winkri-regiem voort te zetten !

  DENG 17.666 PAARSE VOLKSWONINGEN DE NA PASSI E KONG !


  Maak melding

 22. Ik denk dat Boefdraad gewoon bang is dat er geen belasting betaald wordt.

  Boefdraad moet eens zijn kwebbel dicht houden en niet zeuren. Waarom heeft zijn schoonvader Bouterse het instituut kapot gemaakt waar mensen alle gelden moet controleren???ja, dan hoeft niemand te weten dat Boefdraad fraudeert en geld van het volk steelt.

  Mensen vertellen wat zij moeten doen, maar zelfs geef jij geen goed voorbeeld.
  Het is tenslotte geld van de burgers en NIET van de Staat Boefdraad.


  Maak melding

 23. Ik ben alweer ongeveer anderhalve week terug uit SU.
  Waterkant wel gevolgd, maar geen bijdrage geleverd.Totdat ik onderstaande posting las:

  “Politiek gezien ben ik kleurloos, omdat de politiek mijn inziens sinds mensenheugenis een machine is de tezamen met de media enorme massa’s onwetende mensen (lees: slapende kuddedieren) misleiden”

  Schakel de (sociale)media uit dan krijg je naast de genoemde massa onwetende mensen een extra grote groep wetende mensen die, verstokt van nieuws, ook tot de groep onwetenden gaat behoren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.