zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinamers nemen minder stroom af sinds prijsverhoging

Surinamers nemen minder stroom af sinds prijsverhoging

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 sep – De prijsverhoging op elektrische energie heeft ware schokgolven teweeg gebracht. De afname is aanmerkelijk verminderd de afgelopen twee jaar, volgens Energie Bedrijven Suriname, EBS. Het is ook ongeveer twee jaar geleden sinds de verhoging van de belachelijk lage tarieven. In de huidige nogal warme jaarperiode doet zich een opmerkelijk fenomeen voor.

Tussen twaalf en vier uur ’s middags, wanneer de zon het hoogst staat, was het verbruik hoog. Het is nu aanmerkelijk minder tijdens deze zogenaamde piekuren. Het fenomeen voltrekt zich al enkele maanden. “We zien een verandering in het patroon de afgelopen twee jaar. Het verbruik in de piektijd is teruggevallen”, zegt EBS-functionaris Chung Tak Chan tegenover de Ware Tijd.

Kennelijk zijn veel afnemers waar EBS ze al lang wil. “Het is nog niet waar we moeten zijn, maar de bewustwording is verbeterd. Wat je aan het eind van de maand speelt ook een rol”, aldus Chan. Het ligt waarschijnlijk ook aan de soort apparatuur die wordt ingezet. De afgelopen tijd is veel reclame gemaakt voor de zogenaamde inverterijskasten en airconditioners. Die worden nu veel meer ingezet.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

22 REACTIES
 1. En nu zal de omzet achterblijven.
  Dus zal ook het bedrijfsresultaat worden beïnvloed ondanks de prijsstijging.
  Oorzaak en gevolg.
  Oorzaak = geen geld
  gevolg = achterblijven van het resultaat en de omzet


  Maak melding
 2. Kennelijk heeft de EBS geen rekening gehouden met de economische theorieën met betrekking tot de elasticiteit van vraag en aanbod. Ook Surinamers waaronder onze Bautisten zijn niet op hun achterhoofd gevallen. Ze gaan niet meer stroom verbruiken als deze duurder wordt.


  Maak melding
 3. Surinamers passen zich aan aan elke situatie dan ook.
  Geef ze een lijder die een moordenaar is en ze passen zich aan,Pomp hun hoofden vol met denkbeeldige Dubai2 en ze
  krijgen het idee alsof ze werkelijk in dubai2 wonen.Hou ze voor de gek en zeg ze dat dat de trein gaat rijden en in hun dromen hebben ze de reis met de trein al gemaakt.
  Verhoog de prijzen van voeding en de surinamers gaan zich aanpassen,ze gaan lucht happen.. Ze gaan geen ene piep maken wanneer de prijzen van voeding drastisch omhoog zullen gaan zo strakjes.Ze laten alles over zich heen komen zonder het erg te vinden.


  Maak melding
 4. De medewerkers van EBS die gratis stroom krijgen doen niet zuiniger met energie.
  Mijn buurman laat zijn airco’s de hele dag draaien terwijl niemand thuis is. Gevraagd naar de reden van de verspilling antwoordde hij : Ik betaal toch niet voor stroom en ik heb een koel huis als ik thuiskom. Asociaal!!

  Wanneer maakt EBS een eind aan deze belachelijke praktijk dat werknemers gratis stroom krijgen. Het zou nog meer schelen in het stroomverbruik.


  Maak melding
 5. @ Tjallie

  “Wanneer maakt EBS een eind aan deze belachelijke praktijk dat werknemers gratis stroom krijgen. Het zou nog meer schelen in het stroomverbruik.”

  Dan gaan de mensen direct staken en claimen ze wat ze nu aan natura krijgen in SRD’s.
  Het is ziek maar EBS gijzelt zich zelf met het gevoerde wanbeleid.

  Wat heeft Parmessar nu in 1,5 jaar gedaan voor zijn SRD 35.000/ maand plus emolumenten.
  Er is nog steeds niemand die weet wat de kostprijs is. Ondertussen krijgen ze via omwegen bakken subsidie.

  Laat de overheid eens gaan betalen voor wat aan haar geleverd wordt.

  Iedereen is bezig met struisvogel politiek.


  Maak melding
 6. Beste Waterkanters, Lobi kondremangs,

  Allereerst wil ik als pro-Surinamer aangeven dat ik mij diep schaam voor het mens-zijn als ik zie hoe sommige van u zich gedragen op dit forum.

  Ik ben een voorstander van de vrije, mits respectvolle, dialoog en een ieder moet de ruimte krijgen om vrij zijn mening uit te spreken. Echter geeft dat naar mijn mening geen vrijbrief om vanuit racistisch oogpunt, politieke kleur etc. haat en diversiteit te zaaien.

  Suriname is het land waar ik met mijn hart en ziel van houd en als we de geschiedenis erbij pakken zien we samen veel oorzaken en antwoorden voor de hedendaagse situatie. Er is bijzonder veel kritiek op het politieke orgaan en alles wat met de opbouw van het land te maken heeft. Alleen begint opbouwen met een mentaliteitsomslag.

  Ik denk dat dit ook van toepassing is op forum.
  Mocht het zijn dat u lijdt aan een psychische aandoening lijdt.. bekijk dan eerst even de bijsluiter voor u uw medicatie inneemt en laat u gedurende uw ‘trip’ niet verleiden tot het doen van uitspraken op welke fora dan ook die geen meerwaarde hebben voor de jeugd.

  Verbeter de wereld en begin bij de persoon die u in die spiegel ziet staan. Wie negatieve energie uitspreekt, roept karma voor zichzelf.

  Do good and be good!


  Maak melding
 7. @Tata Yaw, als het gaat om racistische uitspraken heb je groot gelijk, maar vergeet niet dat een mens emoties heeft.

  Als Bouterse en co zelfs geen goed voorbeeld kunnen geven zal dit door werken op het volk.

  Bouterse heeft letterlijk het volk beledigd dus het volk zal dit weer doen. Respect verdien je en dit verdienen de leiders van Suriname helemaal niet.


  Maak melding
 8. Wakker geworden. Maar suri zijn toch achterlijk. Randbediellen en mensen die zich niet aan afspraken houden.
  Zij nemen een ieder in de maling zelf hun moeder en zus.
  Halve idioot

  T jee


  Maak melding
 9. Bedankt Ira, want bij nader inzien heb ik besloten niet te reageren op de posting van Tata yaw.
  Reden: DDB dwingt ons om in politieke kleuren te denken. Ben je paars dan zit je goed. Ben je van een andere politieke kleur dan zit je fout. Als DDB zou luisteren naar andere politieke kleuren dan had hij zeker de wind uit onze zeilen gehaald. Ik vind hem een onverlicht despoot, die denk dat hij de Zonnekoning van Suriname is.
  Nog een andere reactie:
  Ik lees dat de bus en boothouders dinsdag voor de zoveelste keer gaan staken omdat ze niet betaald zijn,
  Mijn reactie: DDB kies joe mooi. Jullie hebben in 2015 massaal rondgereden en gevaren met paarse vlaggen. Jullie hebben de NDP en Bouterse zo populair gemaakt. Zeker is dat jullie een bijdrage hebben geleverd aan zijn overwinning.
  nu worden jullie staande belazerd door deze man. Jullie hoeven niet te reageren wat ik weet dat jullie voor de keuze werden gesteld: een paarse vlag voeren of vergunning kwijtraken.


  Maak melding
 10. Speciaal voor de betweter Bigi Sma een eenvoudige les in de economie. Voorheen was het stroomtarief extreem laag omdat een groot deel van de kosten door de overheid werd gedragen. Er was een giga subsidie op de productie en de leverantie van elektriciteit. De overheid heeft zich voor een deel teruggetrokken en de mensen moeten nu meer betalen voor hun eigen stroomgebruik. Airco’s kunnen niet meer 24 uur per dag loeien terwijl er niemand in huis is. Bigi Sma, de afnemers van elektriciteit, met name de consumenten voelen het nu in hun portemonnee. Men gaat zuiniger om met energie. Het gebruik neemt af. Dit noemt men marktwerking. Hetzelfde geldt voor gas en benzine. Gas heeft het voordeel dat de mensen niet de hele dag een fornuis laten branden. Blijft nog over het benzine verbruik. Ook op benzine zit er veel subsidie. Deze subsidie wordt stapsgewijs afgebouwd. De effecten zijn nog niet merkbaar bij de pomp omdat de mensen de prijs per liter nog makkelijk kunnen betalen. Zodra de totale overheidssubsidie is afgebouwd zullen de mensen meer moeten gaan. Het verbruik zal vervolgens afnemen.


  Maak melding
 11. Uit het dagblad Trouw

  Bedrijven uit India en Maleisië hebben ook al belangstelling voor het Surinaamse oerwoud.
  China Zhong Heng Tai Investment lijkt inderdaad zijn slag te hebben geslagen. De kassa rinkelt straks tweemaal: eerst door het gekapte hardhout te exporteren naar China, vervolgens door de opbrengsten daarvan te herinvesteren in de exploitatie van een palmolieplantage. Hierover onderhandelde het bedrijf vanaf 2002 met opeenvolgende Surinaamse regeringen. Een eerste overeenkomst uit 2004, toen nog gesloten met de regering-Venetiaan, werd op de lange baan geschoven na maandenlange maatschappelijke ophef over de voorgenomen houtkapactiviteiten. Volgens talloze critici was het de Chinezen er vooral om te doen snel geld te verdienen met de verkoop van het gekapte hout, en waren er te weinig garanties dat er daarna daadwerkelijk een palmolieplantage zou verrijzen.
  Uit verkoop suriname, het geld is op, kunnen nergens meer geld lenen bouta je bent je eigen graf aan het graven, en wie gaat het geld verdienen, Bouta je bent een eigenwijze poentje


  Maak melding
 12. Er is ook nog iets wat men noemt: energiepolitiek. Europa, Nederland en de rest van de wereld zijn jaloers op Suriname omdat dit land, door die waterkrachtcentrale, in staat is om één kilowattuur voor 6 cent te verkopen. Deze lage prijs trekt investeerders aan en kan best onderdeel zijn van de Investeringspolitiek. Even voor de duidelijkheid: ik wil mij niet gaan mengen in de discussie over de kostprijs van stroom in Suriname, maar als de hele wereld weet dat de prijs 6 cent is, sluit ik mij daarbij aan. De vraag rijst waarom Suriname niet kan rondkomen met die 6 cent per kilowatt en wat de reden is waarom Suriname zoveel subsidie moet geven voor energie. Ik vermoed dat er corruptie in het spel is en ik verzoek dit nader te onderzoeken.
  En die uitlating van DDB dat een liter benzine 15 srd moet kosten volgens het IMF vind ik een grote leugen of blunder van hem. Volgens mij was DDB zich niet ervan bewust dat 15 SRD meer is dan 1.50 euro. De benzine in Suriname is dan, net als het zoutvlees, duurder dan Nederland.
  Surinamers er komt zeker nog meer ellende op u af. De volgende keer beter stemmen.


  Maak melding
 13. Tel maar op. 300 winkels gesloten, bedrijven failliet, productie afgenomen. En ja ook wat huishoudens die wat minder gebruiken. De kostprijs zal alleen maar hoger worden omdat de productie kosten gelijk bloijven maar de afname daalt. Stroom moet je namelijk gelijk gebruiken kan niet even bewaard worden. Soortgelijke situatie is ook in NL geweest toen ging iedereen isoleren en energie zuinig doen.
  Gevolg de prijs van energie moest omhoog omdat de energie bedrijven verlies leden.
  Moraal van dit verhaal. Je krijgt steeds minder voor meer


  Maak melding
 14. @ RobG

  “Voorheen was het stroomtarief extreem laag omdat een groot deel van de kosten door de overheid werd gedragen.”

  Tor 2010 was dat vanuit een regeringsbudget dat ongeveer SD 3.600.000.000 bedroeg geen enkel probleem.
  Men kon zelfs de kredietcrisis overwinnen, Staatsolie herplannen, de Wijdenbosch schulden weg werken, Dalian I, II en III uitvoeren, Rosebel en Meriamkreek realiseren of plannen, de economie met 300% laten groeien en de koers stabiel houden, alsmede deviezen voorraad op bouwen, etc., etc.

  Vertel aub dat dat allemaal gebeurd is met de euro 400.000.000 verdragsmiddelen die nog resten.

  Beste RobG uw lessen economie slaan nergens op.

  Deze regering laad schuld op schuld en moet nu al 50% van de begroting van Venetiaan betalen aan rente en aflossing en dat neemt slechts toe.


  Maak melding
 15. Beste ira,

  Bedankt voor je bijdrage. Ik denk dat burgers nergens ter wereld een voorbeeld kunnen nemen van de politiek, omdat het hele politieke stelsel tot op het bot bedorven is en al jaren samen met de media massa’s mensen brainwasht en beledigt. Volgens mij kent de geschiedenis van Suriname een mensonterende behandelwijze van het volk. Plaats alles dus in perspectief :-).
  In diverse landen worden momenteel Referenda afgeschaft omdat de mening van het volk toch niet telt, of althans, net niet belangrijk genoeg is voor de echte machthebbers.

  De mens heeft inderdaad ook een emotionele intelligentie equivalent. Hoe hoger jouw eq is des te meer je jouw bewust bent van jouw eigen kracht en bijdrage aan jouw omgeving. Gezien de manier waarop sommigen hier op dit forum hun emoties uiten, krijg ik mijn twijfels over hun intenties en intelligentie.

  Do good and be good..


  Maak melding
 16. Jojo, U geeft zelfs aan dat de subsidies op elektriciteit SD 3,6 miljard bedroeg. Natuurlijk was dat geen probleem voor de toenmalige regering om op te brengen omdat er geen sprake was van een limit aan de hemel. Er was helemaal geen sprake van een economische recessie, geen sluiting van de Suralco en de ontwikkelingsgelden stroomden zonder belemmering naar de regering en dat bracht ook de benodigde harde valuta voor de overheid. Jojo ik weet waarover ik schrijf en de waarheid moet ge niet blijven ontkennen.

  Na het debacle van de NPS in West Suriname was er nog 400.000.000 ontwikkelingsgelden over. Het militaire regiem heeft in West Suriname, met name in het district Nickerie, heeft men heel veel grond laten ontbossen en laten impolderen voor de rijstteelt. Een marginaal deel van dit geld werd gebruikt voor het impolderen van rijstvelden. Het restant van de ontwikkelingsgelden kwam toch terecht bij de regeringen van VHP/NPS.


  Maak melding
 17. @ RobG

  u zwetst weer. Het totale budget van de laatste jaren van Venetiaan was SRD 3.6 miljard waarvan slechts een beperkt deel aan EBS subsidies verspild werd.

  U trekt het weer eens geheel uit het verband.

  Er was ook geen overdaad zoals u schrijft. Ook toen moest men zuinig zijn.
  Het verschil is Venetiaan voerde zijn beleid uit en loste problemen op.
  Bouterse voert zijn beleid niet uit, laat stuurt niets bij en laat alles uit de handlopen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES