Tekort aan gelekoorts- en poliovaccins in Suriname

23

PARAMARIBO, 21 sep – Suriname heeft voorlopig geen voorraden vaccines beschikbaar tegen gele koorts en polio of kinderverlamming. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid kan niet zeggen waar het aan ligt. Wel zijn intussen voorraden aangevraagd bij de Wereld Gezondheidsorganisatie, WHO. Het is nu afwachten wanneer het gevraagd wordt geleverd. Suriname is op de prioriteitenlijst geplaatst.

Dit is gedaan na de aanvraag. Pengel zegt tegenover de Times of Suriname dat vaccins geleend zijn bij buurland Guyana. De gezondheid van kinderen is dus veilig gesteld. Tegen eind september moet er weer genoeg binnen zijn. Dan worden de eerste leveringen via de WHO verwacht. “Er worden vaccins besteld voor een jaar en dat wordt in december geleverd”, zegt Pengel.

Wat geleverd moet worden hangt uiteindelijk af van de leverancier. “Wat ze in voorraad hebben, krijgt we alvast”, aldus Pengel. Suriname heeft intussen een ‘vaccinschuld’ lopen bij Guyana. Onlangs zijn drieduizend pentavalentvaccins geleend bij het buurland. Dat moest de ergste nood verhelpen. Pentavalentvaccins worden ingebracht bij kinderen om de ergste kinderziektes tegen te gaan.


23 REACTIES

 1. De regering moet prioriteiten stellen, dus de president had gewoon in het AZP moeten worden behandeld voor zijn kwalen en niet te Cuba. Voor wat dat heeft gekost had men vele vaccins kunnen aanschaffen daar er een groot deel van meelopers en familie is meegereisd, schandalig gewoon.


  Maak melding

 2. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid kan niet zeggen waar het aan ligt!!!! IK heb mijn eigen ministrie niet onder controle.

  Een goedeminister zou zeggen ‘ik laat dit direct onderzoeken met behulp van de PG!’

  Iemand verdiend aan deze zgn schaarste. Nee, toch geen Pengel? toch????


  Maak melding

 3. Vroeger werden kinderen ook niet gevaccineerd en ze gingen ook niet bij bosjes dood. Dus waarom ALLE kinderen ingeënt moeten worden is de vraag. Bovendien verzwakt de inenting hun weerstand en kunnen ze juist daardoor ziek worden en sterven. Men zou kinderen en ouderen met een lage weerstand nooit moeten vaccineren.


  Maak melding

 4. Tekort aan vaccins, monie-no-de !!! maar ministers en parlementariers gaan lustig op reis; helemaal naar Indonesie terwijl deze DNA-leden geen kaas hebben gegeten van milieu zaken !!!


  Maak melding

 5. De minister weet niet waar het aan ligt. Ik kan hem wel helpen. Het is een kwestie van planning. De zuster wil wat vaccins uit de bewaarruimte halen en ziet dat het op is. Vervolgens gaat men bestellen.
  Normaal gesproken dient men in de gaten te houden wat het verbruik is, wat de levertijd is, en daar het bestelgedrag op aanpassen. Maar ja, wie voelt zich daartoe geroepen?.


  Maak melding

 6. Beste Hans, de surinaamse ziekenhuizen wachten soms maanden op hun geld. Ze hebben liquiditeits problemen al dan niet voorzaakt door de regering. Dan valt er niet veel te bestellen.


  Maak melding

 7. Jammer de patienten kunnen niet naar Cuba voor vaccinatie.Zoveel privelege heeft slechts 1 patient en dat is patient bouta.Nu spelen zijn poppetjes de schijn heiligen…ze weten niet hoe het komt!!Zo belachelijk.


  Maak melding

 8. 3 maanden geleden beloofde minister Pengel het is een incident en alles komt onder controle.

  Het is geen incident want alle geld is op ook de nood verbanden zijn op zoals bij de IsDB waar geleend was voor dit soort middelen.

  Surinamers wanneer sturen jullie DDB met pensioen. Want zelfs een regering bestaande uit 17 chimpansees heeft meer krediet in de rest van de wereld.
  Alles is beter zelfs een meneer van bijna 80 in een pyama


  Maak melding

 9. Mi e taki changie ningi ningi anga soso lobi foe alla sma oe stem tap mi partij. Volluk! Mi lob a volluk diesie. Get ready get ready get ready for the next dubai


  Maak melding

 10. De voorraden hebben geen korte houdbaarheiddata dus dit valt onder laksheid en nalatigheid.Op elk pilletje of ampul staat een houdbaarheiddata dan weet je tot hoelang je kan doen met een voorraad en dat je maanden van te voren nieuwe medicatie moet bestellen want elke dag en elk uur worden er kinderen geboren. Slordige planning en een chronisch gebrek aan kennis en vaardigheden. Nu wordt er gebedeld bij de buren. Schaam je degene die voor dit soort misstanden verantwoordelijk is.


  Maak melding

 11. Niemand heeft zitten slapen.Er zijn plots zoveel kindertjes in de wereld geboren dat er een schaarste is ontstaan van de vaccins.
  Deze regering heeft nooit schuld aan iets.Het is altijd de gemene,boze wereld die Sur. niets gunt.


  Maak melding

 12. Patrick Pengel van Volksgezondheid kan niet zeggen waar het aan ligt.
  Oma nanga opa taki, deze vlegel weet precies doe de vork in de steel zit. Zelfs de verarmde berooide paarse ndpkoeien die loeiden we geve hem de vijf weten dat. Na baas en paars corrupte boeven hebben al onze gelden in de staatskas gestolen. Wo ka, domme ndpers.


  Maak melding

 13. Minister Pengel heeft het over een tekort aan.polivaccin wereldwijd Hoe kom je daarbij? Heel Europa heeft geen enkel tekort hieraan zelfs grote voorraden die op stapels liggen. De artsen zonder grenzen hebben geen last van dit probleem zelfs Afrika heeft zijn grote voorraad opstok.
  Ik begrijp de informatie van Pengel niet.
  Hou de bevolking niet voor de gek met loze kreten die kan nog wal raken. Bedelen bij de buren is een vorm van gebrek aan je eigen broek niet ophoog kunnen houden.


  Maak melding

 14. Bigi Sma:

  Je hebt gelijk. Aan goede dingen heeft Suriname een chronisch tekort, aan slechte dingen juist een gigantisch overschot. Voorbeelden: criminaliteit, corruptie, gatlikkerij, vriendjespolitiek en dom denkende paarse stemmers. Je bent vrij om mij aan te vullen.
  Ik heb in Nederland een Boutist gekend die zelfs wilde sterven voor Bouta. Hij remigreerde naar Suriname om dicht bij zijn idool te zijn. Enkele jaren geleden kwam ik hem in Rotterdam tegen en hij klaagde over zijn laag pensioen. en AOW. Deze man had overigens nooit gewerkt en dus ook geen recht op pensioen. Ik vertelde hem dat als je Nederland metterwoon verlaat je geen AOW meer opbouwt. Dat scheelt 2% per jaar.
  Sarcastisch als ik ben vroeg ik hem of Bouta geen pensioenregeling heeft voor Boutisten. De man wordt heel boos op mij. De moraal van dit verhaal is dat DDB niet aan zijn eigen Boutisten denkt. Boutisten : U loopt dus onbewust een risico en dat is dat u uw oude dag arm en berooid zal moeten doorbrengen.


  Maak melding

 15. Neks no fout krijsen vele verarmde paars misdadig verziekte ndpers, is neks erg, oso dresi de tog. A wiens wi e ka, soso lobi baas didibri sa e mek oenoe swieti paars ka vol kommer en kwel. Leve ddb en co.


  Maak melding

 16. @Bavio
  Je reactie is schandalig. Als straks je benen onder een auto komen is dit karma.

  @JoJo.
  # maanden terug kon hij nog doen alsof het een incindent is. Inmiddels raken steeds meer medicijnen op !! HIV/AIDS wordt nu in Guyana geleend. En voor Polie gaf Pengel eerst als excuus dat er een tekort op de wereld markt is. Dit is inmiddels ontzenuwt als de zoveelste grove leugen.

  DEZE REGERING JAAGT HET VOLK DE DOOD IN


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.