Tijd voor een eigen omroep – Tijd voor HOPZ

30

Guilly Koster is als eindredacteur en programmamaker van de website New Media Platform (NMP) de drijvende kracht achter de nieuwe omroep HOPZ. Koster heeft als vlogger bekendheid vergaart met zijn beroemd en beruchte #FokJou!’s. Zijn meest recente initiatief moet gaan leiden tot een heuse landelijke omroep. Tijd voor een gesprek met de mediaman die zijn carrière begon met het eerste nationale zwarte Tv programma ‘Bij Lobith’ (VPRO).

Welke consequenties verbind jij aan de enorme populariteit van Fokjou!?

Sinds ik aan de slag gegaan ben met het #FokJou! concept is de drang naar het ontwikkelen van een zwart media platform met kwalitatief hoogwaardige nieuwsgaring, entertainment, sport en educatie steeds groter geworden. Het succes van de vlogs waarin ik, door een stevige en duidelijke mening neer te zette, oproep tot discussie is onverwacht. Vrijwel ieder filmpje gaat viral met soms 200.000 weergaven en meer dan 300.000 bereikte mensen. Meer dan dat het mijn ego streelt, vind ik het belangrijk om de onderwerpen die ik opwerp op een platform te presenteren dat ertoe doet! Blijkbaar raak ik gevoelige snaren en zeg ik dingen die anderen ook denken. En let op: ik noem mijn vlogs #FokJou! En niet ‘Fuck You’! In het Nederlands is een van de betekenissen van ‘Fokken’: opvoeden.

Racisme is een terugkerend thema in je vlogs. Hoe denk jij het aan te kunnen pakken?

Racisme is een teamsport. Het is een kwaadaardig gezwel dat zichzelf in stand houdt door zich systematisch te ontwikkelen. Als er een mannetje wordt uitgeschakeld zorgt het systeem dat er een ander mannetje dat nog geraffineerder is dan de vorige, zijn plaats inneemt. De enige manier om weerstand te bieden en om racisme te verslaan is, om ook als team te opereren. De media spelen een belangrijke rol in de beeldvorming van een maatschappij. Malcolm X zei in de jaren 60 van de vorige eeuw: ‘The media’s the most powerful entity on earth. They have the power to make the innocent guilty and to make the guilty innocent, and that’s power. Because they control the minds of the masses’. Dat verklaart waarom er in Nederland programma’s bestaan die ‘De Braboneger Basht’ heten en die een volkomen misplaatst beeld van de zwarte man neerzetten. Daarom ben ik samen met comparant Robert Sordam in de afgelopen maanden als een soort van mediabondscoaches, allianties aangegaan met gelijkgestemden. Er zijn verregaande ontwikkelingen die moeten gaan leiden tot een eigen zwarte omroep.

Wat zeg jij tegen mensen die moeite hebben met het woord ‘Zwart’?

Er is een verschil tussen etnisch zwarte mensen en politiek zwarte mensen. Wie het over etnisch zwart heeft, heeft het over huidskleur en afkomst. Wie het over politiek zwart heeft krijgt met moeilijkere materie te maken. Zoals socialisten zich ‘rood’ noemen en liberalen de kleur ‘blauw’ kiezen als politieke kleur is ‘zwart’ een kleur die aangeeft dat je ondanks alle racistische en klasse barrières die door het witte establishment worden opgeworpen weerbaar, veerkrachtig en competent bent. In deze definitie van zwart kan iedereen zwart zijn. Belangrijker dan iemands huidskleur vind ik iemands levensinstelling en attitude. Overigens is het opvallend dat etnisch zwarte mensen vaak ook politiek zwart zijn. In deze tijd is het belangrijk om duidelijke definities te hebben voor zaken als deze, maar persoonlijk vind ik het definiëren en categoriseren van mensen een oefening in futiliteiten. Aan het einde van de dag is er maar 1 ras: de mens, punt uit!

Zijn er voldoende zwarte professionals die in staat en bereid zijn hun schouders onder een nieuwe media-organisatie te zetten?

Ik heb gesprekken gevoerd met mensen als Huggy Thomas (Rotterdam) die verantwoordelijk is voor het prachtige AK-Magazine. De bijna dagelijkse gesprekken die we voeren gaan over het realiseren van dit breed platform waarin de geschreven media ook een rol spelen. Robert Coblijn van Bijlmer Style heeft zich met apparatuur, personeel en al gemeld. Dus de Bems zijn zwaar vertegenwoordigd! Ondernemer en mediaman Gil Belfor (Belfor Imports) zit samen met Ivolaine de Nobrega van Streetpro in de nucleus van de ontwikkeling. Daarmee weten we zeker dat financiën op een behoorlijke manier beheerd zullen worden. Giovanni Frankel van Bijlmer & Meer is benaderd en heeft beloofd deel te nemen aan het platform en ook Da Bounce entrepreneur Regillio Wijngaarde staat open voor samenwerking. Uiteraard doet Radio MART (Amsterdam) mee op radio en televisiegebied en radio collega Fred Fitzjames (Rotterdam) die een ‘kulturushop’ op de Kruiskade runt, heeft vanaf zijn vakantieadres in Suriname kenbaar gemaakt van de partij te zullen zijn. Tv-presentatrice van het programma PleasureZone (TMF) en ex 2Unlimited zangeres Anita Doth is aan boord en gaat muziekprogramma’s presenteren. Een heel bekende voetballer heeft de handen geschud en gezegd de zwarte gemeenschap in Nederland te willen organiseren. En als daar een mediabedrijf of platform voor nodig is, so be it. Berith Danse van Theatre Embassy biedt huisvesting op de Workship en de Ark op de Ceuvel in Amsterdam Noord. Terwijl Vincent Soekra, Ivette Forster (Kwaku Summerfestival en Keti Koti) en Aldith Hunkar (mediaprofessional) redactionele en regie-technische ondersteuning hebben toegezegd. De broers Gerard ‘Red’ en Karl Wijngaarde van RTV-7 waar ook Roy Ristie werkt zijn al geruime tijd betrokken bij ons initiatief. Ook John Leerdam die voor en achter de schermen van veel brede maatschappelijke en artistieke projecten zit reageerde enthousiast en juicht het positief zichtbaar maken van zwart Nederland van harte toe.

Wat betekent operatie HOPZ?

Het door ons geinitieerde Operatie HOPZ staat voor Hart op Zwart. Ook gaan we (kei)-hard op zwart! Zwart is mooi en dat is het altijd geweest! Het is de werktitel voor de gestructureerde inspanningen die moeten leiden tot onze eigen omroep. Het is begonnen en het rolt. Het is niet meer te stoppen en de tijd is NU. Vraag niet wat HOPZ voor jou kan betekenen, maar vraag wat JIJ voor HOPZ kan betekenen! Wij zijn op zoek naar: redacteuren, camera en geluidsmensen, programmamakers, make-up artists, decorbouwers en presentatie talent.

Stuur ons een briefje info@newmediaplatform.nl met je motivatie. BE THE MOVEMENT!


30 REACTIES

 1. Guilly Koster als eindredacteur van deze nieuwe omroep HOPZ ?

  Sat wordt weer één grote klaagzang van boze zwarte mannen die achter elke boon een witte racist zien.

  Die gaan klagen dat de Hema rijst met roti verkoopt en meer van dat eeuwige geklaag.

  Hier ziet echt NIEMAND op de wachten


  Maak melding

 2. Volgens mij nog altijd beter dan zogenaamde geïntegreerde druiloren die op hun luie reet blijven zitten en zogenaamd cynische opmerkingen maken. Free your mind and your ass will follow!


  Maak melding

 3. Goed initiatief van Gili Koster. Hij kan zeker rekenen op mijn steun. Een eigen migranten omroep is hard nodig. Het beeld dat de nationale media van migranten laat zien is er een van ellende veroorzakende migranten terwijl migranten een positieve meerwaarde hebben voor de Nederlandse samenleving. Deze positieve meerwaarde blijft echter onderbelicht.

  Ook programma’s voor en door migranten komen nauwelijks aan bod in de Nederlandse media. Gisteren was het Prinsjesdag in Nederland en alle media hadden het over het ” hosanna ” gevoel, hoe goed het gaat met Nederland en met de Nederlandse economie. Cijfers en statistieken onderbouwden dit gevoel terwijl achter de voordeur van vele woningen waar migranten wonen een en al armoede heerst. Migranten delen niet mee in het ” hosanna” gevoel. Het is eerder heel gênant voor vele migranten die zich buiten gesloten voelen van deze vreugde dans. Dit gegeven blijft onderbelicht in de media. Een eigen migranten omroep kan meer aandacht aan dit soort vraagstukken schenken.


  Maak melding

 4. Guilly Koster
  Volgens mij nog altijd beter dan zogenaamde geïntegreerde druiloren die op hun luie reet blijven zitten en zogenaamd cynische opmerkingen maken. Free your mind and your ass will follow!

  =====

  Ik heb probleem met mensen die van racisme hun verdienmodel maken.

  Zogenaamde geïntegreerde druiloren hebben opvallend minder last van racisme dan van beroepsklagers


  Maak melding

 5. @ RobG: Waarom zou men in Nederland speciale aandacht moeten besteden aan migranten? Ze zijn uit vrije wil naar Nederland gekomen met, neem ik aan, de idee dat daar hun toekomst ligt. Dat betekent integreren en Nederlander worden.

  Nederland is niet zoals Suriname, waar men al meer dan honderd jaar volledig naast elkaar leeft en alles apart wil hebben, tot en met politieke partijen aan toe.
  De kracht van de Nederlandse samenleving is nu juist dat al die immigranten uit het verleden, Spanjaarden, Fransen, Duitsers, Engelsen, Italianen, Indo’s, samengesmolten zijn tot één krachtig en intelligent volk dat tot de grootste economieën van de wereld behoort.

  Recente immigranten voelen zich blijkbaar niet thuis in Nederland en wensen aan de zijlijn te blijven en te gaan staan kniezen in eigen partijtjes, zoals Denk en Artikel 1, en eigen schooltjes en omroepjes. Allemaal inteeltgedoe dat tot niets leidt en alleen maar meer achterstand oplevert.

  De boodschap die ze met hun apartheid afgeven is: “Wij horen niet bij jullie”. Oké, dan horen ze er dus niet bij.


  Maak melding

 6. Zo te zien doet het bij sommige reazuurders pijn dat men met zo een voorstel komt.
  En terecht gezien de reacties.

  Gemakshalve vergeet men dat op lokaal niveau al programma’s specifiek worden gemaakt door en voor bepaalde allochtonen doelgroepen
  Mijn steun hebt je Guilly


  Maak melding

 7. Schitterend. Ik kreeg een spontane multiple orgasmes toen ik las hoe venijnig Guilly Koster uithaalde naar hmolenaar2016.

  hmolenaar2016 rot op……………!


  Maak melding

 8. @Hans van den Broek: Nederland is ongevraagd allerlei landen binnengevallen en heeft net als veel andere Europese staten de boel met veel bloed en wandaden ‘gekoloniseerd. Ik raad je aan het boek ‘Roofstaat’ te lezen. Migratie hoort bij Nederland zoals water in een aquarium. Dat is vanaf begin der tijden zo geweest en zal ook altijd zo blijven. De wil van migranten om hier te willen komen is net zo legitiem als de wil van Nederlanders om naar elders te migreren. Nederlanders blijven altijd zichzelf maar willen anderen dat zelfde recht niet gunnen. ‘Ze moeten Nederlander worden’? Welke Nederlander moeten ze worden dan? Die ene die zijn sokken te lang aanhoudt, zodat zijn vrouw bij het wassen nog aan hem denkt? Of die andere die op de PVV stemt? De Ajax of Feyenoord hooligan of die andere die atoomgegevens laat lekken zodat Pakistan nu een kernmacht geworden is? De Nederlander die vast houdt aan Zwarte Piet of de boer die een vrouw zoekt??? Kortom: denk aub eerst even na voordat je onzin uitkraamt!

  En dan: Suriname is een land waar alle culturen VREEDZAAM naast elkaar wonen, elkaars voedsel eten en elkaars religiën respecteren! Dat is iets wat we niet van Nederland kunnen zeggen waar moskeeën in de fik gestoken worden en varkenskoppen op palen worden gestoken bij AZC’s. Het woord ‘Apartheid’ is Nederlands en is in geen enkele andere taal vertaald.

  Als jij Nederlanders een intelligent volk vindt moet je maar eens uitleggen waarom de zoveel mensen binnen een democratie stemmen op de meest on-democratische partij ooit! En dat de economie groot is, komt door het stelen! Immers: de god van de handel en de dieven is dezelfde.

  DENK en Artikel1 zijn legitieme partijen die aan dezelfde regels voldoen als de PVV, VVD of PvdA. En dat mensen daarop stemmen is de consequentie van het feit dat er van de 150 nieuw gekozen leden van de tweede kamer NIET EEN zwart is! Omdat de huidige en traditionele partijen ze niet op verkiesbare plekken hebben gezet.

  De boodschap die ik jou geef is: Als je niet wil wakker worden en zien waar dit over gaat, ok..slaap dan lekker verder en val ons niet lastig met politieke peuterschool argumenten!

  De relatie tussen Nederland


  Maak melding

 9. @hmolenaar2016 jij weet niets van waar ik last van heb en van wat niet! Je reageert vanuit je onderbuik en vooringenomenheid!

  Misschien hebben geïntegreerde druiloren, waar jij jezelf blijkbaar toerekent, minder last van racisme, maar ze hebben wel veel meer last van dwangneuroses, xenofobie en agorafobie. Anders zou jij wat meer achter je keyboard vandaan komen en je wat meer onder de mensen begeven. Daardoor zou je die neurotische trek om op ieder positief initiatief azijn te willen pissen misschien onder controle krijgen…zucht!


  Maak melding

 10. @ Guilly Koster: Ach ach, wat hebben we het er toch moeilijk mee. Ik kijk naar het Nederland van vandaag en dan zie ik een welvarend land waar recht en orde heerst. Jij bent alleen maar op zoek naar de negatieve dingen omdat je een hekel hebt aan Nederland en de Nederlanders. Jammer voor je want je verpest er alleen maar je eigen leven mee en niemand trekt er zich iets van aan.

  Je bent een uitzondering, niemand met de wil om wat te bereiken in Nederland denkt zo. Men denkt niet in zwart en wit. Als Surinamer snap je dat niet, maar zo is het nu eenmaal in Nederland. Kwaliteit telt, niet afkomst.
  Daarom kon Sylvana nog niet eens één zeteltje winnen bij de verkiezingen. Alleen losers stemden op haar. Zwarte hoofden gaan tellen is gewoon zielig gedoe van mensen die niets anders te bieden hebben dan hun zwarte hoofd.

  Toen je Molenaar typeerde keek je waarschijnlijk in de spiegel want dat soort kenmerken die je hem toekent spreken vooral uit je eigen commentaren. Nederland biedt iedereen alle kansen. Maar je moet natuurlijk niet in je eigen etnische schuilhoekje wegkruipen omdat de Nederlandse samenleving zulke uitdagende eisen stelt.
  Doe wat je Molenaar adviseert, kom achter je keyboard vandaan en begeef je onder de mensen, maar dan natuurlijk niet alleen onder de mensen die op jezelf lijken. En dan zul je zien, Nederlanders zijn niet de kinderen van Satan die jij in ze ziet.

  Ps. Heb je al gedoneerd voor St-Maarten, zoals veel andere Nederlanders hebben gedaan? Jouw broeders tenslotte, nietwaar?


  Maak melding

 11. Guilly i think that you have the knowledge and experience to start and run a omroep. But to say that everyone is and can be black is factually and historically incorrect. This comes across as cultural appropriation, which is a form of white surpremacy. It seems like you are trying to cater towards white’s because maybe you think that we need them. You dont need white support to do what you want to do. Being black isnt a choice but is how people are born. Being black means that you are of African descent. Saying that we are all a part of the human race is being being in denial that racism excists and that we are of different ecthnic groups and culturial backgrounds. I know you know all of this. A black netwerk is is for and by blacks. How many black executives and producers has NOS had in the past?


  Maak melding

 12. Beste Guilly Koster,

  Je hebt gelijk. Alle blanken zijn van nature pure racisten.

  Daarnaast is Nederland als enige land in de wereld in de afgelopen 2000 jaar een ander land ongevraagd binnengevallen.

  En (witte) Nederlanders zijn inderdaad een dom volk en dat is de reden dat ze stemmen op de meest ondemocratische
  partij ooit.

  Dat in tegenstelling tot het door jou opgevoerde Suriname als toonbeeld van verdraagzaamheid. Daar kiezen ze tot 2 keer toe de meeste democratische president ooit die een schitterend cv kan overleggen als drugcrimineel en moordenaar. Slim volk en ook toonbeeld van moraliteit,

  En je hebt ook gelijk dat er in Nederland elke dag moskeeën in brand worden gestoken…..

  Je hebt ook gelijk dat Nederlanders rijk zijn geworden door te stelen en niet door hard te werken, ambitie te tonen en tot de hoogste opgeleide landen in de wereld behoort,

  Het door door jou zo bewonderde Suriname behoort door haar enorme bodemschatten tot de rijkste landen in de wereld maar is na 40 jaar zelfstandigheid een straatarm land met een tot op het bot verrotte en corrupte maatschappij

  Ik ben vaak genoeg in Suriname om te weten dat de verdraagzaamheid tuisen de diverse culturen flinterdun. God verhoedde dat Suriname ooit getroffen wordt door een natuurramp want de chaos, anarchie en plunderingen zullen gigantisch zijn.

  “De god van de handel en de dieven is dezelfde”

  Mijn advies aan jou is is om niet te blijven hangen in een pool van negativiteit en bij elke scheet de racisten troefkaart te trekken en Nederland neer te zetten als land van racisten.

  Nederland neemt meer dan voldoende voldoende vluchtelingen op en voorziet deze van een uitkering, onderdak, scholing en gezondheidszorg. Er is hier GEEN plaats voor honderdduizenden Afrikanen die uit arme maar veilige landen komen en de rest van hun even onderhouden moeten worden.

  Opvallen dat alle moslim vluchtingen een veilig heenkomen zoeken in het verderfelijke en christelijke westen.

  Ik kijk vaak naar jou ‘positief initiatief “FOKJOu” en als dat het format is van de nieuwe omroep, dan hou ik mijn hart vast.

  Voorbeeld is de vrouw die van de trap werd geduwd. Als dat een Chinees of blanke was geweest had jij daar totaal geen aandacht aan besteed. Nu was de vrouw toevallig zwart en jij gilt “racisme’ .

  Do The Right Thing, ik daag je uit om een een keer een item te maken zonder het thema of zelfs het woord racisme te noemen in jou publicaties.

  Racisme is voor veel mensen de brandstof voor hun handelen. Daarom zijn ze altijd boos. Verspilde energie, zonde van je tijd. Kijk vooruit, laat die racisten troefkaart in keer in de je zak zitten. Dan ziet de wereld er plotseling een stuk zonniger uit.

  Het roepen van racisme in elke situatie is een enorm teken van leegte.


  Maak melding

 13. Beste Hans van den Broek,

  Het zijn mensen zoals Koster die er alle belang bij hebben om het vuurtje onder het racisme aan te stoken. Dat is hun ‘core business’ .


  Maak melding

 14. Ik hoop dat er zo’n nieuwe tv zender komt met nieuws uit Suriname de Antillen ,Molukken enz waar nu ook eens creatieve geesten zich kunnen uitleven en inspiratie kunnen geven .
  Want we missen al te veel goede muziek en initiatieven die door een heel hoop jonge mensen gemaakt word .
  Ik kijk er naar uit om van een Surinaamse of Antilliaanse satire te kunnen genieten .
  Of een kritisch programma over maak niet uit wat gemaakt door Guilly Koster of medewerkers.


  Maak melding

 15. Hoe moet het dan met de Hindoestanen? Want je ziet zat zwarten op de tv maar nauwelijks een Hindoestaan. Alleen Prem Radhakishun. Maar die is soms een kaf-rie, soms een autochtoon en zelden een Hindoestaaan.


  Maak melding

 16. @Waquf, tu ka bole hai boi hamme? Ham kaf-rie aur autochtoon batie? Ham echte Hindoestani batie. Ham gaai ke goos khaila aur daroe pie la. Tu ka kha hai aur ka pieye hai. Chal hat udhar, sala bhikhmanga.


  Maak melding

 17. Beste H. Molenaar,

  Als autochtoon zou je toch moeten weten dat Nederland een verzuilde samenleving is waar je echt moet vechten voor je belangen? Doe je dat niet, dan wordt je staal genegeerd. Participatiemaatschappij noemen ze het tegenwoordig. Een nieuwe woord voor de verzuilingsmaatschappij.


  Maak melding

 18. quote Guilly Koster: “En dan: Suriname is een land waar alle culturen VREEDZAAM naast elkaar wonen, elkaars voedsel eten en elkaars religiën respecteren”!

  Suriname is geen vreedzaam land meer.
  In een vreedzaam land berooft, verkracht en vermoordt men zijn medemens niet.


  Maak melding

 19. Quote Hans van den Broek: “Ik kijk naar het Nederland van vandaag en dan zie ik een welvarend land waar recht en orde heerst”.

  Ondanks de welvarendheid leven mensen waaronder ook autochtone Nederlanders in armoede.
  In Nederland heerst ook geen recht en orde meer, gezien de vele inbraken, op klaarlichte dag mensen doodschieten,
  drugs affaires, corruptieve handelingen ook door de politie, bouwfraude etc.etc.


  Maak melding

 20. Het idee is prima.Ik hoop dat zwarte mensen eindelijk wakker worden. Media is belangrijk voor de communicatie en informatie. Op mijn steun mag je rekenen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.