dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentSurinaamse wint belangrijkste Nederlandse toneelprijs

Surinaamse wint belangrijkste Nederlandse toneelprijs

-

Does Travel - naar Suriname

Actrice Romana Vrede heeft gisteravond als eerste zwarte actrice de belangrijkste Nederlandse toneelprijs, de Theo d’Or, gewonnen. Haar winst wordt omschreven als een mijlpaal in de Nederlands theatergeschiedenis. De in Suriname geboren 44-jarige actrice kreeg de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol voor haar rol in de voorstelling RACE van Het Nationale Theater.

Romana Vrede studeerde in 1999 af aan de Arnhemse Toneelschool. Ze was als actrice/theatermaker verbonden aan het Onafhankelijk Toneel (OT) en daar onder andere te zien in de voorstellingen Melanie Klein en Penelope. Zij speelde ze o.a. bij Compagnie Dakar, Bogaerdt/VanderSchoot, Bonheur, Theater Artemis en het Noord Nederlands Toneel. Daarnaast maakte zij de spraakmakende voorstelling Who’s afraid of Charly Stevens over haar zwakbegaafde, ernstig autistische zoon Charlie.

Sinds 2016 maakt ze deel uit van het ensemble van het Nationale Toneel. In seizoen 2016-2017 is ze te zien in RACE (regie Eric de Vroedt) en The Nation (regie Eric de Vroedt). De jury noemt het ‘ijzersterk’ hoe Romana Vrede in RACE (Het Nationale Theater) ‘voelbaar ongemak op het toneel en in de zaal weet te creëren’.

De belangrijkste toneelprijzen werden tijdens het Gala van het Nederlands Theater zondagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg uitgereikt.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
  1. Ach,onze president heeft met zijn acteer talent het presidentschap gewonnen.En daarmee heeft hij een keten omhangen gekregen en zelf een sjerp ontworpen waarmee hij aan parades deel neemt.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES