Marwina streekziekenhuis heeft geld nodig

31
Marwina streekziekenhuis heeft geld nodig

Het eind vorige maand opgeleverde Marwina streekziekenhuis te Albina (Marowijne) heeft geld nodig. De bouw van het ziekenhuis was in 2012 begonnen, na een voorbereiding van bijkans drie jaren. Suriname heeft de kosten van het bouwproject gefinancierd vanuit een lening van SRD 5.5 miljoen Surinaamse van de Franse Ontwikkelingsbank AFD. Om de inrichting in bedrijf te brengen is nog eens SRD 9 miljoen nodig.


31 REACTIES

 1. Ik vind de planning van deze regering bijzonder:komt tijd,komt raad! Gaan we weer bedelen bij China? Worden we financiële kolonie van China? Zullen we dan alles uit China moeten importeren? Chinese auto’s waarvan de portieren na 6 maanden eraf vallen?


  Maak melding

 2. Komen ze na 5 jaar achter dat ze een gebouw hebben en het niet in bedrijf kunnen stellen.

  RobG hoe slim zijn de planners van deze regering.

  Dit zat er al jaren aan te komen.


  Maak melding

 3. Als men bigi wilt spelen, ga eerst voor de spiegel staan.
  En realiseer eerst hoe lelijk Het is met die water hoofd sqeer ede.
  Je kan wel hulp sturen en/of bieden, maar dan laat je eigen electoraat stikken.
  Wel geloof me maar; er is sprake van sweef teki geweest bij de financiering en/of transactie bij de bouw , en nog vele andere projecten .
  Daarna bekijken jullie het maar.!!! Verdorie man !!!


  Maak melding

 4. Als je een ziekenhuis bouw,dan moet je toch besseff dat je een lege gebouw hebt.als die infrastructuur en alles omheen draaien te houden hebje drie keer meer nodig dan wat die heeft gekost..


  Maak melding

 5. Hebben ze natuurlijk niet aangedacht.

  Jongens is het ook tot jullie doorgedrongen dat je ook artsen , medisch specialisten en ander verplegend personeel moet aantrekken het gaat niet vanzelf.

  Of hebben jullie de gelden verduisterd die waren gereserveerd voor de inrichting en het aantrekken van personeel?


  Maak melding

 6. In de goede dagen van Sur. toen er geen rovers waren die ook de bedelaars bestolen,zat er een jongen die mismaakte benen had,bij de verkeers lichten te bedelen.Hij hield dan een kommetje op voor de voorbij rijdende chauffeurs.En vaak gooiden de bestuurders wel wat in de kom.
  Suriname doet mij heel veel aan deze jongen denken die zijn kommetje ophield voor allen die voorbij reed.


  Maak melding

 7. Het is werkelijk een pikie plei beleid. Een gebouw neerzetten en denken dat je er al bent. ik vraag me af wat voor opleiding die planmakers van DDB hebben om zoveel te verdienen.


  Maak melding

 8. @ Neus

  Het voor 1 Srd aan een matie verkopen zal niet gaan omdat de basis een gift is van Frankrijk. Die zijn al vaak genoeg langs geweest om te controleren wat Suriname uit spookte.

  Frankrijk wil minder misbruik van haar medische voorzieningen in Saint Laurant.


  Maak melding

 9. Jojo, ik verwijs naar de wetten van een economische recessie. Ingewijden weten wat er hiermee wordt bedoeld. Het uitgangspunt van de regering is altijd geweest het neerzetten en inrichten van een ziekenhuis. Het ziekenhuis is gebouwd met een lening.De inrichting zou anders bekostigd worden.Maar de economie laat het op dit moment niet toe dat er financiële middelen nu ter beschikking staan om de inrichting zonder knelpunten voor elkaar te krijgen.


  Maak melding

 10. Beste mensen vergeet niet dat Suriname niet alleen voor de inrichting geld nodig heeft maar ook voor het onderhoud, elektriciteit, water en andere noodzakelijke voorzieningen.

  Daarnaast zijn de personele kosten voor het personeel waaronder artsen, verpleegkundigen, keuken personeel, schoonmaakdienst etc. En dit zijn geen éénmalige kosten.

  Waar gaat deze kosten van worden gedekt?


  Maak melding

 11. @RobG
  O,ja, gaat je baasje daarom naar Cuba voor een doktersbehandeling en de rest mag dood neer vallen? Misschien kan je ons uitleggen wie gemaakt heeft dat onze economie zo slecht te noemen is al 37 jaren lang!!


  Maak melding

 12. Beste RobG

  in verwijs naar de wetten van prudent en behoorlijk bestuur en geen hap snap beleid .

  Er is allereerst in 2012 geld gekregen een gift. Dat is zoals gewoonlijk ernstig mis gegaan en er is toen bij geleend.
  Voor SRD 5.500.000 bouw je namelijk geen ziekenhuis.

  Indien men een bouwproject opstart omvat het een aantal posten:
  1 >>. Locatie / Grondkosten en afgeleide kosten.
  2 >> Bouwkosten.
  3 >> Bijkomende kosten (leges/ aansluitingen, ect)
  4 >> Honoraria
  5 >> Inrichting.
  6 >> Financing
  7 >> Onvoorzien
  8 >> Start en Opdrachtgeverskosten (oa. openingsfeest)

  Als je start in 2012 heb je voor al deze posten geld gereserveerd zodat je niet van een toevallige economische, bestuurlijke of wat voor crisis dan ook afhankelijk bent.

  Het voorgaande is geen ik neem aan dat. Het is een projectmanagement wet matigheid.
  Zie hier waar het aan ontbreekt en waarom er zoveel mislukt. Er is enorme haast om gekregen geld op te maken en men plant niet de volledige scope van het project. Er wordt te groot gebouwd zodat het geld op is en daarna komt men er achter dat er:
  1 >> elektriciteit ontbreekt.
  2 >> er geen inventaris is of de foute inventaris.
  3 >> daarna blijkt dat er wel een directeur en een secretaresse en een chauffeur en tuinman is maar geen artsen en verpleegkundigen.

  Beste RobG dit heeft niets te maken met de wetten van de economische recessie maar met willekeur en wanprestatie.

  RobG u heeft veel praatjes maar duidelijk geen enkel inzicht hoe men moet managen en verantwoording aflegt. Alles bij u is THEORIE en gekleurd.


  Maak melding

 13. “TJEK A ECONOMISCHE RECESSIE DJASO” :

  000 Sranan is Failliet gemaakt door Paars wanbeleid (oa illegale gelddrukkerijen) !

  000 De staatsuitgaven zijn al meerdere jaren veel hoger dan de staatsinkomsten !

  000 De staatsschuld in onder Paars opgelopen tot meer dan 10 MILJARD !

  000 Paars sluit los en vast leningen, die NIET de Productie ten goede komen !

  000 Paars holt overheidsbedrijven financieel uit en de min van financien zegt vandaag dat hij geen inzicht heeft in de financien van de staatsbedrijven ! Zij moeten NU volgens de wet ook jaarverslagen gaan produceren ! Wie houdt wie voor de gek ?????

  000 Paars legt steeds Prijsverhogingen op aan het volk, en verhoogt op die manier de productiekosten van alle bedrijven ! Hoezo productie o kome ????????

  000 Er is geen sprake van een reeele staats-begroting ! Het is een gatenkaas-begroting, waarbij een deel van de grote gaten wordt gestopt door dure buitenlandse leningen !

  Vandaar dat vrijwel alle instellingen/ziekenhuizen etc die gelieerd zijn aan de overheid (bijvoorbeeld afhankelijk zijn van overheidssubsidies), zeer grote problemen hebben !

  Ook dit MARWINA-streekziekenhuis, een schenking van Frankrijk, kan door dit Bakba-Winkri bewind, niet verder tot ontwikkeling worden gebracht of op een juiste manier in gebruik worden gesteld !

  Het Volk lijdt verder !

  Zware corruptie en zware criminaliteit vieren hoogtij !

  Zelfs gedetineerden zien kans, TIJDENS HUN DETENTIE, OPNIEUW misdaden te plegen, SRANAN zit in een ALGEMENE EN TOTALE CRISIS !


  Maak melding

 14. Jojo ik sta helemaal achter jouw visie. Alles wat je hier benoemd heeft met pure denkwerk te maken. Dit gebouw staat er nu en wat er gaat gebeuren is onkruid gaat overwoekeren ongedierte hebben een goed onderdak.De kraamkamers zijn klaar voor ongedierte dus al met al een goed plan maar niet heus. De hersenlozen gasten waaruit hun hersen uit 1 hersenscel bestaan kun je niet veel mee. Jammer had dit geld beter besteed kunnen worden om het Academisch ziekenhuis die niet Academische is vergeleken met Academische ziekenhuizen buiten de grens opgeknapt kunnen worden.


  Maak melding

 15. @JoJo, je hebt groot gelijk.

  Dit is de NDP mentaliteit,,,eerst doen en daarna nagaan hoe alles zal uitpakken. De NDPérs denken omgekeerd vandaar dat het een puinhoop is met vele wetten die niet gehandhaafd worden.

  Het is te hopen dat deze ziekenhuis niet door mensen wordt gekraakt om in te gaan wonen.

  Ik weet bijna 100% zeker dat als die echte econoom meneer Venetiaan door zou gaan met dit project het nu al jaar en dag in gebruik zou zijn, dit omdat het belang van de mensen in het gebied voorrang zouden krijgen.

  Zie waar al dat geld van de Staat naar toe gaat::::In de zakken van de regering.


  Maak melding

 16. Suriname wint van de Belgen. De Belgen bouwden eerst een tunnel, dan een spoor door de tunnel en vervolgens de trein die erdoor moest tenderen. Nu hebben de Djuka’s een Ziekenhuis, dus een geraamte en de rest kan op de schop. Uiteindelijk gaat dit ziekenhuis een verblijf van de wakamans uit dat gebied worden. Check a tori; wie moet nog geld maken. In bouwkundig optiek is de paisa al gemaakt. Nu degenen die het moeten gaan inrichten moeten ook dinero maken. Uiteindelijk zal het volk de kosten terug moeten betalen..een traditie van transgenorationele op corrupte boel.


  Maak melding

 17. De Fransen zitten nog met de gebakken peren. Ze moeten nog steeds zorgen voor de zieke Marowijners. Ze zijn de gift kwijt en nu ook nog de lening.

  Het beste is om zelf het ziekenhuis te be mannen. Dan is de druk op hun faciliteit ten minste minder.

  Dat was slim op de Fransen afschuiven. Ben benieuwd wat het antwoord van de Fransen is.


  Maak melding

 18. Uit de WEST:

  De minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, heeft vandaag tijdens de officiële overdracht van het gebouw van het Marwina ziekenhuis te Albina, de hoop uitgesproken dat het ziekenhuis voor kerst dit jaar operationeel wordt. Na de officiële overdracht door bouwbedrijf M.J. Soekroella N.V., N.V. Sintec, en het project management team aan de directeur van Volksgezondheid, Maureen van Dijk, heeft zij de sleutels van het ziekenhuis overgedragen aan Herman Jintie, voorzitter van het team dat belast is met het operationaliseren van het ziekenhuis. Jintie is verpleegkundig directeur bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) en is zelf ook afkomstig van het district Marowijne.

  Pengel gaf aan dat hij alle vertrouwen heeft in Jintie om het ziekenhuis binnen niet al te lange tijd operationeel te maken. Jintie zegt in gesprek met De West, dat er al een plan van aanpak klaar ligt en dat hij de minister niet teleur zal stellen.

  Hij geeft aan dat het operationaliseren van het ziekenhuis een taak is, die hij samen met de verschillende actoren zal uitvoeren. Na de toespraken kregen de aanwezigen een rondleiding in het nieuwe ziekenhuis. Gezegd mag worden dat het nieuwe ziekenhuis veelbelovend is en dat een ieder naar de ingebruikname uitkijkt. De directeur van Volksgezondheid zei dat het operationaliseren van het ziekenhuis in samenspraak met de ziekenhuizen aan de Franse kant, de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Medische Zending (MZ), zal gebeuren zodat er niet langs elkaar heengewerkt wordt. Zo legde zij uit dat de eerstelijnszorg dan bij de poliklinieken moet plaatsvinden en de tweedelijnszorg in het ziekenhuis. Verschillende sprekers hebben de bewoners van Marowijne opgeroepen om zo goed mogelijk om te gaan met het ziekenhuis.

  Santusia Sjauw Enwa, vertegenwoordiger van N.V. Sintec, gaf aan dat het ziekenhuis over diverse faciliteiten beschikt, waaronder een laboratorium, beddenhuis(ongeveer 35 bedden), operatiekamer, 4 poliklinieken voor artsen/specialisten, mortuarium, radiografie, vier woningen voor de artsen/specialisten, Spoedeisende Hulp (SEH), apotheek, keuken, wasserij, administratieve ruimte, garage voor ambulance, een geasfalteerde weg rondom de gebouwen en ruime parkeer gelegenheid. Het terrein van het ziekenhuis is 2.7 hectare. In totaal heeft de bouw en technische installatie SRD 5 miljoen gekost. Voor het operationeel maken van het ziekenhuis is SRD 9 miljoen op de begroting opgebracht.

  WEL ALS 9 MILJOEN IN DE BEGROTING IS GEBRACHT, WAAR IS HET DAN GEBLEVEN. wIS IS D ACCOUNTANT VAN DIT ZOOITJE?????


  Maak melding

 19. Vaccins weer op; nieuwe lading eind september binnen
  3000 pentavalent vaccins hebben de periode tot de spoedbestelling het land binnen zou komen, niet kunnen overbruggen. Er is nu weer een schaarste ontstaan.

  Volgens minister Pengel is de bestelling betaald!
  Nou dit hoefde er niet bij tenzij er wordt uitgegaan dat Suriname normaal op de pof koopt en pas later betaald zoals het betaalgedrag aan binnenlandse crediteuren.

  Het zou wat zijn.
  Trouwens, zijn de 3.000 flacons die geleend waren en die reeds gebruikt zijn al terug gegeven of betaald aan Guyana?


  Maak melding

 20. Citaat RobG gericht aan Jojo.
  Het ziekenhuis is gebouwd met een lening.De inrichting zou anders bekostigd worden.Maar de economie laat het op dit moment niet toe dat er financiële middelen nu ter beschikking staan om de inrichting zonder knelpunten voor elkaar te krijgen.

  Wel wel onze econoom RobG spreekt weer als een niet econoom. Het is vlees noch vis.

  De haalbaarheid studie dient aan te geven, hoop ik dat dit er ook in staat, hoe de financiering zal verlopen tot het operationeel krijgen van het ziekenhuis.
  Om nu te zeggen “monie no dé “is zoiets van “mi e go poepe en te mi keba dan pas mie e loekoe is papira dé”

  Zoiets heet planmatig plannen en voorzieningen treffen dat alles volgens plan verloopt dus ook de middelen dien je terzijde te zetten zoals begroting technisch moet plaatsvinden.

  RobG je weet toch wat een begroting en een budget is?
  Welnu dan kan je niet achteraf zeggen “het is er niet” en dat heeft niets te maken met recessie maar meer nog met vooruitzien en plannen


  Maak melding

 21. Aldust bouterse mijn artsen hier in surinam zijden ik kan hier ook mijn behandeling krijgen , maar heb voor cuba gegaan . het is namelijk zo ik moest ook wat geld van mij dumpen daar weet je wel , hahaha die surinamers zijn dom mang .
  en nu nog 5 jaartjes AUB ja baas


  Maak melding

 22. Er gaat genoeg geld om in het district Marowijne en het zuid-oosten van Sipaliwinie dus moet het geld voor inrichting van dit ZH daar vandaan komen.

  Als de goudzoekers en houtexploitanten normaal hun belasting betalen c.q. afdragen aan de staat, kan Marowijne een bijdrage leveren aan hun eigen ZH.

  Voorts moeten we de economische activiteiten aan deze Oostgrens met Fr Guyana niet onderschatten !
  Er gaan heel veel euro’s en dollars heen en weer over deze grens, dus zou een goed BTW systeem de staat ook een handje kunnen helpen om wat centjes binnen te harken.

  Ergo, het district Marowijne zou in staat moeten zijn om zelfstandig en met eigen middelen dit ZH operationeel te maken en te houden.


  Maak melding

 23. Milton@
  Bezit jij een grens wissel kantoor dat jij dat allemaal zo goed weet,
  De goud en hout exploitanten, wie zijn dat, grotere corruptelingen bestaan er niet, jou regering controleerd niks, omdat ze anders zelf in de problemen komen, hosselen heet dat


  Maak melding

 24. @ Milton

  Jeroen van Trommelen heeft een boekje Gowtu geschreven omtrent de kleine goud maffia in Suriname.

  Het heeft hem een jaar gekost. Niemand wilde inzicht geven hoe een en ander in elkaar stak. Uiteindelijk vondt hij een achterdeurtje bij de KvK of de belastingdienst, een loket waar hij een formulier kon regelen waarna hij bij een ander loket de jaarrekeningen van de grootste informele goud jongens vond.

  Toen hij Harvey Naarendorp (NaNa resources) met zijn bevindingen confronteerde kon deze niet anders dan toegeven dan dat NaNa resources in de hoogtijdagen zonder de handen vies te maken $ 500.000/week winst maakte.

  RobG gaat u het boekje maar kopen en lezen.

  Binnen 2 weken was de sluiproute afgesloten en waren de loketten gesloten.
  Het laatste om aan te geven hoe close de goudjongens (8 van de 10 zijn NDP loyalisten, 1 ABOP en 1 met NPS wortels) met de regering zijn.
  Het ernstige is dat er ook nog eens vrijwel geen belasting betaald wordt en dat er niet gewerkt wordt met exploitatie concessies maar op basis van Exploratie concessies.

  Dus Milton het geld zit niet in Albina of Moengo (op die ene ABOPer na) maar in Paramaribo bij de NDP loyalisten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.