‘Petitie afschaffing visumplicht voor Surinamers’

26
Petitie afschaffing NL visumplicht voor mensen uit Suriname

De Surinaamse organisatie Satya Dharma Nederland heeft eergisteren een petitie, inzake visumvrij reizen vanuit Suriname naar Nederland, aangeboden aan leden van de Nederlandse vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken. De petitie was in mei dit jaar online opgestart en is getekend door meer dan 5.000 mensen.

In Zuid-Amerika is er op vier landen na geen visumplicht oor Nederland. Zo mogen Venezolanen zonder visum Nederland binnenkomen. De initiatiefnemers hebben dinsdag weer aangedrongen op afschaffen van de visumplicht voor Surinamers.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat Nederland niet alleen kan beslissen hierover. Het is een aangelegenheid van de Europese Commissie en de officiële aanvraag voor afschaffing van de visumplicht moet worden ingediend door de Surinaamse regering. Koenders zal wel de aandacht vragen hiervoor in Brussel.


26 REACTIES

 1. Het helpt dat DDB de ambassadeur van Nederland weigert toe te laten.

  “Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat Nederland niet alleen kan beslissen hierover.” Oftewel het gaat niet gebeuren.


  Maak melding

 2. @ boe

  En dat vind ik terecht als het niet gebeurt, ik als geboren Sranan man moet een visum hebben als ik op familie bezoek ga ! Waarom hoge Ambtenaren en al die figuren dan niet ????

  sari tori


  Maak melding

 3. Niks te doen daar aan de overkant? Pruimentijd zeker? Oh ja nog steeds geen nieuwe Vee Vee Dree regering.

  Gaat Satya Dharma alle mensen uit Latour en Flora opvangen?


  Maak melding

 4. Dream on Satya Dharma. Als je familieleden zelfs het visum niet kunnen betalen, wat hebben ze dan te zoeken in Nederland? Appels met peren vergelijken: de meeste Zuid-Amerikanen hebben ook geen behoefte zich in Nederland te vestigen, Surinamers duiken hier illegaal onder.


  Maak melding

 5. Er moet controle zijn op het vervoer van personen.
  Als iedereen naar hier komt zonder visum. Wie is dan verantwoordelijk als het fout gaat. Moet een toetsing zijn of mensen genoeg financiële middelen hebben om hun verblijf te kunnen bekostigen. gewoon visum aanvraag toetsing zonder kosten. Kom je niet door de screening toetsing helaas. Zo hou je mogelijke drugs koeriers en terroristen tegen.
  Moet een registratie zijn van wie de EU binnen komt en wanneer die weer terug gaat. En als mensen niet terug gaan moeten ze opgespoord kunnen worden.
  mensen komen niet alleen Nederland binnen maar de hele Europese unie.
  veiligheid boven alles.


  Maak melding

 6. Het is wel het geschikte moment, om een petitie afschaffing visumplicht in te dienen op het moment, dat een Nederlandse ambassadeur geweigerd word, zonder opgave van redenen, en zal nu eerst een officieel verzoek van de Surinaamse regering moeten komen, waardoor de uitslag bijvoorbaat al bekend is, afgewezen dus, jammer, maar crimineel gedrag van deze regering, moet je gewoon afstraffen.


  Maak melding

 7. Met de afschaffing van een visumplicht gaat Suriname leeglopen ,zelfs de trouwe ndp volgelingen gaan wegvluchten zodra de mogelijkheid ze geboden word zo te Maar met een visumplicht houd Nederland de surinaamse terroristen in de gaten ,,denk maar Meriba. .Die kan ook zonder een visum naar Nederland reizen en kan hij granaten gooien daar….even wachten of de Europese commissie geloof heeft in een lijder die een crimineel is met een strafeis van 20 jaar en amnestie.


  Maak melding

 8. En terecht. Niks afschaffen visumplicht. Nederlandse amabassadeur is ook niet welkom in suriname. Daarnaast is de lijn amsterdam – paramaribo een broeinest van drugsrunners .


  Maak melding

 9. Ik vind het schokkend hoe een stel verwende surineds hier negatief zijn over het afschaffen van de visumplicht. Hou dan in het vervolg ook je grote waffel over Suriname. Jullie moeten je echt kapot schamen.


  Maak melding

 10. @Paul
  Suriname zit vol pseudo patriotten zoals jij.Hoe trots kan je zijn met een lijder die een strafeis van 20 jaar aan zijn lijf heeft en amnestie?!
  Het gaat hier om diplomatie en niet om de wil van bouta!!
  En over diplomatie gesproken,daar heeft je baasje geen verstand van.


  Maak melding

 11. Alle Surinamers, in het byzonder die voor 25 November 1975 in Suriname moeten zonder visum naar Nederland kunnen komen. Ze waren Nederlanders.

  Een goede actie van de stichting Satya Dharma Nederland om een petitie in te dienen bij de Tweede Kamr in Den Haag.

  Het is prijzenswaardig dat er leden van de vaste commissie Buitenlandse Zaken tijdens dit Suriname-debat hebben gevraagd op afschaffing van de visumplicht voor Surinamers. Waarom mogen bepaalde landen van Zuid-Amerika zoals Venezuela zonder visum Nederland binnen komen? Landen die geen historische band met Nederland hebben.

  De grote groepen Surinamers hebben geen probleem met Nederland, heel veel Surinamers hebben familie in Nederland en Nederland zal zijn handen niet van Suriname af kunnen houden, vooral als het moeilijk zou/zal of gaat met Suriname.

  Suriname en Nederland zijn met elkaar verbonden als een ruiter op een paard.
  Zie: USA en Engeland, Portugal en Brazilië, Latijns-Amerika met Spanje, Frankrijk met haar (voormalige kolonies) departementen in de wereld, enz.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 12. ‘Petitie afschaffing visumplicht voor Surinamers’
  als je kan tonen dat je een Surinamer bent, dan heb je echt geen visum nodig om te reizen naar je land! dit geldt alleen voor vreemdelingen.


  Maak melding

 13. En als de visum blijft gehandhaafd , dan moet de boef de eerste zijn die het krijgt om naar de hel te gaan!!!

  Hij geeft de aftrap en daarna volgen al zijn paarse strontvliegen!!

  Yeaaaaaah!! alle SUUS gelukkiggggggg!!!!!

  SPANG TORI!!


  Maak melding

 14. Ik snap er geen reet van. Het artikel begint met de zin “De Surinaamse organisatie Satya Dharma Nederland heeft eergisteren een petitie ingediend inzake visumvrij reizen naar Suriname”.
  Gaat het om visumvrij reizen naar Suriname of naar Nederland?
  Na dong mi dong so? Wie legt me uit.


  Maak melding

 15. Luister. Alles op internationaal politiek niveau gebeurt op basis van reciprociteit oftewel wederkerigheid. Suriname heeft de visumplicht ingesteld. Wat was ik jaloers op iemand uit Israel, die zonder visum naar Suriname mocht en ik, een geboren en getogen Surinamer, had wel een visum nodig. In navolging van Suriname heeft Nederland gezegd: wat jullie kunnen kan ik ook. (Natuurlijk moet ik dit historisch verifiëren) en dus ook de visumplicht ingesteld. Deze stichting moet dus niet bij Nederland aankloppen, maar bij Suriname. Pas bij afschaffing door Suriname kan Nederland zijn beleid op dit punt herzien. En aangezien Suriname momenteel in grote geldnood verkeert zal dit nooit gebeuren.


  Maak melding

 16. Laten ze daar blijven het wordt een zware kosten post voor familie en vrienden. Een kennis van mij had haar neefje blij gemaakt met een vakantie verblijf in Nederland voor een maand. Hij werd hier aangehouden voor diefstal.Kleding en een paar schoenen gestolen uit een winkel.Kreeg een paar dagen cel straf die hij mocht uitzitten tot zijn retour Paramaribo.Kreeg begeleiding van de Marechaussee tot het vliegtuig opsteeg richting Suriname.


  Maak melding

 17. Als ik een visum voor Suriname wil hebben, moet ik de volgende documenten opsturen
  Een bewijs van goed gedrag € 15,00
  Een bewijs van huwelijkse staat € 15,00
  Een geboorte bewijs € 20,00
  Apostille 3x € 60,00
  Betaling voor aanvraag € 10,00
  Plaatsen van het kv document € 40,00
  Bij aankomst in Suriname
  Bij de vreemdelingendienst $ 150,00 = € 125,00
  Totaal kost mij dat € 255,00
  Om een visum te krijgen Voor Suriname
  En dan moet ik ook nog 3 maanden wachten
  en bij weigering ben ik het geld kwijt
  en geen visum
  Wat is rechtvaardig dan


  Maak melding

 18. De visum verplichting voor Surinamers is zowel een zegen als een vloek. Getuige de exodus rond de onafhankelijkheid en de gevoelens bij veel Surinamers dat Nederland echt het land van Melk en honing is zou Suriname een tweede exodus gaan beleven als de visum verplichting komt te vervallen. Suriname is een gezegend land maar heeft veel te weinig active inwoners om een goede interne economie te voorzien. Productie hier heeft voor veel producten weinig zin om dat het afzet gebied de investeringen niet zal dekken. Zonder interne markt is export van producten een hele moeizame weg.
  Als er met het verdwijnen van de de visum plicht nog een 100.000 mensen verdwijnen zal Suriname gereduceerd worden tot een dorpje van ouderen en expats.
  Van de andere kant is er een hele lange band tussen de landen waarbij families gescheurd zijn tussen zij die hier wonen en zij die daar wonen. Voor familie bezoek is de drempel om vanuit Suriname naar NL te reizen gewoon te hoog terwijl andersom het alleen een simpele belasting kaart is.
  Daar is nu dan nog vanwege de terugtrekkende overheid in Nederland het extern uitbesteden van de visum aanvraag wat de kosten alleen maar heeft verhoogt. Dat is een tendens die al 20 jaar gaande is in Nederland en de Nederlandse bevolking alleen maar meer op kosten gejaagd door de zogenaamde marktwerking.
  Nu zijn blijkbaar de buitenlandse diensten aan de beurt waarschijnlijk als doel de ambassade hier in Suriname te reduceren tot een consulaat.


  Maak melding

 19. Een surinamers heeft wel degelijk een visum nodig of zelfs een mvv om in Nederland te mogen wonen en werken als hij/ zij dat zou willen ze worden gezien als vreemdelingen ondanks de 300 jaar bestaand band tussen suriname en Nederland. .gewoon belachelijk.


  Maak melding

 20. T gaat om het reizen naar Nederland surinamers met visum mag max 1 maand tot 90 dagen verblijven in Nederland wil je langer blijven moeten ze een mvv aanvragen.


  Maak melding

 21. @passant je zei;
  Waarom mogen bepaalde landen van Zuid-Amerika zoals Venezuela zonder visum Nederland binnen komen? Landen die geen historische band met Nederland hebben.

  Passant, Nederland heeft wel degelijk een behoorlijke historische band met Venezuela, meer dan je zou vermoeden. Weliswaar geen koloniale band zoals met ons, maar wel van oudsher een economische band. Nederland leverde bijvoorbeeld ook wapens aan de Venezolaanse rebellen voor hun Venezolaanse onafhankelijkheidsoorlog tegen de Spaanse kolonisator van Venezuela voerden. Nederland haalde ook als eerste olie uit Venezuela.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.