Last van stijgende brandstofprijs in Suriname kan lichter

31

PARAMARIBO, 10 sep – De sociale en economische last die de stijgende prijs van brandtsof met zich mee brengt, kan aanmerkelijk lichter worden gemaakt. Dit zegt Gregory Rusland, parlementslid en voorzitter van de Nationale Partij Suriname, NPS. Dat de orijs wereldwijs stijgt is weliswaar een feit. Maar in de brandstofprijs die in Suriname wordt gehanteerd wordt de extra heffing doorgevoerd, die bekend staat als de government take.

Die is al jaren zo hoog dat de last altijd al merkbaar is geweest. De eerste regering Bouterse verhoogde de government take een flink stuk, nadat die was ingevoerd tijdens het bewind van de Nieuw Front-coalitie. De oppositie in het parlement heeft steeds gepleit voor het terugbrengen van de government take. Nu de prijs internationaal omhoog schiet, wordt de last steeds ondraaglijker voor de samenleving.

Het is de regering die het leed enigszins kan en moet verzachten. Al was het om een zelf zelf opgelegde verantwoordelijkheid. “Feit is dat het volk moet opdraaien voor al de problemen die de regering in financiële en economische sfeer heeft gecreëerd. Er zijn allerlei tekorten ontstaan die de regering probeert op te heffen door allerlei verhogingen door te voeren”, zegt Rusland tegenover De West.


31 REACTIES

 1. Mpp Adhin (slaaf van killer Desi).
  Hulp geven is goed, maar doe dat eerst met het gestolen geld die op je bankrekening staat en van Desi en ndp gangsters

  —–//:;
  Suriname geeft met de concrete bijdragen volgens Adhin een duidelijk signaal aan de bevriende landen in de regio. Na de eerste bezending zal de samenleving ook ingeschakeld worden om hulp te bieden. Adhin zegt dat Suriname de ontwikkelingen op de voet volgt.


  Maak melding

 2. Terwijl het volk van Suriname de Tsunami’s van verhogingen van eerste levensbehoeften moeten ontberen spelen de leiders van de zittende partij hoogst persoonlijk de barmhartige Samaritaan.


  Maak melding

 3. Praten over subsidie van de brandstof en in de prijs verwerkt een government take betekend niets anders dan de subsidie terug claimen. Dus als je nu voor eens en voor altijd uitleg geeft dat de brandstof niet meer word gesubsidieerd als gevolg van de government take dan ben je eerlijk bezig


  Maak melding

 4. Surinaamse bevolking moet maar bewuster om gaan met fossiele brandstoffen. Tijd van energie verspilling is voorbij. De regering moet de belastingen verder verhogen.


  Maak melding

 5. Is de fam. Bouterse al terug uit Cuba. Wie heeft nu reis en zakgeld betaald. En de arme burger maar voor hun opdraaien terwijl ze al genoeg hebben. Ik kan me niet voorstellen dat de kinderen van fam. Bouterse zich niet schamen dat zij genoeg hebben te eten en zelfs weggooien.
  Zij hoeven niet te studeren want hun leven is al geregeld en dat van hun kinderen en zelfs kleinkinderen.


  Maak melding

 6. Parbo , Slimme reactie, vertel dat liever aan jouw president en andere politici die in een tijd dat de buikriem aangehaald word zonodig van ernstig vervuilende vliegtuigen de wereldbol over moeten vliegen, hypocriet gelul dus weer


  Maak melding

 7. Door de onnodig hoge brandstofprijs hopen de DOMME PAARSE Machthebbers en hun nep-economen, dat de PRODUCTIE van SRANAN ZAL STIJGEN !!!!!

  PS :
  NEKS NO FOUT ! DE PAARSE IDIOTEN ZIEN NIET DAT DE SRANAN PRODUCTIE KRIMPT ! IS VERDAMPT !!!!!


  Maak melding

 8. Die Rusland wilt een punt maken met de benzineprijs terwijl hij bliksemsgoed weet dat een verlaging van de benzineprijs het begrotingstekort vergroot. Dus de overheid laat zijn droom uiteen spatten. Het moet voor hem duidelijk zijn dat veel van het overmatig autogebruik in Suriname alleen maar files tot gevolg heeft. Het verspillend autogebruik in Suriname moet aan banden gelegd worden. Dit kan alleen door een verbod vannde overheid of een verhoging van de benzineprijs. Ondanks de verhoging van de benzineprijs neemt het autogebruik niet af omdat mensen de prijs kunnen betalen. Mijn inziens moet de overheid de prijs nog meer verhogen om het milieu ook te beschermen.

  Er moet m.a.w. een milieu-toeslag op benzine ingevoerd worden omdat de benzineprijs in Suriname nog altijd aan de lage kant is. Op de wereldranking van ruim 200 landen staat Suriname met haar benzineprijs op de 40-ste plaats genoteerd omdat de prijs in Suriname aan de lage kant is. De mensen zijn best bereid om meer te betalen door de lage prijs en omdat de auto voor hen heilig is. Zodra ze de prijs in bun portemonnee gaan voelen zullen ze het onnodig gebruik maken van de auto beperken.


  Maak melding

 9. Verhoogde brandstofprijzen hebben er nimmer toe geleid dat men minder gebruik maakt van de auto. Er wordt geklaagd en vervolgens gaat men over tot de orde van de dag. Ook aan de verhoogde prijzen raakt men gewend. De auto is niet voor niets een heilige koe en dat mag kennelijk wat kosten.


  Maak melding

 10. @ Johan: Parbo heeft geen president maar een minister president genaamd Mark Rutte. De benzineprijs in Suriname zal Parbo dan ook een zorg zijn want daar heeft hij geen last van.


  Maak melding

 11. Plotseling reppen PAARSE bejubelaars van massamoord, dat oa benzineprijs moet stijgen ivm BESCHERMING van het Sranan MILIEU !!!

  Zogenaamd NIET ZIENDE dat de Paarse overheid , NIETS DOET aan massale Kwikvervuiling, NIETS DOET aan de milieu-vernietigende Scalians toebehorend aan paarse clanleden, nog steeds milieu-vernietigende schelp- en zandafgravingen toestaat, en ons onbewerkt RONDHOUT laat wegslepen door buitenlanders!

  De staatsschuld is ENORM als gevolg van Paars wanbeleid en de het BEGROTINGS-TEKORT idem dito ! Dit komt namelijk door massale onnodige consumptieve STAATSUITGAVEN van PAARS !

  PAARS weigert om effectieve bezuinigingen (oa op het massale ambtenarenapparaat) toe te passen !

  Paars sluit steeds meer DURE leningen en denkt op die manier Sranan uit het faillissement te halen ! Een zeer domme redenering van de machthebbers !

  Surinamers moeten begrijpen dat het reeds gemar-ginaliseerde bedrijfsleven (als gevolg van het financiele wanbeleid) nog verder wordt VERNIETIGD, indien de overheid bijna dagelijks PRIJSVERHOGINGEN DOORVOERT !

  De Surinaamse ondernemers zien hun productiekosten steeds meer stijgen en worden gedwongen tot bedrijfssluitingen !
  Alleen de PAARSE clan begrijpt de effecten van de KOSTPRIJSSVERHOGENDE regeringsmaatregelen totaal niet !

  PS : Een op staatskosten reizend paars DNA-lid zegt dat hij het parlementaire werk voortzet in het buitenland, terwijl de DNA niet een in staat is Onze GRONDWET te bewaken ! Zie de aanval op rechters en op het Openbaar Ministerie en zie de aanname van een prive-amnestiewet die 100 % strijdig is met Onze Grondwet !


  Maak melding

 12. Alle segmenten lijden verschrikkelijk onder het ondoordachte beleid van de lange vingers. Wat in het verschiet ligt is nog erger dan de jaren tachtig. Nu IAMGOLD met goed nieuws is gekomen, draaien de dievenbreins op volle toeren. Wacht rustig af en zie wat er komen gaat; niets goeds dus.


  Maak melding

 13. Nog steeds meer auto’s voor de deur dan nodig zijn.regering moet uit milieuvriendelijke beleid drastisch rijden per km verhogen.en stimuleren meer gebruikt van fietsen (elektrische)je lost file problemen op en mensen kan weer ademen in de stad


  Maak melding

 14. Auto is een luxe, eveneens ,mobile,,airco ,en elke weekend naar binnenland om te chillen.heren Suriname is een derde wereldlanden heeft bijna geen verdienmodel overtollige ambtenaar groteuitgaven heelveel dienstreizen en een grote Roversbende die zicht noemen volksvertegenwoordiger…dat kost geld…wie moet dat betalen ik en jij…


  Maak melding

 15. @ RobG

  “Die Rusland wilt een punt maken met de benzineprijs terwijl hij bliksemsgoed weet dat een verlaging van de benzineprijs het begrotingstekort vergroot. ”

  Beste RobG is het niet de plicht van een parlementairen de belangen van het volk te dienen en hun van eerlijke informatie te voorzien en niet bij de waan van de dag te leven.

  Ik hoop dat u zich nog herrinert toen de 1ste govermenttake op brandstof werd ingevoerd en hoeveel herrie de toenmalige oppositie toen maakte.
  Onder de toenmalige regeringen waren er geen problemen met subsidies binnen een extreem veel lagere begroting, veel lagere grondstoffenprijzen, een stijgende economie, die na de kredietcrisis snel hersteld is terwijl de middelen uit Nederland marginaal waren.

  Kort gezegd RobG. het volk krijgt alle zijden van de medaille gepresenteerd.

  Het gat in de hand van Boefdraad en Bouterse is ondertussen SRD 1.800.000.000/ jaar en stijgende aan rente en aflossingen Dat gaat exploderen als alle grace perioden voor bij zijn en de echte SRD koers voor de berekening van de Schulden toegepast moet worden.
  Het zijn maximaal nog een paar maanden voor het kaarten huis in elkaar stort.

  sdmo.org aub www voor voegen en u ziet direct de staatsschuld per juni 2017 SRD 4.250.000.000 in het binnenland en SRD 6.250.000.000 in het buitenland.
  Het laatste echter voor een koers van 4,04 en die wordt binnenkort herijkt naar 7,5 of iets in die buurt.
  Het laatste betekend dat de echte staatsschuld toe zal nemen naar ongeveer SRD 16.000.000.000 of wel 100% van het BBP.

  Zelfs China leent dan niet meer tenzij alles verpand wordt.

  Wanneer gaat China nu eindelijk eens echt beginnen met al die grote al 5 maal getekende projecten.


  Maak melding

 16. Deze regering overleefd het door de government take te bedelen van de burgers .

  Damsco hoe gaat het met de Cocos project wanneer gaan wij oosten .

  Limbo na de Amnestie Wet was Somo van PL niet meer goed ,hij moest de Minister posten over dragen aan NDP ,om verder rommelen tot de verkiezing van 2015 .

  AZ Ziekenhuis gebouw door NDP in 1962 project leider R.Abrahams

  Limbo draai een paar nummers van papa Touwtje op verzoek van Bo Bo Bouterse .

  Dodson overloper van Doe laat de Amerikaanse Goud Zoekers eerst een moderne ZIEKENHUIS bouwen in Brokopondo in plaats van lullen over Goud voorraden .


  Maak melding

 17. Jojo, het is onvermijdelijk dat landen met een kwetsbare economie zoals de Surinaamse economie worden geconfronteerd met een staatsschuld. Dit verschijnsel is niet nieuw in de wereld. De mensen die vanaf de zijlijn het hardst kritiek leveren zijn niet realistisch de materie bezig. Maar personen die economieën van dit soort landen diepgaand verkennen zien herkennen dit verschijnsel direct. De regeerders van VHP en NPS hebben een andere benadering van de economie. Zij denken niet aan een welvaartsverdeling
  onder de bevolking in de breedste zin van het woord. Bij hen gaat het om de welvaart van een bepaalde deel selecte deel van de bevolking. Een staatsschuld ontstaat o.a. door o.a. collectieve uitgaven die door de overheid worden verricht. Voor NPS en VHP zijn collectieve uitgaven ‘not done’.


  Maak melding

 18. @ RobG

  U redeneert weer uit het ongerijmde
  Onder Venetiaan nam de ondanks de veel lagere budgetten de staatsschuld af.
  In 2002 was deze 45% van het BBP SRD 1,4 miljard.
  in 2010 was deze 27,5% van het BBP. SRD 3,2 miljard

  Na 2010 is het BBP slechts gestegen door inflatie koers van 2,78 naar 4,04 en binnenkort naar 7,5

  Beste RobG
  In 7 jaar is de staatsschuld aan het stijgen van 27,5% naar 100% van het BBP
  in SRD’s van SRD 3,2 miljard naar SRD 16.000.000 plus.

  Onder Vene was de economie veel kwetsbaarder dan de periode 2010 – 2014 onder Bouterse.

  Het ongebreideld meer uitgeven zonder aan de inkomsten kant iets te doen heeft geleid tot vernietiging van de economie.
  Bouterse is eerst gaan uitgeven en kwam er dan achter dat er geen inkomsten waren. Hij heeft dat steeds verklaart als dat er een lege schatkist achter gelaten was.
  Helaas blijkt steeds weer dat Bouterse geen goede antwoorden had.


  Maak melding

 19. @Robje-paarse-huisslaaf-van-Desi, tevens PAARSE “Econoom’ : u komt weer met loze economische theorieen over staatsschuld !

  De Sranan staatsschuld is ontstaan door VERKWISTEND wanbeleid van uw Opa Desi !

  Immers, op het moment dat een regering ontdekt dat de Staats-inkomsten DALEN, ga je DIRECT BEZUINIGEN !!

  En NIET de staatsuitgaven nog verder VERHOGEN !

  Opa Desi is, tot en met vandaag, bang voor de gevolgen van BEZUINIGINGEN en is in plaats daarvan, Miljarden aan ONGEDEKTE bankbiljetten gaan drukken !

  Gevolg daarvan is zware INFLATIE en DEVALUATIES van de SRD !

  Alle geld, goud en deviezen zijn opgemaakt door PAARS ! Maar de gelden zijn NIET besteed aan productieve activiteiten en/of sectoren buiten de mijnbouw, die ons VALUTA kunnen opleveren !

  Daarom KRIMPT de Sranan economie nog steeds en er zijn talloze bedrijfssluitingen (daling van werkgelegenheid).

  PAARS heeft dit al meerdere keren geflikt : ons Land achterlaten met een LEGE,ZEER NEGATIEVE SCHAT-
  KIST, een MEGA-STAATSSCHULD !

  Zie de situatie van de financien van Sranan na de zogenaamde revolutie-staatsgreep van Opa Desi, zie de financiele warboel, na de periode van de Paarse president Bosje !

  Duss… “Nep-econoom” Robje, donder gauw op met uw misleidende economische babbels !

  PS : De 17.666 Desi-Volkswoningen zijn nog onderweg van China naar Paramaribo !

  Welke ministers zullen binnenkort worden weggejaagd door Opa Desi ?? Hoeveel salaris is Sranan in totaal kwijt aan de tientallen ministers die Desi plotseling ongeschikt vindt !

  De PAARSE massa-leningen-economie faalt totaal ! De machthebbers zijn nu bezig met VELE PRIJS-VERHOGINGEN (werken kostenverhogend voor het bedrijfsleven) , waardoor alles wat geproduceerd moet worden DUURDER WORDT ! Economie van Sranan stort dus verder in !

  Dang Paarse BTW MUS FU KOME ETE ????????

  Wat is Sranan kwijt aan een Hoofd-Contra-Terreur-bobo, DINO, die thans vele jaren slijt in US-Jail, wegens terrorisme-activiteiten in samenwerking met de internationale terreurorganisatie HEZBOLLAH ?????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.