Surinaamse studenten in Nederland praten met Peneux

20

PARAMARIBO, 9 sep – Surinaamse studenten in Nederland hebben hun problemen mogen bespreken met minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap & Cultuur, OWC. Volgens de Ware Tijd is op de Surinaamse ambassade in Den Haag onder meer gesproken over de beperktheid van het aantal uren betaalde arbeid die een student mag maken in Nederland. De Surinaamse studenten hebben graag een verruiming van dit maximum.

Volgens studentenorganisatie Surinamese Students Abroad willen studenten meer dan tien uren werken per week. Ze kunnen dan meer verdienen om zo beter in hun onderhoud te kunnen voorzien. Ook is gesproken over transport en werk bij terugkeer in Suriname. Peneux zegt dat in samenspraak met het ministerie van Buitenlandse Zaken naar oplossingsmogelijkheden zal worden gezocht.

Sowieso is overleg met de Nederlandse overheid noodzakelijk. Peneux wil de zaak van het werkmaximum eerst met Buitenlandse Zaken bespreken en daarna met Nederland.
Zelf vindt Peneux dat wie met een Surinaamse beurs in Nederland studeert zo veel mogelijk de studie binnen de gestelde tijd moet afronden en terugkeren. Langer werken kan het studieproces vertragen. Dat betekent langer studeren.


20 REACTIES

 1. Overleg met de Nederlandse overheid is noodzakelijk volgens Peneux, maar wel zonder overleg de Nederlandse ambassadeur weigeren, daarmee heb je jezelf wel kwetsbaar gemaakt, om noodzakelijke dingen voor je landgenoten, te verwezelijken.


  Maak melding

 2. Manu je haalt de woorden uit mijn mond. Eigenlijk zou de nederlandse regering deze groep studenten moeten weigeren. Maar goed nederland staat boven deze afrikaanse mentaliteit van de suri’s.


  Maak melding

 3. Deze surinaamse studenten moeten terugkeren en werken meer uren allemaal voor Gratis.. Ze mogen dan samen met ons elke maand gaan staan bedelen voor hun salaris.
  En idd wat lult Peneux daar.Hij moet allang blij zijn dat Nederland hem niet eruit schopt,Ze zijn gastvrij en hebben veel geduld met de onervaren criminele lijder en zijn even on ervaren partners in crime.
  Wat de surinaamse student betreft in Nederland,
  geen 1 keert terug naar Suriname.Ze trouwen in Nederland en stichten een familie daar .Dit is de enige manier om he land suriname te ontsnappen en vooal de studenten
  van. . Voordat een student met een studiebeurs gaat moet hij eerst een overeenkomst tekenen die aangeeft dat hij na zijn studie verplicht is terug te keren ,hij zijn studie binnen een bepaald termijn moet afronden en zijn diensten en opgelegde kennis in Suriname moet gebruiken.Wij geven ze geen beurs om te gaan te trouwen in Nederland en dokters ,advocaten enz…te worden in Nederland voor de nederlanders,Als ze van plan zijn de rest van hun leven in Nederland te blijven dan moeten zij de nederlandse regering om hulp vragen en niet aan Peneux die niks weet.


  Maak melding

 4. Suriname doet alles op ad hoc basis van de door de koning benoemde ambassadeur om daarna met een verlegen gezicht met de denkbeeldige staart tussen de benen Nederland verzoeken om enige clementie voor de arbeidsregeling van buitenlandse studenten.
  Zo waar een van domheid en ondoordacht denken en handelen.


  Maak melding

 5. Peneut kan niet eens collaboratief met Surinaamse collegas in onderwijs onderhandelen en hij gaat met ministerie van buitenlandse zaken van NL onderhandelen, is hij dement zijn regering heeft de ambasadeur van NL in Suriname verboten. Deze man is een idioot. Zelf de schoonmakers (met respect bedoeld hoor want ik ben ook schoonmaker geweest toen ik in ptata studeerde) bij minov hebben meer verstand dan de mini-ster.


  Maak melding

 6. Sherk is net als zijn Baas aan het dementeren of lijd hij aan selectief geheugenverlies. Suriname is voor veel Surinamers een scheldwoord geworden onder de paarse boevenbende.


  Maak melding

 7. Surinaamse studenten willen op grote voet leven. Als ze naar Nederland komen om te studeren moet pappie het maar betalen en niet komen voor poen (of poenie). De Nederlandse staat moet hen behandelen als niet EU-burgers en hen het volle pond van 10.000 euro collegegeld laten betalen.


  Maak melding

 8. De minister van Nederland gaat die schoft pinuts zijn poepie laten ruiken!!

  zie je hoe die bek open is?/ zo gaat hij mond vol tanden ook gapen bij de minister van Nederland!! Zo gaat hij alleen maar paarse strontvliegen vreten!!


  Maak melding

 9. Ik weet niet hoe het nu geregeld is, maar in de jaren 70 van de vorige eeuw, kregen teruggekeerde afgestudeerde beursalen een hongerloon. Ik ben op eigen kracht vertrokken om in Nederland verder te studeren, maar was verrast toen bleek dat ik, een nog niet afgestudeerde, in Suriname veel meer verdiende dan een geremigreerde beursaal.
  Nu is de situatie anders geworden.
  In de eerste plaats kan je, als je verder wilt studeren, niet meer op eigen houtje naar Nederland komen om te werken en te studeren. Je hebt nu echt een studiebeurs nodig.
  In de tweede plaats hebben we te maken met een land dat waarschijnlijk de beursgelden niet of te laat betaald. Het is in het stuk niet duidelijk naar voren gekomen maar ik zal niet raar opkijken als dat gebeurt.
  In de derde plaats is de SRD gedevalueerd. Gelet op de drang van de studenten om meer te gaan werken, hebben ze overduidelijk geen koopkrachtcompensatie gekregen.
  Dat betekent honger lijden. En als je met een hongerige maag moet studeren komt er van presteren weinig terecht.
  Ik zal daarom de laatste zijn die de beursalen bekritiseert daar ik niet weet wat precies speelt.
  Wat ik wel weet en dat heb in Nederland vastgesteld is dat een afgestudeerde van de universiteit en/of hogeschool nog niet waardevol is voor Suriname. Hij moet eerst een paar jaren ervaring opdoen .
  Maar dan worden we geconfronteerd met een ander probleem en dat is dat zodra een afgestudeerde de smaak van het Nederlands geld te pakken krijgt hij helemaal geen zin meer heeft om terug te keren. De enige manier om dit tegen te gaan is dat Suriname betere salarissen en emolumenten in het vooruitzicht stelt.
  En gelet op de financiële problemen van Suriname is dit een niet te realiseren. Suriname verkeert dus in een vicieuze cirkel zoals met meerdere dingen.


  Maak melding

 10. Ik stel voor een paar zure Surineds uit te zetten zodat deze studenten die iets van hun leven willen maken de plek kunnen innemen. My God wat een azijnpissers hier zeg. Grote bekken maar wel genieten van alle Nederlandse voorzieningen. En dan die studenten iets misgunnen. Bah..


  Maak melding

 11. De waterkantkampeerders met hun anti surinaamse houding zijn 1 grote grap. Die idioten gunnen elkaar de daglicht niet in de ogen. Het gaat hier om surinaamse kinderen stelletje imbecielen.


  Maak melding

 12. Paul dit heeft volgens mij niets met misgunnen t.o.v. die studenten te maken en azijnpissen, maar wel met het feit dat er maar een paar straks afgestudeerden terugkeren naar Suriname, om daar Suriname met hun verworven kennis te helpen, tegen een in Su. vergelijking schijntje van wat ze in Nl. kunnen verdienen, als ze geluk hebben, Geef ze trouwens in bepaalde opzichten niet eens ongelijk.


  Maak melding

 13. Surinaamse studenten met de Surinaamse nationaliteit in Nederland verdienen minder dan het minimumloon hier in NL. Het is begrijpelijk dat deze groep Surinaamse studenten meer uren willen werken; dat is logisch. Als ze na hun studie terugkeren naar Suriname, zullen ze zich realiseren dat de levensstandaard daar anders is dan hier, zeg maar lager, hetgeen zich ook vertaalt in lagere salarissen conform de Surinaamse levensstandaard; ook dat is logisch. Kwestie van de levensstijl dus aanpassen naar de Surinaamse standaarden.


  Maak melding

 14. Merkwaardige zaak, die Surinaamse studenten in Nederland. Vele jaren geleden was men in Suriname al tot de conclusie gekomen dat men Surinamers beter regionaal kon laten studeren dan ze naar Europa te sturen omdat de meesten niet meer terugkwamen en nu doet men het opnieuw.
  De vraag is, wie zijn deze studenten? Kinderen van vooraanstaande NDP’ers? Wat heeft men de studenten te bieden als ze terugkomen dat maakt dat ze terug willen komen? Is studie in de regio niet goedkoper dan ze naar Nederland sturen?

  Met die tien uur werken in Nederland verdient de gemiddelde student meer dan de gemiddelde Surinamer in een week. Men krijgt ook al snel in de gaten dat je met een Nederlands paspoort alle kansen hebt en dat de wereld voor je open ligt, mits je de juiste studie hebt gekozen natuurlijk. Wat kan een afgestudeerde verwachten in een gepolitiseerd land als Suriname waar de meest lucratieve baantjes van de overheid moeten komen? En stel dat de studie mislukt, wat dan? Dan ben je ook veel beter af in Nederland, dus….

  De tien uren per week regel geldt voor alle buitenlandse studenten en is er niet voor niets. Waarom denkt Peneux dat Nederland voor Surinamers een uitzondering zou willen maken. Dat schept alleen maar een precedent dat maakt dat de rest ook om ontheffing gaat zeuren. Gaat dus niet gebeuren. Bovendien heeft Suriname het er niet bepaald naar gemaakt dat Nederland aardig tegen ze zou willen gaan doen.
  Als Peneux het toch wil proberen moet hij maar gaan praten met de Nederlandse ambassadeur in Suriname. O, wacht, die is er niet.


  Maak melding

 15. Bedenkelijk nieuws indien de studenten toestemming zouden krijgen om meer bij te werken naast de study, dan zal de study beurs vanuit Suriname wel worden gekort. Student let op uw zaak.
  Het is een drama dat mensen met de potentie te kunnen studeren, zowel hier in Suriname of uitgezonden naar het buitenland. Vaak na de study hun heil zoeken buiten Suriname omdat daar de kansen nu éénmaal beter liggen.
  En dit zal de komende jaren ook niet verbeteren.
  Ik ken aardig wat surineds die terug gekomen zijn naar Suriname om hun bijdrage te doen, maar deze zijn stuk voor stuk met grote teleurstelling weer wedergekeerd.
  Surinamers zitten daar niet op ze te wachten, ze werken te hard en hebben teveel opgebouwde kennis en werkervaring.
  Dit schopt tegen de belangen van de Surinamers hier…


  Maak melding

 16. Peneux moet weten dat alleen kinderen van rijke ouders, kinderen can partij loyalisten en kinderen alle NDP-bonzen in een aanmerking komen voor een studiebeurs in het buitenland. Nu de massamoordenaar en drugsveroordeelde crimineel geweigerd heeft om de Nederlandse ambassadeur in Suriname te weigeren is de vraag met welke counterpartner deze onnozele liegende minister van onderwijs gaat onderhandelen. Was het niet deze zelfde minister die dr. Ori van gatlikkerij had beticht. Ik geloof dat hij nu zijn tong tot aan bloedens toe kan gaan likken bij de Hollandse deskundigen inzake, maar iets halen voor de studenten zal hem niet lukken. Ze gaan naar het buitenland op eigen kracht en blijven daar hangen. Suriname kan ze niet betalen en waardeert hun al helemaal niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.