zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname krijgt meteen geld bij winning Saramacca-goud

Suriname krijgt meteen geld bij winning Saramacca-goud

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 sep – Suriname ontvangt meteen dollars als de winning begint in goudrijke aders te Saramacca. Dit zegt minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Dit is overeengekomen met IAMGOLD bij het bepleiten van het dertig procent aandeel voor de staat. Met Newmont is een wat minder voordelige overeenkomst gesloten en Suriname heeft er kennelijk van geleerd.

De multinational die in het zuidoosten van Suriname naar goud mijnt, verschaft Suriname wel een aandeel. Maar voordat het geld oplevert, mogen eerst de zogenaamde historische kosten worden afgetrokken. Dat zijn de kosten die gemeekt zijn, voordat met het echte mijnen kan worden begonnen. “Voordeel is dat Suriname geen kosten heeft zoals bij Newmont wel het geval is”, zegt Dodson tegenover de Ware Tijd.

Tot de betere vooruitzichten behoort ook dat er langer gemijnd zal worden. Volgens IAMGOLD zit er veel meer goud in de bodem van Saramacca dan aanvankelijk was gedacht. De levensduur van de raffinaderij te Brokopondo kan daarom gerekt worden van vijftien naar minstens dertig jaar. Ook komen er honderden banen bij. Dodson verwacht dat ook meer investeringen aangetrokken kunnen worden.

opening
Fernandes Express
BODO Party

38 REACTIES
 1. Het berichten medium van het kabinet draait op volle toeren! Winst in 2020 is al in zicht. En daarmee ook de gouden bergen….Toekomst zal het uitwijzen….


  Maak melding
 2. Op vakantie.
  Veel lege schappen bij de chinezen. Veel lege koelinstallaties.
  Veel behulpzame mensen ( ik had pech met mijn huurauto)
  In tegenstelling tot wat ik hier altijd lees, bijna overal vriendelijke mensen
  Koers euro srd was 1: 8,80
  Vanochtend op het net gezien 1:8,92 straks wisselen
  Su voor Europeanen goedkoop.
  Ik hoor alleen klagende mensen over de kosten van levenstandaard. Zelf wegwerpbekers willen ze hergebruiken
  Aan de andere kantnog steeds veel te druk op de weg.


  Maak melding
 3. Suriname krijgt gelijk een aalmoes, in vergelijking met IAMgold, die al die miljoenen dollars aan goud wegbrengen, plus een spoor van verwoesting aan het miljeu achterlatend.


  Maak melding
 4. weer wordt duidelijk hoe de vork in de stel zit als men Dodson nu hoort:

  “de Newmont deal was ongunstiger, de historische kosten mogen eerst afgeschreven worden, etc.”

  Meneer Newmont heeft enorm veel historische kosten kunnen verzinnen en deze ook nog eens met een factor 1,5 mogen vermenigvuldigen van Suriname.
  Ofwel Newmont schrijft lucht af. namelijk:

  1 >>. Ongeveer $ 105.000.000 die uit een rekenfactor is ontstaan.
  2 >> . Ongeveer $ 215.000.000 die zij al via haar winst en verlies rekening verwerkt had met de Amerikaanse belasting dienst.

  Beter gezegd Suriname stort gewoon enorm veel cash op de rekening van Newmont.

  Nu is men wat slimmer stelt de minister. Alleen moet Suriname wel inkomen om haar extra aandeel van 25% te kunnen verzilveren. Suriname investeert in oud ijzer dat nu een langere levenscyclus krijgt.

  Weer belazerd de minister het volk omdat er geen direct resultaat is maar pas zodra in deze mijnen goud gewonnen wordt. Het huidige resultaat uit levensduur verlenging valt binnen de exploitatie van de huidige operaties waar nu de kosten met ongeveer $ 200/troy ounce afnemen omdat men niet in 2018 dicht gaat.

  De extra winsten en belasting inkomsten komen pas in beeld zodra de jaarrekening 2019 per medio 2020 opgemaakt wordt.

  Ook het verhaal dat er meer kip etc verkocht zal worden of dat er meer personeel nodig zal zijn is 100% bull shit. IAMGold gaat niet meer goud produceren per jaar. Het gaat hoogstens haar erts wat verder vervoeren. .

  Het niveau van Ministers is wel heel erg laag.


  Maak melding
 5. Jojo, blijft maar lekker huilen. Huilie huilie Jojo heeft het moeilijk, heel erg moeilijk. Hij ziet de bui hangen. Als er genoeg inkomsten komen van het goud heeft de regering meer armslag. Leningen kunnen wat makkelijker worden afgelost en er zal meer geld beschikbaar zijn voor de gezondheidszorg, huisvesting, enz. De kans dat schurken van VHP en NPS aan het bewind komen is verkeken. Whoehaaaa, whoehaa, Kwa, kwa, kwa, hie, hie, hie, hie.


  Maak melding
 6. Laten we hopen dat Suriname getroffen word door een heftige natuurramp. Surinamers azen alleen op het materiële.Jullie plunderen de natuur alleen om hebzucht. Meer en meer en meer tot dat je er zelf onder ligt,maar dan is het te laat. Ook verpesten jullie de Amazonegebied voor jullie kinderen en kleinkinderen. Ik hoop dat natuur keihard zal slaan.


  Maak melding
 7. Als er “meer armslag” zou komen door goudvondsten ,zoals enkelen de samenleving voorhouden, dan zullen deze gelden WEDEROM worden VERKWANSELD door de PAARSE regerings-CLAN en vrienden, voor Prive-doeleinden !

  ZIE het verkwanselen van alle deviezen, alle goud en alle andere gelden, plus de gedrukte ongedekte paarse MiIjarden aan SRD-bankbiljetten !

  Productie van Sranan KRIMPT en er is door PAARS NIETS geinvesteerd in nieuwe economische bedrijvigheid die ons land VALUTA kan opleveren!

  WEER ZIT PAARS TE OUWEHOEREN OVER TIJDELIJKE MIJNBOUW-INKOMSTEN ! Inkomsten die aan grote prijs-fluctuaties onder hevig zijn !

  Ondertussen is ook de WERKLOOSHEID in Sranan TORENHOOG ! Bedrijven krimpen in of sluiten door het DOMME PRIJSVERHOGINGS-PROGRAMMA van de PAARSE elite en haar handlangers !

  PS : Kom maar op met de Paarse BTW en de Paarse Motorrijtuigenbelasting ! NEKS NO FOUT !

  MAAAARRRRR ALLA DENG SRANAN GEZIN NANGA WAN GEMIDDELD INKOMEN, E PINA !!!!


  Maak melding
 8. Je kunt miljarden en miljarden stoppen in Su. Uiteindelijk zal het onderontwikkeld blijven.

  Geen duurzaam economie en toekomst visie.


  Maak melding
 9. Goedzo regering Bouterse / Adhin. Suriname voorwaarts,
  Laat onze mooi land niet in handen komen van Vee -negen die straks gevormd zal worden anders wordt suriname verlamd. NOG vele 5


  Maak melding
 10. Het volk en sterk verarmde ndper’s zullen niets daarvan merken, integendeel wordt het nog meer paarse kommer en kwel en stijgende misdaad en corruptie. Wacht maar af.


  Maak melding
 11. @ Hassama Bello

  Beste Bello ik huil nergens over. Ik wijs u op wat het betekend wat er gezegd en geschreven wordt.

  De bui is voor de regering en het volk dat deze regering gelooft.

  Eerst was het net als of deskundigen de goudprijs keihard om hoog bijstelden en de productie kosten keihard naar beneden lieten gaan. Halve waarheid van NII of wel Limbo.

  Toe kwam het bericht we hebben direct meer inkomsten. Weer onwaar als je naar de CEO van IAMGold luistert. Men gaat nu gewoon door en pas in 2019 gaat men mijnen in de nieuwe locaties.

  Ofwel het eerste voordeel (minder afschrijven is de komende 2 jaar voor IAMGold en pas over de jaarrekening 2019 (vastgesteld in 2020 zal Suriname mee gaan delen op een wat ruimere wijze.

  Beste Bello dat is voor mij geen huilen want in 2020 is de NDP historie na alle niet nagekomen beloften of indien ze wel de macht in handen hebben en houden niet meer dan een gang die een land gijzelt. Een land dat dan een no go area geworden is.


  Maak melding
 12. Hassama Bello,

  Jij bent echt een domoor. Waarom?

  Alleen de landbouw sector is al voldoende om de gehele Surinaamse economie direct op te krikken. Bovendien milieuvriendelijk.

  Bodemschatten kunnen behouden blijven voor latere generaties of in tijden van tegenspoed.

  En nieuwe generaties Surinamers kunnen zelf worden opgeleid om op een verantwoorde manier delfstoffen uit de bodem te halen.

  Maar NDP weet niet wat landbouw is. Die knowhow hebben ze niet. Ze weten niet eens wat mijnbouw is.

  Ze weten alleen wat roofbouw is, bodem leegroven en die expertise aan China en Canada overlaten. Surinaamse bevolking merkt niets van die inkomsten uit Goud

  NDP kan alleen kijken tot z’n broekzak.

  Hebzucht is een ziekelijke aandoening, waarvan de zieke niet wilt dat hij geneest!


  Maak melding
 13. Hassama Bello,

  De huilende domoor.

  De rijstbusiness is een generatie lang de economische motor van Suriname geweest.

  En rijst van Suriname heeft Suriname op de kaart gezet in die tijd.

  Suriname bloeide als nooit tevoren. Dat is een feit.

  En nu? Aluminium op.
  Goud op. En dan?

  VHP Boeven? Straks ga jij nog beweren dat VHP de decembermoorden heeft gepleegd.

  Zie je wel Hassama Bello, jij bent dom.

  Ga jij je gezin ook vertellen hoe dom jij je hier misdraagt?

  Laat je opnemen Bello (in je honden hok)


  Maak melding
 14. Uit dit verhaal merk ik op dat de Surinaamse regering geen kaas gegeten heeft van het echt creëren van kapitaal .als eerste IM GOLD een 49/51% deal aanbieden vervolgens de mogelijkheden bekijken om een bullionbank of valt te beginnen als dat rond is dan heeft Suriname kansen die er echt toe doen nu heeft Suriname geen schijn van kans tussen het een-tweetje van IM gold en Kaloti refinery


  Maak melding
 15. Hassama Bello,

  NDP is alleen tijger in eigen huis (land).

  NDP heeft Tigri gebied met staart tussen de benen teruggegeven aan Guyana.

  Grote sufferds die alleen tegen arme bevolking tekeer kunnen gaan.

  Frans Guyana gaat straks marowijne opeisen. NDP durft niet om 1 harde woord te gebruiken tegen de Fransen.

  NDP baas onderhoudt alleen contacten met criminelen. Mooie voorbeeld voor de nieuwe generatie.

  1 move en je baas wordt opgehaald in eigen land Bello. Ga jij lachen of huilen Bello

  Bello, ga terug in je hok hor mi boi.


  Maak melding
 16. Erg jammer dat dit word omarmd alsof het de laatste strohalm is die Suriname uit het slop kan halen. De inkomsten uit deze industrie wegen niet op tegen de schade die word toegebracht aan milieu, flora en fauna.

  Waar houd onze nationale denktank zich mee bezig? Zijn er geen innovatieve oplossingen te bedenken om de economie op gang te brengen? Is het verstandig om het land te industrialiseren ter gewin van de grote multinationals. Suriname is naar mijn weten nog steeds het groenste land ter wereld. Is dat niet wat waard? Wat zou je daar mee kunnen? Is het het waard om het land ondersteboven te draaien om alle goud uit de grond te halen?

  Sari tori….


  Maak melding
 17. Het watertanden, slijmen en geilen op meer boeverij is door het nieuws van IAMGOLD een tandje hoger gegaan. U zult straks merken wat voor vlees de boevenpartij van Surname in de kuip heeft. Deze boeven hebben niet alleen tot op het bot van stelen, maar zijn tot hun kleinste haarvaten doordrenkt met genen van criminaliteit.


  Maak melding
 18. @Jojo, het klopt inderdaad en ik vraag mijn af of Suriname al begonnen is om die 25% te betalen.

  @Errol Alibux, alleen heeft Bouterse de rijstsector haast kapot gemaakt.

  Als Dodsons komt praten zal je eerst achter je oren moeten krabben, omdat deze man steeds zijn woorden moest intrekken over zaken die niet kloppen.

  @@Hassama Bello, de grootste schurken in de geschiedenis die het land Suriname naar de verdoemenis hebben gebracht is de NDP, Bouterse en co.


  Maak melding
 19. @ Ira

  Dodson heeft bekend gemaakt dat er voor de 25% extra niet betaald hoeft te worden maar dat het de inbreng is voor de concessie.
  Suriname krijgt in 3 tranches aandelen te beginnen 31 dec 2018. Die kunnen ze dan direct belenen.

  Ik ben benieuwd of men nu wel of niet de royalties 6 of 7% ook zal krijgen of dat die ingeleverd zijn voor het aandeel.
  Indien de royalties vervallen is het een sigaar uit eigen doos want 6 of 7% over de totale goudopbrengsten (zonder in breng) is veel meer waard dan 30% van de netto winst.

  Het zou een goede vraag zijn voor de DNA om de totale deal in beeld te brengen en te vragen naar wat de royalties zijn en wat de basis voor de royalties is.


  Maak melding
 20. @ Milton

  Het is voor IAM Gold en Suriname groot (nieuws). Ongeveer $ 2.300.000.000 aan goud te winnen over een periode van 5 jaar is geen nieuws in Nederland.

  Het is daarnaast niet extra maar het verlengen van de productie. Stel je eens voor dat IAMGold in 2018 had moeten stoppen.
  De regering heeft dat jaren verzwegen voor het volk.

  Nu is het halleluja voor pakweg $ 50.000.000/jaar voor Suriname.
  Weet u dat de verguisde Surinaamse Nederlanders per jaar minimaal 5 maal dat bedrag sturen.
  Weet u dat de vakantiegangers en pensionada’s een veelvoud van dat bedrag per jaar uit Nederland naar Suriname brengen.

  Milton zet aub alles een beetje in het juiste perspectief.


  Maak melding
 21. Wat fijn voor Suriname dat de Nederlanders bij het leegroven van het land dat goud vergeten zijn. Nu kunnen de buitenlandse maatschappijen, met toestemming van Bouterse, het alsnog weg dragen.

  @ Milton: Misschien interesseert het de Nederlandse media niet zo veel wat er in Suriname gebeurt. Dat er wat extra goud gevonden is in Suriname is nu niet bepaald breaking news, er zijn zo veel landen waar goud gevonden wordt.


  Maak melding
 22. Het plan van de ndp is een duizend jaren plan.De surinamers moeten niet blij worden ,Zij gaan geen koper centje hiervan zien,alleen de ndpers maar dan 1000 jaar later.


  Maak melding
 23. Suriname krijgt meteen geld bij winning Saramacca-goud,
  moeten ze doen, bij een bepaalde soort Surinamer, vooral als ze in de regering zitten de beste methode het te laten verdwijnen


  Maak melding
 24. Hier onder de woorden van Dodson,

  “De eerste termijn van miljoen aandelen zullen op 12 december dit jaar verstrekt worden, deelt Dodson mee. Hij legt uit, dat er al gesprekken gaande zijn met institutionele beleggers. Het gaat om banken, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. ”

  Indien ik deze woorden op mij in laat werken verpatst Suriname haar aandelen zo snel mogelijk weer aan Banken etc. dus Suriname krijgt uit eindelijk niets maar de beleggers.

  Suriname kan er wat Schulden verlichting mee kopen of monetair gefinancierd te kort mee weg werken.

  Laat de oppositie aub snel alle informatie op eisen voor dat het weer te laat is.


  Maak melding
 25. Da sang dim mang foe Mie Na Gotoe go doe? Dim go njang ala a gotoe foe Saramakka? Da inie 30 jarie oen kang bai oeneoe egoe gotoe baka ma dang we pai 20 trong moro.
  Sotoe k na disie?


  Maak melding
 26. Suriname was, is en blijft altijd een bodemloze put zonder enig toekomstperspectief.

  De corruptie zit in het DNA van elke Surinamer. En dan vooral bij de politici die het volk moeten dienen, Eerst de eigen zakken vullen, dan die van mijn familie en wat er overblijft aan kruimels voor de bevolking.

  En als het land failliet is , geef dan de schuld aan het koloniale Nederland. Dat werkt altijd bij de oerdomme Paarse Kakkerlakken


  Maak melding
 27. Lees aub starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/43270

  En een scherpe lezer zal weer zien dat Suriname zich weer bij de neus laat nemen en geen idee heeft wat het doet

  Suriname krijgt 30% van het Goud geleverd nadat het de productie prijs betaald heeft aan IAM Gold.
  Ofwel de IAM Gold loopt op gaar operationele kosten nul risico.
  Suriname incasseerd over dat deel geen Royalties en geen Vennootschap belasting.

  In het begin zijn de productie kosten wat lager maar ze gaan weer oplopen.
  IAM Gold heeft er baat bij middels fee;s en afdrachten de productie kosten te verhogen.

  Het eindresultaat is persaldo dat Suriname zelf het meer en deel van het resultaat inbrengt door dat het op royalties en vennootschap belasting gaat derven. Hoe fraude gevoelig is deze deal aangezien Suriname nu zelf goudhandelaar wordt. Hoeveel goud zal er door de achterdeur verdwijnen en elders op nieuw gevonden worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES