400 klachten bij Meldpunt Discriminatie over Holi Festival

71
400 klachten bij Meldpunt Discriminatie over Holi Festival

Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) heeft bijna 400 meldingen binnengekregen van mensen die bezwaar hebben tegen het gebruik van de naam ‘Holi’ door Westerse zomerfestivals. Het gaat om het Holi Festival of Colours in Amsterdam en Holi Fusion Festival in Eindhoven en Maastricht.

De meldingen zijn het resultaat van een oproep van de actiegroep ‘Holi is geen Houseparty’. Die wil dat de associatie met een van de belangrijkste feesten in het Hindoeïsme, Holi, wordt doorbroken en dat het festival de naam verandert.

De actiegroep ‘Holi is geen Houseparty’ vindt dat het heilige feest wordt gekaapt door zomerfestivals en dat dat moet stoppen. Volgens de actiegroep is er een gesprek geweest met de organisator van het festival, maar die wil geen maatregelen nemen. Daarom riep zij eind juli op om massaal klachten in te dienen bij het Meldpunt Discriminatie.

Photo credit: nmaycooaxseimwweorlj 7991863523 via photopin (license)


71 REACTIES

 1. Het is dom van die Hindoestanen. Komt er een keer integratie van de andere kant, wordt dit weer gedwarsboomd. BTW in Egypte wordt dit ook gevierd door Muslims en Christenen aan het begin van de lente (onder een andere naam). In Kurdische en Perzische gebieden heet dit Nav Ruz (maar zonder de kleurtjes). Gewoon samenwerken met die andere lui en afspreken om het op 21 maart te houden (begin van de lente).


  Maak melding

 2. Domme actie van de “Hindoes”……dit heeft totaal niets met discriminatie te maken!!! Het Holi feest is gewoon een lentefeest…….wees blij dat dit feest ook wordt opgepikt door andere culturen dan de Hindoestanen…..dat zou je eigenlijk een trots gevoel moeten geven….!!! De bekrompen gasten die huilen nu…..denken waarschijnlijk als er een groepje is die kan leuteren over “zwarte piet”……waarom wij niet over “holi”….stelletje trieste achterlijke figuren!!!


  Maak melding

 3. Dit heeft niets te maken met integratie!
  Integratie houdt juist in elkaars cultuur (alleen de positieve aspecten en niet de negatieve), dus ook de feesten van elk cultuur te respecteren.
  De hindu gemeenschap is het er niet mee eens dat het woord Holi is verwerkt in de deze zomerse festival of colours. Ook ik vind het niet kunnen.

  Holi wordt meestal in maart gevierd en slechts 1 x per jaar. Dit feest heeft ook religieuze achtergronden.
  De zomerse colours festivals worden in de zomer gehouden, maanden nadat het Holi feest al gevierd is en worden puur voor het feesten gehouden zonder de voor Holi kenmerkende religieuze achtergronden..

  Ze mogen de feesten festivals of colours noemen zonder de naam Holi daarin te verweven.

  Holi is het feest van miljoenen hindu’s over de wereld, maar door de jaren heen wordt dit feest ook door andere gelovigen/niet gelovigen gevierd. Daar heb ik persoonlijk totaal geen moeite mee. Immers hoe meer zielen hoe meer vreugd.

  Dat ze door elkaar met diverse kleuren willen bepoederen/besprenkelen vind ik juist mooi.
  Dat ze 1 aspect van het Holi feest willen gebruiken om te laten zien dat een ieder gelijk is, kan ik alleen maar toejuichen, maar laat het woord Holi niet in de titel van deze zomerse festivals voorkomen.

  Men dient gewoon respect te hebben voor de feesten van andere culturen, met name als het gaat om de religieuze feesten.

  Tegenwoordig wordt alles maar discriminatie of racisme genoemd.
  De westerse colours of festivals hebben echter niets met discriminatie te maken en ook niets met integratie.
  Het getuigt wel van disrespect voor het woord Holi en dus voor het Holi feest.


  Maak melding

 4. HOLI is een Hindoefeest ….Holi mag gevierd worden door elk mens op deze aardbol….Holi is de feest van de begin..ben je geboren hindoe dan kent Holi ook een code..tijdens deze dag is t belangrijk veg. en mantra te chanten enz…..dus Holi is een echt Hindoe feest neet meer of minder …dus tijdens de Holi niet eigen regels maken zo al alcohol en drugs, geen vlees of vis dus veg…


  Maak melding

 5. echt niet eenvoudig om een oprechte mening te geven en vooral niet om anderen voor schut te plaatsen. zo gaat het ook gebeuren met de overige religieuze (wat men pleegt te noemen heilig) feestdagen. de jaartelling (wetenschap) brengt ons onbewust terug in de tijd van het ontstaan van de religiën het christelijke leer bijvoorbeeld is meer een oriëntatie middel om je te kunnen oriënteren en heeft men het tot een goddelijkheid verheven. het hindoeïsme en de moslim leer/islam ook inbegrepen.


  Maak melding

 6. En daar heb je ze weer, de onnozele mensen die zich druk maken om de naam van een lengte feest “Holi”. Ik vraag me af waarom dezelfde mensen bij de pandit klagen als hij te lang uit de Bhagvat Gita reciteert. Dan wordt er gezegd “pandit, kan het een beetje sneller”; immers men wil dan zo snel mogelijk achter het aanrecht om hun daroe, doksa en dansi party te houden.


  Maak melding

 7. wat heeft dit met discriminatie te maken ?

  net als die anti zwarte piet beweging .
  opzouten naar je land van herkomst . ga daar kijken hoe de discriminatie daar is .


  Maak melding

 8. @”opzouten naar je land van herkomst”. Dat is pas een racistische reactie en gaat ook niet lukken op legale weg (alleen via dictatuur zoals de Nazis) Mensen hebben juridische rechten verbonden aan een paspoort. Bovendien wilt het land van herkomst ze beslist niet hebben, tenzij ze aankomen met een grote zak geld.


  Maak melding

 9. De niet-blanke Nederlanders hadden massaal aangifte moeten doen tegen Rutte toen hij tegen non-conformistische lui zeide, dat ze moesten opzouten. NU denken alle blanke Nederlanders dat het een normale reactie is en dat ondervinden de “allochtonen” dagelijks.


  Maak melding

 10. Dat zijn dezelfde zielenpoten die op hun achterste benen staan als de Hema Rijst met Roti serveert…..

  En dan een klacht indienen bij Meldpunt Discriminatie,.

  Hoe haal het het in je holi sorry.. bolle kop.


  Maak melding

 11. Als men niet wil dat anderen het woord Holi gebruiken dan moet men het als merknaam laten registreren. Dan kun je via de rechter een verbod en schadevergoeding eisen. Dan wordt Holi voortaan geschreven als Holi®.


  Maak melding

 12. @ Rawan,

  hmolenaar2016 en holi zijn vijanden van elkaar.
  Voor hem heb ik getypt dat hij patent heeft op het woord HOL en niet op Holi.

  Hoe zou men het vinden als bijvoorbeeld een religieus feest van hen meerdere keren per jaar zou worden gevierd zonder de religieuze aspecten in acht te nemen.

  Ik zal het herhalen: men mag zomerse colours of festivals organiseren en vieren maar neem het woord HOLI niet mee in de titel. Is dat zo moeilijk te begrijpen.

  En maar roepen lekker belangrijk.


  Maak melding

 13. @ Jiyani: Wees maar blij dat Holi blijkbaar zo populair is. Voor christelijke feestdagen lijkt het de omgekeerde weg op te gaan.

  Kerstfeest wordt door verschillende winkelketens “lichtjesfeest” genoemd, Paaseitjes worden “voorjaarseitjes”. Dat alles om onze onverdraagzame medeburgers met christenfobie niet voor het hoofd te stoten.

  Zwarte Piet mag ook niet meer vanwege medeburgers met een tiende generatie slavernij trauma, en wie wit is is per definitie een racist.

  Het wordt steeds leuker in Nederland met die diversiteit. Jammer alleen dat verdraagzaamheid en compromisbereidheid blijkbaar geen onderdeel is van al die nieuwe culturen die zo graag in Nederland willen wonen.


  Maak melding

 14. Beste Hand van den Broek,

  Je slaat de spijker op zijn kop. Verdraagzaamheid werkt blijkbaar één kant op.

  Iedereen is slachtoffer en de Witte Man heeft het allemaal op zijn geweten.

  Toch vreemd dat heel Afrika en het MIdden Oosten naar het land van de Witte Man vluchten en dan van alles eisen en dan van alles eisen en zich altijd gediscrimineerd voelen.

  Ik word daar een beetje moe en eigenlijk heel kwaad over. Dat gezeik over “Witte Privileges “


  Maak melding

 15. @ Hans van den Broek,

  Het Divali feest van de hindu’s wordt ook lichtjesfeest genoemd.
  Toen ik op de middelbare school heb ik over dit feest een spreekbeurt gehouden.
  Verschillende medeleerlingen maakten de vergelijking met het Kerstfeest en dat was puur omdat beide feesten met lichtjes worden gevierd, terwijl de essentie van deze feesten niet te vergelijken is.

  Ik zelf zal een feest noemen zoals het genoemd hoort te worden. Dus Kerstfeest, Pasen, enz. en dat doe ik uit respect.

  Wat Zwarte Piet betreft, een gemeenschap van mensen voelt zich gediscrimineerd door de zwarte huidskleur.
  Dus maak Piet niet meer roetzwart maar gewoon bruin. Gekleurde pieten mogen ook, maar alleen maar bruine pieten is al een hele stap in de goede richting. Voor de rest kan het feest blijven bestaan en gevierd worden zoals het al jaren geschied.

  Van oudere Surinamers, ook van mijn ouders en Surinamers van verschillende komaf heb ik begrepen dat de Nederlanders maar ook de Amerikanen die in Suriname woonden (dan heb ik het vooral over jaren 50, 60, 70, 80, van de vorige eeuw, zich ook niet wilden aanpassen aan de Surinaamse normen en waarden.
  Op de Antillen was het ook al niet anders.

  Deze mensen woonden apart in hun eigen ‘dorpjes’ met hun eigen voorzieningen. Vierden hun feesten in eigen kringen.
  Dus beste Hans, het is de mens eigen om zich vast te houden aan datgene dat voor hen vertrouwd is.

  Ik ben in Nederland geboren en getogen en woon er nog steeds, maar ik heb me behoorlijk aangepast. Moet ook wel wil je mee kunnen in en met de maatschappij, maar mijn eigen cultuur en taal zal ik nooit vergeten en opgeven.


  Maak melding

 16. Dat feest wordt in het Sanskriet Holi-Phagawa genoemd. Holi bestaat dus niet. En als iemand anders een andere festival Holi Wilt noemen dan is het zijn of haar goed recht. Jayani; gedraag je een beetje volwassen of kruip in je HOL.


  Maak melding

 17. @ Rawan,

  je kletst uit je ruwe nek.
  Het feest wordt ook Phagun genoemd, of Holi of idd Holi Phagva.
  Holi khele raghuvira avadh mein holi khele is 1 van de vele holi liedjes. Nooit gehoord of naar geluisterd?

  Trouwens wat is Phagawa? Tja Rawan, je naam zegt al meer dan genoeg.
  Ooit van het woord respect gehoord of wil je hier scoren door te likken.


  Maak melding

 18. @ Jiyani: Het probleem is niet dat lieden van buiten zich niet aan de Nederlandse normen en waarden willen aanpassen. Zolang ze anderen daarmee geen last bezorgen vind ik dat niet zo erg. Dat soort mensen maakt het vooral zichzelf moeilijk.
  Het probleem is dat mensen van buiten, die naar Nederland komen voor een betere toekomst, de Nederlanders willen dwingen zich aan HUN normen en waarden aan te passen en dat geeft wrijvingen.

  Mensen komen van overal naar Nederland, ze beginnen om zich heen te kijken en dan zien ze allerlei zaken die hen niet bevallen aan Nederland en de Nederlanders en dan moet dat veranderen.
  Dat past niet, de Nederlanders zijn niet verhuisd, de migranten zijn verhuisd, hebben het nu beter, en dat heeft de Nederlandse samenleving heel wat gekost. Meer dan de helft van de uitkeringen gaat naar niet-westerse migranten. Wat staat daar tegenover? Gezeur en verwijten?

  Vandaar de opmerking van Rutte, “pleur op als het je niet bevalt”, vandaar de opkomst van Wilders en vergelijkbare stromingen.


  Maak melding

 19. @Jiyani; ik hoop dat je intussen al door hebt dat je met een non-issue bezig bent. Je slaat om je heen als de heks die vooraf aan de viering van dit vieze poeder en slootwater feest op de brandstapel gezet wordt. Verder kan ik je vertellen dat ik graag lik maar jij klinkt zo zuur dat zelfs een uitgemergelde hond jou niet lust. Blijf maar uit je TJAMAAR strot kletsen, iets van toegevoegde waarde zeg je toch niet.


  Maak melding

 20. @Mokro: “Lekker belangrijk allemaal. Een voorbeeld naar het DNA. Men weet vaak genoeg niet waar de klepel hangt!”
  Typische reactie van een convert (hindoest. muslim) die afgeeft op hindoestanen en graag Arabier wil zijn (DNA ontkenning).


  Maak melding

 21. Henk Molenaar: “Toch vreemd dat heel Afrika en het MIdden Oosten naar het land van de Witte Man vluchten en dan van alles eisen en dan van alles eisen en zich altijd gediscrimineerd voelen.”
  Er staat nergens in de Nederlandse grondwet dat Nederland het land van de witte man is. Ik vind ook dat er veel gelukzoekers komen, die er niet op juridische gronden (asiel) horen te komen, maar deze mensen maken slechts gebruik van de mogelijkheden hen geboden. En de voorzieningen hen aangeboden worden niet alleen betaald door de witte man, maar inmiddels voor 35 tot 40 procent door de “gekleurde man”. (Vraagje hoeveel ministers en rechters zijn gekleurd. Zelfs de overwegend blanke politie word ingezet door overwegend witte mensen die eerst de gekleurden op straat provoceren en als er dan klappen dreigen te vallen, komt de politie om partij te trekken voor de “nette” witte man.


  Maak melding

 22. @Hardjo; je voelt je zeker op je kleine geen getrapt. En vanwaar haal jij de wetenschap dat in een bekeerling zou zijn. Weetje; het onderwerp Holi is zoals dit door menig een op dit forum besproken wordt een non-issue. Dus Hardjo, hou je bij je leest.


  Maak melding

 23. @Hardjo; je voelt je zeker op je kleine geen getrapt. En vanwaar haal jij de wetenschap dat in een bekeerling zou zijn. Weetje; het onderwerp Holi is zoals dit door menig een op dit forum besproken wordt een non-issue. Dus Hardjo, hou je bij je leest. Trouwens met DNA, bedoelde ik de nationale assemblee van Suriname (Ha,ha) en niet wat jij ervan gemaakt hebt.


  Maak melding

 24. Holi is voor iedereen en het woord Holi mag door iedereen op een positieve manier gebruikt worden.Wat is er mis mee dat jongeren het op deze manier beleven en hun feest zo noemen. Dit is toch een mooie vorm van anderen kennis laten maken en als men zich wil verdiepen in Holi,maak een mooi trip naar India.


  Maak melding

 25. Het Holi-feest in zijn oorspronkelijke vorm moet gewoon gerespecteerd worden. Schijnt een diepe betekenis te hebben en het is niet zomaar een feest. Vooral de verschillende kleuren en zo vind ik bijzonder.


  Maak melding

 26. Jiyani@
  Jij zegt dat dat er in de 50-60-70-80 de Hollanders ook niet intrigeerde, nou dat nou precies het zelfde wat de Surinamers
  In Holland beweren, ik kan een ding verzekeren dat de Surinamer het discrimineren heeft uit gevonden, en wat zwarte Piet betreft, in de boven staande jaren werd in Suriname door groen geel paars zwart en oranje sinterklaas en zwarte Piet gevierd, kompleet met de boot intocht inklusief zwarte pieten.
  Toen heten het geen dicriminatie wat is er zinsdien gebeurden of verandert ik noem dit zielig, weinig geleerd in jou leven


  Maak melding

 27. @ hans van de broek

  het zal je niet lukken je verwarde geest op normale zielen te projecteren.2 wereld oorlogen+1/2 eeuw gingen aan het koloniale slaven verleden voorbij.Dat zijn er slechts 2 opa`s/oma`s of te wel 2 generaties.Wij zijn jou erfenis/ nalatenschap uit de Nederlandse slavernij verleden.
  Al vanaf toen zijn wij er met de haren bij gesleept,
  hoe haal jij het dan in je hoofd om te beweren dat wij”zwarte pieten” graag in Nederland willen zijn?
  Of je het wil accepteren of niet de geschiedenis zal altijd daar zijn.Wij zwarte .Dus wanneer het gaat om het Nederlanderschap,hebt jij geen enkel recht om ons de les te lezen, onnozel. Wij zwarte Surinaamse Nederlanders hier.
  Wij blijven altijd Nederlanders afkomstig uit de koloniale slaven verleden van het koninkrijk der Nederlanden.Je komt er niet onderuit.
  Wat er ook gebeurd.


  Maak melding

 28. Beste ervaringsdeskundige,,

  Ik wil het omdraaien: hoeveel witte mensen zie ik in leidinggevende en politieke functies in Suriname? Ik zie nooit een witte man of vrouw op de Surinaamse tv.

  Slaap ik daar 1 minuut minder om?


  Maak melding

 29. @ van den broek.
  Men gaat wel 2000 jaar terug voor christus, maar 150 jaar is jou teveel om het leed dat Nederland heeft veroorzaakt te bekennen?foei foei.
  Het gaat niet om Holi maar waargebeurd geschiedenis.


  Maak melding

 30. Jiyani,
  Jij hebt volkomen gelijk! Sommige mensen hebben geen eigen geloof, taal en cultuur. Dit noemt men ook beschaving! Sommigen van jullie hebben een vreemde naam, een vreemde geloof en totaal ander cultuur dan hun voorouders toegewezen gekregen. Logisch dat zij het niet begrijpen. Holi is niet alleen met kleuren besprenkelen (kleine aspect) maar er komt veel meer bij kijken. Het begint 40 dagen ervoor al. Met zingen van Chawtaal en het chanten van heilige mantra’s. Zo wordt ook een boompje geplant. Een dag voor Holi vindt de Holika dhahan(verbranding)plaats. Echt een Hindu ding! Wij moeten deze onnozelen niet kwalijk nemen omdat zij onwetend zijn. Maar je kan ze wel wijzen op wat goed en slecht is. Holi is een feest voor iedereen en het wordt in maart gevierd. Basta! Wil je in een andere maand vieren prima maar dan onder een andere noemer. Ga er eerst in de geloven en culturen gewoontes en tradities verdiepen voordat allerlei bullshit schrijft. Dat Holi in andere landen en culturen wordt gevierd wil niet zeggen dat het zelfde is. Het Hindoeïsme is de oudste geloof ter wereld dus waar zal Holi vandaan komen?


  Maak melding

 31. Een mens heeft nu eenmaal copie gedrag alles wordt overgenomen met of zonder respect maar meestal zonder strooien met poeder heeft schijnbaar iets aantrekkelijks het liefst roze.
  Het is tijd dat swarte pet verdwijnt weg ermee je kwets domme volgzame massa.


  Maak melding

 32. @Henk Molenaar. De blanken zijn 0.5 % in Suriname, toch zijn ze overal goed vertegenwoordigd, zelfs als minister. De niet-blanken zijn 35% in Nederland en zijn alleen goed vertegenwoordigd in lagere echelons. Daarboven mogen ze niet komen, tenzij er geen blanken voor de functies zijn te vinden. In het Nederlandse kastensysteem kan een blanke Amerikaan die hier pas is het verder schoppen dan een gekleurde van de 5de of 6de generatie.


  Maak melding

 33. Geklets allemaal.
  Iedereen mag het holi feest vieren .
  Als er een groepje hindostanen zijn die denken te vechten om hun cultuur te behouden moeten ze maar terug naar India daar waar ze altijd oorlog voeren in naam van geloof en cultuur.
  Kerstfeest wordt door een ieder gevierd ook door het groepje die niets dan anders dan haat bezig is te zaaien hier,


  Maak melding

 34. Holi is een plaats naam – Noord Sumatra
  Jum Al Holi is een doelman in Emiraten, etc,etc.
  Wat is het probleem. Gaan we nu alle “Holi” naam gebruikers aanklagen?
  Laten we eerst naar ons zelf kijken en daar kritiek opleveren.
  De namen van onze goden die gebruikt worden voor commerciële doeleinden: Restaurants, winkels en alle andere (niet heilige) plaatsen. Geef daar je mening over.

  @ Henk Molenaar
  “”Mensen komen van overal …………………………
  Dat past niet, de Nederlanders zijn niet verhuisd, de migranten zijn verhuisd, hebben het nu beter, en dat heeft de Nederlandse samenleving heel wat gekost””
  1.Nederlanders zijn niet verhuisd, maar wel rijkdommen geroofd.
  2.Nu betaald Nederland dat geld terug aan de nakomelingen. Dus klets niet dat het geld kost van de Nederlandse samenleving.


  Maak melding

 35. Zoals ik eerder schreef, (verwijderd?) alle Nederlandse mannen hebben het haplotype gen R1b afkomstig uit Spanje. (Spaanse soldaten boemsjie boemsjie met Ned. vrouwen). Ze zijn dus allemaal allochtoon. Bovendien hebben de Marrokanen en Turken deel uitgemaakt van het Romeinse rijk, net als Germania inferior en hebben dus het recht om hier te wonen. Ook het op de borst slaan van Christelijke beschaving. Zij waren 8 eeuwen eerder christelijk dan Nederland.


  Maak melding

 36. Het woord holi mag door iedereen gebruikt worden.
  Het hindu feest heet holi phagua. Holi is een woord dat iedereen mag gebruiken, waarom zoveel ophef over een woord!!!!


  Maak melding

 37. Ook in de rest van Europa is het een controverse, zei wall street journal:

  Europe Appropriates Colorful Indian Festival as Rival Promoters Face Off in a ‘Holi War’


  Maak melding

 38. Net goed voor de Hindoes. Ga maar lekker op de racistische partij PVV stemmen omdat jullie denken dat de Nederlanders jullie Hindoes anders dan moslims vinden ? Aan mijn mars ! Als de Hollanders klaar zijn met de moslims dan zijn de Hindoes aan de beurt en lees de reacties maar dan zien jullie wat ik bedoel. Voor de Hollander geldt dat hij zich altijd superieur voelt en alle anderen zijn inferieur. Ogen open domme mensen !


  Maak melding

 39. Jiyani@
  er is niemand in nederland die verbied jou geloof te beleiden,
  het barst van de gebedshuizen en moskeen,voel je niet steeds aangevallen als er niet word gereageerd door mensen die jullie cultuur niet kennen,maar dring jullie cultuur niet op aan ons laat elkaar met rust,en respekteer elkaar zoals je bent
  en zeur niet,of denk jij zoals zo velen dat die blanken allemaal heiden zijn,en de strot af gesneeden moet omdat jullie vinden dat we beesten zijn ,Sari Tori,ik zal het wel niet snappen


  Maak melding

 40. Morrison@
  wat hebt jij in de laaste 150 jaar geleerd dan, doe niet zo zielig.
  wat wil je nou zeggen ,geef mij eens een verklaring,kinderen kennen geen discriminatie maar word de oudere in stand gehoud grow up zielepoot
  met vriendelijke groet


  Maak melding

 41. Morrison@
  en je bent een stuk gelukkiger geworden door in de slaven tijd te blijven hangen het is zielig voor woorden.
  in de jaren 50-60-70-werdt er nog kniftig sinterklaasfeest gevierd in suriname inclusief intocht met boot en zwarte pieten en toen wasb het geen discriminatie,en het werd geviert door groen geel paars oranje zwart en blank, je moet je kapot schamen rasist,maar ik begrijp dat het over het algemmen zwarte suris betreft ,andere culturen doppen hun eigen boontjes wel,ik weet niet hoe oud je bent maar volgens mij niet oud genoeg.
  Sari Tori


  Maak melding

 42. Laarh@
  ook jij bent een figuur die anders gelovigen achterlijk noemt ,hebt jij wel eens na gedacht wat voor rotzooit in de werld is door zulke uitspraken, doe het er zwijgen toe ,ik zal nooit jou cultuur aannemen ,ik ben vrij in wat ik doe en denk ,zolang ik niemand er mee lastig valt,en geen taal en cultuur , word het toch eens tijd dat je je horizon gaat verbreden,Sari Tori


  Maak melding

 43. @ Alibaba: U kletst onzin. Het haplotype gen R1b komt vooral voor in het westen van Frankrijk, het westen van Engeland en in Ierland. Het komt dus vooral van de Kelten, een Germaanse stam.
  Turken hebben het Oost-Romeinse Rijk vernietigd, ze hebben daar nooit deel van uitgemaakt. De Marokkanen zijn voor een deel Arabieren die vanuit het oosten daarheen getrokken zijn na de Romeinen. Bovendien hebben Turken en Marokkanen hun eigen land en is Nederland niet Rome.

  @ Ervaringsdeskundige: In Nederland zijn ongeveer twee miljoen mensen van niet-westerse afkomst. Dat is dus minder dan 12%. U denkt waarschijnlijk dat Amsterdam Nederland is. Dan klopt klopt het wel ongeveer. In Amsterdam wonen 107.000 mensen met een IQ tussen de 70 en 85, terwijl het Nederlandse gemiddelde 102 is, dus ook dat wijst er op dat daar veel migranten wonen.

  @ Morrison: Met de geschiedenis heb ik niets te maken. Alleen het bezit van een Nederlands paspoort of een verblijfsvergunning geeft je het recht om in Nederland te wonen. Dat zwarten graag in Nederland willen wonen maak ik op uit hoeveel moeite ze doen om er te komen.
  Als je zelf graag Nederlander wil zijn adviseer ik je beter je best te doen om fatsoenlijk Nederlands te leren.

  @ OMG: Dat geklets over die gestolen rijkdommen ken ik nu wel. Wat waren die rijkdommen? Waar zijn ze nu? Ik heb ze niet. Kom met feiten, niet met kletsverhalen.
  De nakomelingen van de slaven(?) hebben een heel land gehad en een hoop geld. Sommigen leven nu in het land van hun vroegere onderdrukkers als bedelaars van een uitkering. Ook een soort slavernij als je steeds je hand moet ophouden om te leven. Maar goed als je je thuis voelt in de onderste lagen van de samenleving zonder uitzicht op een leven met zelfrespect, veel geluk er mee.


  Maak melding

 44. ervaringsdeskundige@
  als jij zo deskundig bent als je schrijft heb ik geen hoge pet van op ,dat waarschijnlijk ook wel met opleiding te maken hebben,hoor jij ook tot die geluks zoekers die denken dat de wegenwacht (WW) het geld bij je komt brengen,in holland moet je een arbieds mentaliteit hebben. je hebt in Nederland nu eenmaal geen hangmatten


  Maak melding

 45. @Hans van den Broek. U hebt het wel tegen iemand die daarvoor heeft gestudeerd.U bent degen die kletst.1. DE KELTEN WAREN GEEN GERMAANSE STAM. @. R1b is via Spanje, Frankrijk en de Britse Eilanden ingegaan. Daar heeft u gelijk in. Veder is bewezen dat de Nederlanders en Belgen wel degelijk Spaans bloed hebben. Wat ben je toch stom. 3. De Turkse oorspronkelijk uit Mongolie. Maar de huidige inwoners van Turkije zijn voor het grootste gedeelte etnische Grieken en Kurden. 4. Over het gezeur over uitkeringen (stereotype) tegen OMG: Jouw AOW uitkering wordt betaald door o.a. belastingcenten van mij en andere “gekleurden” waar je zo op neerkijkt. Ondanks je gedweep met Suriname is dat intussen wel duidelijk. Ik kwam vroeger vaak in verpleeghuizen en verzorgingshuizen en wat mij opviel is de mensen die vroeger een grote mond hadden over buitenlanders nu verzorg worden door Islamitische verpleegsters. Dus als ik jouw was zou ik mijn toon maar matigen.


  Maak melding

 46. @Haco. (Hein Taus?) Aan jou taalgebruik te zien, ben je ook maar tot de vierde klas lagere school gekomen. Arbeidsethos en Nederlanders? Laat me niet lachen.


  Maak melding

 47. Beroepsracisten op Waterkant zijn: Haco, Hans van den Broek en Henk Molenaar. Ik zou bijna pro-Bouta van worden (maar niet heus) omdat ze toevallig ook anti-Bouta zijn.


  Maak melding

 48. ervaringsdeskundige@
  je hebt ook op school gezetten lap zwans, je hebt ook een nieuw woorden boek gekregen ,ze hebben allen de werk woorden er uit gelaten,
  mijn schooltijd is voor jou een vraag voor mij en weet.

  Wat zijn jullie toch zielig@
  niemand die je tegenhoud veel plezier


  Maak melding

 49. Wat niet te veranderen is is niet te veranderen.
  Een verwarde geest die geïsoleerd gevangen daar heb jij alle schijn van.
  Jou niveau van denken past niet meer in deze tijd.
  welke taal ik ook zou beheersen het ontbreekt jou in deze, aan inzicht en niveau. Broekje.
  Alleen jou aanhef zegt genoeg.”met geschiedenis heb ik niks te maken”
  Je komt zeker uit een boom vallen.
  Elk oprecht en weldenkend mens weet dat zij met geschiedenis en omgekeerd te maken heeft.
  Of ben je soms uit het hol van een boom gekropen?
  Van Den Broek?


  Maak melding

 50. @Van den Broek. Je leeft in het verleden. Zelfs van nieuwe bevolkingsstatistieken, waarin het woord allochtoon voortdurend door de regering wordt veranderd, heb je geen kaas gegeten. De 1.2 miljoen Indo zijn geen allochtoon. Daarnaast heb je 1 miljoen Turken en Marrokanen (legaal), half miljoen andere islamieten. 400,000 Suris , 400,00 Antis, 500,000 nakomelingen van Italiaanse en Spaanse gastarbeiders en ca 500,000 anderen, zoals Aziaten. Halfbloedjes heb ik dan nog niet meegeteld. Komt dicht bij 35%. Verder heb ik slecht nieuws voor jouw. De Blanke vrouw neemt maar 1,4 kind terwijl 2.1 nodig is om het ras op peil te houden. Dus na een generatie (ca 30 jaar), neemt het percentage blanken van 65 procent af naar 2/3 x 65 % is 44 %. Kjk waar naar de VS , waar in ca 2 generaties het percentage blanken is gedaald van 90% naar ca 65% nu. Wit is volgende verzinsel?


  Maak melding

 51. @ Haco Ik ben blij dat ik niet oud genoeg ben en zodoende niet vast geroest zit in die oude waan ideeën die jij koestert.
  De factoren die bij mij ertoe doen als het gelukkig zijn betreft,zijn totaal anders als de jouwe.
  Daarin verschilt de zwarte van de neger.
  Jij hebt het over de koloniale tijd, het sinterklaas feest is daar een erfenis van,is dus introduceert in Suriname door de Hollanders.
  Omdat er toen 1 hoofd verantwoordelijk was(Holland)de kolonisator,en de rest make volgelingen(ondergeschikten”),zo heeft men toen gebruik gemaakt ,de richting bepaald”en de viering van sinterklaas inhoud gegeven toen.
  De vlag met de vijf stèren die de 5 bevolkingsgroepen symboliseerde, was zwart,wit,bruin,rood en geel.
  Zat geen paars en groen tussen @haco.
  Informatie verwerking is een vak apart.
  En is zeker niet aan leeftijd gebonden.


  Maak melding

 52. 2Haco
  Soms kun je zo vol van je zelf zijn ,dat je daardoor niet instaat ben om het eens anders te bekijken.
  Misschien doen wij er beter aan, eerlijk tegen kinderen te zijn zodat zij wellicht in staat zullen zijn , een beter wereld te crieeren,dan de puinhoop die wij ervan gemaakt hebben.
  Dat is pas zielig.


  Maak melding

 53. Alibaba , je zwetst, als Hans van den Broek al zijn AOW zou hebben, heeft hij dat zelf al zijn werkzame leven bijeengebracht door afdrachten sociale lasten tijdens zijn werkzame leven, net als zovelen van de oudere generaties, een pot waar vele andere ook van profiteren, net als van de vele andere sociale voorzieningen die bestaan door inbreng en opgebouwd zijn door de oudere generaties, BTW het betekent niet dat als je ergens voor gestudeerd hebt, je ook de kennis echt rationeel denken mis ik namelijk


  Maak melding

 54. Haco (of is het hagoe ?)
  Blijkbaar heb jij niets anders te doen dan het internet af te struinen op zoek naar een onderwerp om je frustratie hierop te botvieren. Wat ik zo knap aan jou vind is dat jij aan de naam van een persoon exact zijn gedachtengoed lezen kan. Bravo, zat hij maar in de Surinaamse regering dan had je nu het land ten dienste kunnen staan. Voorts merk ik dat jij moeite hebt met de mening van een ander. Neen, Haco postings dragen niet bij aan een vruchtbare discussie maar is voor velen juist aanleiding om zich van commentaar te onthouden. In mijn ogen ben jij een volksmenner.


  Maak melding

 55. @Haco
  Dat doe je juist wel het lastig vallen. Jij vindt dat iedereen elkaars feestje mag vieren wanneer hun het beste uitkomt. Een tip ga eerst verdiepen wat Holi is Pipo! Mag ik zelf bepalen wanneer ik mijn Hindu feest mag vieren. Ik dank u vriendelijk!

  Haco, heb je een eigen cultuur, taal of geloof?
  Indien wel, koester hem en laat het niet door anderen verkrachten! Sari tori boi!!!


  Maak melding

 56. @Johan. Alibaba heeft gelijk en jij bent degene die zwetst. En je hebt iderdaad nergens verstand van. Als er geen inkomsten zijn bij de overheid van de AOW (die is geindexeerd) niet worden uitbetaald, stommeling. Al je pogingen om de wandaden van je rasgenoten te beschermen zijn kul. Of zijn Johan en Hans (Johannes) van den Broek dezelfde persoon?


  Maak melding

 57. Haco (in een van zijn posts ondertekende hij per ongeluk met Hein Taus) is een Surinaamse moslim die pas (10 jaar of zo) in Nederland is, zich geaccepteerd voelt door blanken en nu denkt dat hij blank is. Zijn twitter account liegt er ook niet om. (Aanhanger van Wilders).


  Maak melding

 58. NIETS IS HEILIG…………………..,
  ALLES IS NEP……………………..,
  ALLES WAT VERTELD WORD OVER BOVEN ZIJN DE VERHALEN DIE BENEDEN ZIJN GEMAAKT.
  DE MENS HEEFT ALLES VERZONNEN.
  BEN EX HINDOE.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.