maandag, november 27, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijCorruptie bij landdistributie in Suriname aan de kaak gesteld

Corruptie bij landdistributie in Suriname aan de kaak gesteld

-

- Advertisement -

PARAMARIBO, 4 sep – Ambtenarenvakcentrale CLO eist een definitief eind aan corruptie bij de distributie van land in Suriname. CLO-voorzitter en parlementslid Ronadl Hooghart (NDP) vindt dat er te veel verkeerd gaat. Het begnt al bij het aanvragen van een stuk grond, wat een door de grondwet onderschreven recht is. Maar ook bij het overdragen van titels op grond gaat het vaker dan niet mis.

Burgers gaan al te lang gebukt onder de willekeur op het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. De corruptie en willekeur zijn doorgedrongen tot alle ambtelijke niveaus. “Zelfs ministers vergalloperen zich door de originele aanvragen te verdonkeremanen en het betreffende stug land naar zich toe te trekken”, stelt Hooghart in een brandbrief aan het ministerie.

Volgens de wet mag iedereen een stuk grond aanvragen. Wie ergens een stuk vrije domein ontdekt, heeft het eerste keuzerecht. Maar door bureaucratie en kwaadwilligheid raken bruegrs vaker dan niet het recht kwijt. CLO wil dus dat er zo snel mogelijk een eind komt aan dit soort praktijken op het ministerie. Burgers moeten op normale manier een stuk grond kunnen bekomen.

- Advertisement -


opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

- Advertisement -
Does Travel & Cadushi Tours
35 REACTIES
 1. Ronald heeft eindelijk kunnen bouwen.En nu blijkt dat dat stukje grond waarop hij gebouwd heeft aan iemand anders is toegewezen.Ronald zit nu in zak en as.


  Maak melding

 2. Afschaffen die absurde wet zegt dat iedereen een stuk grond gratis kan krijgen. Er is immers niet meer genoeg (ook voor komende generaties) zelfs in Suriname. Bovendien, iedereen wilt verkavelen aan SuriNeds om zo snel mogelijk rijk te worden. Overheid had wel 20.000 gezinnen (100.000 mensen) 200m2 kunnen geven om een huisje neer te zetten (400 hectare).


  Maak melding

 3. De Puinhopen Van 7 Jaar NDP (benden van ellenden)

  Opper Surinamer.

  Nix Menselijk is mijn Vreemd

  Vanaf de NDP aan de macht is behoort Corruptie tot een deel van de Surinamse samenleving

  Met Bouterse aan de macht moest men weten dat je corruptie ook mee krijgt..

  Beste Surinamers.. Er zijn Enkele BATAVIEREN van het GERMAANSE Ras die Narcistische trekjes hebben op deze site die alle bombastische handelingen van de NDP loop te Romantiseren …


  Maak melding

 4. Gronddiefstal is niet alleen van de huidige regering. Kun je je voorstellen dat arme mensen die nu roven, bij het hebben van een stuk land in zijn eigen behoefte hadden kunnen voorzien.

  Ik denk dat je dan minder rovers zou hebben. De regering moet landbewerking promoten en wie niks ermee doet moet het teruggeven (huurgrond). Het wordt nu teveel gebruikt als speculatiemiddel. Verkaveling???? Welke idiote regering geeft huurgrond uit om particulieren commercieel te laten verkavelen??? Het gebeurt in SU.

  Helaas zijn het meestal toch de rijke elite corrupten die alleen beschikking heeft van het land, welke in theorie, in overvloed aanwezig is. Een deel van de economische malaise is ook hieraan te danken.


  Maak melding

 5. Ik kan Hoogie geen ongelijk geven. Als je mij vraagt moeten alle landsdienaren die zich schuldig maken aan dit soort praktijken een fikse boete worden opgelegd en dan opsluiten!!!


  Maak melding

 6. De paarse misdaadcultuur is sinds 2010 een feit, dankzij oerdomme debiele paarse paria ’s die de misdaadvloek ddb over zich heen hebben laten komen. Dader en slachtoffer zijn ppro ndper. Ndpers zijn de oorzaak van de misdaadvloek van het land. Wo ka


  Maak melding

 7. Ambtenaren vormen de vierde macht in een land. Zij zijn in staat om ministers op het verkeerde been te zetten door de posities die zij innemen. Zij kunnen die diensten vragen van de overheid tot ongekende razernij brengen, goedbedoelde plannen kunnen zij dwarsbomen en ze zijn in veel gevallen omkoopbaar. Heel veel aanvragen van burgers voor een stuk land laten zij gewoon verdwijnen in een la of in de shredder. Zij kunnen het ontwikkelingsproces totaal frustreren. Zie maar de soap rond de cassavefabriek. Wie goed bevriend is met ambetenaren kan veel gedaan krijgen. Zij kunnen ervoor zorgen dat procedures worden versneld als men ze een ” lekkers ” geeft. Dit soort figuren zijn funest voor een land. Het overheidsapparaat dient opgeschoond te worden.


  Maak melding

 8. @ RobG

  “Ambtenaren vormen de vierde macht in een land. etc.””

  De regering regeert en moet ministers aan stellen die in de gaten hebben wat er gebeurd en een niet doelmatige overheid saneren. Nu verschuilen achter ambtenaren is laf en flauw.

  Onder Vene had men deze problemen niet terwijl de hulp uit Nederland marginaal was en de grondstoffen prijzen aanzienlijk lager en het overheidsbudget een fractie was van wat Bouterse wilde besteden.

  Alle plannen die Bouterse gerealiseerd heeft waren nog Front plannen. Alle eigen plannen zijn in duigen gevallen.

  De NDP coalitie zijn huilers. Zie de recente reactie van Doekhie op de bejubbelde anti corruptie wet.
  Hij heeft voor gestemd en vind het een paar dagen later een papieren tijger. Hij zwaait met corruptie rapporten waar geen enkele conclussie hard is en die stelt dat de schade niet te bepalen is. Volgens Doekhi en Misiekaba is de schade volgens het rapport SRD 119.000.000. Helaas fout dat was de het totaal van aanneemsommen.

  RobG de regering zijn huilebalken die nu alles aan iedereen verwijten behalve aan het eigen gebrek een kennis, kunde en attitude.

  Zij hebben langszamer had de hele top van de ambtenarij benoemd dat is zij ook verantwoordelijk voor het functioneren of niet functioneren van de ambtenarij.


  Maak melding

 9. Jojo, toen de regering Venetiaan het bewind voerde in Suriname was het kenmerkende van zijn bestuur het ” patronage systeem ” en het pappen en nathouden e boventoon voerde . Met het aantreden van de heer Bouterse werd direct afgerekend met dit systeem waarbij vriendendiensten en hielenlikkerij van ondergeschikten t.o.v. hun baas de boventoon voerde. Deze omslag in denken en handelen noemt men in de organisatieleer een proces van organisatieverandering.

  Uit ervaring weten we ook dat proces zeer moeizaam verloopt bij overheidsdiensten omdat de ambtenaren dwars kunnen zitten of het geheel proces kunnen frustreren. Het zijn ambtenaren die e werkzaamheden moeten uitvoeren en het blijkt dat deze ambtenaren niet voldoende geschoold zijn om die verantwoordelijkheid te dragen. Dus Jojo, hetgeen u zegt over de regering moet ik helaas als onjuist beschouwen.


  Maak melding

 10. De REGERING is 100% verantwoordelijk voor planning en uitvoering van de bestuurlijke taken/daden ! Dus ook voor de wijze waarop het ingehuurde personeel haar taken uitvoert !

  AUB de schuld van het FALENDE PAARSE BELEID niet bij de ambtenaren neerleggen !

  Door de toegestane corruptie-schandalen is Sranan een BANANEN-republiek geworden !

  Wat denkt een gewone ambtenaar indien hij ziet dat de machthebbers, nadat de staatskas is leeggerommeld, botweg MILJARDEN aan ONGEDEKTE SRD-bankbiljetten DRUKKEN en UITGEVEN ?

  Zie meneer Hooghart, die zwijgt over de OW-jaarbudget-verdwijning van Abrakadamski, zwijgt over het niet nakomen van beloftes aan de onderwijzers, zwijgt over de late betaling van subsidies en salarissen, zwijgt over Paarse Carifesta-boeverijen,zwijgt over paarse Naschoolse Opvang-boeverijen etc …. en komt opeens met onregelmatigheden bij Gronduitgifte ???????

  Hoogi is een selectieve PAARSE HUILER, die de BELANGEN van de gewone Srananman is VERGETEN !!!!!


  Maak melding

 11. @ RobG

  ” Dus Jojo, hetgeen u zegt over de regering moet ik helaas als onjuist beschouwen.”

  Het patronage systeem is onder Bouterse slechts uitgebouwd. zie hoe Peneux zich uitspreekt, zie hoe het kabinet van de president overal rond rommelt. Zie hoe Sardjoe stiekem met Alcoa onderhandeld terwijl de president het per mei 2014 tot een nationale zaak maakte.

  Pappen en nat houden is nu juist de aanpak van deze regering die nooit antwoord geeft op vragen vanuit de DNA en alles naar morgen (nieuwe lening) schuift.

  Denk daar eens bij na over hoe Brokopondo verkwanseld is tot 31.12.2019 omdat er een verstopte schuld lag van ongeveer $ 50.000.000 bij Alcoa waarvoor via een omweg Suriname nu ruim $ 100.000.000 gaat betalen incl. rente.

  RobG doe uw ogen en oren eens open. Goed luisteren als de president en Boefdraad praten kan u van heel wat informatie voorzien.


  Maak melding

 12. @ RobG,
  Ik kan je geen ongelijk geven met hetgeen je stelt in je “posting”: ambtenaren vormen de vierde macht !!
  Grondroof was schering in inslag toen NPS jarenlang het beleid uitmaakte op Domeinen/NH,Opbouw; weliswaar overtroefd door Somo de grondrover : deze schaamteloze grondrover heeft kans gezien van zijn eigen Moslim-broeders van SIV ,een groot stuk terrein op naam van een van zijn stichtingen te doen overschrijven.VENE met zijn 10schone vingers en Adjodhia durfden hun mond niet open te makem om deze grondrover een halt toe te roepen !!


  Maak melding

 13. Allen,

  Voordat alle grond gestolen wordt door de boeven in Suriname, stel ik het volgende voor:
  Geef aan een ieder in Suriname, die geen vermogen heeft een stuk grond, zodat zij kunnen gaan bouwen, en hiermee Suriname er beter uit gaat zien.
  Beter zo dan dat het allemaal gestolen wordt door de boeven in Suriname.dit zal de gewone burger uit Suriname ook motiveren voor de opbouw van een nieuwe/betere Suriname.

  SUCCES.


  Maak melding

 14. Regeren in Suriname,kanjer vergelijken als een soapserie…roven, stelen, bedriegen,alles wat een mens kan bedenken om het land naar vernietiging brengen.denk zelf dat dit nooit goed komt of tenminste komende decennia.


  Maak melding

 15. Mensen weten dat er grote corruptie by gronduitgifte is. Vsn hoog tot laag. De minister weet dat ook. Bijvoorbeeld Jerry Wiliams hoofd grondregistratie idereen weet hy is corrupt. Niemand doet wat. Schreeuwen helpt niet Hooghart. Als de.minister hem daar laat kun je lullen wat je wil boy.


  Maak melding

 16. Mensen weten dat er grote corruptie by gronduitgifte is. Vsn hoog tot laag. De minister weet dat ook. Bijvoorbeeld Jerry Wiliams hoofd grondregistratie idereen weet hy is cortupt. Niemand doet wat. Schreeuwen helpt niet Hooghart. Als de.minister hem daar last kun je lullen wat je wil boy.


  Maak melding

 17. Wie is het vergeten::::::Hooghart is/was begonnen om een woning af te ronden op een stukje grond, maar kreeg plotseling te horen dat het perceel niet van hem is. De persoon van wie het perceel is heeft alle bewijsstukken laten zien en heeft Hooghart toen aangeklaagd.

  Wat doet Hooghart:: hij stapt over naar de NDP met de gedachten dat Bouterse hem zeker kan helpen met het probleem. Hooghart had op een gegeven moment een grote mond over hoe zaken verlopen en ook dat hij mensen zou laten opsluiten.
  Onbekend is hoe deze zaak is verlopen.

  Hooghart moet niet zeuren, omdat hij ook heeft gestemd met het feit dat die zogenaamde anti corruptiewet niet met terugwerkende kracht aangepakt mag worden.

  Een harde feit is dat deze regering wetten maakt, maar om ze na te leven is het een grote puinhoop.

  Wie kan al die wetten nog opsommen die zijn aangenomen? en hoeveel van deze wetten worden nageleefd?????


  Maak melding

 18. Corruptie bij landuitgifte is heel gewoon in Suriname, al tientallen jaren. Willy Soemita heeft er nog voor in de gevangenis gezeten en dat was nog onder Arron als ik mij goed herinner.

  Als de regering vindt dat het ongewenst is dan moet zij er wat aan doen. Uiteindelijk is de minister politiek verantwoordelijk voor wat zijn ambtenaren doen, zelfs al zou het gebeurd zijn onder zijn voorganger.
  Het probleem is waarschijnlijk dat men niet de capaciteiten heeft om onregelmatigheden te ontdekken. De ambtenaren zijn niet te vertrouwen, maar zijn de inspecteurs wel te vertrouwen? Hebben ze de kennis en de wil om onregelmatigheden te ontdekken? Als je niemand vertrouwen kunt, waar blijf je dan?

  Suriname verkeert in een zeer precaire situatie. Komt het ooit nog goed met dat land of is het al zozeer verrot dat herstel niet meer mogelijk is?

  Iemand betrappen moet toch mogelijk zijn. Zeer zwaar straffen en daar mee door gaan totdat men te bang is geworden om het nog te doen.
  In China krijgen corruptelingen de kogel en de nabestaanden de rekening voor de executie. Zover moet Suriname niet gaan natuurlijk, maar een paar jaar gevangenis + inbeslagname van bezittingen en terugvorderen van onterecht verkregen grond is toch wel het minste.


  Maak melding

 19. De grootste grondroof in de geschiedenis van Suriname heeft plaatsgevonden onder het bewind van Ronald Venetiaan. Hij gaf zijn politieke partners de vrije ruimte om zoveel mogelijk grond in bezit te krijgen. Zijn partner VHP Jogie bezit meer dan 100 gronden in Suriname. Wat dacht u van de gronden die Brunswijk in bezit heeft gekregen.


  Maak melding

 20. @ RobG

  “De grootste grondroof in de geschiedenis van Suriname heeft plaatsgevonden onder het bewind van Ronald Venetiaan.”

  Waarom heeft er niemand tot nu toe iets bewezen en aan de kaak gesteld.

  Ik denk dat u Jogi en Mahinder Gopi door elkaar halt hij moest weg voor iets met 90.000 ha.

  Verder hoe kwam Boerenveen en van Bodegraven (beide veroordeeld voor Poederhandel) met hun SUMA Lumber aan 60.000 ha in Tibiti

  RobG indien u naar een ander wijst, wijzen er 3 vingers naar u.


  Maak melding

 21. RobG
  Ter aanvulling Suma Lumber is per 03.01.2014 voor maarliefts $ 7.8 mio verkocht aan Greenheart.
  De aandelen waren toen op Aruba veiliggesteld door de betreffende heren.


  Maak melding

 22. @Robje-G, zie de GROOTSTE SLACHTINGEN VAN

  ONGEWAPENDE SURINAAMSE STAATSBURGERS VAN

  NA DE SLAVERNIJ-PERIODE !

  GEPLEEGD DOOR PAARSE VERRADERS VAN SRANAN

  EN HAAR BEVOLKING !

  PS : STOP THE PURPLE SLAVERY IN SURINAM !!!


  Maak melding

 23. Deze aap zg kerkganger hoort in paramaribo zoo thuis
  Jaja keskesi jij en je paarse roversbende hebben su tot de bu
  Bodem vernietigd!
  Springen jullie over bosjebrug en neem doekhi opa bouta etc. Mee!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES