dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieWaterkracht niet meer ideaal voor bauxietindustrie Suriname

Waterkracht niet meer ideaal voor bauxietindustrie Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 2 sep – De tijd dat waterkracht werd gebruikt voor het winnen van bauxiet lijkt voorbij. Volgens Dilip Sardjoe, voorzitter van de commissie die onderhandelt met multinational Alcoa, wordt naarstig uitgegeken naar alternatieven. Het onder water zetten van natuur- en leefgebieden is niet meer voor de hand als vroeger. De kosten zullen ongekend hoog uitvallen. En dat niet alleen in financieel opzicht.

Suriname zal de kosten niet kunnen dragen als het zijn bauxietindustrie nieuw leven wil inblazen. “De godkoopste oplossing, waar de commissie naar kijkt, is het gebruiken van gas om energie op te wekken, In Guyana heeft men aardgas gevonden en als Surianme daar gebruik van kan maken, kan daarmee de energiekwestie opgelost zijn”, zei sardjoe tijdens een publieke discussie over dde toekomst van de bauxietindustrie.

Samenwerking met het westelijke buurland zou goedkoop aardgas kunnen opleveren. Guyana haalde onlangs het nieuws met de ontdekking van grote hoveelheden gas en aa5rdolie. “Het is een goede oplossing om verder te kunnen gaan met de plannen voor de bauxietindustrie in West Suriname”, aldus Sardjoe. Alcoa heeft het in mijnen in Suriname stopgezet, maar heeft veel interesse voor de bauxietvoorraden in het westen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

29 REACTIES
  1. Voor gas moet ook betaald worden of het nou uit Venezuela of Guyana komt. Het kan gratis maar dan moet er een fusie of federatie van de 2 onafhankelijke Guyana’s komen. (en daar is de Surinaamse mindset niet op ingesteld).


    Maak melding
  2. Guyana produceert ook aluminium via het Russische Rusal en zal niet toestaan dat het op dat gebied moet concurreren met Suriname. Suriname zou eigenlijk het manipulatieve Alco eruit moeten schoppen en Rusal de kans moeten geven.


    Maak melding
  3. Suriname moet niet op één paard gokken als het om opwekken van energie gaat, maar ook kijken naar meer opties en daar biedt duurzame energie oa mogelijkheden in; windenergie, zonne-energie, getijden energie, eb en vloed in oa de kust, een combinatie van duurzame energie, enz en deze te combineren met oa gas uit Guyana (en aardolie uit Suriname en Guyana).

    Suriname moet een heel goed plan hebben/maken wat zij van plan wil met de bauxietsector. Willen ze dezelfde rol als de afgelopen periode die ze gehad hebben met Alcoa/Suralco of een andere rol?

    Wat is het plan die Suriname wil hebben? Gaat het om Surinaamse of Alcoa/Suralco belangen of belangen van enkele Surinamers die Suriname in de uitverkoop zetten of het Surinaamse Volk belang voor lange termijn?

    Suriname moet al de deskundigheid die in deze sector zijn die ze in huis hebben hiervoor inzetten om dit plan te maken en uit te voeren. Die mensen,specialisten zijn er. ( Eddy Jairap,
    Marc Waaldijk, Danny Lachman, Gegory Rusland, Viren Ajodhia, en de beste economen, advocaten, mijnbouwkundigen, productieondernemers in het bedrijfsleven die exporteren, ingehuurde buitenlandse specialisten, studenten, Surinaamse banken, milieuaspecten, lucht, water, bodem, flora en fauna, enz).

    Het gaat niet om poppenkast en daarom moet Suriname een goed degelijk plan maken, samen met toekomsitge studenten van de Anton de Kom Universiteit/technologie, mijnbouw, energie enz.

    Recht En Waarheid Maken Vrij

    God Zij Met Ons Suriname/rs


    Maak melding
  4. Suriname moet niet meer op grote schaal aluminium produceren, want de prijzen worden bepaald in Chicago door gokkers/speculanten en die hebben niets van doen met inzet van mankracht//bodemschatten en energie , plus herstel van aangerichte schade. Als er in Nederland bauxiet voorradig was en de Nederlanders zouden zelfs de prijs mogen bepalen, zou de prijs van een ton Aluminium niet 1000 tot 3000$ zijn maar rond de 300000 tot 1 miljoen $ per ton. De prijzen zijn al 50 jaar niet gestegen van bauziet terwijl de salarissen in het Westen wel zijn ver-100-voudigd in 50 jaar.


    Maak melding
  5. De plant op Paranam heeft jaren alleen op hfo generatoren gedraaid en niet op waterkracht. De energie van de waterkracht centrale verkochten ze liever voor veel geld aan de EBS die het weer onder de prijs verkopen aan de goudmijnen en aan de gebruikers op het net..
    Hoezo niet rendabel?
    Het zoveelste signaal dat Alcoa nooit meer terug komt en Suriname gewoon nog lekker 5 jaar afhoud van eigen ontwikkeling van de bauxiet winning


    Maak melding
  6. Suriname heeft veel zonuren. Plaats zoveel mogelijk Zonne-cellen op daken van huizen, schuren (van de bv rijstboeren) . En je hebt veel energie opgewekt.
    Zonne-cellen zijn niet meer zo duur.


    Maak melding
  7. @Alu.min, het is onjuist dat Rusal in Guyana bauxiet omsmelt tot aluminium. Bauxiet van Guyana wordt verscheept naar smelterijen in Ierland en Oekraïne. Ik ben het volkomen met je eens dat men in Suriname in zee miet gaan met Rusal. Een drietal jaren terug had ik dit reeds aangegeven op Waterkant. De kans is zeer groot dat men door de vondst van aardgas in Guyana zal besluiten om een aluminiumsmelterij neer te zetten in dat land. Suriname heeft dan het nakijken. Maar er is geen man overboord omdat Suriname haar accent toch moet gaan verleggen naar andere soorten van industrie. De bauxietindustrie moet een bijzaak worden. Suriname moet zich vooral gaan toeleggen op de productie van landbouwgewassen voor de menselijke consumptie, de diervoeding en landbouwgewassen voor de productie van bier,enz.


    Maak melding
  8. De Dilip boef en crimineel en lid van ndp boevenbende wil zich opwerpen als de leverancier van gas uit het buitenland. Deze mpp kaolo bloedzuiger moet gelyncht worden. Deze mpp reet likker hagoe van Desi noemt zichzelf onderhandelingsexpert, maar heeft geen kennis van zaken. Alcoa heeft deze bloedzuiger omgekocht met miljoenen us dollars, die op zijn buitenlandse bankrekening is gestort.


    Maak melding
  9. Met stuwdam lampjes in huis laten branden,lijkt ook mij een beetje van het zotte,
    Normaal is het zo dat er na de planning energie gezocht wordt.Maar nu hebben we energie.Het is wat wij gaan doen ermee.
    Ik stel voor om ruwe aluminium te importeren en potten en pannen van te maken en het te verkopen aan bosjes mannen in de Kalahari.Stevige dingen maar toch ligt genoeg om het mee te kunnen dragen op hun zwerf tochten.
    De actie moet zijn dat bij het kopen van een stel potten,de koper een pak lucifer GRATIS krijgt.Storm loop gegarandeerd.


    Maak melding
  10. Wat moet hij nou met aluminium ? Er wordt zoveel staal op de wereld gelegeerd die even licht zijn als Al en veel sterker dan Al. Airbus, Boeing en Vesta bestellen hun staal bij tata steel Europe. Het gaat om die stuwdam, zie hoe misleiden hij betoogt in zijn rede om het volk op een dwaal spoor te zetten door te stellen : het onder water zetten van natuur gebieden….daarmee probeert hij de gevoelens van het volk te veroveren om vervolgens weer het mes onder de keel te drukken.
    Als de dam in handen komt van die smeerlap dilip , dan is heel Suriname van hem.


    Maak melding
  11. Ik ben het niet eens met de stelling van Sardjoe, want ik ben een voorstander van het implementeren van het Kabalebo dam projekt.

    Suriname zou het liefst onafhankelijk te werk moeten gaan bij het opzetten van haar eigen ontwikkelingen en industrieën, en niet overgeleverd moeten worden aan de grillen en grollen van anderen.

    Stel dat wij een moderne smelterij in Su opzetten die volledig afhankelijk is van Guyanese aardgas, en er doet zich een akkefietje voor tussen deze twee landen.
    Je voelt het al aankomen dat de gaskraan dicht wordt gedraaid, en de Surinamers hebben een enorm probleem !

    Een hyper moderne hydropower dam opzetten in het Kabalebo gebied zal zeker haar voordelen hebben voor die regio.
    Het kul verhaal van leefgemeenschappen onder water zetten !!! Hoeveel mensen wonen er in het Kabalebo gebied, ik denk zelf anderhalve man en een paardenkop !
    Dus mensen waar praten wij over ???

    Dilip, laat die Guyanezen rustig met hun aardgas want waarschijnlijk hebben wij het ook !


    Maak melding
  12. Btw, ik lees op een ander Surinaamse online medium dat de Amerikaanse geologische dienst, heeft geschat dat er in De Guyana-Suriname bekken 13,6 miljard vaten aan olie in de grond ligt.
    Ik wil dit best wel geloven want als er voor Fr Guyana tot aan de zeegrens met Su olie is gevonden, en voor Guyana vanaf de zeegrens met Su ook, dan moeten er olie en aardgas in ons territoriaal gebied voorkomen.

    Het valt mij echter op dat de voormalige zeegrens tussen Su en Guyana dwars door het exploitatie gebied van Exxon mobile ging, en na de uitspraak in Hamburg liep die grens netjes om dat gebied heen.
    Ik kan daarom maar één conclusie trekken en dat is dat de Guyanezen wisten dat er olie in dat gebied was, dus zijn de NPS’ers Lim A Po en z’n betweters omgekocht door Guyana.

    Nadat de uitspraak van het Intern Zeerechttribunaal eerst in het Su parlement was besproken was de conclusie van de ABOP, ” het ziet er niet slecht uit voor Suriname “.

    Maar de domste uitspraak hierover kwam van de toenmalige president R Venetiaan. Hij zei letterlijk ” we moeten niet te hebzuchtig zijn ” !!!!!

    Deze uitspraak is mij nog steeds bij gebleven, want hoe kan jij als president van een land zoiets zeggen.

    Een president zou altijd het onderste uit de kan moeten halen voor land en volk, maar de NPS onderhandelaars hadden hun ‘ondro tafra’ al getoucheerd dus moest (stupid) El Vene iets zggen.

    Anyway, we wachten af hoeveel olie er voor onze kust in de grond voorkomt want er zijn op dit moment 9 exploratie bedrijven actief, en dat zegt een heleboel.


    Maak melding
  13. Milton@
    Vene Vene vene, wat is er de laatste regeer periode aan gedaan ook niks, het geld loopt als los zand door de vingers, A no mie, zand er over, je kop in het zand steken, struisvogel politiek, doei bai, apoera project gestopt, was bijna klaar nu staat alles te verroesten locomotieven shovels draglins rail alles overwoekerd door de bush A no mie kosten miljoenen, we gegooid geld.
    Regeren is vooruit zien toch, lekker bezig


    Maak melding
  14. @ Milton.

    Het is zaak keuzen te onderbouwen en te luisteren naar deskundigen en de feiten onder ogen te zien. Ik ben in de dam bij Ita Pui (Foz do Iguacu) geweest. Extreem veel krachtiger met een compacter meer. Die dam is ongeveer 150 meter hoog.
    Suriname is vrij plat en daardoor ontstaan extreem grote meren met een heel klein verval. Het verval bepaald de kracht.

    Tapa Jay was een reparatie project dat $ 1,000.000.000 moest gaan kosten en uit eindelijk maximaal 200 megawatt aan opwekcapaciteit opleverde en dat omdat Brokopondo al bestaat.

    Tapa jay zou ongeveer 1.000 ha natuur onderwater zetten en alles wat daar onderligt ontoegankelijk maken.

    Het is niet alleen de natuur die vernietigd wordt en het leefgebied maar ookl alles wat er onderligt. Kijk nu wat de scalians in Brokopondo doen en wat er allemaal onbereikbaar geworden is.

    Beste Milton Waterkracht is in Suriname vergt investeringen van $ 5.000.000 plus per Megawatt opwekcapaciteit terwijl de traditionel Zware stokolie oplossingen 1/3 daarvan zullen kosten en een Biomassa centrale 2/3 daarvan als investering vergen.

    Biomassa centrale en HFO centrale vergen pakweg 2 jaar om van koop (standaard producten) tot ingebruikname Waterkracht vergt minimaal 10 jaar om van plan tot ingebruikname te komen.

    Ik heb menig maal geopperd optimaliseer brokopondo door er een spaarbekken van te maken en benut andere duurzame oplossingen (Zon, Wind en Biomassa
    in de vorm van afvalhout/ palmoliepulp/ kokosrestanten/ padiekaf/ huisafval ) voor al basis.
    Brokopondo kan dan opgewaardeerd worden met ongeveer 80 megewatt zonder serieuze investeringen.

    Milton oplossingen zijn geen meningen. Het geen ik projecteer is geen oplossing maar een denkrichting die overal terwereld bij verduurzaming van de energie opwekking gehanteerd wordt.

    Nederland spaart middels deze benadering al 2 centrales van 1.000 megawatt uit omdat het kabels door de Noordzee gelegd heeft naar Noorwegen. ’s nachts gaat er Nederlandse stroom naar Noorwegen en spaart Noorwegen water bij haar waterkrachtcentrale, Overdag gaat er Noorse stroom Naar Nederland om het te kort uit middels gespaard water aan te vullen.

    Het is triest dat Sardjoe op een eiland achter en schutting zonder voldoende kennis met Alcoa onderhandeld.

    Zie welke kennis meneer Lachman of Viren Adjohia etc. om handen hebben. Zij worden genegeerd.

    Sardjoe, wat je ook van hem vindt, is niet dom. Zijn handels wijze resulteert terecht in enorm wantrouwen. Ook RobG en u zetten er vraag tekens bij.
    Onderbouw dat aub binnen de organisatie waar u duidelijk loyaal aan bent.


    Maak melding
  15. @Clifton. Ik heb nog nergens kunnen lezen dat er 10 miljard barrels aan olie in de Guyana basin voorkomt. Wat is jou bron van deze informatie.

    @Haco. Tis maar goed ook dat men het West-Suriname project had stop gezet anders zouden er nog meer tientallen miljoenen Ned guldens ‘down the drain’ zijn geweest.

    Noem mij twee of drie grote projecten die een NPS of VHP regering wist te realiseren in de afgelopen 60 jaar ?

    Btw, check ook nog de reactie van Somo na de uitspraak mbt het maritiem geschil tussen Su en Guyana.

    qoute:

    DNA-voorzitter Somohardjo: ‘Ik wil toch ook niet de hele wereld hebben?

    Paramaribo – ‘Ik wil land en volk feliciteren met het bereikte succes’, is de eerste reactie van DNA’s voorzitter Paul Somohardjo tegenover DBS. ‘Deze zaak is door het Internationale Arbitrage Tribunaal zo beslist. Wij moeten ons maar hiervoor buigen. Wij kunnen niet alles krijgen. Ik wil toch ook niet de hele wereld hebben?’

    unquote: (bron Nickerie.net)

    Nou, als Somo niet de hele wereld zou willen hebben dan mag hij enkele gronden die hij heeft geroofd gratis weggeven !
    Wat een achterlijke wezens hebben wij als leiders gehad in Suriname zeg !

    Voorts denk ik dat enkele mensen aan de Noordzee en in Den Haag, lusu bere hebben gekregen door deze informatie van de Amerikaanse Geologische dienst.


    Maak melding
  16. @ Milton

    Guyana voorraden.

    Dat er olie in het Guyana Shield zit was al decenia duidelijk. Dat de grens bepaling door een internationaal tribunaal voor Suriname nadelig uitviel is niet verwijtbaar omdat de internationale maatstaven bepalen hoe dit soort zaken opgelost worden. Suriname, de NPS, Venetiaan nog Lim a Po hebben invloed op deze regels. Het is hoogstens zo geweest dat men vooraf iets te optimistisch geweest is en men zich, naar goed Surinaams gebruik, vooraf iets te rijk gerekend heeft.

    Olie in de bodem houd niet op bij een grens echter honderden miljoenen jaren geologische ontwikkelingen kunnen het makkelijk laten vinden en exploiteren of het moeilijk maken.

    Ook de politiek is een factor van belang in het vinden van olie. De politieke omstandigheden in Guyana zijn voor de olie exploratie ondernemingen duidelijk beter dan in Suriname waar wijsneuzen alles beter weten en het investeringsklimaat tot min nul gedaald is.

    Wat goed winbaar in de bodem zit kan ook over een paar jaar gevonden worden.
    Deze regering zal niet genieten van de olie in het Surinaamse continentale plat. Omdat Waardijk en de huidige Joker die Staatsolie bestuurt door niemand buiten de grenzen van Suriname serieus genomen kunnen worden.


    Maak melding
  17. Volgens mij had Dilip een teveel hoeveelheid whisky gedronken toen hij het verhaal van de stuwdam deed.
    China heeft miljoenen mensen verplaatst en historische plaatsen onder laten lopen om de Drie Klovendam te bouwen.En dat terwijl China zo een beetje uit alle bronnen energie put.
    Met zijn uitleg heeft Sardjoe de chinezen voor gek verklaard.


    Maak melding
  18. @Jojo. 10 jaar terug hebben de Guyanezen zowel coalitie als oppositie zich verenigd en als één front sterk gemaakt om deze case tot een goed einde te brengen.
    Voor hen was het een zaak van nationaal belang.

    De NPD en andere oppositie partijen in Su toen, hadden Vene ook aangeboden om mee te willen participeren met de voorbereidingen mbt deze case.
    Maar dat mocht niet van El Vene ! El Vene vond het niet nodig om wat additionele expertise te gebruiken, en zie daar !

    Vene gaf na de uitspraak ook uitleg hoe men tot deze conclusie was gekomen mbt de zeegrens, en noemde daar instrumenten als potlood en passer ?!?!?

    Let wel, in deze moderne tijd van SatNav, GPS en andere IT plaatsbepalingssystemen refereert Vene aan passer en potlood !

    En let wel, ik denk dat de regering Bouterse 3 wel zal genieten van deze olie want al begint de exploitatie hiervan in 2022, zal deze president er nog zijn (zeker tot 2025) !


    Maak melding
  19. Wat een leugens uit de mond van hond Sardjoe!

    In de eerste plaats is er helemaal niet veel energie nodig voor het mijnen van aluinaarde, pas wanneer je deze wilt omzetten naar aluminium is er veel energie nodig. Maar zo ver zijn we nog lang niet. De aluminiumsmelter van Paranam is al jaren geleden ontmanteld.

    Volgende leugen:
    Suriname heeft zelf al voldoende aardgas. Tijdens de raffinage van aardolie komt n.l. al aardgas vrij. Alleen wordt er niet mee gedaan.

    Wat wil meneer Sardjoe?
    Hij wil natuurlijk zelf gas uit Guyana importeren om er beter van te worden. En dat ten kosten van onze eigen gas productie die nog ontwikkeld moet worden.
    Maar dat kan Sardjoe natuurlijk niets schelen.
    Als het aan hem ligt mag de hele Surinaamse productie kapot gemaakt worden zoals hij meerdere Su bedrijven om zeep geholpen heeft.


    Maak melding
  20. Een wijsneus als Venetiaan heeft een stokje voor gestoken toen de regering van Frans Guyana aan Staatsolie vroeg om mee te participeren in de olieboringen. Het resultaat? Voor kust van Frans Guyana werd een mega grote bron ruwe aardolie aangeboord. Daarnaast is er in Frans Guyana een grote offshore olieindustrie aan het ontstaan. Dank u wel meneer Venetiaan.


    Maak melding
  21. En de PAARSE WIJSNEUS DESI heeft ons land ZWAAR

    FAILLIET GEMAAKT ! PRODUCTIE NO DE !

    ALLA MONNIE NANGA ALLA UN GOWTU LASSI !!!

    STOP THE PURPLE SLAVORY IN SURINAM !!!!!


    Maak melding
  22. Beste Milton

    Tot 2015 was de PPP de baas in Guyana. Eerst in 2015 kwam de oppositie door zich te verenigen aan de macht.

    Ik volg de politiek in Suriname sinds 2005 vrij intensief en weet van de periode 2005 – 2010 slechts dat de NDP afbraak politiek pleegde en onder de manjaboom zat of mensen voor wissewasjes op riep om te protesteren.
    Het enige waar ze in mee gestemd hebben is dat de regering het voorstel van Biliton BHP afwees. Iets wat ze recent tot een grote blunder van Venetiaan trachten te bestempelen. Helaas waren ze vergeten dat ze zelf ook voor gestemd hadden.

    Ik denk dat de NDP een selectief geheugen heeft.

    U reageert zich af op de metaforische benadering Potlood en Passer zonder te beseffen dat binnen de satelietsystemen digitaal de zelfde methodiek gebruikt wordt alleen veel sneller en doelmatiger. U valt over woordtjes van Venne.
    Ik raad u dan aan eens goed te gaan luisteren naar de voordrachten van de president in de DNA.

    Beste Milton Bouterse wordt nu, naar mijn mening, in Cuba geprepareerd om op 29 september zijn laatste jaar rede te kunnen doen.
    Hij kan slechts heel loze beloften doen omdat de komende maanden duidelijk zal worden dat de Staatsschuld boven alle plafonds is geknald en rente betaling laat staan aflossingen in gevaar komen.

    De subsidies aan EBS worden al verrekend via Staatsolie dat ondertussen geheel geplukt is en bij een volgende probleem eigendom wordt van buitenlandse banken.


    Maak melding
  23. Zo te zien zijn er vele experts , industrielen en economen en adviseurs hier die het beter weten …. Hebben ze verstand van Industrie en handel en productie etc. etc. in deze mega projecten/productie en branche ?

    In Suriname kan Aluminium worden gesmolten .
    Kan een van jullie mij eerst uitleggen waarom het niet kan ?

    1. Kom met een goede argument en niet van ja de prijs is laag en het is niet de moeite waard… Terwijl het elders wel kan en de prijzen niet te laag zijn en de productie kosten wel laag zijn. bijv in China etc.
    2. Weet eerst dat meer dan 1/3 v/d aardoppervlakte er
    bauxiet aanwezig is .
    3. Qua – Vraag en aanbod – wel een industrieel/zakenman
    moet creatief zijn en innovatieve ingrepen en constructies bedenken en systemen etc. De wereld is groot en er zijn mogelijkheden zat.
    4. NO taki : wat je hebt gehoord en geleerd ook niet als je bedrijfkundige of prof of econoom bent . Anders was de hele wereld handel bij die betweters/gestudeerden en professoren , z.g. adviseurs etc. die het allemaal beter weten . ( Theorie )

    5. Ik wil jullie een advies geven hier :
    Als je geen kennis van zaken hebt en niet in de branche thuis bent , moet je niet zomaar schreeuwen en gewoon kritiek leveren , van zus en zo. Onderbouw je kritiek en kom met argumenten en heb eerst weet van dit soort mega producties en mogelijkheden etc.

    6. Wat als ik jullie nu zeg dat het wel kan en goed kan uitpakken voor de economie van SME ! ” Yes we can ”

    7. Het kan wel , maar natuurlijk weet ik dat ,vanuit mijn contacten en mogelijkheden. Ja het kan wel met nieuwe innovatieve en constructieve contract systemen en modelen modules etc. etc. en niet met de oude SME manier en vlg de oude regels etc . Het moet niet vanuit de regering/staat komen of een staatsbedrijf zijn etc. Sinds 1988 ben ik bezig geweest met SME bauxiet op de kaart te brengen , maar in SME begrijpen en weten ze het niet hoe het wel kan . In 2011 heb ik een concept gepresenteert aan SME via de pres D.D. Bouterse over Aluminium smelterij en bauxiet rafinaderij in West SME met neven bedrijven etc . Geschatte investering 3,5 miljard USD via particuliere investeerders etc. Ze begrijpen het niet en kunnen het niet of willen het niet begrijpen in SME . Men wilt dat de regering de staat het moet doen om Tjoekoes en fromoes en corruptie en hun zakken vullen. Volksbelang is ver zoek ….

    8. Jammer dat ik moet concluderen dat men niet zo ver is in SME met al hun z.g experts . Misschien kan en mentaliteits-ombuiging verandering in brengen, en een ander manier van aanpak van zulke projecten. Ik ben wel met een concept bezig om het uit te werken vanuit mijn ervaringen en contacten etc. innovatief model voor het volk van SME en door het volk . AUB geef kritiek als je gedegen kennis hebt van zaken en systemen in Mega projecten etc.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES