zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieWet tegen corruptie in Suriname vooral gericht op preventie

Wet tegen corruptie in Suriname vooral gericht op preventie

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 31 aug – Het wetsvoorstel waar het parlement nu aan werkt is vooral gericht op preventie van corruptie. Strafbaarstellling heeft veel minder voorrang. De lang uitgestelde invoering van de zogenaamde anticorruptiewet staat voor de deur. Parlementslid Patricia Etnel van de oppositionele Nationale Patrtij Suriname, NPS, wil dat de wet zoveel mogelijk gaten dekt. De kans is anders groot dat de zoveelste papieren tijger verrijst.

Het is niet wat Suriname moet hebben nu. De corruptie is zo ingebakken in zoveel delen van het overheidssysteem dat dringend moet worden ingegrepen. Ook andere leden van het parlement, vooral van de oppositie, vinden dat de wet zo veel mogelijk moet afrekenen met corruptie. Voor enkele leden van de oppositie was het nog eens de gelegenheid te vragen om onderzoek van reeds aangekaarte zaken.

Onder meer Mahinder Jogi van de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP, brak een lans voor onderzoek. Volgens de politicus moet vooral de toedracht boven water komen rond de aankoop van een ambassadegebouw in Frankrijk. Jogi vindt zelfs dat de wet tegen corruptie niet kan worden ingevoerd voordat deze zaak in het reine is gebracht. De verwachting is dat het wetsvoorstel binnenkort wordt goedgekeurd.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

38 REACTIES
 1. Ze moeten een gat boren in de hoofd van de mensen en daaar die corruptie-cellen uitschakelen,hahaha Pas dan gaat het helpen. Geen enkele wet gaat iets helpen, hahaha.


  Maak melding
 2. Anne.I. Hoofd personele zaken van Biza in China aangehouden voor diefstal van sieraden. Dit is wat NDP- proclameert. Nu moet de massamoordenaar en de drugsveroordeelde crimineel in hoedanigheid van President tegen de Chinese autoriteiten zeggen” zand erover”. Schande wat de inborst van NDP ons aandoet. Dievegges Anne. I., schaam je je dood: Wijdenboschbrug is een goede optie voor jou!


  Maak melding
 3. Weer een wet die ingevoerd gaat worden, maar in praktijk niet zal werken; vooral niet, omdat deze wet de criminele praktijken van die paarse roversbende kunnen beknotten, en aangezien deze paarse criminele bende meesters zijn in grondwetrechtenschendingen, zal deze wet niet werken.


  Maak melding
 4. Bovendien gaat deze wet niet terug in de tijd, zodat rovers als Abrahams, vrij en blij, met al die gestolen miljoenen van het volk, als miljonair door het leven kan gaan.


  Maak melding
 5. Patricia Etnel dit is oude politiek voeren ga op pad en kom terug met de namen dat gedicht dient te worden. Ex President Venetiaan had ook tien schone vingers maar had vergeten te zeggen da hij de uiteindelijke verantwoordelijkheid droeg. over de corrupten. voorbeeld al heeft de president Bouterse toen niks gedaan in het fort, maar hij was de bevelhebber van het leger dan is hij ook verantwoordelijk wat daar heeft plaats gevonden. als men geen verantwoordelijkheid tot zich wilt aannemen dan zal men de functie ook niet moeten accepteren.


  Maak melding
 6. PREVENTIE heeft zin indien eerst de ONAFHANKELIJKE SCREENING komt van ALLE topambtenaren en ALLE POLITICI !

  Breng ook de Onafhankelijke CLAD en de Onafhankelijke Rekenkamer TERUG !

  Het gehele systeem van overheid moet preventief handelen en werken ! Transparantie moet de norm worden bij overheidshandelen !

  Een prutswetje zonder effectief werkende stabilisatoren (checks and balances !) heeft geen zin !

  Invoering PERMANENTE ONAFHANKELIJKE SCREENING en een Onafhankelijke FIOD plus PLUK-ZE wetgeving zijn minimale voorwaarden om CORRUPTIE tegen te gaan !


  Maak melding
 7. Wat bij onze dieven misschien kan helpen weerhouden te stelen,zijn bij bewijs van diefstal behalve alle gestolen geld terug pakken maar daarnaast ook in de Sharia voorkomende straffen toepassen.
  Bijvoorbeeld de lange vingers afhakken.Kan nooit meer een sigaret rollen.


  Maak melding
 8. Als je echt serieus corruptie wilt uitbannen, dan is een 4 klassen loonsysteem de beste oplossing. Dus alleen 4 loonschalen zodat een ieders inkomen volledig transparant is en je direct kunt zien of iemand meer bezit dan hij verdient.


  Maak melding
 9. -Je zult straks lezen dat het nepnieuws is, maar ik zet dit bewust voor de mensen die het over corruptie willen hebben.
  Deze persoon Anne heeft veel “goede” lessen van haar baas gekregen.

  Triest dat Suriname WEER voor de zoveelste keer slecht staat aangeschreven onder deze Bouterse.
  Zie maar wie de mensen zijn die aangesteld worden om zaken te doen voor Suriname.:::::::::

  =PARAMARIBO – Het hoofd van de afdeling Personeelszaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Anne I. is in China door de politie aangehouden en in verzekering gesteld. Ze is vorige week ingesloten wegens diefstal. Zij heeft sieraden gestolen in een juwelierszaak. De ambtenaar die in China vertoeft voor het volgen van een training zou hebben voorgewend sieraden te willen kopen. Bij het bekijken van de stukken heeft ze enkele weggemoffeld.

  In eerste instantie werd ontkend en ging men ervan uit dat Anne I. valselijk werd beschuldigd. Ook de coördinator van de cursus probeerde de politie daarvan te overtuigen. Op videobeelden van beveiligingscamera’s van de zaak die daarna werden bekeken is echter duidelijk te zien hoe de diefstal werd gepleegd. De vrouw viel zo door de mand en de gestolen artikelen werden teruggegeven.

  De Surinaamse ambassade in Beijing werd toen ingeschakeld en er is nog getracht om met de Chinese autoriteiten af te stemmen over de afwikkeling van deze onsmakelijke zaak. Het overleg verliep naar de Ware Tijd verneemt moeizaam. Volgens een medewerker van Buitenlandse Zaken geldt winkeldiefstal in Aziatische landen zoals China als een schandelijk en zeer ernstig vergrijp.

  Deze kwestie is voor de regering, naar wordt vernomen, diplomatiek heel pijnlijk, omdat het een cursus betrof die door China is aangeboden aan Paramaribo. De training zou ongeveer een maand duren. Dat het feit gepleegd is door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris legt nog meer zout in de wond. Het incident komt aan de vooravond van het vertrek van een parlementaire delegatie naar China. De afvaardiging van De Nationale Assemblee is uitgenodigd door het Nationaal Congres, het parlement van China.


  Maak melding
 10. De Puinhopen Van 7 Jaar NDP (bende ven ellenden)

  Opper Surinamer.

  Voor de NDP Is Corruptie Een Religie Die Gepredikt Word Door De Heer MISIKABA …

  Misikaba: Corruptie is mijn geloof NDPers.. Laat Ons Bidden


  Maak melding
 11. Het is duidelijk dat de “geweldige en moderne” partij, de partij voor zogenaamde ontwikkeling en zogenaamde revolutie, de NDP die inmiddels ruim 7 jaar aan de macht is toch geen prioriteit heeft voor anti-corruptie. Sterker nog ze geven toe dat na 7 jaren regeren de corruptie in alle gelederen nog steeds is ingebakken.


  Maak melding
 12. Voor: Ray, Bigi Sma, Srafu, Ivanof Limburg, enz. enz. enz. enz.

  Bron: Starnieuws 31 Aug, 08:24

  Onderzoek megaschandaal OW 2006-2010 moet doorstart krijgen

  Naar aanleiding van de recente discussies in DNA in verband met het uitgebrachte fraude-rapport Openbare Werken (OW) 2006-2010 wens ik het navolgende op te merken. Na afstemming met president Bouterse heb ik als voorzitter van de vaste commissie voor destijds OW, het rapport formeel aangeboden aan de voorzitter van DNA met het verzoek deze door te geleiden naar de minister van Justitie en Politie, die op zijn beurt het Openbaar Ministerie moest opdragen om een strafrechtelijk onderzoek in casu in te stellen. Die opdracht is ook gegeven, want daags daarna werd ik als indiener door politie De Nieuwe Grond uitgenodigd om enkele vragen te beantwoorden.


  Maak melding
 13. Neen ze moeten de strafeis in het wetboek van strafrecht aanpassen. Onderscheid moet gemaakt worden tussen stelende politici, stelende ambtenaren en stelende burgers .
  er moet een staffel voor burgers worden opgesteld. ambtenaren krijgen 2 keer straf en politici 3 keer de straf van een burger. Dat zal ze leren.
  De staffel:
  tot 1 miljoen: 1 jaar gevangenisstraf zonder aftrek van de tijd in voorarrest.
  van 1 tot 10 miljoen 5 jaren.
  van 10 tot 15 miljoen 10 jaren.
  boven de 15 miljoen 20 jaren
  En er moet ook nog een wet “pluk ze kaal” worden aangenomen. Deze figuren moeten leren dat misdaad in geen geval loont.
  Ik denk dat we vele onbetrouwbare figuren een hele lange tijd zullen missen
  (carifesta, naschoolse opvang, DDB die een greep in de Surinaamse kas heeft gedaan van 2 miljard om zijn verkiezingscampagne 2015 te financieren, EBS etc.)


  Maak melding
 14. Het doet me goed om oppositieleden te horen vertellen, dat zij onderzoek wensen naar corruptie zaken van 2010 tot 2017. Ik hoop wel, dat zij ook zo “enthousiast” zullen zijn, wanneer de corruptie zaken zullen worden onderzocht van tussen 2000 en 2010!!!


  Maak melding
 15. Amnestiewet, corruptiewet, wahahaha allemaal in het voordeel van deze paars misdadig vervloekte misleider en marionetten. Ndpers wo ka, tang teki joe baas ddb paarse schijt en pis vol onrecht, leugen, kommer en kwel. De ndp in zijn geheel van lijder tot straat rovende aanhangers zijn debet voor dit paars misdadige verarming van land en volk. Wo ka.


  Maak melding
 16. @@RobG, Santhoki heeft daarom gevraagd om een klacht in te dienen en deze zaak naar de pg te sturen zodat alles onderzocht wordt.
  Misiekaba wil alles intrekken en met een schone lei beginnen.

  Als het onjuist is hoor ik het wel.


  Maak melding
 17. @ RobG

  Leuk verhaal van Visnudaht maar het maakt gewoon duidelijk dat de politie ook kan lezen en dat het rapport fröbel werk is.

  Leest u aub de conclusie (pagina 26 van het rapport) die heel duidelijk is

  Omvang van de fraude
  De hoofdconclusie die ten aanzien van de omvang van de fraude kan worden getrokken
  • is dat vooral door de laksheid en eventuele samenwerking van de ambtenaren en consultants met de aannemers de werkelijke omvang niet kan worden vastgesteld.

  1>>> Fraude is nergens onderbouwd en komt uit de luchtvallen.
  2 >>> Er wordt gesproken van LAKSHEID en EVENTUELE samenwerking van ambtenaren en consultants met aannemers (Eventuele is geen sterk bewijs).
  3 >>> De omvang kan volgens de rapporteur niet vastgesteld worden terwijl de NDP keihard SRD 119.000.000 roept.
  4 >>> Het grappige is dat men het totaal van de onderzochte aanneemsommen als Schade becijfert en niet het totaal van de kolom onterecht meerwerk.

  Beste RobG dit rapport is erger dan FLUT.


  Maak melding
 18. Ndp is een misdadige partij. Ndpers zijn aanhangers van de misdadiger ddb. Grote misdaadvloek teistert het gehele land en ook daarbuiten wordt er door ambtenaren misdadig geroofd. Wat een mooi land, maar wat een verdoemd misdadig paars volk, samen met hun lijder ddb. Wo ka.


  Maak melding
 19. Jojo, wie boter op zijn hoofd heeft moet niet in de zon gaan staan. Men beschuldigd de huidige administratie van corruptie terwijl er tot heden geen enkel concreet aangedragen kan worden. Het is gewoon energieverspilling. Maar wat er tussen 2006 en 2010 is gebeurd laat velen doen verstommen.

  Trouwens de nieuwe wet moet een preventieve effect op de corruptie hebben. Ik ben bang dat de bureaucratie hierdoor gaat toenemen. Men gaat mijn waarschijnlijk meer controlle mechanismen inbouwen terwijl het mijn inziens met een gedragsverandering te maken heeft. Ik kan het ook fout hebben.


  Maak melding
 20. RobG

  De Clad rapportage Carifesta was duidelijk genoeg over Sidoel en Graanoost.

  Ook de ander Clad rapporten van de laatste tijd zijn duidelijk richting gevend.

  Dit rapport concludeert niets en bewijst niets.
  In de kolom onterecht meerwerk staat voor totaal minder dan SRD 2.000.000 op SRD 119.000.000 aan uitgevoerde opdrachten. Voeg daar aan toe dat de mate van onterechtheid niet bepaald is.

  Ik kijk regelmatig bij de bouw achter de schermen en dan zijn de fouten, misleidingen of hoe men het wil noemen een veelvoud van de SRD 2.000.000. die men in dit rapport als onterecht (niet onrechtmatig) betitelt.

  RobG met verwijzing naar andere wetten zoals die voor energie schijnt men slechts aandacht te hebben voor het creëren van baantjes in commissies die tandeloze tijgers zijn. Wij zijn het hierover eens.
  Heeft iemand nog iets van de Energie commissie gehoord en wanneer is eindelijk de tariefcalculatie rond en gefiatteerd.


  Maak melding
 21. Whahah wat een joker. Jij bent echt erg,ongelooflijk dat iemand zo kan liegen. Rob g je maak je zelf wel erg belachelijk door je eigen leugens te geloven.


  Maak melding
 22. Wet tegen corruptie in Suriname vooral gericht op preventie
  ********************************************************************
  Na een/de vreedzame machtsovername moet bovengenoemde WET … onmiddelijk … binnen 24 uur … op de SCHOP.

  Bovengnoemde WET moet gerepareerd worden: alle gevallen [ geen Zand Over } moeten onderzocht en bestraft worden … Zonder Aanziens Des Persoons.

  Bovengenoemde WET is alleen … NU … ter bescherming van die NDP BOEVEN BENDE.

  De Oppositie moest vóór stemmen … anders … zou { ” het knapste jongetje van de klas ” … Misikeba } hysterisch worden en brullen: zie je wel, de Oppositie wil niet meewerken … om mijn Corrupte NDP-collega’s …. te beschermen!


  Maak melding
 23. RobG … “ik kan het ook fout hebben” !!!!
  **********************************************************************
  @ RobG … je pist altijd { constant } naast de pot.
  Volg de lessen van de zeer geachte @ Jojo … dan kán het goed met je komen. Volhard niet in je STOM GEDRAG !!!!!!


  Maak melding
 24. Het Surinaams volk zit echt in de put met een paar charlatans die een toneel stuk uitvoeren in het DNA , de Anti Corruptie wet is zo’n klucht . een cabaretier die eerst jager was en overnight een helicopter vloot bezit, is hier een voorbeeld van . en zo lopen er honderden in Suriname, dus die anti corruptie wet is een KLUCHT !!! tja ze moeten wat te doen hebben om het volk te entertainen.. Geloof me bij de volgende verkiezing Stemt het volk massaal weer op Bouta , we zijn toch masochist, we vinden het toch fijn om vernederd te worden door de cabaretiers en hun leider ??


  Maak melding
 25. HALLO Desi en domme volgers die niet mogen denken, er liggen STAPELS CLADRAPPORTEN met namen van CORRUPTE PAARSE$ BOEVEN die NIET MOGEN WORDEN OPGEPAKT !

  Start met oppakken, dan kunnen jullie geloofwaardig worden !

  Laat OM ALLE Corruptie VERVOLGEN !

  Kom op met Permanente Screening van ALLE Hogere Ambtenaren en POLITICI, dang un kang tak tori !

  Kom op met Onafhankelijke FIOD en een goede Kaalplukwet ! Dang un kang blaf !

  Maaaarr, helaas heeft Paars andere bedoelingen met de staat Sranan, na het door Paarse veroorzaakte Faillissement !

  De Paarse elite gaat nu LESSEN volgen in Venezuela en Cuba om de Sranan DEMOCRATIE en de Mensenrechten voorgoed de nek om te draaien !

  Belangen van Staat en Volk zijn ON HOLD gezet na de strafeis van TWINTIG JAAR tegen de MASSA-MOORDENAAR !


  Maak melding
 26. @RobG
  Jojo, wie boter op zijn hoofd heeft moet niet in de zon gaan staan. Men beschuldigd de huidige administratie van corruptie

  ———————————-
  Dit is weer paars gedraai. Het is Misiekaba die de VHP beschuldigd van mega fraude op basis van een rapport waarin geen duidelijk fraude geval vermeldt staat terwijl anderzijds deze regering over vele miljarden beschikte die uitgegeven zijn zonder zichtbare resultaten en zonder dat deze regering er verantwoording over aflegt.

  Wie heeft boter op zijn hoofd?? De gehele NDP plus aanhang !!


  Maak melding
 27. zolang er met pakketten vanuit Nederland naar richting Suriname wordt gestrooid , gaan die gasten daar niet beseffen wat tranga ten is .. de Regering mikt er op dat er hulp vanuit het buitenland komt , dus kunnen ze doorgaan om het Surinaamse volk het lapje voor te houden, en het volk stemt (HOE DOM HET OOK MAG ZIJN) OP Bouta … we zien zelf dat de regering uit een boevenbende bestaat , zelfs in het buitenland zijn de vingers verlengd kijk maar in China .. trouwens B.O.G komt met een nieuwe vaccinatie tegen kleptomanie , speciaal voor de regeringsleden die naar het buitenland gaan


  Maak melding
 28. Jojo, de bevindingen in het Clad rapport zijn een eigen leven gaan leiden. Met name de tegenstanders van de regering hebben een eigen interpretatie gegeven aan de conclusies in het rapport. Het valt me op dat de tegenstanders bij dit soort rapporten in trance raken. Zij transformeren in een profetische medium die allerlei influisteringen krijgt uit het heelal. Ze gaan functioneren als het orakel van Groen Jarie of De Olifant.Deze figuren liegen erop los.

  In feite gaat het in de Clad rapporten met name om de gebrekkige verantwoording van de uitgaven. Een aantal partijen krijgen van de overheid opdrachten en een budget voor de uitvoering van activiteiten. De verantwoording achteraf aan de overheid is zeer slecht geweest. Bonnen raakten zoek of men had de uitgaven niet vastgelegd. Anderen dachten de overheid te tillen door hogere bedragen op te geven. Mijn inziens dient de overheid in het vervolg opdrachten te geven aan gecertificeerde partijen die een goede financiële (administratie) bijhouden.


  Maak melding
 29. @Robje-de-Paarse-huisslaaf-van-Desi : Iedere instelling of persoon die gelden van de overheid ontvangt voor een bepaald doel moet daarover VERANTWOORDING afleggen !(verantwoording over doelmatige en rechtmatige aanwending van de gelden ! )

  Bij gebrekkige/of geen administratie dienen de overheidsgelden DIRECT te worden TERUGGEVORDERD !

  Ook dient de overheid al deze gevallen door te spelen aan het Openbaar Ministerie, die bekijkt over er redenen zijn voor strafrechtelijke VERVOLGING wegens FRAUDE en/of OPLICHTING !

  Alle CORRUPTIE en FRAUDE dient te worden vervolgd, het gaat om gelden van de Surinaamse staat, en dus van de burgers ! BOVENDIEN IS ONZE STAATSKAS LEEG !!!

  Helaas is er vanuit de Paarse machthebbers sprake van sabotage en/of achterwege laten van terugvorderen van gelden en van vervolging door justitie !

  Paars laat openlijk en oogluikend fraude toe en /of houdt de vervolging van de BOEVEN tegen !

  Door dit soort Bakbawinkri-gedrag van de machthebbers, zijn wij als staat al enige tijd FAILLIET !

  Daarom moet de Paarse wanorde, die SRANAN zowel financieel, economisch als sociaal VERNIETIGT, worden gestopt !

  Paars doet stoer over een stelende ambtenaar, doch Paars is in mijn ogen pas STOER als ALLE CORRUPTE politici en corrupte Paarse vrienden, daadwerkelijk worden VERVOLGD !

  PS : Robje-de CLAD-rapporten zijn duidelijk ! Bij vervolging door het Openbaar Ministerie zullen waarschijnlijk ook enkele Paarse DNA-leden de pineut zijn !


  Maak melding
 30. @ RobG

  “In feite gaat het in de Clad rapporten met name om de gebrekkige verantwoording van de uitgaven. ”

  In deze beschrijving kan ik mij aardig vinden alleen waren er voor de miljoenen cash opnames van Graanoost geen enkel bonnetje en is er nog steeds geen verantwoording.

  Indien u het rapport waar Doekhi en Misiekaba nu mee zwaaien en dat al in 2011 naar het OM gegaan is inhoudelijk en met bouwkennis gelezen zou hebben kunt u het zelfde vast stellen. Maar dan veel extremer.

  De doorgetelde aanneemsommen worden geheel als Schade door Fraude gekenmerkt terwijl het rapport concludeert de schade niet te kunnen vaststellen en dat de oorzaak ligt in onzorgvuldigheid.
  Indien men de staten snel natelt geeft het rapport aan, zonder onderbouwing die gevolgd kan worden, dat er op aanneemsommen een omvang van SRD 119.000.000 ongeveer SRD 2.000.000 besteed is aan onterecht meerwerk.
  Dat is een omvang die binnen alle redelijke proporties blijft en slechts duid op onzorgvuldigheid en eventueel kruimelfraude.

  Het is voor iedereen zaak te onderzoeken en dan zijn de meest recente zaken het makkelijkst en die brengen het meest op.

  Ondertussen wijs ik u er op dat er onder Front wel 2 ministers veroordeeld zijn voor vergrijpen in functie en dat er ondanks veel gekrakeel, vingerwijzingen en CLAD rapporten nog niets in onderzoek is.

  Het is niet voor niets dat de President op het podium stelde te weten waar de pakketten verdwenen waren, maar eindigde met zand er over.

  Het is niet voor niets dat Misiekaba nu stelt zand er over en zaken tegen elkaar wil weg strepen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES