Strenger financieel toezicht op Surinaamse bedrijven

39

PARAMARIBO, 29 aug – De financiële controle op bedrijven, ook buitenlandse, wordt strenger. Vooral het finacieel toezicht moet eindelijk van de grond komen. Dit is de verwachting van parlementariërs die een speciaal wetsvoorstel hebben ingediend. Het moet mogelijk worden de bedrijven te verplichten tot het opstellen en inleveren van jaarrekeningen. Daar komt tot nog toe wieinig van terecht.

Een select groepje publieke bedrijven weet het steeds weer klaar te spelen irritatie op te wekken. Nogal wat parlementariërs vinden het niet kunnen dat deze bedrijven geen financiële verantwoording afleggen. Het argument is steevast dat er geen wet op jaarrekeningen is. Door de jaren heen hebben onder meer deze bedrijven controle door het parlement weten te vermijden. Daar wordt nu mee afgerekend.

Parlementsvoorzitter Jennifer Simons behoort tot de leden die meer controle willen. Ze heeft daarom meegedaan met het opstellen van het wetsvoorstel. Volgens Amzaad Abdoel (NDP) zal de aanstaande wet bedrijven verplichten tot rapporteren volgens internationaal gangbare standaarden. Simons vindt de sancties in het voorstel van groot belang. De sancties moeten garanderen dat er ook echt verantwoording wordt afgelegd.


39 REACTIES

 1. Ze moeten eerst gaan controleren hoeveel de paarse boevenbende niet hebben uitgeroofd!! Staatskas was ook leeg!! a moni no deh!!!

  Ook de bedrijvengeld hebben ze meegepikt!! O, ja! die Boefdraad moet je ook niet vergeten!!!


  Maak melding

 2. Het word eerder tijd, dat die paarse roversbende verantwoording gaat afleggen over al die gestolen miljoenen uit de staatskas, en dan durft Katrijntje Simons nog te praten, dat bedrijven verantwoording moeten afleggen, terwijl ze zelf verantwoording verschuldigd zijn aan het volk.


  Maak melding

 3. Een stap in de goede richting. Ook al is dit een begin. NGO’s, stichtingen en verenigingen moeten ook gedwongen worden hun jaarrekeningen op te stellen en ter inzage voor te leggen aan de bevoegde autoriteiten. Ik had altijd gedacht dat Suriname een dergelijke wet bezat. Wie, dus welke politieke partijen en financiële belangen hebben hebben de aanname van een dergelijke wet weten tegen te houden?


  Maak melding

 4. Suriname wordt modern. VHP en NPS hebben nooit pogingen ondernomen om deze wet in te voeren. Het ontduiken van belasting door bedrijven wordt nog lastiger gemaakt. De grote boeven en rovers van NPS en VHP zullen niet blij zijn met deze wet. Het is afwachten hoeveel parlementariërs van de oppositie deze wet gaan steunen.


  Maak melding

 5. Ik had liever gelezen: Strenger Beleid op Financien Surinaamse Overheid . He, het rijmt.
  Blij te mogen lezen dat de grootste paarse aanhanger in ons midden toegeeft dat Suriname ouderwets is. Ja, je moet meegaan met je tijd en het plantagedenken een keertje loslaten.
  Toelichting plantagedenken: ik kom uit een dorp met plantagedenktrant. Zodra iemand met een meisje of jongen van de plantage had gedanst werd door een ieder gezegd dat die twee voor elkaar zijn bestemd en zeker met elkaar gaan trouwen, met alle gevolgen van dien.


  Maak melding

 6. Te laat ! Wat valt er nog te controleren. Het hele land zit vol met paarse rovers bende inclusief Rob G. Kom niet aan de Chinezen want die hoeven namelijk niets door tegeven. Zij zijn immers de ondernemers in meerderheid. H o e gaan ze dat doen yokohama en koeldiepsing. Ik ben benieuwd.


  Maak melding

 7. Eindelijk kunnen we bedrijven van die koeilie nengres breken. Ze hebben altijd grote mond dat ze meer bedrijven hebben dan Creolen, dat gaat nu veranderen.


  Maak melding

 8. Robg@
  Regeer periode NDP, hebben zeker ook zitten slapen, ik ben erg benieuwt of dit met terugwerkende kracht gaat gebeuren, dan hebben we een hoop werk te verzetten.
  Dit geld voor alles en iedereen.
  Of is het weer veel geschreeuw en weinig wol.
  Ook NDP ers zitten nu met geknepen billen ROB
  Zijn er goede financiële mensen die dit aan kunnen, jaarrekeningen lezen, het zou deze regering sieren.
  We wachten af


  Maak melding

 9. Racistische BUSH CREORO, stop met uw Racistische OPHITSING tegen andere bevolkingsgroepen !

  Wordt een SRANAN CREORO, verander uw NIET-ZAKELIJKE HOUDING EN MENTALITEIT EN STICHT ZELF EEN BEDRIJF !

  Vele andere SRANAN CREOROS ZIJN U AL VOOR GEWEEST !

  ZIJ LIJDEN ALLEN ONDER HET HUIDIGE PAARSE MASSAMOORDHOOFDVERDACHTE-DRUGSVEROORDEELDE-CREORO-WANBELEID !


  Maak melding

 10. Haco, de uitvoering van deze wet is in handen van de Belastingdienst. Bij de Belastingdienst zijn er genoeg deskundigen die een jaarverslag kunnen lezen en beoordelen. Heel belangrijk is dat het jaarverslag wordt opgesteld door een gekwalificeerde deskundige.

  Het jaarverslag heeft ook voordelen. Met en jaarverslag kan men malafide bedrijven (bedriegers) die een banklening denken af te sluiten ook eruit pikken. Daarnaast kunnen leveranciers zien als zij te maken hebben betrouwbare debiteuren te maken hebben alvorens zij een leverancierskrediet verschaffen.


  Maak melding

 11. De persoon die zich uitgeeft als Bush creoro heeft een minderwaardigheidscomplex. Hij denkt dat een bepaalde bevolkingsgroep het altijd heeft voorzien op Hindoestanen terwijl dit niet het geval is. Hij wil hiermee de groep waaruit hij voortkomt de lucht inprijzen. Andere groepen zijn slecht en zijn groep is altijd de goede groep.


  Maak melding

 12. De surinaamse bedrijven kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden en zullen langzaam verdampen.De overheid moet het geld bij de buitelandse
  maatschappijen halen en bij de chinezen die onze bossen leegroven en de brazilianen die ons goud meenemen.
  Maar deze groepen zijn bereid tjoekoes te betalen en komen zo niet in beeld.Wij surinamers hanteren het krabben systeem elkaar voor de voeten lopen terwijl voor buitenlanders de weg word vrijgemaakt.


  Maak melding

 13. Goede zet.Nederland is bezig met Duitsland om info te krijgen mbt Panama papers.En we weten hoe die taatas zijn als het op geld aankomt.Dus als er Sranamans zijn die geld verschuldig zijn aan de Nederlandse fiscus wees dan gewaarschuwd.


  Maak melding

 14. Rob G.
  Wil jij aub de Nederlandse wet op de jaarrekening lezen voordat je dingen roept die niet kloppen.
  Je hebt n.l. verschillende dingen in Nederland.
  In de eerste plaats de publicatieplicht. Je moet je jaarrekening deponeren bij de Kamer van koophandel. Een ieder kan dan tegen betaling van de kosten een kopie van de jaarrekening ontvangen. In de wet staat wanneer je beperkt, uitgebreid of volledig moet publiceren. Dit hangt van het aantal werknemers af, de grootte van de omzet en vermogen en natuurlijk de rechtsvorm.
  Deponeer je niet dan maak jij je schuldig aan een economisch delict en kan je gestraft worden (boete tot en met gevangenisstraf tot 6 jaar) In Nederland had je ook een stichting Sobi (Stichting onderzoek bedrijfsinformatie ) van de heer Pieter Thijmen Lakeman. Deze man maakte er een gewoonte van om de alle bedrijven die onduidelijkheden in zijn jaarrekening had staan voor de rechter (ondernemingskamer) te slepen. .
  Gevolg enorm veel arresten en ook enorme duidelijkheid in de jaarrekening. Dit zie ik in Suriname niet gebeuren.
  het wordt weer de zoveelste papieren tijger die op den duur dood zal bloeden.
  Wat we wel hard nodig hebben is transparantie in de vorm van gepubliceerde begrotingen, realisatie van de begrotingen en een analyse van de materiële afwijkingen tussen de begroting en jaarrekeningen van de Surinaamse overheid. waarom? Die klootzak van een Boefdraad heeft alweer 2.5 miljard aan leningen als inkomsten in de begroting verwerkt om een begrotingstekort van maar 6% te krijgen.


  Maak melding

 15. Beste John,

  Dat Boefdraad 2,5 miljard aan leningen kan opbrengen als inkomsten duidt aan dat binnen de totale overheid en alle politieke figuren niet in staat zijn de staat van herkomst en besteding van Financiën begrijpend te lezen.
  Welke koe beest kan leningen opbrengen als opbrengst?
  Ja als je geldmiddelen die worden ontvangen ziet als inkomsten zonder enige notie van onderbouwing is toch bizar.
  En de toename van de leningen ziet hij dus als een financieringsbron.

  Dit kan alleen begrijpend zijn voor onze econoom RobG


  Maak melding

 16. Is mooie gedachte maar ze jagen de kleine ondernemers wederom op hoge extra kosten die in de zakken van de accountants gaat verdwijnen en ten koste gaat van de winstgevendheid. Natuurlijk moet er een goede verslaglegging zijn maar ook in Nederland maken ze onderscheid tussen éénmanszaken en rechtspersonen. Een éénmanszaak dwingen om met een accountantsverslag te komen is de dood voor veel van deze bedrijven.
  Het kind wordt met het badwater weg gegooid.
  Dit is de zoveelste poging om kleine ondernemers het leven zuur te maken. En wellicht reden voor velen om te stoppen.


  Maak melding

 17. @RobG
  Die paarse boeven bende van je weet met wetten te komen.Eerst maken ze alles kapot en dan komen ze aandansen met een paar wetten haastig in mekaar gezet door de paarse boeven om de rest verder kapot te maken en Suriname internationaal voor aap te zetten.Als ik me niet
  vergist kwam de bouta amnestie walgelijke wet ook van de paarse bende.Het is alles behalve geweldig te noemen.Bah.


  Maak melding

 18. Strenger financieel toezicht op Surinaamse overheidsuitgaven met de regerende dieven en paarse boevenbende olv van de paarse corrupte demon ddb moeten zijn. Oerdomme ndpers krijgen het de komende tijd veel moeilijker dan in de jaren tachtig. Bedrijven gaan sluiten en een grote schaarste zal het gevolg zijn. Soso lobi neks no fout didibri, lijdsman foe ndp. Wo ka.


  Maak melding

 19. Aangezien het ministerie van financiën duidelijk niet in staat is een begroting samen te stellen en geen idee heeft waar haar inkomsten vandaan komen moet ten zeerste getwijfeld worden of er mensen zitten die een jaarrekening kunnen lezen.


  Maak melding

 20. Er zijn vele NDPérs die afgeven op de Nederlanders en de SurNed, maar het zijn deze mensen die weer inspringen voor hulp.

  ==PARAMARIBO – Een veertig voet-container met hulpgoederen is in Suriname aangekomen. De stichting ‘Vrienden van Suriname’ heeft met hulp van anderen onder meer rolstoelen, kleding, schooltafeltjes, stoeltjes en krukjes en speelgoed verscheept. Volgende week wordt een tweede container gevuld.

  De 250 rolstoelen zijn geschonken door Welzorg BV, die al vele jaren specialist is op het gebied van hulpmiddelen voor mensen met een functie- of mobiliteitsbeperking, zoals rollators, rolstoelen, krukken en scootmobielen. Dit bedrijf was bereid om een zeer ruimhartige donatie te doen en wel een container vol met hulpmiddelen die, om diverse redenen, niet meer ingezet kunnen worden bij gemeenten in Nederland maar wel nog prima bruikbaar zijn.

  De container is intussen in Suriname aangekomen. Onder andere K. Soekhlal zal ervoor zorgen dat de hulpmiddelen op de juiste plaatsen terechtkomen. Gedacht wordt aan onder meer ziekenhuizen en bejaardentehuizen. De stichting Vrienden van Suriname verwacht dat honderden hulpbehoevende mensen in Suriname geholpen kunnen worden


  Maak melding

 21. Controles moest al lang gebeuren maar omdat ze geen verstand van zaken hebben in Suriname daarom gaat het zo chaotisch.Jammer voor het land want nu zijn wij al failliet als land met een waardeloos president die alleen maar zichzelf verrijkt ten kosten van alles.DE domme massa die op de NDP hebben gestemd hebben spijt.Dat is de conclusie.Er zijn geen
  denkers in de regering alleen maar zakkenvullers/bedriegers die het land beroven van hun tegoeden.


  Maak melding

 22. @Bush Creoro,

  Heel jammer van je reactie. Mensen als jij zijn een ziekte voor Suriname.
  Het is 1 land met meerdere bevolkingsgroepen.

  Jij bent letterlijk en figuurlijk een neukfout geweest!!!!


  Maak melding

 23. Robg@
  Weer wordt je in de hoek gezet, fijn heeee!!!!!!!! Kijk in de spiegel, wat je dan ziet kan jij daar mee leven.
  2018 word het jaar van de waarheid, dan moet er afgelost worden.
  Waar gaat de regering dat van doen, ook van de rente van de schuld.
  Jaar rekeningen lezen, als ik zie boefdraad hoe hij de begroting in elkaar fanst om de verkeerd posten in, zoals het hem uit komt, in het linker of het rechter rijtje boekt, en dit al jaren verkeerd doet, en daardoor het begrotingstekort kan beperken, heb ik geen hoge pet op de controlerende instanties.
  Robje je mag mij een klager noemen, mij best, jij bent de engel Gabrielle de bescherm heilige van jou baasje.
  En dan de corruptie wie gaat dat aanpakken, er worden dan hemelwater heilige huisjes in getrapt.
  Suriname kansloos en stuurloos met vriendelijke groet


  Maak melding

 24. Johan, de wet op de jaarrekening ken ik wel hoor. De Surinaamse wet ken ik niet. Maar het is me volkomen duidelijk wat de wetgever in Suriname beoogt met deze wet. Vanuit ” de geest van het Nederlandse wetsartikel ” heb ik een vluchtige uitleg gegeven over een mogelijke invulling van de Surinaamse wet. Jij kraamt alleen maar onzin over Hoefdraad. Het is daarom prachtig om te zien hoe een “hersenloze figuur” als Bigi Sma denkt gratis mee te liften met de onzin die je aan het verkopen ben. Ik druk me nogal mild uit., Volgens mij is het verschil tussen een werkbegroting van de overheid en een balans bij jullie niet bekend.


  Maak melding

 25. RobG, zoals meestal zin jouw reacties gebaseerd op aannames, waar jij in al je arrogantie vanuit gaat dat het de juiste zijn, nogmaals wanneer er 10 mensen tegen je zeggen dat je een ezel bent, moet je er over na gaan denken een zadel te kopen, balken kun je al, zoals hier blijkt


  Maak melding

 26. Robg@
  Nieuw woord mee liften, waar haal je het vandaan, en als een bewezen heeft een groentje te zijn, dan ben jij het wel, econoom ict er, universiteit door lopen, of was de spinazie academie.
  Die vluchtige uitleg van jou, bla Bla bla.
  Boefdraad je moet de live stream op apinti tv eens bekijken,
  Daar legt hij uit waarom suriname leende, wat een hoogstaand LUL verhaal, het ergste is dat jij het in neemt als zoete koek en dan ook nog eens 8000mijl verder op


  Maak melding

 27. Haha, daar heb je die Haco weer. Haco, terwijl jij uit je neus zit te eten zit ik op mijn werk in de kantine gesprekken te voeren met een aantal studenten. Ik geef uitleg over de interpretatie van Jaarrekeningen.


  Maak melding

 28. Waar blijven de onafhankelijk functionerende FIOD en de JAAROPGAVEN/ BELASTINGGEGEVENS van de Stelende en Rovende POLITICI in SRANAN !

  Openheid en duidelijkheid kan bijdragen aan herstel van vertrouwen in de politiek en bijdragen aan herstel v/d Rechtsstaat !

  PS : De PAARSE kliek is nog steeds niet van plan, onderzoek te doen naar de herkomst van de 600 MILJOEN US-Dollars op Bankrekeningen in Zwitserland, ten name van Surinaamse onderdanen !
  Dit terwijl Sranan in geldnood is gebracht door Paars wanbeleid ! Deze 600 miljoen zaak stinkt van verre !

  De WERKBEGROTING van PAARSE Hoefdraad heeft twee doelen :
  1. VERDERE VERDIEPING van het FAILLISSEMENT van de Staat Sranan !
  2. VERDOEZELING FAILLISSEMENT VOOR DNA EN VOLK van Sranan !

  PAARS vernietigt de Srananman verder, via de “Lap-Banti” / “Bakba-Winkri” economie, waarbij dure LENINGEN de MASSALE GATEN in de Landsbegroting moeten dekken !


  Maak melding

 29. RobG…jij zit in de krochten van de kelderboxen in de Bijlmer. Grote bek en een paarse kokosnoot waar enkel lucht en vocht in zit. Als jij in de hoek gezet wordt door mensen met een redelijk verstand ga je wild om je heen slaan en pogingen om mensen te beledigen. Helaas is een geciliseerd mens, als de meesten op dit forum daar immuun voor.
  Blijf vooral hersenloos jezelf belachelijk maken, want toegevoegde waarde hebben jouw lulverhalen niet.


  Maak melding

 30. En weet je wat ik ook niet begrijp?
  Dat de DNA een gefantaseerde begroting van de heer Boefdraad, waarin leningen van 2.5 miljard als inkomsten van Suriname worden verwerkt, ook nog goedkeurt.
  DNA u geeft overduidelijk uw onderontwikkeling weer. Jullie hadden deze begroting en masse moeten afkeuren. Hierdoor bent u een schande voor de Surinaamse natie geworden.


  Maak melding

 31. @ John

  Als ze de fantasie begroting afkeuren staat morgen het land stil en de mensen en ambtenaren op de stoep van de DNA en in Leonsberg.

  Ook zij weten dat door de ultieme onder realisatie de leningen slechs in heel beperkte mate gebruikt gaan worden.
  Zolang ze de ambtenaren kunnen bezig houden en betalen en wat van de subsidies kunnen uitkeren en de rente kunnen betalen leven ze nog.
  Als ze met nieuwe leningen rente en aflossingen kunnen betalen kunnen ze hopen op betere tijden (hogere olie, goudprijzen en een cadeautje van Alcoa + Sardjoe).

  Zodra het leningen huis instort zijn ze klaar en mag Suriname bidden dat Santohki de leningen goedkoop kan herfinancieren met zijn vrienden (als hij ze heeft).
  Ik ben er van overtuigd dat als Santohki overneemt Alcoa, IAMgold en Newmont klaar zullen staan met hulp om het land te stabiliseren. Deze bedrijven hebben alleen maar gedoe door Bouterse en co.


  Maak melding

 32. Jo Jo,
  bedankt voor jouw aanvulling, die mij weer aan het denken heeft gezet. Je hebt het over de korte termijn gevolgen die plaats zullen vinden wanneer de begroting wordt afgekeurd.
  dat klopt wat je zegt. De hel breekt los, maar heeft iemand gedacht aan de gevolgen op de lange termijn.
  We hebben het over een kunstmatige begroting die een begrotingstekort van 6% laat zien en die in werkelijkheid 50% bedraagt. Dit betekent inflatie, inflatie en nogmaals inflatie. Wat mij opviel toen ik in Suriname woonde was dat bij elke begrotingstekort de prijzen in de winkels omhoog gingen. Toen werd ik gehinderd door kennis maar ik denk dat de wijze van financiering van dit tekort toen voor de nodige prijsstijging heeft gezorgd. Gaan we geld lenen of gaan we geld bijdrukken om dit tekort te financieren.
  Er is dus in het verleden flink monetair gefinancierd.
  Nu kijken we tegen een echte begrotingstekort van 4 miljard aan.
  Er is geen leenruimte meer omdat de NPD leenziek is, dus zal er flink monetair gefinancierd moeten worden met alle gevolgen van dien.
  Hoeveel? Dat hangt af van het verschil van 2 dingen.
  Positief: goudprijs is enorm gestegen.
  Negatief: US dollar daalt in waarde.
  Houden deze twee dingen gelijke tred dan blijft het tekort 4 miljard. Indien de goudprijs harder stijgt dan de daling van de Dollar dan zal het begrotingstekort afnemen, maar in geen geval 0 worden.
  Conclusie: de inflatiespook wacht zijn kansen af om de hoek.
  Wat zou de oplossing moeten zijn?
  Gewoon 4 miljard bezuinigen, zoals de VES reeds heeft geadviseerd..


  Maak melding

 33. @ John

  Er is geen leenruimte meer zodra het bureau voor statistiek heet BBP 2016 vaststelt, aangezien op dat moment de staatsschuld herrekend moet worden tegen een koers van ongeveer 7,6. De buitenlandse schuld gaat dan met ongeveer 90% omhoog. Dan voldoet creatief interpreteren niet meer.

  De overheid zal moeten leren leven met een begroting van SRD 4 miljard plus iets. Dat zijn de salarissen en rente en wat subsidies. De projecten vallen dan weg.

  Leningen worden met duurdere leningen afgelost. Het is dan hopen op wat extra’s uit goud en olie.

  Pas in 2022 zal er extra geld uit Newmont kunnen komen indien de Winst in Suriname genomen wordt. Iets wat ik gezien de vennootschapsbelasting tarieven (37,5%) ernstig betwijfel. Indien Newmont de winst elders neemt heeft Suriname in 2026 en heel serieus probleem omdat het dan in 1 keer $ 550.000.000 moet op hoesten.

  Zodra er geen geld meer is voor de fantasie projecten kan er niets meer verdeeld worden onder de loyalisten. Zelfs RobG zal dan niet meer betaald kunnen worden.

  Ook de offshore olie (2 tot 3 jaar voor er een FPSO geregeld kan worden) zal deze regering niet meer kunnen redden maar bij een substantiële vondst wel de volgende regering kunnen redden.

  Indien men informeel goud, Alcoa, EBS (sanering), hout + palmolie en toerisme eens goed aanpakt kan er snel verdien capaciteit ontstaan voor de regering en de werkers.
  Dan kan met een beetje helpende hand uit de rest van de wereld veel ellende opgelost worden in een jaar of 2.

  Met Bouterse en Hoefdraad zal dat echter niet gebeuren. Zodra er echt niets meer te verdelen is zal de loyaliteit in de NDP op de proef gesteld worden en een kans op Change ontstaan.
  .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.