Nieuwe voorzitter Vereniging Inheemse Dorpshoofden in Suriname

12
Nieuwe voorzitter Vereniging Inheemse Dorpshoofden in Suriname

Theo Jubitana, kapitein van Hollandse Kamp, is maandag aan het einde van een vier dagen durende conferentie in het Inheems dorp Redi Doti gekozen tot nieuwe voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). Jubitana neemt de hamer over van Lesley Artist, die niet meer terugkeert in het bestuur.

Een van de belangrijkste speerpunten is om het grondenrechtenvraagstuk van de grond te krijgen. De gezamenlijke verklaring is getekend door de VIDS. Het wachten is op de handtekening van president Desi Bouterse.


12 REACTIES

 1. Levert dit allemaal wat op? Zo ja, dan ben ik er als de kippen bij om een graantje mee te pikken.

  Ik heb al 1,5miljard aan staatsgelden en staatseigendommen voor mezelf gehouden.


  Maak melding

 2. Hallo, zijn jullie nou Surinamers of wat. Jullie en ook de Marrons doen of jullie op een aparte planeet wonen en dat de wetten en gewoontes op het Surinaamse volk niet op jullie van toepassing zijn. Ook willen jullie grond hebben dat jullie ergens in het binnenland occuperen als jullie eigendom hebben terwijl wij ervoor moeten werken. Maar wel gratis elektriciteit, onderwijs medische zorg en kinderbijslag van ons vragen.


  Maak melding

 3. @ Indios son Sibericos,

  Je hebt groot gelijk !! Steeds aan roofbouw,kaalkap en vooral de Marrons de grond vernietigen door goudwinning, zonder iets terug te doen om iets te herstellen zodat de grond weer voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden (de Regering doet alsof zij blind is), De meeste Marrons hebben nog een 2e woning in de omgeving van Groot-Paramaribo, maar krijgen alles gratis (licht,water,onderwijs,medische voorziening, sociale steun en paketten) terwijl wij ” belasting betalers in Paramaribo en de kustvlakte” een buffel schijten !!!
  Voor politie is er geen voertuigen,papier en inkt, maar er zijn genoeg dienstvoertuigen voor Ministers en beleidsadviseurs.
  Iedere afgetreden minster neemt een voertuig mee !!!
  Heeft “big mamma SILOS” haar auto en waarin haar man reed al ingeleverd ??
  Onze kinderen en kleinkinderen gaan het gelag betalen !! Dat Surinamers dat niet inzien ??? Lijken wel een stelletje imbicielen !!!


  Maak melding

 4. De indiaan was er al voor dat jullie kwamen, zij denken vast jullie hebben onze grond gepikt zij hebben hier niet om gevraagd, en de indiaan mogen leven zoals zij willen
  een beetje respect voor de indiaan.


  Maak melding

 5. @MoeVan. Weer in de slachtofferrol kruipen en herstelbeltalingen van ons eisen? Met alle respect voor de eerste Aziaten in Americas (Indiaan), maar ook hij moet zich zoals poster 2 zegt aan de wetten houden van toepassing op de anderen.


  Maak melding

 6. Waarom meedoen met de andere coruppte klojo’s die met de boot gekomen zijn. Laat indianen met rust ze hebben hun eigen manier van leven en natuur beheer. Respect voor deze mensen en hun cultuur. Als men dat niet kan respecteren, ga dan terug naar waar je vandaan komt ik heb nog nooit een Javaan,hindoestaan, Afrikaan op t shirts gezien de door een ieder wordt gedragen.


  Maak melding

 7. Waar heeft die nieuwe opperhoofd gestudeerd? Misschien kan hij een stukje bos verkopen aan Bolle Willem zodat hij met LaTina en de als kool groeiende Azalia, Akalia en Ahalia eens een bungalow kan betrekken. In die bos gaan journalisten hen niet kunnen bespieden, want die lijfwachten van opperhoofd weten ze wel te vinden.


  Maak melding

 8. off topic

  @ Redskin,

  Met je reacties zet je juist de indianen voor pispaaltjes weg.
  Daarom heeft Blackskin hard naar je uitgehaald.
  Hopelijk kom je tot bewustzijn en laat je voortaan je racistische uitlatingen achterwege.

  Wat is de bijdrage van de indianen geweest aan de vooruitgang van Suriname?
  De ontwikkeling is voor het grootste deel geleverd door de creolen, chinezen, hindustanen, javanen, boeroe’s en anderen.
  De bijdrage van de indianen kun je verwaarlozen.

  De meesten zijn inderdaad per boot gebracht naar Suriname, maar hebben hun plek in Suriname meer dan verdiend.

  Wie ben jij om ze terug te sturen, terwijl ze op Surinaams grond zijn geboren en getogen.
  .


  Maak melding

 9. Als je een echte surinamer bent en van jouw land houdt en je de schiedenis kent van je land dan zal je respect moeten opbrengen voor de inheemsen. Het land, hun blood, kracht, levenswijze, cultuur, taal hebben ze moeten opgeven. waarvoor?? Zodat anderen een betere leven mag hebben?? Of schoon de inheemsen niemand hebben uitgenodigd om naar hun grondgebied te komen, hebben ze geen guerilla oorlog gevoerd. De arme voorvaders van de afrikaanse slaven hebben geleden, en nu trekken de nakomelingen er profijt van. Zelfde met de nazaten van de andere bevolkings groepen, waarvan hun voorouders als contract arbeiders die “dirt poor” waren de onzekere stap hebben genomen naar een betere toekomst voor hun nakomelingen. waar is de dankbaarheid en respect voor de inheemsen die het meeste hebben opgeofferd. Hoe ga je een land vooruit brengen wanneer je geen repect heb voor de opoffering van de inheemsen en jouw voorouders die als slaaf of huur arbeid zijn overgebracht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.