Voorstelling over naderend ‘einde’ van slavernij in Suriname

7
Voorstelling over naderend 'einde' van slavernij in Suriname

Na de vele activiteiten over de Nederlandse slavernij en mensenhandel brengt de Stichting Between the Lines, de muziektheatervoorstelling ‘1862’. In het jaar 1862 werd de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in de Nederlandse koloniën afgekondigd. De afschaffing van de slavernij betekent het begin van het zogenoemde staatstoezicht. Echt vrij was je als je tot het Christendom had bekeerd. De première vindt plaats op dinsdag 26 september om 20.00 uur in het Bijlmerpark Theater in Amsterdam.

In deze voorstelling staan de levens van de bewoners van plantage ‘Strubbelingen’ centraal; een zoektocht, naar de oorzaken in beleving van het slavernijverleden door de nazaten van de tot slaafgemaakten en de slavenhouders. Hoe gaan de bewoners om met de veranderde situatie; hoewel er volop vreugde heerst neemt ook de onrust toe.

De voorstelling ‘1862’ is geschreven door Anita Plowell (schrijfster van onder andere Sister Slets Thinger en producent van diverse hoorspelen waaronder ‘Vertrouwen’ i.s.m. de GGD) en wordt geregisseerd door Maikel van Hetten (bekend als acteur bij het Trusttheater, Cosmictheater en de tv series Blauw Blauw, Onderweg naar morgen en Welkom bij de Kamaras). De muziek van de voorstelling is gecomponeerd door singer/songwriter Glenn Sno.

De cast bestaat verder uit, John Oldenstam, Helen Mijnals, Maikel van Hetten, Astrid Vrede, Serina Sankes, Reguilo Kearsenhout, Melita Labort, Graciella van Hetten, Leroy Sankes en Carmelita Zaalblok.


7 REACTIES

  1. De Suri’s zijn van slavernij naar lijfeigenen gegaan.Het verschil zit hem alleen in de naam.
    Moet nog denken aan de zwarte Amerikaanse vrouw die bij de verwijdering van het standbeeld zei dat ze mensen die op haar leken als handels waar hebben verkocht.En ze had zo een verdriet,maar niet het vermogen om het in historisch verband te bekijken.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.