Asfa voorziet ‘botsingen’ Surinaamse werkgevers en vakbonden

4
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 22 aug – Het bedrijfsleven zal niet meteen hoera roepen nu het erop lijkt dat de wisselkoersen stabiel zijn. De Associatie van Surinaamse Fabrikanten, Asfa, wil nog veel meer zien gebeuren. De wisselkoersen zijn immers slechts een symptoom. Hooguit kan er van worden afgelezen hoe het staat met de economische wederwaardigheden van het land. Om echte genoegdoening te bereiken bij ondernemers en loontrekkers zal nog veel meer moeten gebeuren.

Dat de wisselkoersen enigszins rustig zijn geworden is maar een gegeven. “Een stabiele wisselkoers is nog lang geen reden om te feesten. De werkende klasse heeft zich de afgelopen twee jaren rustig gehouden. Maar nu de wisselkoersen stabiel zijn, zullen er botsingen zijn tussen de vakbonden en werkgevers”, zegt Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Asfa, tegenover de Ware Tijd. Het is dus even afwachten.

De economische en sociale ontwikkelingen kunnen nog alle kanten op. De effecten van twee jaar economische neergang hebben een duidelijke weerslag gehad. “Arbeiders zullen bij wijze van spreken hun salaris hersteld willen zien naar minstens zeshonderd dollar. De bedrijven gaan het niet kunnen betalen. En dat zal tot clashes leiden tussen werkgevers en werknemers en daarover maken wij ons zorgen”, aldus Bilkerdijk.


4 REACTIES

 1. Wat ik niet zo begrijp is dat Suriname de meeste valuta’s met haar natuurlijke hulpbronnen verdient.

  We hebben een kleine bevolking. Oke import misschien aan de hoge kant.

  Surinaamse bedrijven investeren volgens mij niet in Europa en U.S.A .

  De rente op euro en dollar is historisch, misschien blijvend laag. Dus eigenlijk geen reden om veel van die valuta’s in te kopen

  Waardoor komt die enorme vraag naar euro’s en dollar in Suriname, waardoor de wisselkoers ten opzichte van de dollar en euro zo hoog is ?

  Kan iemand mij dat uitleggen. A.u.b geen politiek gemotiveerde antwoordt.


  Maak melding

 2. Geld is waard wat je er mee kunt kopen. De meeste producten in Suriname komen uit het buitenland en moeten dus betaald worden met buitenlandse valuta.
  De importeurs kunnen die valuta krijgen door Surinaamse dollars bij de bank te wisselen voor dollars en euro’s. De bank komt aan die dollars en euro’s doordat anderen die valuta inwisselen voor Surinaamse dollars.
  Degenen die de vreemde valuta inbrengen zijn toeristen en exporteurs die Surinaamse dollars nodig hebben om zaken in Suriname te betalen.

  Het probleem is dat de vraag naar buitenlandse valuta groter is dan wat er bij de banken binnenkomt. De banken brengen vraag en aanbod in evenwicht door de prijs van het gevraagde, dus dollars en euro’s, te verhogen. Je moet dus meer Surinaamse dollars betalen voor buitenlandse valuta.

  Door meer te exporteren en meer toerisme kan er meer buitenlandse valuta binnenkomen waardoor de prijs van die dollars en euro’s daalt, maar dat is nu juist het probleem in Suriname. Er wordt heel weinig exportwaardigs geproduceerd.
  Daarnaast wordt er zwart geld gewisseld en onder de matras verstopt. Dat geld komt niet in circulatie en verminderd het aanbod aan vreemde valuta nog meer.

  Oorzaak van het achterhouden van vreemde valuta is de politieke situatie, het gebrek aan vertrouwen in de toekomst en in Suriname, maar dat is politiek en daar mag ik niet over praten.


  Maak melding

 3. Altijd zal er ellende komen en blijven als misdadigers aan de macht blijven, dankzij aanhangers van deze misdadigers ddb en lon. Do pina no ka, moro kakkalaka. Na ini a paarse beerput deng sa sokoe njang nanga dringi vol corrupte kommer en kwel. Domme mensen willen misdadigers en criminelen als hun leider die hen willens en wetens misleiden. Wat een oerdom paars volk, de misdadige aanhangers can moordenaars, de ndpers. Do ka.


  Maak melding

 4. Dat wordt een interessante tijd dan. Veel vragen naar koopkracht versterking. De vakbond leiders kunnen nu de leden uitleggen tot waar ze kunnen komen. Een natte doek kan je zover wringen voor de laatste druppel. De vakbond leiders hebben een belangrijke taak voor zich.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.