dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieCentrale Bank van Suriname: piramidespelen doemen weer op

Centrale Bank van Suriname: piramidespelen doemen weer op

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 aug – “Near banking en piramidespelen hebben in Suriname en over de gehele wereld talloze slachtoffers gemaakt. Momenteel lijken soortgelijke systemen weer aan onze burgerij te worden aangeboden.” Dit stelt de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Surinamers moeten zich niet laten verleiden tot het beleggen in een bodemloze put.

Eenmaal belegd is het geld niet terug te vorderen. “Niet de belegger wordt schatrijk maar de initiatiefnemer, die in veel gevallen als donderslag bij heldere hemel verdwijnt. De activiteiten vallen buiten de jurisdictie van de Surinaamse autoriteiten. In voorkomende gevallen zullen slachtoffers nauwelijks of geen mogelijkheden hebben om wegens oplichting of een andere vorm van benadeling, geleden schade te herstellen”, stelt de CBvS.

Gewezen wordt op het fenomeen ‘near banking’ dat in de jaren negentig kort floreerde. Er waren gouden bergen beloofd. Maar van het ene moment op het andere stortte alles als een kaartenhuis ineen. Surinamers moeten gewoon met beide benen op de grond blijven. Een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn, is dat ook. “Slapend rijk en miljonair worden bestaan echt niet, tenzij men uiteraard de hoofdprijs van een grote loterij wint!.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

29 REACTIES
 1. De économie laat tekenen van verbetering zien. Het enige dat de overheid en NGO’s kunnen doen is zoveel mogelijk voorlichting geven.De mensen moeten doordrongen worden van de risico’s die ze lopen. Daarnaast moet men de initiatiefnemers en de mensen die hand- en spandiensten voor hen uitvoeren strafrechtelijk vervolgen voor oplichting.


  Maak melding
 2. Slapend miljonair worden kan best, als de inflatie maar hard genoeg gaat. In 1983 heb ik mijn Surinaamse huis verkocht. Had ik enkele jaren later honderd Nederlandse guldens gestuurd naar de kopers dan hadden ze zo hun hypotheek kunnen afbetalen.
  Dus, leg duizend dollar onder uw matras en over niet al te lange tijd kunt u het omwisselen voor een miljoen SRD.


  Maak melding
 3. In Suriname wordt je niet slapend rijk, maar werkend arm door onze geweldige klote regering. Dus wat wil je anders? Alleen in de politiek word je rijk. En als je niet in de politiek kan komen zullen de mensen proberen via allerlei foefjes toch nog rijk te worden. Weg met deze regering die niet in staat is gebleken het land goed te besturen.


  Maak melding
 4. John wij weten dat jij gefrustreerd bent, dus je hoeft het niet steeds kenbaar te maken. Als je moe bent zoals Hofwijks, dan ga je toch gewoon slapen. Follow your leader Hofwijks, die slaapt als een roos en wilt behoudens oproer totaal niets van werken afweten. Don’t ask what your country can do for you, ask what you can do for your country.


  Maak melding
 5. het volk ziet en denkt:
  Ma if bouta kong gudu, a mang e sriboie heri day noso a mang stontji, dat mi kang kong gudu tu.

  Dus waarom niet proberen?
  Zien gebeuren is doen gebeuren.


  Maak melding
 6. @ RobG

  “De économie laat tekenen van verbetering zien.”

  Alleen volgens de regering en die zat de laatste jaren met haar voorspellingen er stevig naast.
  Niemand anders ziet licht in de tunnel behalve van de tegenliggers.

  Beste RobG volg aub de begrotingsbehandeling 2017 en het OP 2016 -2021 en je ziet de wanhoop van de NDP en Hoefdraad. Slechts bluf.
  Dinsdag wordt de begroting afgehamerd door Simons, 5 weken voor het indienen van de begroting 2018. Schandalig of niet.

  De begroting 2017 is 3 maal verbouwd en nog klopt er helemaal niets van.
  De rente en aflossingen zijn gestegen tot 60% van de begrotingen van Venetiaan terwijl de economie in echte dollars gehalveerd is.

  Over een paar maanden komt de echte klap als het statistiek bureau het BBP van 2016 moet vast stellen. Dat zal ongeveer SRD 16.000.0000.000 zijn en geen SRD 27.000.000.000 zoals Hoefdraad droomt.
  Het gevolg is dan dat alle cijfers voor het buitenland formeel op tafel liggen en de staatsschuld voor de echte koersen in de boeken gezet moet worden. Dan neemt de buitenlandse schuld in SRD ’s met een enkele druk op de knop met 75% toe tot ver boven alle limieten, tenzij Boefdraad een zwengel kan geven aan het BBP en deze met een toverstok met 66% kan laten groeien.

  Gelooft u in dromen en fantasie of gaat u de realiteit onder ogen zien.


  Maak melding
 7. Jojo, het is bij iedereen bekend dat de economie van Suriname in een recessie is.Er zijn harde klappen gevallen in vele sectoren. Suriname is geen uitzondering geweest zoals de oppositie het volk wijs wil maken. Het dieptepunt heeft men bereikt en nu zijn er tekenen aan de wand dat het wat beter gaat. Er is nog een lange weg te gaan. Maar zelfs dat beetje hoop gunnen jullie van de oppositie het volk niet. Wat gunnen jullie het volk dan? Niets en dan ook niets want volgens jullie was het land nog niet rijp voor de bouw van meer dan 1000 woningen, uitbreiding van het onderwijs,enz. Volgens diverse bronnen binnen de grote oppositiepartijen had het land zeker 20 a 30 jaren moeten wachten alvorens er woningen gebouwd werden,enz. Als het aan de oppositiepartijen ligt krijgt het volk geen woningen, geen ziekenfonds, pensioenen, enz. Bij de oppositie is de wil niet aanwezig om daadwerkelijk de problematieken in het land op te lossen. In het verleden hebben ze het niet gedaan en in de toekomst gaan ze het ook niet doen.


  Maak melding
 8. Prof Misababoi.
  Het is niet de Centrale Bank die zich hier schuldig aan maakt. Het is het ministerie van Financiën, in de persoon van Hoefdraad zelf.

  Alle verhalen over herstel van de economie zijn uit de lucht gegrepen. Zolang de SRD in waarde daalt is de economie aan het verzwakken en/of faalt de Centrale Bank in haar beleid


  Maak melding
 9. Laat maar komen die piramide spelen.Als de boel instort,heeft Hofwijks eindelijk de gewenste menigte op straat.
  Zo heeft het failliet gaan NV ROEP en JOHWIN bijgedragen dat half Sur.op straat was om Bosje te verjagen.


  Maak melding
 10. @ RobG

  Wat tetter je nu weer.

  Natuurlijk gunt iedereen hoop aan alle mensen. Maar geen valse hoop zoals Hoefdraad die presenteert.

  U begint weer over bouwen van woningen. Onder Venetiaan is er genoeg gebouwd alleen er is geen score kaart van bij gehouden. wat hebben de aannemers anders in die periode gedaan.
  De staat heeft onder Bouterse ook niet zelf gebouwd maar dat al snel na alle beloften overgelaten aan de markt.
  Iets wat middels LISP al onder Venetiaan gebeurde.

  Ik wil slechts stellen dat het onder Venetiaan veel minder slecht ging dan u steeds stelt en er veel minder hulp was dan u beweert.
  Ik wil ook stellen dat Bouterse, ondanks alle voorspoed, helemaal niets waar gemaakt heeft van zijn beloften.

  Geen woningen, geen wegen, geen trein, geen duurzame AOV, geen na schoolse opvang, geen goede ziektekosten verzekering, geen veiligheid.

  Ondanks de kediet crisis in 2007 / 2008 heeft Venetiaan in alle basis behoeften voorzien met een budget van ongeveer SRD 3.000.000.000/jaar.
  Bouterse heeft het budget verdubbelt en levert niets.

  Nu roepen dat de grondstoffenprijzen de oorzaak zijn is een gotspe want die zijn, ondanks dips, hoger dan onder Vene II en III.
  Klagen dat de verdragsmiddelen op zijn, is flauw aangezien die al nagenoeg opgedroogd waren en onder Bouterse de middelen voor dijken en asfalt (oost west) nog steeds binnen kwamen.

  Beste RogB zie aub de realiteit en niet de valse hoop onder ogen.
  Bouterse is de begroting gaan verdubbelen zonder naar de realisatie capaciteit en de inkomstenzijde van de begroting te kijken. Hij is gaan potverteren en gaan geloven in eeuwig door stijgende grondstoffen prijzen zonder na te denken over marktcycli.

  Beste RobG uw vergelijkingen en verwijten gaan mank. Een vriendin is de afgelopen weken hier geweest. zij heeft het nog relatief goed met een eigenhuis, erf, plant kennis (nagenoeg selfsupporting) en redelijk inkomen en niet te hoge kosten.
  Zij huilt omdat ze binnenkort terug moet terwijl haar huis in goede staat daar woont.

  Beste RobG u verkoopt valse hoop. Ik weet uit ervaring dat niemand investeert zolang Bouterse aan de knoppen zit.

  Dat is niets misgunnen of proberen het land de goot in te schoppen maar de realiteit.
  Denk eens na over de Chinese beloften en contracten zoals
  >>> Ziekenhuis Wanica.
  >>> Woningen gift van China.
  >>> 100 Woningen BroadHomes fabriek
  >>> Dalian IV

  Ondanks veel gekakel is er op geen van deze projecten voortgaan behalve in de fabeltjeskrant.


  Maak melding
 11. Jojo
  Ziekenhuis Wanica wordt pas afgemaakt als de president medisch zal worden behandelt voor het verdwijnen van zijn kleine hersenen, omdat deze zo zijn verschrompeld dat zelfs medicatie niet meer zal helpen.
  Heb begrepen dat Robg een deel van zijn hersenen af zal staan om deze te implanteren bij de president.


  Maak melding
 12. Kun je een econoom als RobG de handelsbalans en de budgetten en de meerjaren begroting leren lezend en begrijpend zodat hij de juiste interpretaties geeft aan zaken?
  Wat corrigerende werking van percentages op de uitkomst bijvoorbeeld door prijscorrectie en geïmporteerde inflatie, tja ik hoop dat RobG het eensdaags gaat snappen


  Maak melding
 13. “Dit heeft niks te maken heeft met monetaire financiering”, merkt Gersie lachend op tegenover Starnieuws.

  Ik ben benieuwd naar de toename van de geldhoeveelheid als gevolg van het extra drukken van biljetten die de beschadigde biljetten vervangen.
  Zijn dit alleen de 50 en 100 SRD biljetten?
  Dus niet de kleinere coupures? Dit komt doordat de prijzen de pan uitrijzen waardoor de 50 en 100 SRD biljetten meer worden gebruikt dan de kleine coupures van 5 en 10 en 25 SRD.
  Is dit een teken aan de wang?


  Maak melding
 14. De Centrale Bank heeft gelijk wanneer zij de bevolking wijst op het gevaar van de zogenoemde piramide-spelen. Echter deze zelfde Centrale Bank heeft ernstig gefaald bij het beschermen van onze munt, de SRD !

  Al veel langere tijd (tijd regering Bouta 1) had de Centrale Bank de regering openlijk dringend moeten adviseren de staatsuitgaven te verminderen en sowieso niet te verhogen. Het prudente beleid van regering Venetiaan had gewoon moeten worden voortgezet !

  De Centrale Bank heeft nadat al ons geld en de deviezen (en andere reserves) waren uitgegeven ook geen alarm geslagen naar de regering en de samenleving toe !

  Neen, de Centrale Bank heeft gefaald in haar toezichthoudende rol (welke zij in onafhankelijkheid dient te vervullen) en heeft bovendien meegewerkt aan het heimelijk drukken van tenminste DRIE MILJARD aan ongedekte SRD bankbiljetten ! Als gevolg waarvan Onze munt zwaar is gedevalueerd en de staat vervolgens vrijwel failliet is !

  Het belangrijke doel van de Centrale Bank, de bescherming van de waarde van onze munt (bescherming van het landsbelang), is zonder enige mededeling naar de samenleving toe, gewijzigd in het beschermen van de belangen van de persoon die thans het presidentschap vervult !

  Vandaar dat de leiding van de Centrale Bank dan ook zwijgt als het gaat om het idiote leningenbeleid van het huidige regiem en zwijgt over het staats-faillissement van Sranan !

  Vrijwel alle stabiliserende factoren in Sranan zijn uitgeschakeld door de huidige machthebbers (Leningenplafond is zwaar verhoogd, Centrale Bank Toezicht is buiten werking, CLAD onderzoeken worden gebruikt als toiletpapier, de onafhankelijke Rechterlijke Macht die vanuit de regering wordt aangevallen, een Rekenkamer die niet meer schijnt te bestaan en een onafhankelijke FIOD die maar niet wordt gerealiseerd).

  Al dit idiote beleid en het opzettelijk uitschakelen van toezichthoudende instanties in onze RECHTSSTAAT SRANAN, zorgen ervoor dat van ONTWIKKELING van STAAT EN VOLK geen sprake kan zijn !


  Maak melding
 15. Bigi Sma

  Gersie vergist zich per ongelijk en neemt de briefjes van 5 en 10 in en vervangt ze 1 op 1 voor 50 en 100.
  Die van 5 en 10 slijten immers het hardst en voor de zelfde hoeveelheid deviezen krijg je 10 maal meer waarde toch of begrijp ik het verkeerd.


  Maak melding
 16. Opa taki, jare 1994-1997 Roep nanha Jowhin tjies wang loe dongsma, op politici na en ook Lon en bout die miljoenen hadden ingezet. Oma taki, 100% na ndpsma sa e de bakka deng maffiapraktijken disie. Wo ka.


  Maak melding
 17. Dromerige Bigi Sma, ik weiger om jullie waarheid aan te nemen als de enige echte waarheid. Jullie doen me denken aan de fundamentalistisch denkende figuren die beweren dat hun god de enige en ware god is die iedereen dient te volgen. Hahaha.


  Maak melding
 18. De enige waarheid :

  Sranan zit in een stevig van in een stabiel PAARS Faillissement !!!!!

  Mensenrechten NO DE, Grondwet vaak opzij gezet, Staatstelevisiezender, betaald uit ONZE BELASTINGGELDEN, door Paars ingezet als NDP-propagandazender met uitsluiting van alle andersdenkenden en progressieven !

  Paars tracht Cubaans/Venezuelaans onderdrukkingsmodel in Sranan toe te passen !

  PS : De Paarse anti-democraat MISIEKABA beweert dat de meerderheid in een democratische staat kan bepalen wat zij hebben wil ! (zie artikel in Starnieuws dd 22-08-2017)

  Grondwet, strafwet , Internationale mensenrechten-verdragen, internationale jurisprudentie inzake vernietigde amnestieverleningen, TELLEN VOLGENS PAARS NIET MEE !!

  PAARSE DICTATUUR LAAT HAAR WARE GEZICHT ZIEN !


  Maak melding
 19. Bigi Sma. Ik heb de cijfers van het Algemeen Bureau Statistiek met betrekking tot het toerisme bekeken. Volgens dit bureau geeft elke toerist gemiddeld ruim 5.500 euro of dollars uit aan zijn vakantie in Suriname. Dit bedrag lijkt mij een beetje opgeblazen. Kennelijk hebben ze de prijzen van de tickets meegenomen in hun berekening. Over begrotingen en gepubliceerde cijfers gesproken.


  Maak melding
 20. Wat is het verschil tussen een piramidespel (Roep en Jowin) en de centrale bank. Bij een piramidespel wordt de bedenker ervan en de eerste deelnemers rijk. Daarna raakt de markt verzadigd, de boel dondert in elkaar en dan zijn er alleen verliezers. Dit heb ik ooit eens helemaal uitgerekend. Bij de Centrale bank heb je bij een devaluatie slechts één winnaar(degene die zijn wanbeleid moet verhullen en de devaluatie heeft veroorzaakt) en alleen verliezers. Conclusie : de kans dat je bij een piramidespel beter wordt is in ieder geval iets groter dan bij een devaluatie. Ik neem het de mensen niet kwalijk als ze, net als in een casino, een gokje willen wagen. Als jij als centrale bank de mensen tegen zichzelf wilt beschermen moet je één ding doen en dat is een Revaluatie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES