Klanten boos om plotseling vertrek KPMG uit Suriname

27

PARAMARIBO, 17 aug – Klanten zijn boos om het vrij plotselinge vertrek van accountancybureau KPMG. Niemand was erop voorbereid en sommige klanten zitten met de handen in het haar. Ook bij het personeel zelf is de klap heel hard aangekomen. Het blijkt dat werknemers van de ene dag op de andere op straat stonden. Het gedrag van KPMG wordt dan ook als onbehoorlijk ervaren. Veel valt er niet aan te doen.

In Suriname behoort accountancy tot de vrije beroepen. Om een accountancybureau op te zetten is dus geen vergunning van de overheid nodig. Controle is dan ook uit den boze. “Maar aanvullende wetgeving noodzakelijk om de kwaliteit van het beroep te bewaken en om klanten te beschermen”, zegt Robert van Trikt, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Accountants, tegenover de Ware Tijd.

Het ontbreken van zulke wetgeving is nu duidelijk te merken. De vereniging zelf kan weinig doen voor de gedupeerde klanten. Volgens Van Trikt is de enige mogelijkheid voor klanten om hun recht te zoeken via Curaçao. Het Surinaamse filiaal werd bestuurd vanuit dit Nederlandse gebiedsdeel. De wetgeving daar is een stuk beter ontwikkeld. KPMG (Klynveld Peat Marwick Goerdeler, red.) behoort tot de vier grootste accountancybureaus in de wereld.


27 REACTIES

 1. Wellicht zou je de media moeten opzoeken om KPMG te schande te zetten zodat zij wat schade lijden in Europa en de rest van de wereld.
  KPMG is momenteel door de zure appel aan het bijten door alle negatieve verwikkelingen en claims die er tegen hen loopt. Vooral door aandeelhouders die de waarde van hun aandeel zagen slinken.
  Ja zelfs de fiscus en andere partijen eisen vergoeding van KPMG denk maar aan de bouw van hun hoofdkantoor te Amstelveen


  Maak melding

 2. Surinamers hebben geen geld meer om de dure KPMG-accountants te betalen, dus pakken de laatsten hun biezen. De VHP heeft geen enkele baat gehad van hun waardeloze dure adviezen, haha.


  Maak melding

 3. Nou, als je even gaat googelen schrik je van de negatieve berichten over de KPMG en dan wil ik het niet hebben over de foutief goedgekeurde jaarrekeningen van banken, die later zijn omgevallen.
  Feit is dat deze grote kantoren de kleinere kantoren ook meesleepten in hun val.
  Toch denk ik dat dit niet de reden was om holder de bolder Suriname te verlaten. Ik denk dat er veel meer aan de hand is. Laten we even gissen:
  1. De overheid en overige klanten hebben hun openstaande nota’s niet betaald’
  2. Dit kantoor werd door DDB gedwongen een opdracht uit te voeren die indruist tegen alle regels van fatsoen (cocaine smokkelen of een goedkeurende verklaring aan de jaarrekeningen van de staat geven.).
  3. De accountants zijn bedreigd met de dood.
  4. De accountants worden aansprakelijk gesteld voor de tjoekoes die Balast Nedam aan DDB en Bosje heeft gegeven.
  5. De jongens wisten te veel en toen kwam punt 3 in werking.


  Maak melding

 4. De heer Van Trikt geeft aan dat aanvullende wetgeving noodzakelijk is. Maar die geleerde politici hebben weinig tijd, omdat ze het heel erg druk hebben met niets doen.

  Misschien kan drs. prof. ir. Brunswijk dit op zich nemen. Of anders drs. prof. ir. Abrahams (2 jaar ULO) of
  Drs. prof. ir. de zuiplap Wijdenbosch of ……. ga zo maar door.

  Het zijn allemaal incapabele figuren. Het is om je te schamen als je een Surinamer bent.


  Maak melding

 5. Natuurlijk hebben school dropouts de kans van hun leven om zonder diplomas en know-how de de belangrijkste posten in het land over te nemen.In Suriname wordt je niet gevraagd naar diplomas en een cv is niet vereist.
  De KPMG houd zich vast aan deze regels en omdat in Suriname deze regels niet worden nageleefd en de vereiste kwaliteiten niet bestaan is vertrekken de allerbeste optie
  @Mulo gefaalde
  .


  Maak melding

 6. @Babachan
  De vhp kan niet toch kwalijk worden genomen worden dat zij opgescheept zitten met idioten zoals jij die die een post willen bezitten zonder kwaliteiten en zonder geschikt te zijn ervoor?!
  Jongen .ga naar school,ga kennis opdoen en dan pas moet je praten!!


  Maak melding

 7. @Ray,

  Nu raak je de weg echt kwijt. Wie praat er nou over een post krijgen zonder kwaliteiten? Ja, @Mulo-gefaalde. Richt je dan ook tot hem/haar hierover.

  In Nederland zijn de blanken – die 90% van de bevolking uitmaken – bang dat ze straks worden overvleugeld door de moslims. Hoe komt het dat in Suriname de Hindoestanen – die slechts 25% van de bevolking uitmaken – niet bang zijn om straks gereduceerd te worden tot 10%?

  Het is de taak van een politicus om zijn achterban hierop te wijzen!!! Santokhi faaalt hierin volledig, voor 100%. Ik heb zelfs gehoord dat hij adviezen hierover consequent in de wind slaat.
  Die man is echt volkomen ongeschikt om de Hindoestanen te vertegenwoordigen. Ik denk zelfs dat hij door de Chinezen en door Bouterse in het zadel wordt gehouden als VHP-voorzitter om de Hindoestaanse belangen te schaden.


  Maak melding

 8. Ach, politici zijn allemaal egoïsten. Immers, je wordt geen partijvoorzitter zonder een ander (tegenkandidaat) onderuit te halen. Ze werken allemaal met de ellebogen.


  Maak melding

 9. @Ray,

  Dat is nou het probleem met Santokhi. Hij laat zich alleen door Bouterse beïnvloeden. Stiekem in de nacht – zonder iemand in te lichten – gaat hij onderonsjes houden met Bouterse en niemand weet wat hij dan allemaal besproken heeft of hoe hij gechanteerd is!!


  Maak melding

 10. 1 + 1 = 2

  Er is geen markt meer van bedrijven die KPMG kunnen of willen betalen.
  Er is geen formele economie meer behoudens die van IAM Gold en Newmont Suriname. Deze hebben hun eigen interne controler en governance. De rest qua ondernemen in Suriname is marginaal en gehossel en die kunnen alleen maar problemen krijgen door een accountant.

  Weer een lichtje uit.


  Maak melding

 11. Dat plotselinge wegtrekken is om te voorkomen dat staff wegloopt voor een andere baan en klanten naar de concurrentie gaat te vroeg. Je ziet dat vaak gebeuren in de VS. Rot voor staff en klanten.Wetgeving nodig.


  Maak melding

 12. KPMG genereert haar inkomsten uit dienstverlening.
  Zij zullen wel de conclusie hebben getrokken dat
  de kosten de baten overtreffen (te weinig opdrachten, te weinig baten) en/of elders is er meer te verdienen.
  Ik denk het eerste


  Maak melding

 13. Een somber teken aan de wand voor land en volk. De oerdomme ndpers kan het geen ene moer spelen. Zolang die moordenaar aanhangers kunne ete, drinke en spele zijn ze dik tevreden. Zo denken nu ook het gros van vele Mulo scholieren die zijn gebakt. Lokoe no, heeft het nog zin om te studeren in misdaadland Surboutabwa. Misdaad loont, kijk maar na Dino, Merina en hun pa. Ze ga eve in het gevang en komen daarna weer terug, op Dina na. We hebt geen geloof meer in eerlijkheid en hard werken. We hebt paars geloof dat oneerlijkheid, corruptie, stele als boefdraad en zijn baas meer opleverd dan studeren. Wiens wi e ka , ach neks no fout want baas, Stef Anus en Misikaka hebt gezegd……..god zal vo ons sorge, onze god ddb, de duivel. Wo ka.


  Maak melding

 14. Het gaat zo goed in boutaland en dit ineens, waarom verlaat men zo’n rijk land?
  Tje miegado, trouwens hoor onze lieve @Parbo en Mazda niet meer,toch geen overdosis!!

  Yes, snuiven can kill you.


  Maak melding

 15. Ik ben Felatia, de buiten van Rob Giemel, bij jullie bekend als RobG, econoom, fincancieel expert, anaalieticus en landbouwdeskundige. Hij leest ook Donald Duck!.
  De ekte reden waarom KPMG weggaat is dat Bouterse eiste dat RobG daar de leiding zou krijgen. RobG wilde eigenlijk niet want hij heeft veel last van zijn interne waterleiding. Als hij geen plastablet slikt kan hij niet plassen. Ook wil hij zijn Hollandse uitkering niet missen. Ik begrijp het niet als je zoveel van je land houd da ka je daar toch wonen, NEE RobG is bang dat hij overvallen wordt! Maar hij zegt dat er zoveel mooie jongens zijn!


  Maak melding

 16. Jojo, gij doet aan goedkope stemmingmakerij. Er zijn nog altijd bedrijven in Suriname die genoeg werk te bieden voor Accountantsbedrijven. Dat KMPG uit Suriname vertrekt moet niet als een verrassing uit de lucht komen vallen. KMPG is niet meer het kwaliteitsmerk van vroeger. Ze zijn terechtgekomen in grote schandalen en dat heeft de glans van hun imago gehaald. Dit bedrijf van arrogantie en zelfoverschatting kan niemand meer blindelings vertrouwen. Alleen in Suriname komen deze ontwikkelingen later bovendrijven.

  De overheid in Suriname is druk bezig orde op zaken te stellen m.b.t. inning van belastingen. Ik vermoed dat KMPG de bui ziet hangen en ze kiezen het hazenpad. Dit bedrijf is door diverse overheden in diverse landen ervan beschuldigd valse belastingaangiften op te stellen waardoor bedrijven en rijken miljoenen aan belastingen hebben kunnen ontduiken.


  Maak melding

 17. @ RobG

  Ik doe niet aan goedkope stemming makerij maar stel slechst vast dat in een economie met en BBP van $ 2.500.000.000 tot $ 3.000.000.000 jaar waarvan IAMGold, Newmont Suriname en Staatsolie samen de ongeveer de helft voor hun rekening nemen. Waarin Kersten en een paar banken en verzekeringsmaatschappijen het meer en deel van de rest van de economie in handen hebben. Een economie waar Torarica groep en Rudisa en Mangly nog enigszins als formele ondernemer gezien kan worden.

  De rest is geen potentiele klant van KPMG gezien de kosten en Governance voorwaarden die KPMG moet stellen aan de ondernemingen.
  Veel ondernemingen kunnen ook gewoon vanuit het buitenland geaudit worden.

  Beste RobG er is geen markt en dat is geen stemming makerij.

  U komt meer met verdacht-makkerij en dat is nu juist datgene wat Suriname voor iedereen die wat wil een no go area maakt.
  U vermoed dat KPMG de bui ziet hangen. Net als of er iemand in de regering zit die KPMG kan betrappen op onhoorbare praktijken zonder dat er heel veel lijken uit de kast vallen bij de huidige regering.


  Maak melding


 18. Het ontbreken van zulke wetgeving is nu duidelijk te merken. De vereniging zelf kan weinig doen voor de gedupeerde klanten. ”

  Wat een kletskoek van deze Robert van Trikt.

  Eerst de boel oplichten en dan zeggen dat de wetgeving niet deugd.


  Maak melding

 19. Robg@
  Mocht het zo zijn wat jij beweert, niet z’n goede naam hebben.
  Waar je mee om gaat, wordt je mee besmet, zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten, wie een kuil graaft voor een ander zit niet Zonder werk? Toch.
  Dat zullen we dan maar denken


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.