Alcoa legt Suriname in de luren met ‘haalbaarheidsstudie’

17

PARAMARIBO, 13 aug – Het idee van het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie in West Suriname is volkomen uit de lucht gegrepen. Dit zegt een deskundige tegenover de Ware Tijd. De enige die er voordeel aan heeft is de multinational. De studie naar de bauxietvoorkomens moet vijf jaar duren en vijftig miljoen dollar kosten. Suriname zal al die tijd niets kunnen doen.

De voorraden worden als het ware vastgezet, ‘gegijzeld’. Er kan dus niet met andere eventuele belangstellenden worden onderhandeld. Het lijkt ook sterk dat de studie vijftig miljoen dollar gaat kosten. Alcoa heeft overigens royaal aangeboden de kosten te dragen. Maar er zijn al haalbaarheidsstudies gepleegd naar de bauxietvoorkomens in het Bakhuisgebergte. Het kan dus nooit zoveel kosten.

Het enige dat gedaan zou moeten worden is updaten. “Die vijftig miljoen dollar is allemaal voor-de-gek-houderij en Suriname laat zich daarmee afkopen, terwijl we alle kaarten in handen hebben”, zegt de deskundige die anoniem wil blijven. Suriname kan en mag zich niet zo makkelijk laten pakken. Door de tijden heen is er kritiek geweest op de nadelige deals met multinationals. Dat moet nu wel leergeld opleveren.


17 REACTIES

 1. kop is helemaal verkeerd ik heb alcoa helemaal niets horen zeggen degene die het verhaal vertelt heeft legt ons in de luren
  lijkt op het trein verhaal van poelepantje naar para.


  Maak melding

 2. Aangezien Alcoa allang gezien heeft wat voor een imbecielen dit land besturen, lijkt me dit een logisch gevolg, dat dit land constant nadelige gevolgen ondervind, dankzij deze imbecielen, die ook nog op handen gedragen worden door een stelletje zwakbegaafden, die op deze imbecielen gestemd hebben.


  Maak melding

 3. Ik weet dat bouta gevoelig is om omgekocht te worden. Hij zit daar voor zijn eigen belang en een paar hangers als aabrahams, Dilip sardjoe.etc.


  Maak melding

 4. De meeste geliefde volkspresident heeft de beste deskundigen om zich heen. Het heeft 40 jaar geduurd maar binnen drie jaar zal het als Dubai zijn, misschien zelfs mooier. Misschien wel net zo mooi als de gezicht van Sheik Andre Abdullah Misibaka


  Maak melding

 5. Het zal zeker zo zijn dat de komende jongere generatie oplossingen zal bedenken om uit de ellende die deze paars geboefte heeft veroorzaakt te komen . Komt tijd komt raad.. Aan Alles komt een eind. De nieuwe generatie staat klaar om met oprechte en voor de hand liggende moderne methoden in te zetten dit land naar werkelijke grote hoogten te brengen. Geloof in eigen kunnen en verbeteringen. Suriname vooruit. Bouterse pak je biezen met je boevenbende.


  Maak melding

 6. Suriname moet ėėn ding goed onthouden.
  Alcoa maakt geen afspraak met su,maar su met alcoa.
  Kan het niet op ons manier,gaat het niet door.
  Wij hebben genoeg om su weer bovenop te brengen,ga opzoek naar die deskundigheid su stop met klein denken en zeg alcoa dat er geen andere weg van gesprek is dan op de Surinaamse manier


  Maak melding

 7. @ Coen

  U heeft helemaal gelijk.

  Alleen worden er nu gesprekken gevoerd en Alcoa kan stellen dat het op de Surinaamse manier gaat.

  1 >>> Veel eigenbelang
  2 >>> Nul inhoudelijke kennis.
  3 >>> Alcoa vertelt u maar wat het beste voor Sardjoe en co is.

  Alcoa spreekt met het bevoegde gezag. Zij zullen het prettig vinden met mensen te spreken die het op de Surinaamse wijze doen.


  Maak melding

 8. Bouterse en zijn achterkamerpolitiek; hshahaha. Die domme boerkies moeten eens weten wat voor expertise deze multinationals in huis hebben en hoevaak zij met hun bijltje bij arrogante massamoordenaars die alleen om hun eigen hachje geven gehakt hebben. Hahaha; duurbaai komt nooit wel duur betaald.


  Maak melding

 9. Regering suriname, stap over je eigen schaduw heen en haal kennis daar waar het is, aan de noordzee kust, er is wat te halen daar, steek je kop niet in het zand, of toch zand er over?? , met struisvogel politiek kom je er ook niet, laat de jeugd een goede opleiding genieten, kennis is macht, of zijn jullie daar bang voor.


  Maak melding

 10. Van wie zijn die bodem schatten, van alcoa of van suriname, de rails bij apoera ligt er al haalbaarheid studie m’n zolen, die is toch bekend alleen een update is voldoende, Bouta heeft toen der tijd het project eigenhandig stil gelegt, op wiens advies, hier mee zijn miljoenen verkwanseld regeren is vooruit zien toch.


  Maak melding

 11. Bauxiet kan gedolven worden in heel veel landen op deze aardbol. De huidige grote voorraden van Suriname bevinden zich in een onherbergzaam gebied.Het wordt een hele logistieke operatie om deze voorraden naar havens te transporteren.Er zal veel geld geinvesteerd moeten worden in de aanleg van wegen, bruggen en spoorrails. Er zijn op dit moment landen die goedkoper bauxiet kunnen leveren en aluminium produceren.

  Suriname moet mijn inziens het accent anders leggen en de bauxietproductie gewoon parkeren.Op het gebied van de mijnbouw moet men meer tijd en geld investeren in onderzoek naar andere voorkomens in de Surinaamse bodems. Hoge prioriteit moet geschonken worden aan de productie van goedkope landbouwgewassen. De wereldbevolking moet eten. Afzet verzekerd.


  Maak melding

 12. @ RobG

  “Suriname moet mijn inziens het accent anders leggen en de bauxietproductie gewoon parkeren.”

  Hier zijn wij het helemaal eens.
  Met nuance kijken naar de reële situatie. Ten aanzien van Bauxiet is die nu niet echt gunstig.

  Het is dan het beste de handen vrij te houden en baas te zijn over eigen voorraden in de grond en niet afhankelijk te zijn van kennis van belanghebbenden zoals Alcoa of duistere clubs als Monaco Resources.

  Indien Suriname nu stelt wat in het Bakhuys zit loopt niet weg, wij zijn de baas is er per omgaande een onderhandelingspunt van tafel en gaat het nog over de ontvlechting.
  Er zijn genoeg onderzoeken, haalbaarheidsstudies die geactualiseerd kunnen worden zodra er iets substantieels lijkt te gaan veranderen in de markt.
  Het kost immers 4 jaar voor dat men op gang is en alles operationeel.

  Ik ervaar jouw reactie als een vaststelling dat Alcoa tijd rekt door het Bakhuijs op de agenda te houden.


  Maak melding

 13. Volgens de clown jojo is sardjoe de President, dat deze idioot buiten de realiteit leeft is ons overduidelijk. Eerst was de IMF de President die zijn er niet meer dus is het Sardjoe een tijdje geleden was zelf Somo de President. Jojo ga lekker op een dak zitten met je clown pak aan.


  Maak melding

 14. @ Misamooi.

  Achter de Schermen trekt Sardjoe aan de touwtjes dat is wat ik stel.
  Nu hij ziet dat Bouterse niet meer te redden is heeft hij aan gekondigd zijn ondernemingsactiviteiten te gaan verplaatsen.

  Ook her IMF en Somo hebben achter de schermen Bouterse menige pirouette laten maken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.