Surinaamse Rode Kruis-functionaris: ze noemen mij Castro

11

PARAMARIBO, 11 aug – Het geduld is niet oneindig, maar voorlopig blijft het Surinaams Rode Kruis het protest gedogen van zestien Cubaanse dissidenten. “De mensen moeten zich goed gedragen in het land waar zij vertoeven. Maar ze schelden mij uit en noemen mij Castro”, zegt Marja Naarendorp, topfunctionaris van de Surinaamse tak van het internationale Rode Kruis.

Het protest bij het Rode Kruis-kantoor duurt al weken en het wil er af en toe ruig aan toe gaan. “Waar ze staan, is ook terrein van het Rode Kruis en als ik wil kan ze laten verwijderen”, zegt Naarendorp tegenover de Ware Tijd. Binnenkort arriveert een vertegenwoordiger van de VN-vluchtelingenoganisatie UNHCR. Dan wordt de positie van de groep onder de loep genomen.

Hoewel de Cubanen een snelle behandeling eisen van hun case, is omzichtigheid geboden. “Eerder hadden ook Afrikanen via het Rode Kruis de vluchtelingenstatus aangevraagd, maar zij drukten vals geld, zijn opgepakt en later het land uitgezet”, aldus Naarendorp. De zestien Cubanen eisen de vluchtelingenstatus op. Bij het Surinaamse Rode Kruis lopen aanvragen van honderden buitenlanders, waaronder ook Cubanen.


11 REACTIES

 1. Als ze gevaar lopen, konden ze toch ook naar een ander land,
  ze weten dat het in Suriname ook moeilijk gaat, waarom moet je dan perse naar Suriname toe.
  Ze weten dat Suriname ze ook geen geld of een huis of werk
  heeft.
  Raar.


  Maak melding

 2. @MoeVan.

  Weet je waar ik Moe Van wordt?? Van mensen die reageren zonder na te denken en zonder menselijkheid.

  Mensen die vluchten zitten zelden in de luxe dat ze kunnen kiezen waar ze gaan en vooraf rustig hun bestemming kunnen bepalen !!
  Mensen met menselijkheid vangen vluchtelingen, naar vermogen, op. Hoeveel vluchtelingen heeft Suriname de laatste jaren opgevangen??


  Maak melding

 3. kan de eigen bevolking geen veiligheid bieden…………
  groepje justitie inclusie bouta met zijn dure adviseurs deze hele mietje club kan al de roof overvallen geen haal toe roepen omdat ze niet capabel zijn. beroving aan de lopende band beroving aan de Ramboetangstraat. beroving aan de Spitskoolstraat. geen pardon, betrapt gewoon dood schieten opgeruimd staat netjes. en iedereen die de kant van de criminelen kies ook zonder pardon neer knallen. mensen rechten aan mijn hoela. slagoffers recht daar ga ik voor.


  Maak melding

 4. Vaak zijn het relatief jonge gasten die waarschijnlijk de ballen niet hebben om de problemen in eigen land aan te pakken en daarom de weg van de minste weerstand kiezen en in feite niets anders zijn dan laffe luie gelukszoekers, net als de bootvluchtelingen uit Afrika (70% is rond de 20 jr) gewoon terugsturen wat mij betreft. ze brengen alleen maar grotere problemen mee


  Maak melding

 5. Oei Johan wat denk je van al die Surinamers bij de onafhankelijkheid?
  Die bleven ook niet om het land verder te helpen. Die gingen ook weg uit eigen belang.


  Maak melding

 6. Joppie@

  Misschien waren dat wel slimme mensen, die toen naar Nederland verhuisde, die de bui al hangen met wat er zich nu allemaal afspeeld, de surineds waren slim en Henk Aaron maakte een grootte fout door dit niet in te zien, hij moest en zou onafhankelijk worden, de rest staat in de boeken


  Maak melding

 7. @@JOPPIE! Die zelfde mensen en de nazaten zorgen wel voor de families in Suriname wier te lijden hebben na de onafhankelijkheid. Dank zij hen, dat de SUUS in SU nog overleven! denk even aan de pakketten!

  Deze zelfde slimme mensen, hadden toen al gezien wat voor rommel en een 2e Haïti zal worden met Suriname na 1975! Als je een beetje kan zien, dan zie je wat er nu gebeurd in SU!! dank zij de onafhankelijkheid!

  Het is nu een hel geworden!

  @@ HACO! je hebt het heel goed gezien!!!! Mooi hoor!


  Maak melding

 8. @ Joppie,

  Dankzij de Surinamers die vlak voor maar ook na de onafhankelijkheid Suriname hebben verlaten, steunen al vanaf de jaren de 80 van de vorige eeuw de achtergeblevenen.

  Deze steun komt niet alleen uit Nederland maar uit alle landen waar Surinamers zich hebben gevestigd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.