Surinaamse leerkrachten ‘onverantwoord en onpedagogisch’

41
Scholen in Suriname vandaag normaal open

PARAMARIBO, 10 aug – Leerkrachten van verschillende onderwijsniveaus zijn bestempeld als ‘onverantwoord en onverantwoord’. Het staat zo in een brief van minister Robert Peneux aan enkele honderden leerkrachten. Hun besluit om twee vergaderingen van hun vakbond bij te wonen tijdens schooltijd, wordt hen kwalijk genomen. Vakbondsleider Wilgo Valies voorziet problemen bij de aanvang van het nieuwe schooljaar.

De vakbonden, de Associatie van Leerkrachten in Suriname, ALS, en de Bond van Leraren pikken het niet. Peneux heeft tuchtmaatregelen in het vooruitzicht gesteld. Die worden als onrechtvaardig ervaren. Van de minister wordt verwacht dat die een andere toon aanslaat, wil een aanvaring worden voorkomen. “Wij bereiden alle mogelijke stappen voor”, zei Valies tijdens een persconferentie.

Peneux heeft vaker gezegd dat de manier van protesteren hem niet aanstaat. Leden van de twee vakbonden verlaten de school te vaak om te vergaderen. Volgens Valies moet deze methode van strijd voeren gezien worden als signaal van protest. De leerkachten willen praten over verdere verbetering van hun arbeidspositie. Daar bestaat nog te veel onzekerheid over. Overeenstemming blijft uit, wat Peneux wordt aangerekend.


41 REACTIES

 1. Roberta,Roberta!Wordt eens wijs.Geef deze mensen de tools in plaats van straf en ze zullen het onmogelijke voor je doen.
  Vraag jezelf eens af waarom de leerkrachten zijn gaan staken.Deze mensen hebben een opleiding en zijn bewust van welke verantwoordelijkheid ze dragen.


  Maak melding

 2. De leerkrachten hebben alle recht om op te komen voor hun rechten.Zo mogen staken en protesteren.Dit is hun democratische recht en maakt ze niet onverantwoord en onpedagogisch.Peneux met zijn grote vieze mond moet opdonderen.
  Leerkrachten maak het werk af!Kies een leider die niet tevreden is met een halve werk.Valies die geeft op alvorens te beginnen.morgen nog gaan jullie horen dat hij akoord heeft bereikt met de lijder van dr ndp .
  en dan is het opnieuw beginnen de volgende maand met jullie akties.


  Maak melding

 3. Wederom bewijst deze man niet geschikt te zijn voor deze baan.
  In plaats van de dialoog te zoeken en wat er ook gebeurd daar de oplossing vinden, neemt deze man zijn toevlucht tot (dreigen met) straffen.
  Héél, héél vroeger ging het zo. Die tijd is voorbij. Je kan dat als onprettig ervaren, het is nu eenmaal zo.
  Lijkt op vander San.
  Als hij het slim speelt (misschien is hij daar al mee bezig), wordt hij ontslagen of neemt hij ontslag en wordt hij gevraagd voor zijn oude job met behoud van salaris,natuurlijk


  Maak melding

 4. @Peneux
  Wat denk jij van je baas tevens de lijder van Suriname!?
  Hij is een crimineel,een moordenaar en jij bent onverantwoord en onpedagogisch bezig,jij steunt een moordenaar!Jij bent medeplichtig aan het verval van Suriname.


  Maak melding

 5. @ B….R …. Peneux …. talks about … onverantwoord en onpedagogisch optreden van leerkrachten op verschillend niveaus. Good heavens … look who is talking !!!!!!!!

  Weet … B….r P. … waarover hij praat? Probeert hij zijn falen als minister op die manier te verbloemen. Shame on him !!!!

  Bloedgeld verdienende … de zichzelf benoemde bis…schop Meye … zou … MISSCHIEN … B….r Peneux … door gebedsgenezing van zijn …….. probleem kunnen helpen.
  De tijd dringt !!!!!

  De Drugsveroordeelde Moordenaar Desiré Delano Bouterse, plé .. si .. dent van Suriname … zit gevangen in een web van: Moordenaars, B….rs, Fraudeurs, Rovers en Gatlikkers. Hij kan geen kant op … daarom wordt B….r Penuex niet op staande voet … oneervol … ontslagen !!!!


  Maak melding

 6. als het ten strengste verboden is de man te ” beledigen ”..

  dan moet hij ook anderen niet vernederen, beledigen, uitschelden, als, vuile varkens, kakerlakken, in het poppenkast nog waar hij de lijder is, uitmaken wat zij niet zijn,, liegen, bedriegen, leugens vertellen..

  liegen.. b. v. ” op de vlucht dood geschoten ”..

  het waren zij of wij.. wie zijn die wij..

  de vijanden.., wie zijn de vijanden..

  als hij wil,, kan hij de helft van jullie laten opsluiten..,,

  doe het dan.. leugenaar.

  waar zijn de beloftes gebleven,, Fly overs , 8 baans wegen, diep zee havens, flats 10 hoog , de geweldige 18000 woningen.. cassave fabrieken, cocos plantages, citrus plantages, palm plantages,, en nog veel meer..

  is dit geen liegen bedriegen, moet er hier tegen geen gerechts procedure opgestart worden voor het verspreiden van valse info…, alleen maar om aan de macht te blijven..

  waarom komt er geen gerechtelijk onderzoek naar de gelden die gestolen zijn van meer dan 700 miljoen euro/dollar ergens geparkeerd in Zwitserland, Hong Kong, Luxemburg van de bank, vergeet de goud staven niet…

  wie durft nog zijn mond open te maken van 26 ja knikkers..


  Maak melding

 7. mijn landgenoten maken een grove denkfout dat men zou kunnen bedenken. men moet niet vergeten dat geld (hulpmiddel) een zeer grote rol speel. dit hulpmiddel is nooit genoeg, hoe meer zielen hoe meer vreugde. en dit weten de vakbondsleider beter dan jij en ik. waarom wacht men tot de repetitie en examen periode om actie te voeren? dit is wel een onmenselijke handeling van de vakbondsleiders. de schuld ligt niet bij de leerkrachten maar bij de vakbondsleiders. ik zou zeggen, de onverantwoordelijke laten vervolgen wegens het beschadigen van de leerlingen en de ouders die elke maand weer over de brug moet komen voor allerlei onnodige onkosten. de minister dient ook zijn verantwoordelijkheid te kennen en geen dingen zomaar gaan beloven! als er geen geld of wat dan niet haalbaar zijn. dit gewoon zeggen aan de graag stakende vakbondsleiders. ze weten bij voorbaat dat ze het onmogelijk gaan maken voor de minister. dus laten de heren vakbondsleiders met een ander verhaal komen. want het gelul van ditjes en datjes is al genoeg verouderd. de school resultaat liggen daar en wie zijn de schuldigen en de onschuldige? nogmaals dit is niet de schuld van de leerkrachten maar van de gelukzoekers.


  Maak melding

 8. Sang de-foe-doe nanga a minister diesie ?? a kil dies law na eng ide (kop) 1 Liebie deng leerkrachten met rust, joe boeler !!!
  Tenminste geven ze de leerlingen les en ook positieve opvoeding in waarden en normen !!
  Is Sharmila Mansaram zijn speciale adviseur geworden soms ??


  Maak melding

 9. Dit figuur heeft dezelfde signatuur als die andere paarse ratten van die paarse criminele organisatie, het is uivoeren, mars, ze dulden geen tegenspraak, en mocht het niet volgens hun idiote regels gaan, dan dreigen ze met sancties, en proberen je monddood te maken, dit hele land gaat momenteel gebukt onder dit criminele regieme.


  Maak melding

 10. Ongeschikt!

  Voorspelling reshuffle, want dit minie-sterretje is ongeschikt.

  Hoe zou het nou komen dat mijn Nickeriaanse nichtjes cum laude zijn geslaagd, ondanks de stakingen.

  Dit heeft absoluut niets van doen met de stakingen. Gedemotiveerde leerkrachten kunnen ook braaf voor de klas gaan staan, niet staken, en doen alsof ze hard werken.

  De examenstof was al bekend, dus mijn slimme nichtjes hebben gebruik gemaakt van de stakingen om zich extra voor te bereiden.
  Gelukkig hoeven ze geen knippa’s te verkopen en hebben hun ouders niet 3 banen om te voorkomen dat mijn nichtjes met hongerige magen, aan hun lot worden overgelaten.

  Neen, ze krijgen op tijd hun natje en droogje en hoeven niet namens hun ouders in de rij te gaan staan voor een armetierig voedsel pakket.

  Ook Pietje Puk, Chubby Checkers worden wel eens ontslagen, al ben je boutist in merg en been.


  Maak melding

 11. @PAUL
  Tja Paul, in Nederland worden ook geen idioten als peneux ministers!
  En Paul in Nederland neemt het geen 37 jaar of langer om een gechil op te lossen en vonnis uit te spreken.


  Maak melding

 12. Deze Roberta is duidelijk op ramkoers met de BVL/ALS: Roberta wil een confrontatie met de Onderwijsgevenden. Zijn baas is kennelijk hiermee eens want deze droeftoeter wordt niet terug gefloten.

  BVL/ALS: Ga de confrontatie aan met deze Ordinaire Prasi Oso mini-ster.


  Maak melding

 13. Het dringt niet door tot deze inderwijsratten dat zij zware schade toebrengen aan de onderwijsmotivatie van de leerlingen.Door hun acties zijn een groot aantal leerlingen gezakt voor de eindexamens.Men vraagt zich ook niet af hoe het zit met de leerlingen die moeten doorstromen naar het volgend leerjaar.Ik vermoed dat het aantal doublures ook schrikbarend zal zijn.


  Maak melding

 14. @ RobG

  Laat Valies een vervellend mannetje zijn. Peneux en Jozefzoon overtreffen hem echter met stip.

  Als je contracten hebt afgesloten met de regering en die worden keer op keer gebroken en Jozefzoon en Peneux vertragen en vertragen dan is het normaal dat je ergens een streep in het zand trekt.

  RobG beide zijden hebben schuld aan de escalatie van de situatie. Ik ga ALS etc. niet verdedigen.
  Het Surinaamse onderwijs is zwaar onder de maat voor een land waar 1 op 50 van de inwoners onderwijzer of leraar is en daarvoor een salaris krijgt.
  Deze regering is al 7 jaar bezig. Jozefzoon is als kleine dictator aan een onderwijs taskforce begonnen. Jozefzoon heeft zonder afstemming boeken en lesmethoden ingekocht etc., etc..

  Het zou verstandig zijn dat Peneux in de spiegel kijkt en minder dictatoriaal aan de slag gaat. Laat hij tonen dat z’n ….. ingedaald zijn.


  Maak melding

 15. Robg@
  Feesten is niet het zelfde als leren, en stel je niet aan die 40-80 les uren die gemist hebben, daar zal het toch niet aan liggen, blijven er altijd nog 2000 les uren over.
  Nogmaals feesten is geen leren


  Maak melding

 16. Peneux @
  Vergelijk jou inkomen eens met die van de leraren, dan zou jij ook gaan staken.
  Maar ja wat hebben we tegen ministers, ze doen toch niks.
  Geen geld voor leraren, geen geld voor medicijnen, geen geld om het land op de rails te krijgen, ik durf te beweren dat leraren meer verantwoordelijkheid besef hebben dan de ministers lenen lenen lenen goed zo


  Maak melding

 17. @Robje-Mislukte-Paarse-FEITEN-Verdraaier, de Paarse Machthebbers betalen de onderwijzers te laat en komen afgesproken bijstellingen van salarissen NIET NA !

  Nadat de Paarsen oa de onderwijzers hebben GERIPT van meer dan de HELFT van hun SALARIS, door Mega-devaluaties en Mega-inflatie, weigeren zij de verarmde onderwijzers tegemoet te komen !

  Zo DEMOTIVEERT PAARS de onderwijzers !

  Door PAARSE corruptie is ook het Naschoolse Opvang Project MISLUKT ! SLUIT DE PAARSE BOEVEN OP !

  Veel kinderen zitten nu, als gevolg van de door Paars veroorzaakte ineenstorting van de Surinaamse economie en financien (TEVEEL Paarse uitgaven) , op de scholen met een lege maag, hetgeen ook weer tot slechtere resultaten leidt !

  PS : Sranan gaat door DOM Paars wanbeleid, Venezuela achterna met haar hyperinflatie !

  De ONDERWIJZERS voeren TERECHT actie voor een MENSWAARDIG BESTAAN !

  STOP DE PAARSE SLAVERNIJ IN SRANAN !


  Maak melding

 18. Als ik ongemotiveerd naar mijn werk moet gaan zal mijn productiviteit zeer gering zijn. De enige manier om dat laatste te verhogen is maatregelen treffen om mij weer gemotiveerd te krijgen. Hetzelfde geldt ook voor de leerkrachten. Ze zijn niet (meer) gemotiveerd en presteren dus zwaar onder de maat. Ditzelfde heb ik meegemaakt bij het Academisch ziekenhuis. Gedemotiveerde verplegers en verpleegsters. Ze deden letterlijk geen moer. Het leek op een soort onofficiële staking.
  Nu krijg je een situatie waarbij de gedemotiveerde leerkrachten gemotiveerd worden gemaakt door ze af te straffen. Vraag: Is dit niet het probleem verergeren in plaats van op te lossen?


  Maak melding

 19. Srafu.
  Peneux wil een grootschalig onderzoek uitvoeren naar de oorzaken van de slechte schoolresultaten. Hopelijk neemt hij de door jou aangehaalde negatieve schoolprestaties door de hongerige magen van de kinderen als gevolg van het stopzetten van de naschoolse opvang mee in zijn onderzoek.


  Maak melding

 20. Jojo, vakbondsleider Valies en de leerkrachten die als een kip zonder kop achter hem aanlopen hebben geen verantwoordingsgevoel voor het onderwijs dat zij aan de kinderen moeten aanbieden. Zij zijn inderdaad pedagogisch onverantwoord bezig. Als zij de waarde van het onderwijs geven t.b.v. de leerlingen niet inzien zullen zij de leerlingen ook het goede voorbeeld niet geven. Het is een kwestie van opvoeden, het goede voorbeeld geven, als rolmodel fungeren voor de leerlingen etc. Je kan de leerlingen belonen als zij goede schoolprestaties leveren of je kan het kind bewust zwaar straffen door hen geen onderwijs aan te bieden op cruciale momenten. Met name de kinderen van ouders met minder inkomen worden automatisch de dupe van de dit onverantwoordelijk gedrag van de stakers. Ouders die het kunnen betalen zullen de kinderen op bijles sturen tijdens stakingen terwijl de kinderen van arme ouders niet van deze privileges gebruik kunnen maken.

  Jojo we zijn het volkomen met elkaar eens dat de leerkrachten onder de maat presteren. Het totale onderwijs presteert schrikbarend slecht. Hoe is het mogelijk dat het aantal niet geslaagden zeer hoog is terwijl e overheid heel vel geld pompt in het onderwijs. In Nederland zou men de directie van een school die slecht presteert ter verantwoording roepen. Het is ongehoord en niet meer van deze tijd dat leerkrachten schouder-ophalend de verantwoordelijkheid van zich afschuiven. Ik ben van mening dat de overheid in Suriname de scholen die slecht presteren minder subsidie geeft. De directies zullen genoodzaakt zijn orde op zaken te stellen en slecht presterende directies en leerkrachten zullen een trap moeten krijgen en de deur uitvliegen.

  Haco,
  Jij snapt de materie niet. De acties van Valies en zijn bende slecht opgeleide leerkrachten komen het onderwijs niet ten goede.

  Srafu, de leerkrachten worden als instrument gebruikt om politieke doelen te bereiken. De leerlingen worden de dupe van mensen die graag macht naar zich willen toetrekken. Foei toch…….!


  Maak melding

 21. @ RobG … was het ook door acties van leerkrachten dat je maatschappelijk geen … MOER … bereikt hebt. Vandaag de dag speelt meneer … de intellectueel … ja intellectueel van zeer LAAG ALLOOI !

  Je moet leven van de KRUIMELS { bloedgeld } die je van
  de Drugsveroordeelde Moordenaar Desiré Delano Bouterse maandelijks toucheert. SHAME ON YOU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 22. Ik lees dat leerkrachten “onpedagogisch en onverantwoord” bezig zijn !

  Daarom verbreed ik de discussie met enkele voorbeelden :

  ONVERANTWOORD EN ONPEDAGOGISCH :

  a. In strijd met de Grondwet een president benoemen die meerdere antecedenten heeft, kinderen weten deze feiten ook, het is onpedagogisch en zeer onverantwoord !

  b. In strijd met de Grondwet een prive-amnestiewet goedkeuren en dus zich mengen in een lopend strafproces ! De machthebbers leren de kinderen dat je de wet en de Grondwet gewoon opzij kan zetten !

  c. Als machthebbers het Volk verzekeren dat er niet zal worden gedevalueerd. Daarna toch meerdere keren devalueren, waardoor het Volk pinaart. De kinderen weten deze feiten ook ! ( De leiding/machthebbers jokken !)

  d. Als machthebbers het Volk en de kinderen, meerdere malen ervan verzekeren dat er meer dan genoeg geld is om alle plannen en staatskosten te kunnen betalen (MONNIE DE !) Later blijkt dat alle geld, alle reserves en alle goud weg zijn. Zelfs de miljarden aan bijgedrukt ongedekt geld zijn verdampt. Pedagogisch zeer onverantwoord ! (machthebbers jokken !)

  e. In strijd met wet en Grondwet, als machthebbers, een lopend strafproces trachten te saboteren en te ondermijnen. Een handelwijze die bijzonder onpedagogisch is en zeer onverantwoord. (machthebbers houden zich niet aan wet en Grondwet !)

  AAN AL DEZE ZAKEN WORDEN SURINAAMSE KINDEREN BLOOTGESTELD/ ZIJ WORDEN MET DEZE WANDADEN GECONFRONTEERD, ZEER ONPEDAGOGISCH EN ZEER ONVERANTWOORD, HEER PENEUX en MACHTHEBBERS !


  Maak melding

 23. @ surinamer …. luister goed naar deze Anekdote !!!

  Twee schedels werden verloot: van een surinamer … { zoals jij } …. en van een witte professor.

  Het hoofd van de professor werd bij … AFSLAG … geveild, eind resultaat/ opbrengst …. 1 dollar.

  Het hoofd van de surinamer werd bij … OPBOT … geveild, eind resultaat/ opbrengst meer dan … één miljoen dollar.

  How come !… vroeg iemand aan de Veiligmeester.

  Wel zei de Veiligmeester … de professor heeft heel veel uitvindingen/ontdekkingen op zijn naam … vandaar dat zijn hersens uitgewerkt zijn.

  De surinamer …. { uitgezonderd al die goede, rechtgeaarde,
  ding dya dya sranan uma nanga man } … heeft zijn hersens nooit gebruikt !!!!

  Noot: niet ten goede …. maar … wel om te stelen!!!
  Zie daar … de NDP Zombies …. op het kabinet v.d. pres.

  @ surinamer … laat @Ray met rust ! Eerst je hersens goed laten nakijken … doe het a.u.b !!!!


  Maak melding

 24. @ RobG

  Peneux, Jozefzoon, Valies en Nerkust dragen evenveel schuld aan de escalatie.

  De regering heeft keiharde afspraken, ongemotiveerd, verbroken.

  Bekijk de zaak nu eens van beide kanten.

  Het onderwijs is slecht maar de regering heeft 7 jaar de tijd gehad er iets aan te doen en heeft slechts praatjes verkocht.


  Maak melding

 25. Mul, bijt je tong maar verder stuk tot de verkiezingen van 2020.Sla geen moment over. Ik hoop dat je tong tegen die tijd eruit ziet als bedorven rattengehakt. Doe maar alsof je kauwt op een stukje biltong.

  Stuk moederverdriet…..! Kan je niet tegen nederlagen. In 2020 nagelen we jullie weer in de oppositiebanken. Schoft maak je rattenborst maar nat.


  Maak melding

 26. @ RobG … Volksverlakker … we zijn voorbereid op verkiezingen … vandaag … morgen … 2020 … no problem.

  Jullie { NDP-Abanies } zijn zo verzekerd … waarom schrijft die Drugsveroordeelde Moordenaar … Desiré Delano Bouterse … geen nieuwe verkiezingen uit …. nu … nu !!!!!

  Wij gaan jullie … je eigen poepje …. laten ruiken.

  Tot dan … waan je in een ZEEP – ballon … geniet van het BLOEDGELD. Prisiri now … keka na bakka … luidt een gezegde !


  Maak melding

 27. @Robje-huisslaaf-van-Desi zegt : “Srafu, de leerkrachten worden als instrument gebruikt om politieke doelen te bereiken”

  Robje WELKE politici/machthebbers hebben de leraren BEROOFD van meer dan 70 % van hun koopkracht ???

  De PAARSE clan heeft het Land tot nog toe, steeds met VEEL TE HOGE ONPRODUCTIEVE/CONSUMPTIEVE staatsuitgaven opgezadeld !

  PAARSE sukkels hebben voor MILJARDEN aan Ongedekt geld gedrukt en uitgegeven !

  PAARSE sukkels, hebben meerdere malen de SRD GEDEVALUEERD !

  De gehele bevolking is GERIPT door Paars, alle inkomens zijn door Paars wanbeleid, verschrompeld !

  Robje, u bent net als de rest van Paars, in verwarring door de STRAFEIS van TWINTIG JAAR CEL tegen uw leiders, u slaat WARTAAL uit !

  Leraren die opkomen tegen salarisroof hebben volgens u POLITIEKE DOELEN ! SRIBI GO DORO !

  STOP DE PAARSE SLAVERNIJ ! LEVE SRANAN !


  Maak melding

 28. RobG…

  in jaren dat er niet gestaakt werd, waren de slaging-percentages even bedroevend. Moet jij weten want je bent zelf het resultaat van een mislukte opleiding. Aan je taalgebruik is nl. te merken van welk niveau je bent. Docenten…ICT’ers en Economen hebben een meer geciviliseerde vocabulaire, dan jij hier ten toon spreID.

  Kom er maar in…ik heb nog veel meer voor je.


  Maak melding

 29. Kondremangs. …rob idioot…hielenlikker….ga je pa een een onderwijsrat noemen..je pretendeert intellectueel te zijn….sorry hoor..je bent niets anders dan een paarse rioolrat…moordenaars volger. …durf hier in Su je nonsens te komen verkondigen. ..ga je zien wat echte surinamers met je gaan doen..wonnabee. …dat je mij en mijn medeleraren op zo’n manier door het slijk probeert te halen…ik heb je altijd al doorgehad en uitgedaagd om in Su je rotzooi te komen verkondigen. …blijven roepen vanuit ptata. …zg drs lawpie. ..Ludwig van Mulier de 2e….je moet je schamen….weet je onder welke omstandigheden wij proberen de surinaamse jeugd ontwikkeling bij te brengen? En dan kom je samen met een idioot roepen..die NOOIT voor de klas heeft gestaan over pedagogische onkunde etc……loop naar je moer! !!! Nu sta ik niet voor de klas…mijn vakantie Is hier in Su begonnen. ..jo bongrobita! !!!
  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 30. Typerend is dat de bekende racistische HATER in Nederland, hr Wilders, Surinamers BEESTEN heeft genoemd !

  En dat meneer Robje G, slaaf van Desi, de actie-voerende onderwijzers in Suriname ook neerzet als DIEREN, onderwijsratten wel te verstaan !

  Triester en dommer kan niet !

  PS : Robje jouw ideale Rolmodel is een persoon die onherroepelijk is veroordeeld als internationale harddrugsdealer en thans met een STRAFEIS van 20 JAAR CEL is geconfronteerd door de Krijgsraad voor het mede-plegen van MASSAMOORD op eigen Volk !

  Door de langdurige Slavenbehandeling, die u krijgt van uw drugsveroordeelde-eigenaar-slavenhouder, bent u het zicht op de WERKELJKHEID in Sranan kwijt !
  EDE KON FROMU !!!!!


  Maak melding

 31. Hoe pedagogisch is:
  – afspraken niet na komen.
  – zinloos smijten met geld
  – jaarlijks meer dan je jaarinkomen lenen
  – corrupt zijn en corruptie stimuleren
  – veel beloven en niet doen.


  Maak melding

 32. Surinaamse leerkrachten ga weer aan en het werk en leg de leerlingen uit dat het grootste gevaar in de wereld op dit moment de VS is.Deze Yanks liegen en bedriegen de boel bij elkaar.Ze zijn nooit te vertrouwen. Kijk maar naar de geschiedenis.En dan heb je een aantal domme politieke clowns in andere landen die domweg achter deze Yanks lopen omdat ze zelfs bang zijn en hun eigen grondgebied en burgers niet kunnen beschermen/verdedigen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.