Gebedsdienst i.v.m. Nationale Dag Der Inheemsen

9
Gebedsdienst i.v.m. Nationale Dag Der Inheemsen Suriname

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en het RK Bisdom Paramaribo hebben maandagavond, in verband met de Nationale Dag Der Inheemsen (woensdag 9 augustus) een Woord en Gebedsdienst gehouden in de Kathedrale Basiliek. Het thema was “Grondenrechten & Zorg voor het Gemeenschappelijke Huis”.

Bischop Choennie hiel een lezing over grondenrechten en moeder aarde. Hij bracht aanwezigen onder de aandacht hoelang de Inheemsen al in de Amerika’s waren, zelfs vóór Christus, en stelde daartegenover de retorische vraag of ze dan geen aanspraak maken op de grond die zij sindsdien bewonen.

VIDS-voorzitter Lesly Artist woonde dienst ook bij. Hij had eerder op de dag een verklaring getekend met minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling als voorloper op een proces tot wettelijke erkenning van de landrechten van de Inheemsen.


9 REACTIES

 1. Een Sioux opperhoofd heeft de strijdbijl begraven en de kerk opgezocht.Deze mensen moeten hun dansen gebeden houden bij hun totem.Als ze geen strijd meer leveren en de kerk dienen dan heb je je recht op een tribaal leven opgegeven.
  Geen goed idee.


  Maak melding

 2. Waarom niet een multiculturele nationale dag om alle Surinamers naar elkaar toe te laten groeien. Elk ras heeft zijn eigen nationalistische dag in Suriname.

  Ik vind dit niet echt bevorderend voor de toekomstige ontwikkelingen. Maar goed sowieso heb ik zeer sterk het gevoel dat het toch nooit meer goed zal komen. Te veel contrasten.


  Maak melding

 3. Goed en veel bidden voor jullie duivel daar, zo blijft HET beest langer leven. En kan er na 40 jaar ontwikkeling nog 40 bij. Dan is het echt als Dubai. flyover en 4 baans etc.


  Maak melding

 4. Je kan ook alle hindoestanen naar India sturen. Het zou jullie hier sieren als men indianen uit jullie waardeloze politiek gezwets zouden laten. Deze mensen hebben jullie een plek gegeven in hun land en kijk wat men ervan maakt. En kom niet zeggen bouterse is indiaan. Hij is ook Afrikaans en blank en corruptie heeft hij geleerd van de hindoestaanse adviseurs om hem heen.


  Maak melding

 5. @ Redskin,

  Waarom zijn de Indianen uit Azië vertrokken naar de Amerika’s, waarbij ze heel veel ontberingen hebben moeten doorstaan.

  Surinamers zijn zeer onverdraagzaam naar elkaar. Geen wonder dat ze niet in staat zijn om 1 natie te vormen.


  Maak melding

 6. Ik he het gevoel dat de Creolen Suriname als hun land beschouwen.Vandaar dat de grondonderhandelingen zo moeizaam gaan. De kranten hebben de overeenkomst niet gepublceert. Ik ben benieuwd wat er in staat.

  De Katholieke kerk doet er goed aan om de gemeenschap te herinneren dat de Indianen hier lang geleden zijn binnengekomen en hebben rechten op het land waar zij wonen.

  Het is goed om hun rechten in een nationale wet vast te zetten. Illegale houtkappers en” concessienisten” kunnen dan voor de rechter gesleept worden.


  Maak melding

 7. Bidden in de katholieke kerk? Dezelfde witte mannen kerk die ze tot slaven maaktenen misbruik(t)en. Ga toch in de open lucht tot de schepper bidden. De kerk is alleen voor de machtsbehoud van bejaarde mannen in lange jurken. En vooral niemand vertrouwen die zich ook indiaan noemen maar niet treuzelen om andere indianen te laten vermoorden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.