dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieTwintig ton rijst van Suriname naar Venezuela

Twintig ton rijst van Suriname naar Venezuela

-

Does Travel - naar Suriname

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij in Suriname heeft afgelopen week laten weten dat, er op basis van de afspraken tussen president Desire Bouterse en de in 2013 overleden Venezolaanse president Hugo Chavez, al meer dan twintig ton rijst is verscheept naar Venezuela. Het gaat in totaal om 19.242 ton witte rijst en 2.648 ton padie uit Nickerie. De laatste uitbetalingen aan rijstboeren die betrokken zijn geweest bij voornoemde exporten hebben inmiddels ook plaatsgevonden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
  1. Terwijl de Surinamers geen zak rijst kunnen kopen stuurt crimineel Bouterse gratis rijst voor zijn criminele boezem vriend Chavez. Ik wist niet bij de overstap van vhp naar ndp niet hoe crimineel deze partij is. Alleen maar maffia’s zitten in deze partij


    Maak melding
  2. Ohw; is dat zoo Mansaram. Je punani is zeker verlicht, vandaar dat inzicht. Een beetje te laat maar geen pik overboord. Je kan altijd nog de slurf proberen.


    Maak melding
  3. Zijn de honderdduizend voedselpakketten al uitgedeeld aan de arme bevolking van Suriname. De schoolkinderen die met honger in de klas zitten. Zo te zien wel dus.


    Maak melding
  4. De Surinaamse rijstboeren hebben natuurlijk goed geld verdiend. Is er iets daartegen? Wie weet komt er een verzoek binnen om dit keer 150.000 ton rijst te leveren. Kan Suriname die vraag dan wel aan?


    Maak melding
  5. @ RobG,

    De Surinaamse rijstboeren hebben nooit goed verdiend aan de rijsthandel. Zij zijn de harde werkers, het meeste geld verdwijnt echter in de zakken van de grote bonzen.
    De rijstboeren zijn er altijd bekaaid van af gekomen.


    Maak melding
  6. Soort helpt soort.
    dictator bouta slooft zich uit om zijn broer dictator Maduro aan de macht te houden.in naam van zijn overleden dictator broer Chavez!!


    Maak melding
  7. @robg, de rijstboeren zitten tot op de dag van vandaag te wachten op de uitbetaling conform de petrocarib deal.
    Dus echt rijk zullen ze er niet van geworden zijn. En in de rijsthandel verdienen de molenaars en handelaren het meeste eraan.
    Dus eerst even wat studie verrichten voor je weer domme opmerkingen plaats.


    Maak melding
  8. De prijs voor 1 kg rijst is circa USD 0,25. Dus met deze deal wordt er dus zo’n USD 5000 verdiend. Mijn vraag is dan ook waarom is dit noemenswaardig?


    Maak melding
  9. @misterbojo.
    Natuurlijk moet men daar ook eten.Maar moet arme Suriname die zelfs met een dictator opgescheept zit Robinhood gaan spelen?Wij doen het niet beter
    dan Venezuela .Dank zij onze familie en vrienden in Nederland
    krijgen we nog donaties in de vorm van voedsel of geld.
    ik zie je baasje niet gratis rijst uitdelen aan de surinamers!


    Maak melding
  10. 19 ton rijst is naar mijn idee niet meer dan één 20 voet container van 6 meter x 2.5 x 2.5 m..

    als dit als export wordt opgehemeld, dan moet je goed stront in je kop hebben om een land te besturen..

    een gewone boer ( hindoestaanse ) in India stuurt gemiddeld meer dan 50 container rijst per week naar Afrika Argentinië voor zijn eigen handel en niet als land..

    je moet nog afwachten of die Venezweelaan berijdt is te betalen, zo ja,, wanneer..


    Maak melding
  11. Realist
    In het artikel staat 19243 ton en 2648 ton paddie maal kwartje is vijf miljoen usd.

    maandag 7 augustus 2017 om 16:47 uur.
    ***********************************************************************
    @ Realist … je reken vermogen heeft je danig in de steek gelaten. Een reken sommetje zegt ons dat 19243 + 2648 = 21891 ton rijst en padie en dat gedeeld door USD 0,25 =
    USD 5472,75 en niet/geen vijf miljoen USD.


    Maak melding
  12. Mul mijn excuses jij ben zeker een van de geslaagden uit Su die straks een baantje bij de min van economische zaken gaat krijgen.

    21891 ton is volgens mij 21891000 kilo als ik me niet vergist. Maal een kwartje. Maar als het zo is dat een ton rijst een kwartje kost zou ik graag tien ton willen bestellen voor 2.50 usd. Geef me het adres. AUB.


    Maak melding
  13. @ RobG
    RobG Suriname produceert totaal nog geen 150.000 ton rijst.

    Indien u indertijd het nieuws gevolgd had u kunnen vaststellen dat de onder de PetroCaribe verkochte rijst hebben de boeren extreem lang op hun geld moeten wachten omdat Staatsolie moest betalen (het is namelijk een soort aflossing voor geleverde olie).

    Een broer van Lackin was een belangrijke schakel die de deal sterk heeft afgeroomd.

    Het is beter dan niets maar meer dan een jaar moeten wachten op geld dat Staatsolie anders aan Venezuela had moeten afbetalen is meer dan ernstig.


    Maak melding
  14. Jojo, het is zeer triest dat Suriname nog geen 150.000 ton rijst kan produceren. Mijn inziens is dit te wijten aan de machtspositie van bepaalde herenboeren uit de gelederen van de VHP. Heel veel kleine rijstboeren zijn van hen afhankelijk. De herenboeren bezitten grote arealen grond die zij verpachten aandeel paupers die hun oogsten als betaling moeten afstaan. Die parlementarier Jogie van de VHP is het levend bewijs van een landheer. Hij bezit zoveel grond dat zelfs de haciënda-bezitters uit Uruquay jaloers op zouden zijn.


    Maak melding
  15. @ Robje, mislukte Paarse propagandist, de GEHELE productie van Sranan is INGESTORT door FINANCIEEL WANBELEID van de Paarse Clan !

    U bazelt over landheren etc, kom met de lijst met de totaal- inkomsten van de ex-militaire ONDERDRUKKERS over de afgelopen twintig jaar en plaats daar het door hen “vergaarde totale vermogen” daarnaast !
    DANG UN KANG TAKKI !!!!!

    Uw niet onderbouwde beschuldigingen aan andere politieke partijen slaan NERGENS op ! Helaas, is de Paarse clan al jaren aan de macht , a Staat Failliet en a VOLK E PINA !
    NEKS NO E WORDE !!

    Ik zie dat u ook nog een VHP-Zepam pilletje moet nemen !

    PS: Pech voor Paars en Desi, Srananmans willen geen Cubaans/Venezuelaanse toestanden, met de daarbij behorende MOORDEN, in Ons Land !

    Wat hebben Desi en de Paarse clan eigenlijk GEPRODUCEERD, Robje ???
    Ik zie alleen wat DOORVOERHANDEL, waarbij een deel van de containers door de buitenlandse drugsbestrijders
    worden geconfisqueerd !!


    Maak melding
  16. Noch de regeringen voor Bouterse I en II hebben een moer gedaan voor de arme rijstboeren.
    Noch de VHP noch de NPS noch de NDP hebben de moed gehad de rijstboeren tegemoet te komen in hun noden.

    Onder Algoe als minister van LVV wordt wel aandacht besteed aan het telen van hooglandrijst die door de binnenlandcreolen worden verbouwd. Gun het deze mensen van harte, maar de hindustaanse rijstboeren is door de tijd heen niets gegund. Ze hebben altijd moeten ploeteren om rond te komen.
    Dat is ook 1 van de oorzaken dat veel rijstboeren zichzelf van het leven hebben beroofd. Ze zagen geen uitweg meer.

    Achter de opzet van de NDP’er Algoe om hooglandrijst te promoten zit natuurlijk een reden. Dat is de binnenlandcreolen paaien om in 2020 te stemmen op de NDP.

    Ook deze hindustaanse NDP’er heeft geen aandacht voor de hindustaanse rijstboeren. Wat een lage mentaliteit!


    Maak melding
  17. @ RobG

    “Jojo, het is zeer triest dat Suriname nog geen 150.000 ton rijst kan produceren. Mijn inziens is dit te wijten aan de machtspositie van bepaalde herenboeren uit de gelederen van de VHP. ”

    Er zijn fysieke en biologische beperkingen waardoor er niet meer geproduceerd wordt.
    U geeft weer ongenuanceerd VHP herenboeren een veeg uit de pan zonder naar de feitelijke situatie te kijken.

    1 >>> de hoeveelheid grond die beschikbaar is voor economisch verantwoorde rijstbouw. Daar in is al sinds 2000 een opgaande lijn. Doekhi volgend worden de laatste jaren records gerealiseerd qua ingezaaid ongeveer 30.000 ha/inzaai periode.
    2 >>> de mate van veredeling van het zaaigoed.

    Zowel qua infrastructuur (waterhuishouding) als qua veredeling (Adron) zijn er forse beperkingen die men momenteel toch echt als de verantwoordelijkheid van de regering moet beschouwen.
    Doekhi wil hogere machten (de regenwolken) wel als schuldige aanwijzen maar de regentijd is ook een fenomeen dat de overheid in haar planning mee moet nemen.
    De kanalen en dijken moeten onderhouden worden als het droog is en niet als het water er overheen loopt. Pompen moeten onderhouden worden en getest worden in de droge tijd. Brandstof moet op voorraad zijn, etc.
    Helaas heeft de sector nog al te leiden onder gebrek aan ontwikkeling van zaaigoed en onderhoud.

    Er zijn 10 grote ondernemingen die de boventoon voeren echter men heeft allemaal te maken met de wereldmarkt prijzen die export mogelijkheden ernstig beperken.
    Suriname is een mini producent waarvan velen denken dat het een wereldspeler is.
    Om het laatste te nuanceren Cargill laad en lost op haar terminal IMGA in Amsterdam in 5 dagen meer bulk dan heel Suriname in een jaar produceert.

    Het zijn geen dwarsliggende boeren , dat zijn ondernemers en hebben slechts belang bij optimale markt omstandigheden. Ondernemers zijn A politiek als het hun bedrijf en portefeuille aangaat.


    Maak melding
  18. @ RobG

    “Srafu, onder de regeringen voor president Bouterse was de rijstproductie ingestort.”

    RobG u vergist zich. In 2009 was er 54.000 ha in gezaaid nu ongeveer 63.000 ha. Dit is niet de verdienste van de overheid maar van de ondernemingen en boeren.
    Wijlen Sital (NDP) was heel duidelijk omtrent de non inspanningen van de regeringen Bouterse.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES