Surinaamse economen waarschuwen voor groeiend begrotingsgat

44
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 6 aug – Gezien de huidige financieel-economische situatie, zijn de begrote uitgaven van de regering buitenproportioneel hoog. Verdere verarming van de samenleving loert om de hoek. Dit stelt de Vereniging van Economisten in Suriname, VES, in een brandbrief aan het parlement. De regering moet tot de orde worden geroepen. De uitgaven bedragen ruim acht miljard Surinaamse dollar (ongeveer een miljard euro). De inkomsten zijn de helft minder. Dat kan niet goed aflopen.

De uitgaven zullen drastisch moeten worden verminderd. Maar in plaats daarvan heeft de regering onlangs de begroting gewijzigd. De uitgaven zijn verhoogd in plaats van verlaagd. “De adviezen van het maatschappelijk middenveld lijken uitdrukkelijk genegeerd te worden door de regering, blijkens het ontbreken van de noodzakelijke – impopulaire – hervormingsmaatregelen”, stelt de VES. Die maatregelen zijn juist nodig.

Alleen zo kan de economie weer op het juiste spoor worden gebracht. De regering stelt liever uit. “Hierdoor wordt het probleem verschoven naar de toekomst.” Aan de andere kant moet ook het nodige worden gedaan. “De inkomsten moeten danig worden verhoogd door versterking van het belastingapparaat, waarbij zowel de belasting- als de niet-belastinginkomsten verder moeten worden verhoogd”, aldus de VES.


44 REACTIES

 1. Het probleem wordt verschoven naar de toekomst,daardoor zijn de komende generaties opgezadeld met een enorme schuldenlast, dankzij dit paarse geboefte, en ondanks dit gegeven, zijn er nog van die stomme dieren bij, die weer voor 5 gaan, waardoor er nog meer generaties de dupe gaan worden van deze criminele paarse organisatie.


  Maak melding

 2. Economen van Suriname. Bespaar uw tijd en moeite om deze klote regering gratis te adviseren. Ze gooit uw adviezen toch in de prullenbak.Gebruik uw kennis en kunde voor de volgende regering, die zeker niet paars gekleurd zal zijn. Volgens mij horen alle begrotingen de titel te krijgen: “Apres nous, le deluge”‘.
  Note: het is geen belediging als je de waarheid schrijft zoals:
  President Bouterse is een veroordeelde drugsdealer.
  President Bouterse is direct of indirect een moordenaar (8 december, Moi wana, kettingzaagmoorden te Apoera, verdwenen helicopter, inspecteur Gooding etc U bent vrij om mij aan te vullen.
  We hebben zo’n figuur als lijder in plaats van leider van Suriname niet nodig.


  Maak melding

 3. En Surinamers pakten een Parbo, deden een plas en alles bleef zoals het was…..

  Ik ken geen ander volk op deze aardbol dat zo passief toekijkt hoe hun toekomst en die van hun kinderen dor een groep Paarse Ratten volledig wordt vernietigd.


  Maak melding

 4. Deze ndp(lee) olv maffia Bouterse, gaat Venezuela nadoen. Jullie schreeuwden toch voor nog vijf.

  Maar zolang mijn mattie moordenaar Bouterse aan de macht is, ben ik verzekerd van mijn minister salaris. Arme moesje ai ka en moro ka ow kon


  Maak melding

 5. @hmolenaar2016; een lamgeslagen volk kan ook niets anders dan apathisch toekijken wat er gebeurt en overdenken wat zijzelf over zich heen geroepen hebben. Als deze regering zou besluiten om concentratiekampen te bouwen zou een groot deel van het volk dat als weldaad zien en ontkennen dat ze langzaam maar zeker als waardeloze individuen vergast zouden worden. Zij hebben voor de ellende gekozen en zij zullen het ook moeten ontberen. Niks aan te doen. Geniet van een afstand, hoe deze paarse ellendelingen het land vernietigen en hun eigen achterban hospitaliseren!


  Maak melding

 6. Beste Mokro,

  Suriname heeft de slechts presterende economie na Venezuela.

  En die gek van Misiekaba staat doodleuk in de DNA te verkondigen dat Suriname uit de crisis omhoog kruipt.

  De waarheid is dat het nog veel erger wordt.

  Koest van de SRD/Euro is binnen 1 maand 1 op 10.

  Nu al .8.95.

  De srd persen draaien weer volop en in de begroting voor 2017 geeft Bouterse weer eens 1 miljard srd meer uit dan dat er binnenkomt…


  Maak melding

 7. Benne benieuwd wat RobG als uitleg zal geven over de huidige begroting waarbij doelstellingen ontbreken maar wel hoopjes geld hiervoor worden gereserveerd, geld die er niet is, om uitgegeven te worden.
  Het wordt uitgegeven in SRD’s (salarissen etc) die de drukpers produceren waarbij het volk niet ziet dat het ten koste gaat van de dekking die thans sneller weg is gesmolten dan een klontje ijs in een hete pan


  Maak melding

 8. Geen probleem bouterse gaat iedereen rijk maken. Als de koers straks 1 op 5000 is zal elk surinamer miljonair zijn.

  En zolang papier goedkoop is kan hij miljarden bijdrukken.

  Hij is de redder van Siriname.


  Maak melding

 9. Bron Starnieuws: Complimenten aan de regering
  05 Aug, 11:45

  Het onderwijs in Suriname kampt sinds jaar en dag met vele problemen waar deze regering niet onopgemerkt aan voorbijgaat. President Bouterse heeft vanaf zijn aantreden in 2010 het onderwijs als prioriteit gesteld. Deze prioriteit is ons als jongeren van de NDP niet ontgaan. Wij volgen de ontwikkelingen niet alleen binnen het onderwijs op de voet maar ook binnen het totale monetaire gebeuren. We mogen voor de monetaire omstandigheden waaronder het land verkeert, niet ontevreden zijn over de verrichtingen van de regering die tot nu toe zonder ontwikkelingshulp de eindjes aan elkaar heeft weten te knopen.

  Het is niet slechts bij woorden gebleven, maar de regering heeft daadwerkelijk de daad bij het woord gevoegd. Wij brengen slechts enkele zaken in herinnering die voor het onderwijs onder regering Bouterse zijn gerealiseerd.
  1. De bouw van 10 volledige nieuwe scholen (4 VOJ, 2 GLO, 1 SO en 3 VOS).
  2. De bouw van meer dan 531 lokalen landelijk.
  3. Het voorzien van vele VOJ en VOS scholen in verschillende districten, van computers. Ook via het bureau van de first lady.
  4.Project Naschoolse Opvang welke mede heeft bijgedragen aan toenemende schoolresultaten in dat jaar mag ook worden genoemd. Velen staren zich blind op de kritiek en de perikelen rondom dit project en weigeren de goede zijde van het project onder ogen te zien.
  5. De Numerus Fixus van de Medische Faculteit is verhoogd van 30 naar 60. Waar studenten teleurgesteld huiswaarts moesten keren, omdat er aan het begin van het collegejaar slechts 30 plekken beschikbaar waren voor de eerstejaars medische studenten, heeft deze regering ervoor gezorgd dat nu ruim 60 studenten kunnen worden toegelaten. Een verademing voor de student die zijn of haar droom als geneeskundige wilt realiseren.
  6. Recentelijk nog, is een financiële herwaardering aan leerkrachten toegekend. Als de regering niet het beste voorhad met het onderwijs had zij niet zoveel efforts gestopt in de onderhandelingen, exercities van salarissen en de financiering, of had zij de herwaardering niet toegekend, althans niet in deze mate.
  7. Langer dan 16 jaar wordt gesproken over het Basic Life Skills Education Programma. Het is weer deze regering die het programma uiteindelijk zal invoeren. Het komende schooljaar gaat het programma in een pilotfase van start, waarbij leerlingen sociale vaardigheden zullen worden bijgebracht zoals kritisch en creatief denken en het stimuleren van het probleemoplossend vermogen. Vaardigheden die zij voor de rest van hun leven nodig zullen hebben. Hier is goed over nagedacht en is beleid voor ontwikkeld.
  8. De uitbreiding van het inspectieapparaat van het ministerie van onderwijs, wetenschappen en cultuur.
  9. Kick off van autisme awareness.
  10. Het intensiveren van de onderwijssamenwerking met bevriende naties zoals België waartoe een onderwijsmissie naar ons land is geweest.
  11. Het project om 1000 (duizend) ICT docenten op te leiden zodat er adequaat ICT onderwijs kan worden gegeven aan studerenden.
  12. Het certificeren van zorgcoördinatoren die goed werk leveren op de verschillende scholen waar ze actief zijn.
  13. Het geven van een enorme boost aan het beroeps onderwijs in samenwerking met de IDB.
  14. De aanschaf van nieuw ontwikkelingsmateriaal voor kleuters.
  En zo kunnen we het rijtje blijven aanvullen met al de goede dingen die wel worden gedaan in het onderwijs.

  Meer informatie kunt u vinden op de website van het ministerie van onderwijs. Op de website zijn er 10 pagina’s met artikelen. De minister zit in elk geval niet stil. Er wordt gewerkt!

  Wij NDP-jongeren weten dat er nog veel te doen is en dat de economische situatie het niet makkelijk maakt voor zowel de scholen als de ouders om inschrijfgelden respectievelijk betaalbaar te houden en te betalen, doch wij zijn ons ervan bewust dat sommigen die rode kaarten zitten uit te delen, totaal niet bevoegd zijn daartoe en zelfs gefaald hebben de opleiding tot scheidsrechter te voltooien!

  Ricardo Pollard
  Bsc. Agogische wetenschappen & Onderwijskunde
  Voorzitter NDP-jongeren Flora.

  Jongens : het gaat hardstikke goed met Suriname. Dus de slechte resultaten op onderwijs gebied met betrekking tot de examens mag je niet in de schoenen van de regering schuiven. CCS zit in de problemen omdat het Jeugdparlement geen huur betaald.
  Volgens mij is bovengenoemde voorzitter zijn opleiding niet waardig.


  Maak melding

 10. @John; een herkenbaar en bekend werkwijze van de paarse ezels. De tekst is een exemplarisch voorbeeld van hoe ver de NDP van de dagelijkse realiteit staat. Deze jongen voert de bachelors titel; Pineux moet hier beginnen met zijn onderzoek naar de echtheid van diploma’s en getuigschriften.


  Maak melding

 11. Neus
  Schaamteloze resultaten. Deel het geld van O&W door het aantal geslaagde en je hebt een basis indicator die laat zien dat onderwijs steeds slechter gaat.

  En dan durft een paarse idioot met Bsc (blijkbaar staat dit ook nergens meer voor)
  lees de onzin van onderstaande man in Star en denk aan die indicator. Alles wat hij benoemt was blijkbaar om njang te maken. Schandalig wanbeleid, en schade dat het volk dit gelaten toelaat.
  Ricardo Pollard
  Bsc. Agogische wetenschappen & Onderwijskunde
  Voorzitter NDP-jongeren Flora.

  zondag 6 augustus 2017 om 02:44 uur.

  Sorry, ik heb Neus geen toestemming gevraagd om haar of zijn reactie te kopiëren, maar ik vond het wel interessant genoeg als ondersteuning.


  Maak melding

 12. “het totale monetaire gebeuren”.
  Hij die dit schrijft, heeft totaal geen idee waar het over gaat,

  1. De bouw van 10 volledige nieuwe scholen (4 VOJ, 2 GLO, 1 SO en 3 VOS).
  2. De bouw van meer dan 531 lokalen landelijk.
  Zo, scholen en ook nog lokalen. Da’s knap
  3.Sang, ook nog via het bureau van de first lady.
  Ik stop met verder lezen, wat een lulhannes. Dit is nou een figuur die er alles, maar dan ook alles voor over heeft om hogerop te komen.


  Maak melding

 13. Zelfs de NDP jongeren worden gehersen spoeld, indoctrinatie ten voeten, hoeveel geld krijgen zij elke maand, het is niet te geloven hoe ziek Suriname is

  Sari Tori


  Maak melding

 14. NDP jongeren… leden van de toekomstige paarse roversbende…

  Hoe groot moet het bord voor je paarse kop zijn om ook maar 1 compliment te geven aan deze Paarse Criminele Organisatie.hh


  Maak melding

 15. Ik denk, ” gebruikmakend van mijn beperkte kennis op dit gebied ” dat de economen willen aangeven dat de overheid de nul-lijn had moeten aanhouden m.b.t. de looneisen en dat er stevig bezuinigd dient te worden in de sociale sector. De overheid kan mijn inziens aan de kant inkomsten het gebruik van de auto zwaarder belasten. Automobilisten moeten een extra autobelasting betalen. Daarnaast moet men ook nog denken aan een vermakelijkheidsbelasting,enz.


  Maak melding

 16. Tip voor de Surinaamse regering.Misschien is het tijd geworden dat jullie toestemming geven aan bepaalde bedrijven in SWITI Sranan om te investeren in de wietteelt zodat de overheid belasting hierover kan heffen om de staatskas te spekken.En onderzoek ook de uitvoer hiervan.Naar het voorbeeld van Nederland ( Nederlandse banken slaan munt uit wietteelt )Ook kwam ik vandaag een artikel tegen ( Gokker helpt Britse kas na Brexit )En voordat jullie met je negativiteit naar buiten komen lees deze artikelen eerst.Dit is 1 van de zaken waar mee westerse landen de staatskas vullen.


  Maak melding

 17. @ Haco,

  Het zelfde geld voor die Hopkinson, profeet Missiekaba, opa Bouva, en dat viswijf van Continu,deze zijn ook gehersenspoeld, en leven buiten de realiteit, en praten zo geweldig over de prestaties van hun eigen paarse criminele organisatie,wanneer je respect voor je zelf hebt,en normen en waarden hoog hebt staan,wil je toch nooit lid zijn van zo,n boevenbende waarvan criminelen met een strafblad, deel van uit maken


  Maak melding

 18. @john, al het goede voor een land zal ik toe juichen, maar de personen die dit werkelijk op papier hebben gezet mogen hun huiswerk veel beter gaan doen, omdat heel veel niet klopt wat geschreven staat””””.

  -er wordt niet gezegd dat die computers gratis door China zijn geschonken.
  -er wordt niet gezegd dat vele aannemers niet betaald zijn voor hun werkzaamheden.
  -verder weet ik dat door een particulier een school is opgezet.
  -het opleiden van ICT docenten komt ook niet van de overheid.

  De overheid heeft veel beloofd en zie ook de ontwikkelingen op de Universiteit waar de overheid mensen in de steek heeft gelaten.

  Er worden 100 wetten en regels gemaakt, maar niets wordt gehandhaafd. Ik weet dit, omdat er nog steeds mensen met donkere ruiten rijden en niemand doet er iets aan.

  Het zogenaamde minimumloonwet wordt ook niet gehandhaafd, omdat ze weten dat velen brodeloos zouden worden.
  ==Waarom dan een heisa om wetten aan te nemen waar je niets tegen kunt doen????

  Ze doen er nu alles aan om het volk in bepaalde omgeving zoet te houden zodat ze in 2020 weer aan de macht kunnen komen, maar ik wens ze heel veel plezier, omdat niet ik, maar de armen zullen het gelag betalen.


  Maak melding

 19. =Economen, maken jullie je niet druk de landverraders komen eraan.
  Bouterse heeft nu de landverraders heel hard nodig het land Suriname op te bouwen.
  Velen moeten niets van de SuriNeds, maar nu zijn ze hard nodig om te helpen en geld binnen te brengen.

  Ik hoop dat ze die niet vergeten zijn::::

  =Een belangrijk doel van de wet is om meer Surinamers in het buitenland over de streep te trekken om Suriname te komen helpen bij de opbouw van het land. Via financiële steun en de overdracht van kennis gebeurde dit al, maar nu kunnen ze ook in Suriname zelf actief te zijn zonder hun Nederlandse nationaliteit op te moeten geven.

  =Hooghart::::Kennis van die witteman die je steeds uitscheld!!!!


  Maak melding

 20. RobG
  Ik denk, ” gebruikmakend van mijn beperkte kennis op dit gebied ” dat de economen willen aangeven dat de overheid de nul-lijn had moeten aanhouden m.b.t. de looneisen en dat er stevig bezuinigd dient te worden in de sociale sector. De overheid kan mijn inziens aan de kant inkomsten het gebruik van de auto zwaarder belasten. Automobilisten moeten een extra autobelasting betalen. Daarnaast moet men ook nog denken aan een vermakelijkheidsbelasting,enz.

  Robg dan moet je wel oppassen dat ze jou niet hoger aanslaan.
  Jou schrijven hier op de waterkant is hoogst vermakelijk(heidsbelasting)


  Maak melding

 21. @John
  Grappig maar zijn eigen zoon Dino is een crimineel,wapen en drugshandelaar en een terrorist.Hij ,zijn bejaarde papie ,wil de surinamers onderwijzen en zijn eigen criminele zoon niet?!


  Maak melding

 22. Rob
  Weet je meer over de inhaalactie van de belastingdienst.
  Ik heb gehoord dat de fiscus forse aanslagen de deur uit heeft gedaan en doet, aan personen met grondbezit in Su. Deze aanslagen gaan terug tot ????jaar.
  Mijn bron zei dat een kennis van haar een aanslag kreeg tot vijf jaar terug. ad SRD 200.000,–
  Is dit tevens het maximum aantal jaren?
  Mijn belangstelling is niet omdat ik grond bezit, maar puur uit interesse


  Maak melding

 23. @Mundo
  De buitenlanders doen aan wietteelt met een bedoeling.En ze hebben goede bedoelingen het wiet gaat chemisch verwerkt worden .Daarvan gaan produkten zoals medicamenten gemaakt worden en nog veel meer.
  In Suriname gaat het wiet geexporteerd worden en voordat je het weet is een ieder verslaafd aan dat verderfelijke spul in zijn rauwe vorm .


  Maak melding

 24. RobG

  Beginnen met ” Ik denk en enige nuance omtrent de eigen kennis” leidt tot veel prettiger teksten en een basis voor discussie.

  Ik ben er ook van overtuigd dat de VES leden vragen om een nullijn maar vooral realistische plannen.
  Alles wat overbodig is zal geschrapt moeten worden.
  Alle fraude ook die uit voorgaande periodes moeten aan gepakt worden.
  Alle dubbele betalingen en luxe politieke beloningen schrappen. Daar kan niemand problemen mee hebben, ook Mathoera niet.
  Aanzet tot transparant beleid doet volgen

  De VES leden maken duidelijk dat hun adviezen coalitie breed genegeerd worden. Zaak dat u uw beperkte kennis inzet om de partij waar aan u loyaal bent in te laten zien dat de VES leden geen Jokers a la Jogi of Belfort zijn
  De


  Maak melding

 25. He , koos vorig jaar is er bij mij ingebroken.
  De dieven richten wat schade aan,namen mijn tv mee en de SRD’s die ik nog over had van mijn vakantie van vorig jaar.
  Sieraden,die voor het grijpen lagen hebben ze laten liggen.
  Snap je dit?


  Maak melding

 26. Ray zegt: “In Suriname gaat het wiet geëxporteerd worden en voordat je het weet is een ieder verslaafd aan dat verderfelijke spul in zijn rauwe vorm.”

  Beste Ray, Marihuana is niet verslavend, niet lichamelijk in ieder geval. Slappe mensen met weinig ambitie worden er wel nog slapper en nog minder ambitieus van, dat is het probleem.

  Tabak en alcohol zijn wel verslavend en heel ongezond. Van tabak krijg je akelige ziektes, van alcohol ga je dingen doen die je bij je volle verstand nooit zou doen. Alcohol en tabak hebben veel doden op hun geweten, marihuana niet één!

  Weet je trouwens als Hindoe niet dat in het land van je voorouders marihuana als heilig wordt gezien, een geschenk van Shiva, en dat het gebruikt wordt bij religieuze rituelen? Men drinkt bij feesten de wiet-melkshake Bhang Lassi, nooit van gehoord? Heilige mannen, de sadhoe’s, zijn ook enthousiaste gebruikers.


  Maak melding

 27. Sranan machthebbers zijn RUIM ZEVEN JAAR te laat met bezuinigen !

  Zelfs op het moment dat de Slapers wisten dat de staatsinkomsten terug zouden lopen, heeft men de UITGAVEN VERHOOGD !

  Enige tijd daarna heeft men zelfs Miljarden aan Ongedekte SRD-bankbiljetten gedrukt en uitgegeven !

  Iedereen, behalve de regering heeft tijdig begrepen dat de staatsinkomsten zouden dalen (bijvoorbeeld vertrek Suralco was zeer lang bekend )

  Het maximaliseren van de uitgaven voor het kabinet vna de president, is ook geschied toen al bekend was dat onze inkomsten daalden !

  Voor de laatste verkiezingen was ook al bekend dat onze inkomsten daalden, toch hebben deze machthebbers ruim 13.000 NIEUWE AMBTENAREN benoemd (bedoeld als STEMVEE ! )

  De Machthebbers moeten stoppen met hun onzinnige verhalen : Men heeft de bevolking belazerd met allerlei nep-plannen, terwijl men gelet op de UITGAVEN, bezig was ons land FAILLIET te maken !

  Bezuinigingen komen dus, eventueel, zeven jaar te laat !

  PS : Een goede en effectieve bezuiniging van ruim VIERHONDERD MILJOEN is het OPHEFFEN van het kabinet van de president !
  De prestaties van deze dienst zijn verwaarloosbaar en het ingezette kader is te oud en heeft jaren zestig-denkbeelden !

  HAD OOK GEEN VAN DE ADVISEURS OP HET KABINET vd Pres DE TE HOGE UITGAVEN GESPOT EN ZES JAAR GELEDEN AANGEDRONGEN OP ONMIDDELLIJKE BEZUINIGINGEN ???????????


  Maak melding

 28. Jojo, ik denk dat de overheid prioriteiten stelt en dat er een aantal projecten zijn verschoven naar later. Het blijft echter een dilemma voor de overheid om met de beperkte financiële middelen ook de juiste keuzes te maken. Enerzijds zijn er veel mensen in de Surinaamse samenleving met ongelijke kansen die geholpen moeten te worden en anderzijds heeft men van grote groepen die liftersgedrag vertonen. Zij hebben wel het geld om voor bepaalde diensten te betalen maar door corruptie maken ze gebruik van de diensten die bestemd zijn voor de minder draagkrachtigen. Deze groepen drijven de kosten van de diensten voor de overheid omhoog. De adviezen die VES leden aan de overheid geven treffen mijn inziens juist de minder draagkrachtigen.

  Pico, ik weet het niet of de overheid met een inhaalslag bezig is met het innen van belastingen. Ik ga ervan uit dat dit wel het geval zal zijn. In feite moet de overheid land dat niet gebruikt wordt financieel zwaar belasten. Hiermee kan men landbezitters dwingen om het land economisch inzetbaar aan te wenden.


  Maak melding

 29. Ira, ik ben blij te mogen lezen dat de Suriname de diaspora “landverraders ” nodig heeft. Ik moet jammer genoeg afzeggen. Een ieder weet dat ik van Suriname houd en dat ik dagelijks plannen maakte voor mij land. Overigens heb ik mijn land Suriname verlaten om in Nederland te gaan studeren om t.z.t. mijn opgedane kennis en ervaring voor de daadwerkelijke opbouw van mijn land te gebruiken. Voor alle duidelijkheid zij vermeld dat ik niet de enige was met deze gedachte. Ik nodig je uit om alle AMS-ers van de jaren 60 hierover te interviewen en je krijgt hetzelfde te horen. Wij waren de jonge intelligentia van Suriname van toen en wij wilden Suriname groot maken. Nu zijn wij allemaal oud en misschien ook versleten waardoor we een goede gezondheidszorg nodig hebben. Naast gezondheidszorg hebben we nodig huisvesting, veiligheid, etc. Suriname had hieraan moeten denken, maar kennelijk was het eigen belang belangrijker dan het belang van het land. Nu ben ik bang om te remigreren. Redenen: geen goede gezondheidszorg, twijfelachtige veiligheid, kaalpluk van mensen met deviezen en ga zo maar door. Let wel: wij zullen allemaal een dag sterven, maar ik heb geen zin om eerder te sterven. Als ik tien jaar langer kan leven in Nederland dan in Suriname kies ik nu voor Nederland. Jammer dat ik mijn kennis en kunde niet kan overdragen aan de Surinamers die n mij komen.


  Maak melding

 30. In India heb ik bhang lassi gedronken. Had totaal geen geen invloed op mijn geest en lichaam. Misschien omdat ik ook maar 1 beker van had gedronken.
  Ben nuchter genoeg om van dit soort spul af te blijven, maar was nieuwsgierig hoe het zou smaken. Niet aan mij besteed.

  Niet alleen in India en door hindu’s wordt marihuana als een heilig middel gezien, ook in andere landen en culturen is dit het geval.

  Cannabis als heilige plant

  In de meeste oude religies, waaronder het christendom, shintoïsme, boeddhisme en soefisme, maar ook bij de Bantoes, Pygmeeën, Zoeloes en Hottentotten in Afrika, zijn aanwijzingen voor de rol van cannabis als heilige plant. Maar ook nu nog gebruiken bijvoorbeeld Rastafari’s cannabis als sacrament om hun lichaam en geest te reinigen, hun ziel te helen en hen dichter bij Jah te brengen. Anderen zien de plant als heilig vanwege de vele andere kenmerken en vereren hem als symbool van kracht, zuiverheid of gezondheid.

  Aanzetten tot bespiegeling

  De redenen voor dit wijdverbreide gebruik als religieus middel liggen voor de hand. Cannabis groeit gemakkelijk en overvloedig in bijna ieder klimaat en is actief in zijn natuurlijke vorm; er is geen bewerking nodig om de geestverruimende eigenschappen te kunnen verkrijgen. Maar belangrijker is natuurlijk dat het middel aanzet tot bespiegeling, in plaats van louter bedwelming te veroorzaken.

  Beter begrip van het leven

  Op individueel niveau kent cannabis gebruik nog steeds een verdiepende en spirituele component. Veel hedendaagse cannabisrokers vertellen over gevoelens van ‘eenheid met God’, ‘vrede en rust’, ‘verminderde nervositeit’, ‘beter begrip van het leven’ of een ‘grotere waardering voor muziek en kunst’. De gedeelde religieuze beleving met behulp van cannabis is bijna weggevallen, maar de waardevolle transcendentale effecten worden nog steeds op waarde geschat door individuen.

  Op hashmuseum,com/nl/de-plant-cultureel-gebruik-van-de cannabis/cannabis-en-religie is meer over te lezen.


  Maak melding

 31. @RobG

  “De adviezen die VES leden aan de overheid geven treffen mijn inziens juist de minder draagkrachtigen.”

  Ook de daden van de regering treffen de minder draagkrachtigen zodra er geen cent meer is voor subsidies (EBS), onderwijs en gezondheidzorg.

  Alle kadootjes aan de minder draagkrachtigen (AOV, Schoolgeldbijdrage, ziekte kosten, Minimumloon) zijn niet planmatig/ duurzaam gefinancierd, maar maar op basis van tijdelijke voorspoed op de grondstoffen markten.
  Nu blijken de kadootjes gefinancieerd met tekorten en inflatie.

  Bouterse heeft te veel belooft, het uitgesteld tot vlak voor de verkiezingen van 2015 en gelegenheidswetten gemaakt die niet functioneren.
  Op papier is er geleverd, echter de tijd gaat afrekenen.

  Nu gaan de minder draagkrachtigen dubbel leiden want zij hebben alle kadootjes ondertussen verloren en moeten als nog zelf de rekening dubbel (met hoge rente) betalen.

  Een begroting met een gat van meer dan 50% is geen begroting maar een wanprestatie en hopen op wonderen.

  Helaas kan men geen omelet bakken zonder de eieren te breken. Beter nu de pijn dan over 5 jaar.


  Maak melding

 32. Jojo, het beleid van de regering is terecht erop gericht om de minder draagkrachtigen te ontzien. Maar we weten ook dat velen misbruik maken, dus gratis meeliften bij het gebruik van de voorzieningen die niet voor hen bestemd zijn.

  Het ligt nu aan het bureaucratisch ambtenarenapparaat van de overheid om een schifting te maken in het aantal mensen die aangeven dat ze minder draagkrachtig zijn. Velen onder deze mensen zijn grote belastingontduikers. Zij vinden het een nationale sport om de overheid te belazeren.

  Dit soort mensen bruist van energie om de weg naar de media te vinden om met veel bombarie hun ongenoegen tot uiting te brengen. Zij draaien echter het hoofd weg voor het feit dat zijzelf mis ruik maken van de voorzieningen en dus van overheidsgeld.

  Bouterse heeft veel beloofd, maar heeft laten zien dat hij zijn beloften wil nakomen. Maar we weten ook dat de inkomsten van de overheid tegenvallen door de terugval van inkomsten uit aardolie, goud, bauxiet, aluminium,enz. Ook het wegvallen van het restant van de ontwikkelingshulp heeft ook tot gevolg dat er minder valuta het land binnenkwam.

  Het verwijt dat de plannen geen vaste fundament hebben verwijs ik naar situaties in Nederland. Als er een economische crisis in Nederland uitbreekt wordt er ook stevig bezuinigd in de sociale voorzieningen. Een economische crisis heeft altijd bezuinigingen tot gevolg.


  Maak melding

 33. Robje-mislukte-Paarse-propagandist zegt : “Pico, ik weet het niet of de overheid met een inhaalslag bezig is met het innen van belastingen” SOORTU inhaalslag, onlangs bleek dat een groot deel van ons belastinggeld door CORRUPTIE gewoon wordt gejat !

  En Paars doet niet eens aangifte bij politie en justitie !

  Paars moet een lijst van belastingbetalende bedrijven, personen en instellingen openbaren, het Volk moet weten wie de belastingontduikers zijn !

  Van PAARS mag er sowieso geen FIOD worden opgericht, de clan is ZEER BANG dat er inzage komt in inkomsten en vermogens, zwart geld en in het geheim zwaar gestegen vermogens !

  Dus Robje, uw paarse verhaal over belastingheffing is onzin !

  PS: Trouwens, mag er van het REGIEM al onderzoek gedaan worden naar de 600 MILJOEN US dollars ten name van Surinaamse onderdanen op Zwitserse bank-rekeningen ???
  Met heffingen/plus boetes op die gelden zal een behoorlijk bedrag aan belastingen worden binnengehaald !!!!!!!!!!


  Maak melding

 34. @ RobG

  “Bouterse heeft veel beloofd, maar heeft laten zien dat hij zijn beloften wil nakomen.”:

  Willen is niet het issue. Hij heeft genoeg tijd en voorspoed gehad om structurele verbeteringen te creëren. Alleen Suriname en Venezuela zijn zo zwaar geraakt door de te verwachten terug val van grondstoffen prijzen.
  Kijkt u eens naar de langjarige prijs ontwikkelingen op de markt.
  Het was waanzin dat Hoefdraad speculeerde dat Goud door zou stijgen naar $ 3.000 / troyounce (zijn eigen woorden).

  Bouterse heeft bewezen niet te kunnen presteren en daar zijn nu de minst bedeelden het slachtoffer van.

  Een paar feiten op een rij:
  1 >>> Wie heeft de vermeende fraude van de voorgaande regering niet aangepakt. (belofte ik sluit 50% van de VHP op).
  2 >>> Wie heeft jaren van enorme extra inkomsten gehad uit Olie en Goud. Dat waren bedragen die een veelvoud waren van de laatste middelen uit Nederland.
  3 >>> Heeft Bouterse niet direct middelen van de dijken in commewijne en coronie misbruikt voor Waterkant. Het gevolg was wel dat er om de aannemer weer aan het werk te krijgen er bijna euro 40.000.000 geleend moest worden waarvan ongeveer euro 3.000.000 alleen al opging aan verzekeringen en fee’s.
  4 >>> Wie heeft belooft en 7 jaar de tijd gehad om het ambtenaren apparaat te saneren. Het tegendeel is gebeurd het ambtenaren apparaat is met 20% toegenomen. U kunt Vene niet meer verwijten hoe het huidige ambtenaren korps er bij staat en probleem op probleem stapelt. Zie het gebluf van Peneux of ik weet nergens van Dodson.

  Excuus dat de ontwikkelingsgelden zijn weg gevallen is meer dan zwak te noemen. Zij waren nog slechts marginaal op ’s Lands begroting. Anno 2009 / 2010 minder dan 3% en op de Bouterse begrotingen minder dan 2%.

  Hoeveel extremer was het wegvallen de bauxiet inkomsten in 2000 omdat het verpand was aan Ballast Nedam.

  Beste RobG de euro 30.000.000 tot 50.000.000 hulp uit Nederland waren een druppel op de gloeiend plaat van de begrotingsexplosie onder Bouterse.
  Suriname heeft geluk gehad aangezien het aan de realisatiecapaciteit ontbrak om ook te doen wat belooft was. Stel je voor dat Bouterse had kunnen starten wat hij belooft heeft dan waren de Schulden nog veel groter geweest.

  U vergelijkt weer met Nederland en dat is iets wat u niet moet doen. Nederland heeft de mogelijkheden heel anders te anticiperen. In Nederland roept van weelde dat het slecht gaat.

  RobG
  Vene II en III waren minder slecht dan u wil doen geloven. Bouterse maakt niets waar van wat hij belooft heeft en duikt nu voor de harde waarheid.


  Maak melding

 35. RobG

  Er zijn een paar scenario’s om vooruit te komen:

  1 >>> Alle dubbele banen bij de overheid en in de politiek net een nood wet direct afbouwen.
  2 >>> Alle terbeschikking en thuisgezetten ontslaan zodat ze weer aan het werk moeten.
  3 >>> Overheid met 1/3 inkrimpen.
  4 >>> Op alle import voedsel dat lokaal geproduceerd kan worden import verhogen.
  5 >>> EBS saneren door Brokopondo in haar te implementeren (op jaar basis blijft dan $ 38.000.000 binnen de Surinaamse economie).
  6 >>> Staatsolie ontdoen van SPCS(staatsolie power company Suriname) omdat dat slechts leid tot wanbeleid en rondpompen van geld.
  7>>> Alcoa uitknijpen als een citroen.
  8 >>> Sanering Belastingdienst.
  9 >>> Terug halen fraude aan alle kanten (laat Doekhi maar met de harde feiten komen).
  10 >> Het opzetten van een duurzame houtsector (afval als basis voor energie opwekking) met als afgeleide Palmolie (inkomsten uit de eerste financieren de tweede zoals elders terwereld).
  11 >> Toerisme maar dan echte in samenhang met Amazonia en Paramaribo als Hub voor NoordWest Brazilie.

  Het voorgaande kan gestructureerd worden met een taskforce van ongeveer 100 onafhankelijke door tastende specialisten.


  Maak melding

 36. nu de chinezen weg zijn gegaan, waarom openen de blaks zelf geen winkel ketens in het land..

  nergens in de stad ,Coronie, Para district, zie één blaka super markt , laten we eerlijk zijn, mag toch gezegd worden..

  je moet helemaal in de stad kome aan de waterkant om een cokos te drinken, nergens in coronie is die te krijgen en in onverwacht para helemaal niet.., hoe komt dat..

  eerlijk is, je kunt wel awara, mope, knippa krijgen, als de seizoen daar is, verder is het noppes, de natuur moet wel mee werken..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.