‘Sociaal beleid moet waardigheid Surinamers versterken’

10

PARAMARIBO, 4 aug – Het sociaal beleid in Suriname moet niets anders dan het waardigheidsgevoel van de burger versterken en verbeteren. Dit zegt Angelic del Castilho, voorzitter van de buitenparlementaire politieke partij DA’91. Onder de huidige regeerders gaat het juist de verkeerde kant op. Sociaal beleid mag niet gelijk gesteld worden aan het geven van voedselpakketten.

Flankerend beleid van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting, Sozavo, moet voedselpakketten uiteindelijk overbodig maken. “Elke maatregel of handeling van het ministerie moet onderdeel zijn van het sociaal beleid om de mensen die wel willen, maar niet kunnen, te ondersteunen. Sociaal beleid moet ook een onderdeel zijn van je ontwikkelingsbeleid”, zegt Del Castilho tegenover Dagblad Suriname.

Mensen moeten zodanig worden begeleid om armoede te ontstijgen. Daar is nu geen sprake van. “Het enige dat men doet is pakketten verstrekken, waarbij elke vorm van transparantie ontbreekt. De vraag is hoeveel mensen het pakket eigenlijk nodig hebben. Waar zullen deze mensen of hun kinderen morgen staan? Je wordt gewoon weggedrukt en de regering bepaalt wat je doet zonder dat je daar zelf weet van hebt”, aldus Del Castilho.

- Advertentie -

10 REACTIES

 1. Ik ben echt benieuw ernaar en misschien heeft iemand wel deze cijfers.

  Inkomsten uit het heden en verleden uit goud, bauxiet, hout, aardolie, rijst, landbouw, visserij, ontwikkelingshulp, pakketten, diaspora steun en investeringen enz.enz.enz. Ik schat op totaal 50 of 100 miljard dollar, misschien veel meer. Op een bevolkingsgroep van 500.000 mensen.

  Vandaag de dag moeten er voedselpakketten uitgedeeld worden. Doet me echt aan Afrika denken, diep triest. Nog tien jaar op Bouterse stemmen a.u.b.

 2. Sinds vervloekte bouta de macht met geweld heeft overgenomen maken wij alles mee dat tragisch te noemen is.Van moord tot armoede.

 3. Door de Boef te doen, gaan de SUUS paarse vliegstront vreten!! Ete vefie!!! ung saka sakaunu!! a bung dji unu!!!

 4. Dinsdag zat psycholoog Roy Bhikharie als paneldiscussieleider aan bij de Kenniskring waar er werd gediscussieerd over de aanpak van de criminaliteit: ‘Er zijn geen afzonderlijke oorzaken van misdaad. Het is altijd een samenspel van sociale, economische en psychologische factoren, zoals werkloosheid, armoede, opvoeding, onderwijs, het al of niet hebben van gelijke kansen en de mindset van betrokken personen, agressie, domheid en de lagen zelfcontrole.’
  De formele sector staat in dienst van de informele sector
  De discussieleider vroeg zich af: ‘Waarom zou iemand het rechte pad kiezen of op het rechte pad blijven wanneer zijn of haar ouders, vrienden en kennissen dat gedaan hebben en niets bereikten, terwijl anderen alles verkeerd doen en toch succesvol worden? Wanneer de misdaad loont, beloont en regeert en de formele sector in dienst staat van de informele sector. De wittenboordencriminaliteit is dan ook een meervoud van wat de zogenaamde burger aan criminaliteit kost.
  Suriname een criminele staat
  Volgens Bhikharie heeft de Center for Secure Free Society in maart van dit jaar geconcludeerd dat Suriname kan dienen als voorbeeld van een totaal gecriminaliseerde staat, een geïntegreerde criminele organisatie met gelijkwaardige banden met transnationale georganiseerde criminele organisaties.
  Gewelddadige misdaad en sociale onrust
  De discussieleider merkt op dat een totaal gecriminaliseerde staat waarbij het uitsluiten of verwaarlozen van bepaalde groepen door verdeel – en heerspolitiek uit partijpolitieke overwegingen een grote ongelijkheid en instabiliteit creëren en aanleiding kunnen geven tot gewelddadige misdaad en sociale onrust. Het gevoel van rechtvaardigheid ontbreekt. ‘Er dient ook gekeken te worden als ons strafrechtsysteem en Wetboek van Strafrecht ontworpen zijn voor een rechtvaardige samenleving en niet om de machtsstructuren te beschermen.

  Zeg het de oerdomme debiele idiote paarse ndp zombies niet, neks no fout.

 5. (90% van alle ndpers e ka. Baas tjies deng dong moro dong sma foe a kondre. Wahahahahahahahahaahahaa

 6. Het steeds in rijen staan en nog de vernederende uitspraken van de volks president naar niet NDPers en de bedekte bedreigingen,hebben veel van de waardigheid van de Suri weggeslagen.In hun jonge jaren zouden ze de straat opgaan om hun eergevoel te behouden.Maar nu moeten ze dat maar slikken.
  Het kan de jongeren niets schelen dat ze voor alles in de rijen gaan staan.In hun beleving hoort het zo in een getto.
  Een veroordeelde,scheldende president,een huichelachtig parlement en een onzichtbare politie.
  El Vene verschafte hun de mogelijkheid een vijfde handse auto te kopen en de crimineel beloofde vijf baans wegen,goedkope benzine en daar wachten ze nog op.

 7. Nee-Gers creperen van honger. Mooi ghie deng..hahahaha; @Christiaan eet hinustanen poep en drinkt een djogo.

 8. Oom giwdul nav ikorbarba@
  Kunt u mij vertellen wat de waarheid is in suriname, 90% van de inwoners van suriname weet niet eens meer de betekenis van het woord waarheid, en u verteld dat een ander uit z’n nek lult, dit is barbaars!!!!!!!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.