Trinidad blijft Surinaams doksenvlees buiten de deur houden

44

PARAMARIBO, 30 jul – Trinidad geeft nog immer geen millimeter mee als het gaat om het toelaten van Surinaams doksenvlees. Het medelid van de Caricom, de Caribische Gemeenschappelijke Markt, komt ook nu weer beloftes niet na. De Doksenclub is de gebeten hond. Het Surinaamse bedrijf blijft met overschotten zitten die juist goed verkocht konden worden buiten. De overheid geeft intussen niet thuis.

Aanvankelijk leek er een kentering te komen in het jarenlange verzet. Trinidad zou alleen nog wat ruimte nodig hebben, kreeg De Doksenclub te horen. “Het enige wat zij mij hebben geïnformeerd, is dat Trinidad en Suriname hebben afgesproken dat hun veterinaire diensten bij elkaar komen en het probleem moeten oplossen. Ik dacht dat dit in juli zou plaatsvinden. Wij naderen augustus”, zegt directeur Gerard van den Bergh tegenover Dagblad Suriname.

Het bedrijf blijft intussen mooi in het donker tasten. Het is absoluut niet te voorspellen hoe lang het nog zal duren. De regering heeft vorig jaar de kwestie voorgelegd aan de Caricom Raad voor Handel & Economische Ontwikkeling. Trinidad werd toen aangezegd Suriname in de gelegenheid te stellen te exporteren. Minister Ferdinand Welzijn van Handel Industrie & Toerisme zei dat de zaak hoog wordt opgevat.

44 REACTIES

 1. Leer toch iets van T&T. Alleen Surinamers zijn dom om hun kippenkwekers over te geven aan amerikaanse pluimvee restproducten zoals back and neck en kippenbouten.


  Maak melding

 2. De ondernemer en de regering van Suriname zijn van goede wil om de export te bevorderen. Het probleem ligt bij Trinidad dat telkens weer barrières opwerpt. Er zullen op het eiland vast grote belangen van plaatselijke ondernemers op het spel zijn als de Surinaamse eend wordt geïmporteerd. Het is thans de hoogste tijd dat de Surinaamse regering het (dagelijks) bestuur van de Caricom nu onder druk gaat zetten. In de tussentijd moet de ondernemer ook andere markten in het Caribische gebied aanboren om de overproductie toch af te kunnen zetten.


  Maak melding

 3. Agama, m.b.t. dit vraagstuk moeten de Surinaamse ondernemers solidair met elkaar zijn. Zij zouden over moeten gaan tot het boycotten van producten uit Trinidad. Maar het zijn de veterinaire autoriteiten op het eiland die het product uit Suriname tegenhouden. Het is niet de Trinidadiaanse regering die openlijk een boycot heeft ingesteld voor. Het Surinaams product. De Surinaamse autoriteiten moeten niet de fout maken om inwoners aan te sporen om producten uit Trinidad te boycotten.Dit kan Suriname regionaal en internationaal zeer zwaar aangerekend worden.


  Maak melding

 4. stuur die doksen naar Holland met de s l m gratis zonder vracht kosten mee..

  dan kunnen de suri / neds lekker van eten ” doks uit suri. ” , vooral waar er nu kwa-koe gaande is lekker veel afzet..

  denk er over na , maar niet te lang..


  Maak melding

 5. @RobG

  Als Suriname T & T gaat boycotten gaat het licht uit want T & T levert het te kort aan brandstof voor Suriname

  RobG zie het eens als het bewijs dat de Surinaamse regering NERGENS serieus genomen wordt.
  Zelfs een serieuze doksen producent (echt goed door dacht en schoon product ) krijgt de regering niet over de grens bij een mede Caricom land.

  Kijk eens naar wie Suriname in dit soort zaken vertegenwoordigt een overmaatse puber junior projectmanager die minister geworden is en een ijdeltuit die minister van Handel en Industrie geworden is.

  Beste Rob Suriname geeft T & T de gelegenheid haar te negeren. Suriname brengt haar goede product niet goed genoeg. Helaas snapt men dat niet.


  Maak melding

 6. @ marcel,

  Goed idee ! Bouta moet jou belonen (eenmalig) voor dit advies!! Hoeft geen groot bedrag te zijn , maar een gratis retour naar Blanda met uiteraard verblijfskosten.

  Een advies wat ik mis is: “om de doksen/eenden te voeren met de houtluizen die de boeken bezig zijn aan te vreten die door Adviseur Jozefzoon door minov zijn aangeschaft “!!


  Maak melding

 7. Het zou goed zijn om de Surinamers die dagelijks uit hun nek praten over hun (vaak) geboorteland hier op de site iets nuttiger te laten doen door de overschotten te trachten kwijt te raken aan onder andere particulieren, waaronder Surinamers in Nederland.

  Bij verkoop van tien pakketten krijgt men er één. Zo kan men een einde maken aan het lui-lekker-leventje met daarvoor in de plaats een bredere view van wat er allemaal in de wereld omgaat. Kortweg een bijdrage daadwerkelijk leveren aan je (geboorte)land.

  Een praktische oplossing zou zijn om kant en klare eindproducten te vervaardigen van aanvaardbaar niveau en deze zien te exporteren. Zodoende ontstaat er automatisch een bredere afzetmarkt.


  Maak melding

 8. Ik blijf het ook frappant vonden waarom de Doksenclub er steevast op blijft hameren om haar product in T&T af te mogen zetten.

  Zou, marketing wise, zeggen van wat zijn de opties voor afzet in bv Barbados, St Lucia, Grenada, Dominica, Jamaica ? Muv laatstgenoemde zijn het relatief kleine markten, maar wie weet misschien is dat alvast een ingang tot de Caricom markt en gaat T&T tzt alsnog overstag !

  Nederland zou denk ik ook een goed afzetgebied kunnen zijn voor dit product, alleen vraag ik me af hoe het zit met de veterinaire formaliteiten en de prijs van het product.
  Als ik vanmorgen op een ander medium lees dat de prijs van 1 kg hele kip SRD 27,50 bedraagt, dan vind ik dat vreselijk duur voor Suriname.
  Dat is bijna 2 keer zo duur dan in Ned. alhoewel de situatie niet helemaal te vergelijken is mbt de geproduceerde volumes van (plof)kip !

  De Doksenclub heeft een kans voor afzet van haar product in het buitenland, alleen moeten ze het slimmer aanpakken.


  Maak melding

 9. @RobG
  Je baasje kan de regering van Trinidad niet onder schot houden en hun bevelen om doksenvlees uit Suriname te importeren!!Trinidad heeft zijn eigen maatstaven waaraan zij strict houden,Het zijn geen surinamers die blij gemaakt kunnen worden met afval vlees van buiten!Bovendien moet eerst de locale markt voorzien worden van redelijk betaalbare doksenvlees en de overschotten alleen moet geexporteerd worden!

  Bovendien moet al het doksenvlees gericht zijn op delocale markt en aal


  Maak melding

 10. Ook in andere Caricom landen proberen wij onze producten te slijten, de CAHFSA heeft haar goedkeuring al gegeven, nu wachten wij op de goedkeuring van COTED.


  Maak melding

 11. Beste heer Gerard, ik heb lichtelijk het gevoel dat u een zekere affiniteit of raakvlak heeft met de Doksenclub, en kan u daarom niet van indepth adviezen voorzien via dit medium.

  Zal niet al te veel in details treden maar kan u wel zeggen dat ik genoeg ervaring heb mbt worldwide trading van diverse producten. Ook van en naar Suriname !

  Misschien zou ik u anders kunnen adviseren om een goede marketing man of vrouw in dienst te nemen en die op pad te sturen in de regio, zodat hij/zij goede zaken voor jullie kan binnenhalen.

  Mijn advies is betaal zo iemand naar volle tevredenheid van de persoon, die zich helemaal inzet voor het bedrijf, waarna de onderneming de benefit hiervan kan hebben.

  Ik adviseer dit omdat ik het zo, in den beginne, heb mogen ervaren.


  Maak melding

 12. @Milton
  Nou,nou,nou als wij adviezen van jou beginnen te krijgen ,,,dan..hou maar op!
  Wij nemen geen enkel ndper serieus ook niet hun adviezen die blijken altijd een ramp te zijn!


  Maak melding

 13. @Milton
  ‘Slimmer aanpakken”..Hoezo?!
  Goochel- en toverwerk daarmee kan je alleen de surinamers voor de gek houden!!De rest van de wereld is alert,die laten zeich niet voor de gek houden ..ook niet door dxe ndp en zijn lijder de moordenaar!!


  Maak melding

 14. Ach dan zal toch eerst de COTED in november het advies van CAHFSA moeten volgen en dan hopende dat alle CARICOM landen geen nieuwe opstakels zullen opwerpen. Kopers heb ik voldoende in het buitenland dus een marketing manager lijkt mij toch niet zo een goed idee. U ziet het lijkt makkelijk zeker van buiten af gezien. En ja ik heb bepaalde affiniteit met de Doksenclub. U kunt mij dagelijks bellen oo het algeme tel.nummer 08 123 515


  Maak melding

 15. Ach dan zal toch eerst de COTED in november het advies van CAHFSA moeten volgen en dan hopende dat alle CARICOM landen geen nieuwe opstakels zullen opwerpen. Kopers heb ik voldoende in het buitenland dus een marketing manager lijkt mij toch niet zo een goed idee. U ziet het lijkt makkelijk zeker van buiten af gezien. En ja ik heb bepaalde affiniteit met de Doksenclub. U kunt mij dagelijks belken oo het algeme tel.nummer 08 123 515


  Maak melding

 16. meneer gerard ga gauw naar school en opleiding volgen over import-export goederen..

  blijf niet in de omgeving van drugs-coke gebeuren, anders wordt het nooit niks..


  Maak melding

 17. Beste Gerard. Ik ga jou nog niet bellen maar kom voor einde jaar naar Su, en dan loop ik wel bij jullie langs om over het eea te bomen.
  Let wel, ik ben niet uit op business hoor want ik zit in de industry, maar heb ook in de food supply chain gezeten en dat alles heeft nog steeds m’n aandacht.

  Ik weet niet of jullie reeds exporteren en waar naar toe, maar vind het jammer dat de focus teveel op T&T wordt gelegd. Ik lees al maanden dat de Trinidad De Doksenclub een hak zet om eenden te kunnen verkopen in T&T !

  Wil zeggen, ga door met de strijd maar verleg jullie focus op andere gebieden.
  Mag ik vragen of er iemand is die de export Sales & Marketing en business development doet binnen de Doksenclub ?

  We leven nu in de 21e eeuw en is het internet een tool en hulpmiddel. Als je echt zaken wil doen dan wil de koper een supplier live zien om zaken te bespreken en te stroomlijnen.

  Een oud Nederlands gezegde luidt; de cost gaet voor de baet uyt. Ergo, eerst investeren (ook in human capital) en daarna oogsten.
  Dit zijn vooralsnog gratis adviezen als geste beste Gerard, maar we spreken elkaar zeker nog.


  Maak melding

 18. Ray, Ray, beste Ray. Ik heb het geluk gehad om te studeren in Ned, waarna ik bij een bedrijf kwam te werken waar de baas een zeker potentieel in me zag.

  Ondanks alle witte jongens en meisjes in het bedrijf werd ik als Suri boy de wereld in gestuurd om business binnen te halen.
  In het begin was ’t leuk maar vaak ook eenzaam want je zag alleen airports, hotels, biz meetings en was er zo af en toe tijd voor een lokale tour. Ik zou het nu zeker niet meer willen doen, ondanks het feit dat alles door de company werd betaald.

  En dat gebeurde totdat het internet zaken begon over te nemen, en het bedrijf opgeslokt is geworden door een grote speler.

  Dus beste Ray, er is een wereld daar buiten waar Suriname hele goede zaken mee zou kunnen doen !


  Maak melding

 19. @Psycholoog. Wie of wat ben jij en vanaf welke Universiteit of Instituut bent u afgestudeerd om mij te zeggen dat ik tegen mezelf praat ?

  Misschien bent u ook zo’n nep-Psycholoog als Orie zoals de Minov hem heeft genoemd, en jullie (jij en Orie) onder de zelfde noemer vallen.

  Ik hoop niet voor jou dat je een reetlikker bent zoals meneer Orie door iemand is genoemd.


  Maak melding

 20. Ik ben van mening dat Surinaamse diplomatieke diensten in het buitenland het accent van hun werkzaamheden moeten gaan verleggen naar het stimuleren van de afzet van het Surinaams product bij potentiële afnemers in de landen waar ze gevestigd zijn. Dit maakt deze diensten nuttig omdat zij hiermee een bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van het land.


  Maak melding

 21. @robg
  dat is egenlijk de pimaire taak van de diplomatieke dienst,
  u als econoom moet dit toch weten.
  alleen voor su is de primaire taak van de diplomatieke dienst het in stand houden van de prive welvaart en je vooral niet bezig houden met je job


  Maak melding

 22. @Ray

  Kun je niet gewoon een vriend zoeken met een enorm libido. Zodat we een tijdje af zijn van je zinloos geblaat. Misschien kun je een deal maken met Henk Molenaar. Lekker samen in bad en even geen reacties op deze website.


  Maak melding

 23. @ Question,

  Jou advies is niet niet slecht !! Surinamers moeten de handen uit de mouwen steken, op elk gebied behalve drugstransporeten en roofovervallen plegen op burgers en ondernemers !!

  Maar helaas het is aan dovemans oren gezegd !!
  Kijk maar : in bijna iedere straat in Paramaribo-groot woont een ex-minister, ex-direkteur,ex onder-directuer, ontheven top ambtenaar die zonder een tegen prestatie te leveren
  een top salaris krijgt lastens de belasting betaler !!!


  Maak melding

 24. Suriname: als de Caricom niets oplevert? Uitstappen. T en T mogen het vrije handelsverkeer binnen de Caricom niet belemmeren. Overigens: in mijn ogen was de Caricom een doodgeboren kind.


  Maak melding

 25. @Blanke, als ik het niet had geweten zou ik er ook niet over schrijven. De informatie is bij mij bekend. Ik wilde alleen aangeven dat Surinaamse ambassades zich meer op dit vlak moeten gaan profileren.

  Uit vergaarde informatie blijkt dat de wetgeving op Trinidad nog steeds niet is aangepast en dat er maar een importeur van eendenvlees aanwezig is. Meer importeurs kan ik niet achterhalen. De Doksenclub in Suriname moet m.n. deze importeur zien te benaderen en aan hen een aantrekkelijk aanbod voorleggen. Zijn zullen zeker belangstelling tonen en mogelijk van binnenuit invloed kunnen aanwenden om de wetgeving op het eiland snel aan te passen.


  Maak melding

 26. Dag John,
  Vooropgesteld, ik ben net als een ieder niet thuis in deze materie, maar zal net als de andere forumleden gezellig mee posten.
  Je schrijft
  1. opstappen
  2. T&T mogen… belemmeren

  1. Isolement zal meer schade toebrengen vrees ik.
  2.In de jaren ’70 van de vorige eeuw was het voor Europese bedrijven lastig om hun spullen in Japan af te zetten. Veel gepraat, wat kwam er in eerste instantie uit: het was niet de overheid die handelsbarrières opzette, maar het bedrijfsleven zelf. Winkeliers mochten geen Europese producten verkopen op straffe van uitsluiting door de Japanse ondernemer. Dit zou ook kunnen spelen in T&T.
  Zou.
  Een variant
  Japanse auto’s waren goedkoper dan Europese auto’s.
  Handelsbelemmerende maatregelen om de import van Japanse auto’s tegen te gaan.
  Japanse autofabrikanten gingen niet bij de pakken neerzitten, maar namen maatregelen.


  Maak melding

 27. wat een gedoe met de sur.doks en Trinidad . als ze niet willen kopen dan zoek je toch andere afzetmarkten . en is doks trouwens een uniek product dat alleen in Su te vinden is ? ik dacht het niet . de prijs die je in Su betaalt is ook zwaar overdreven .in Ned. betaal je voor goed vlees euro 4,50 per kg bij de slager in Adamse Poort , schoongemaakt en al,mooi gebrand en gekapt in kleine stukjes , panklaar dus .

  die doks van doksenclub is niet eens gebrand en als ik naar de prijzen bij Best supermarkt kijk dan is dat nog veels te duur .

  men zou zich eerder moeten richten op andere producten zoals wild vlees (pingo, pakira , hei ,hert ) dat niet overal te vinden is . doks wordt haast overal gekweekt ,misschien in koude landen niet of wat minder .


  Maak melding

 28. De muskus eend of Kaapse eend wordt het meest genuttigd door Hindostanen omdat zij de juiste kruiden hebben om dat klaar te maken.
  De andere Aziatische volkeren kennen ook eenden vlees maar dat zijn muskus eenden niet.En dit vlees wordt anders gekruid.
  Zo was de kwie kwie een on eetbare iets tot de komst van de brits indiers.Pas nadat een paar moedige niet indiers het in masala klaargemaakte vis proefden ontstond er een run op deze vis soort.


  Maak melding

 29. Idd mannen, De Doksenclub zou een centraal gelegen partner binnen de Caricom moeten vinden met Coldstores in een bonded area of free zone, vanwaar uit ze hun producten verkopen en distribueren in de regio.

  Een ieder is dan vrij (ook uit T&T) om het product te kopen mits uiteraard de prijs interessant is.

  @ Gerard, ik wil u niet voor het hoofd stoten maar de naam De Doksenclub werkt misschien wel in Suriname, maar is niet sexy als merknaam als het product internationaal gelanceerd moet gaan worden.

  De naam (‘ branding ‘) van een product is heel belangrijk en moet herkenbaar en uitspreekbaar zijn voor Engels en Spaanstaligen in de regio
  Ergo, voor de lokale verkoop mag de naam Doksenclub blijven bestaan, maar ga je live dan zou de naam ietwat internationaler moeten klinken.


  Maak melding

 30. Je hebt een slecht voorbeeld gekozen Pico.
  Caricom is een economische eenheid, opgericht om een vuist tegen de EU te maken. De EU is ook een economische eenheid met nadruk op vrij verkeer van personen, goederen en diensten. Japan is een buitenstaander en heeft als zodanig niets te maken met de EU.
  Ik mag ervan uitgaan dat binnen de Caricom ook afspraken zijn gemaakt tussen de lidstaten op het gebied van vrij verkeer van personen en goederen etc. Nu is een van de leden druk bezig de gemaakte afspraken te frustreren. Welke correctiemogelijkheden zijn er?
  Je mag kiezen tussen:
  1: het lid op het matje roepen.
  2. Producten van het betreffend lid boycotten op basis van reciprociteit.
  2. Het lid uit de Caricom zetten of
  3. Suriname treedt uit de Caricom. Naar analogie van de Brexit een Su-exit.

  Natuurlijk moeten we gaan rekenen wat de beste economische oplossing voor Suriname is, maar aangezien Suriname slechte rekenmeesters heeft zal voor optie 1 worden gekozen. Dat ding tussen T en T en de Doksenclub is intussen een gebed zonder eind geworden. Ook ik weet niet veel over de Caricom. Bij mijn laatste vakantie in Suriname hebben ze mij tassen vol documentatie over de Caricom gegeven, maar ik ben er niet aan toe gekomen om deze te bestuderen. Willen ze de Caricom levensvatbaar maken en houden dan zal overeenkomstig de EU ook een Caricom parlement moeten komen, die tot taak heeft binnen de Caricom snel en corrigerend te werk te gaan. Nu dit parlement ontbreekt mag elk lid de regels en afspraken naar eigen inzichten interpreteren. Het doksenprobleem is een mooi voorbeeld van een klein probleem dat niet op te lossen is en grote gevolgen voor de Caricom kan hebben. Wat ik zou doen als ik het voor het zeggen zou hebben in Suriname? De producten uit T & T boycotten als ze mijn producten weigeren. En ik zie dit probleem intussen niet meer als een probleem tussen de doksenclub en T en T, maar als een probleem tussen Suriname en T en T., twee lidstaten van de Caricom.


  Maak melding

 31. Hoi John,
  ik haalde Japan alléén aan om aan te geven dat je naar alternatieve mogelijkheden moet zoeken als het buitenland je producten weert. Meer niet.
  Wat Caricom precies is, oftewel welke afspraken zijn er gemaakt dat weet ik niet. Maar als het doel is een vuist te maken tegen andere niet-aangesloten landen dan is uitstappen geen goed idee. Immers de ruzie tussen deze twee landen staat los van hun doel.
  Even over de EU, het begon als een douane unie, toen een gemeenschappelijke markt toen een economische unie en nu een economisch monetaire unie.
  Caricom is geen van allen, omdat er zeker geen vrij verkeer van goederen, diensten, arbeid en kapitaal is. Als er vrij verkeer van goederen zou zijn geweest (de basis, te vergelijken met de oude douane unie (EU) of de EFTA (VS , canada en Mexico) dan zouden deze landen ook een gemeenschappelijk buitentarief moeten hebben. Dit is er niet. Ze hebben niet dezelfde douanetarieven
  Het is dus maar de vraag of T&T tegen gemaakte afspraken in gaat.
  Ik blijf er echter bij dat opstappen een slecht idee is. Overleg is de eerste optie, eventueel met andere onderhandelaars.
  Werkt dit niet dan een ander land vragen om te bemiddelen, lukt dit ook niet dan stappen naar?? Ja naar wie, is er een bestuur?
  Is SU lid van de WTO en T&T ook?

  Opstappen en jezelf verder isoleren is niet in het belang van Su. Andere landen gaan dan misschien ook protectionistische maatregelen nemen en het eind is zoek.
  Ik vrees dat de negatieve gevolgen te groot zijn voor SU.

  Hoefdraad zal dan roepen: we hebben een nog groter overschot op de lopende rekening. (Su importeert helemaal niets meer. Te duur)
  Voor alle zekerheid, dit is een grapje


  Maak melding

 32. waarom zo moeilijk doen over die doksa gedoe..

  dagelijks komen er rond de 300 + 310+ 410 mensen naar suri. v.v. die heen en weer reizen van uit Amsterdam, dat zijn er meer dan 1000 heen en ongeveer het zelfde terug.

  je zou gewoon een portie rijst met doksa kunnen serveren in al die vliegtuigen k l m s l m tu i. ga maar na, gemiddeld 2000 porties per dag , hoeveel doksas zijn dat per dag.

  je hoeft helemaal niet te exporteren toch en je bent van het gelul van Trinidad af..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.